Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (engleski: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), skraćeno UK, jest suverena država u zapadnoj Evropi. Nalazi se sjeverozapadno od obale Evrope te obuhvata ostrvo Velike Britanije (ovaj termin se ponekad pogrešno upotrebljava za naziv zemlje), sjeveroistočni dio Irskog ostrva i raznih manjih ostrva.[3] Sjeverna Irska je jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s drugom državom (u ovom slučaju, Irskom). Osim ove kopnene granice, UK je okruženo Atlantskim okeanom sa zapada i sjevera, Sjevernog mora istočno i Engleskog kanala južno. Irsko more se nalazi između ostrva Velike Britanije i Irske. Površina Ujedinjenog Kraljevstva je 243.000 km2 što ga čini 80. najvećom državom na svijetu i 11. najvećom u Evropi.

S nešto više od 63 miliona stanovnika (prema popisu iz 2011) Ujedinjeno Kraljevstvo je 22. zemlja po broju stanovnika.[4] Po državnom uređenju je Unitarna parlamentarna ustavna monarhija.[5][6] Glavni grad je London, važan globalni grad i finansijski centar s gotovo 9.000.000 stanovnika (2019), što ga čini trećim najvećim gradom u Evropi i najvećim u Evropskoj uniji. Trenutni monarh od 6. februara 1952. jest kraljica Elizabeta II. Ujedinjeno Kraljevstvo sastoji se od četiri zemlje: Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.[7] Posljednje tri imaju vlastite uprave[8] s različitim nivoima moći, zavisno od njihovog glavnog grada,[9][10] odnosno Edinburgha, Cardiffa i Belfasta. GuernseyJersey i ostrvo Man nisu dio Ujedinjenog Kraljevstva nego su krunski posjedi Ujedinjenog Kraljevstva. Država je odgovorna za njihovu odbranu i međunarodno predstavljanje.[11]

Odnosi između zemalja Ujedinjenog Kraljevstva znatno su se promijenili kroz vrijeme. Vels je aneksiran od strane Kraljevstva Engleske pomoću Zakona o ujedinjenju (eng. Acts of Union) 1536. i 1543. Sporazum Engleske i Škotske iz 1707. doveo je do stvaranja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije, koje se spojilo s Kraljevinom Irskom kako bi se stvorilo Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske. Pet šestina Irske otcijepilo se od države 1922, ostavljajući je u trenutnoj formi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. UK ima 14 prekomorskih teritorija.[12] To su ostaci Britanskog Carstva, koje je tokom 1920-ih zauzimalo gotovo četvrtinu kopnene mase svijeta te je bilo najveće carstvo u historiji. Britanski utjecaj može se primijetiti po jeziku, kulturi i zakonodavnim sistemima koje prijašnje kolonije trenutno koriste.

Ujedinjeno Kraljevstvo razvijena je država i ima petu najveću svjetsku ekonomiju po nominalnom BDP-u i deveta je ili deseta država na svijetu po paritetu kupovne moći. Za UK se smatra da ima visok dobit ekonomije i kategorizira se vrlo visoko na Indeksu ljudskog razvoja (odnosno HDI), 14. na svijetu. Bila je prva svjetska industrijalizirana država i najveća svjetska sila tokom 19. i početkom 20. vijeka.[13][14] UK je i dalje znatno velika sila sa znatnim ekonomskim, kulturnim, vojnim, naučnim i političkim međunarodnim utjecajem.[15][16] Prepoznat je posjednik nuklearnih oružja i peta ili šesta je na svijetu po vojnim izdacima.[17][18] UK je član Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od prvog sastanka 1946. Članica je Evropske unije i njene prethodnice - Evropske ekonomske zajednice od 1973; međutim, na referendumu iz 2016. 51,9% glasača odabralo je izlazak države iz Evropske unije, o čemu se trenutno vode pregovori. Također je članica Komonvelta naroda, Vijeća Evrope, G7, G8, G20, NATO-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (odnosno OECD) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (en)
Zastava Grb
Zastava Grb
Uzrečica: nema
HimnaGod Save the Queen

Položaj Ujedinjenog Kraljevstva na karti
Položaj Ujedinjenog Kraljevstva
Službeni jezik engleski (de facto)
Državno uređenje Unitarna parlamentarna ustavna monarhija
 -  Monarh Elizabeta II
 -  Premijer Boris Johnson
Nezavisnost Zakon o ujedinjenju 
 -  Priznato 1707. 
Površina
 -  Ukupno 244.820 km2 (78. na svijetu)
 -  Vode (%) 1,3%
Stanovništvo
 -  Ukupno (2011) 63.182.178[1] (22. na svijetu)
 -  Gustoća stanovništva 270/km2 (50. na svijetu)
BDP (PKM) 2018.
 -  Ukupno $3.028 milijardi[2] (9. na svijetu)
 -  Per capita $45.565 
Gini (2017) 33,1 (33.)
HDI (2017) 0,922 (vrlo visok) (16. na svijetu)
Valuta Britanska funta (GBP)
Vremenska zona (UTC+0)
Topografija
 -  Najviša tačka Ben Nevis
1.344 m
 -  Najveće jezero Lough Neagh
390 km2
 -  Najveća rijeka Severn
354 km
Internetska domena .uk
Pozivni broj +44

Historija

Prije 1707.

Počeci naseljavanja današnjeg područja Ujedinjenog Kraljevstva od strane kromanjonaca su se javljali u valovima u periodu od prije 30.000 godina.[19] Pri kraju prehistorijskog perioda područja, smatra se da se kultura stanovništva sastojala uglavnom od Kelta, time činivši područje Britanije naseljenim Keltskim plemenom Brita i Keltsku Irsku.[20] Rimsko osvajanje Britanije (s početkom 43. godine) i 400-godišnja vladavina južne Britanije, te kasnije naseljivanje područja od strane Germanskih Anglosaksonca je sveukupno smanjilo područje Brita na današnji region Velsa i historijskog Kraljevstva Strathclydea.[21] Veći dio regiona naseljen Anglosaksoncima je ujedinjenjen u Kraljevinu Englesku tokom 10. vijeka.[22] U međuvremenu, keltski govornici u sjeverozapadnoj Britaniji (koji tradicionalno imaju veze sa sjeveroistokom i su navodno iz tog dijela migrirali u 5. vijeku)[23][24] su se ujedinili sa Piktima kako bi napravili Kraljevinu Škotsku u 9. vijeku.[25]

Ujedinjeno Kraljevstvo je nastalo 1. maja 1707. godine političkom unijom Kraljevine Engleske i Kraljevine Škotske.

Tokom godina Ujedinjeno kraljevstvo je postalo najveća kolonijalna sila na planeti, te nacija sa najviše stanovnika (1936: 550 miliona stanovnika). Na Indiju i dominione je otpadalo 90% teritorije UK i čak 85% stanovništva. Nakon 1949. godine većina dominiona traži nezavisnost, a većina ih je i dobila.

Nakon 1945.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedno od četiri sile tzv. Velike četvorke (zajedno s Sovjetskim savezom, Kinom i SAD-om), a koja je oblikovala svjetski poredak u postratnom periodu.[26][27] UK je također i jedna od prvih potpisnica Povelje UN. Kraljevstvo je također i jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, država je ostala znatno oslabljena, te finansijski dosta zavisna od Marshallovog plana.[28]

Vlada

Ujedinjeno Kraljevstvo ima parlamentarni sistem, gdje vladom predsjeda premijer (Prime Minister). Svakodnevne dužnosti monarha se uglavnom svode na ceremonijalne obaveze, poput otvaranja sjednica Parlamenta, sazivanja te raspuštanja Parlamenta, zapošljavanje i otpuštanje ministara, te potpisivanje zakona. Monarh, međutim, po zakonu ima pravo i objaviti rat, staviti veto na zakon, pomilovati zatvorenika.

Političke podjele

Ujedinjeno Kraljevstvo je podjeljeno na Englesku, Škotsku, Vels i Sjevernu Irsku

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

Do sredine 18. vijeka Ujedinjeno Kraljevstvo je bila zemlja pretežno orijentisana na poljoprivredu i manjim dijelom na manufakturnnu proizvodnju. Zemlja je bila podijeljena na grofovije koje su imale svoja mala gradska središta, a veći gradovi bili su London, Bristol i York. Pronalazak parne mašine pokrenuo je prvu industrijsku revoluciju i ubrzo je UK postalo vodeća industrijska zemlja svijeta. Zahvaljujući povoljnom prometno-geografskom položaju, industrijskim proizvodima i trgovini Britanci su zavladali morima i osnovali kolonijalno carstvo šireći pritom svoj način života. U 20. vijeku svjetski ratovi opustošili su britansku ekonomiju, carstvo (Commonwealth) počinje slabiti i od vjerovnika postaje dužnikom SAD-a i Kanade. UK više nije vodeća ekonomska zemlja svijeta, ali se snažno razvijenom industrijom i trgovinom još uvijek je jedna od sedam najznačajnijih svjetskih zemalja.

Reljefna obilježja i prirodne regije

U reljefu britanskog i irskog područja koja su paleozojskog i mezozojskog postanka mogu se izdvojiti sljedeće prirodne regije:

Sjeverno škotsko visočje je planinsko područje smješteno u sjevernom dijelu Škotske s visinama koje prelaze 1000 m. Vrh Ben Newis s 1343 m u zapadnom dijelu škotskog visočja najviši je na cijelom arhipelagu. Regijom dominiraju pretežito ogoljele planine, visoravni i duboke riječne doline. Ovo hladno i neplodno područje pruža slabe uvjete za proizvodnju hrane pa je rijetko naseljeno.

Srednja škotska nizija s blago valovitim terenima i plodnim tlom omogućuje povoljne uvjete za razvoj poljoprivrede, dok su bogata nalazišta uglja i željeza dala poticaj razvoju industrije. Ovaj dio Škotske osim što je privredno najrazvijeniji, istovremeno je i najnaseljeniji.

Južno škotsko pobrđe je regija starog gromadnog gorja čije visine ne prelaze 1000 m. Blago valovita brda prekrivena travom i ostalim niskim raslinjem omogućavaju razvoj ovčarstva i proizvodnju kvalitetne vune, naročito u dolini rijeke Tweed.

Peninsko gorje uzdiže se južno od škotskog pobrđa i dopire do središnje Engleske. Penini su gorja zaobljenih vrhova, nastali kaledonskom orogenezom (od kambrija do devona) i bogati su rudama. Zapadno od Penina nalaze se glacijalna jezera Lake District (Jezersko područje), a na sjeveroistoku su močvare sjevernog Yorkshira.

Vels je država kojom gotovo u cijelosti dominira Kambrijsko gorje čiji vrhovi na sjeveru prelaze 1000 m, pa se to gorje, nepovoljno za naseljavanje, koristi za ispašu ovaca. U južnom dijelu Velsa u blizini rudnika uglja smještene su tvornice, dok su naselja uglavnom u riječnim dolinama ili nizinama uz obalu. U Kambrijskom gorju izvire Severn, druga po dužini britanska rijeka čije je ušće u Bristolskom kanalu.

Jugozapadno englesko poluostrvo je visoravan na čijim obalama preovladavaju strmi odsjeci klifovi-nastali radom valova. Zahvaljujući vlažnoj klimi i plodnom tlu ovdje je razvijeno povrtlarstvo i voćarstvo, a na prostranima pašnjacima i mliječno govedarstvo. Ovo je kraj čije prirodne ljepote i mala ribarska sela privlače veliki broj turista.

Južnoengleska nizija zauzima najveći dio Engleske, najnaseljenija je i privredno najrazvijenija regija Ujednjenog Kraljevstva. Nizinsko-brežuljkasti reljef omogućava razvoj poljoprivrede uz primjenu savremenih agrotehničkih i agrohemijskih mjera. Južnood Penina uz bogata nalazišta kamenog uglja nastao je grad Birmingham, najjače industrijsko središte UK. Jugostočnim dijelom nizine u dolini Temze, dominira najveći grad te političko, trgovačko, kulturno, financijsko i industrijsko središte UK, London.

Sjeverna Irska (Alster) zauzima sjeveroistočni dio istoimenog poluostrva. U krajoliku se smjenjuju brda, duboke riječne doline i brojne plodne nizine. Na pašnjačkim površinama razvijeno je stočarstvo, a nizije su zasijane žitaricama i industrijskim biljem. Većina stanovništva živi u Belfastu, glavnom gradu i industrijskom središtu Sjeverne Irske.

Klima

Klima je pod snažnim utjecajem Atlantskog okeana s kojeg zapadni vjetrovi tokom cijele godine donose vlažan zrak. Arhipelag je gotovo cijele godine pod utjecajem islandske ciklone, dok ljeti suho i stabilno vrijeme, koje ne traje dugo, donosi azorska anticiklona. Padavine se uglavnom izlučuju u gorju na zapadnim stranama arhipelaga te su znatno slabije izražene u istočnom i jugoistočnom dijelu. Pod utjecajem Golfske struje koja zagrijava okolni zrak, zime su blaže nego što bi se moglo zaključiti po geografskoj širini, a ljeta su umjereno topla i vlažna. Godišnja količina padalina veća je od 1000 mm. U hladnijem dijelu godine često dolazi do pojave magle koja zajedno s dimom stvara smog.

Stanovništvo

U UK na površini od 244.820 km2 živi 66.035.143 stanovnika, što prosječno iznosi 270 stanovnika/km2. Stanovništvo nije ravnomjerno raspoređeno jer je Engleska pet puta gušće naseljena od Škotske, a tri puta više naseljena od Sjeverne Irske i Velsa. Englezi čine 80% stanovništva, Škoti 10%, Irci 4%, Velšani 2% i stranci (najviše Indijci) 4%. Očekivana životna dob je 80 godina. Službeni jezik je engleski, koji je uslijed iseljavanja stanovništva proširio u različite dijelove svijeta. Njime se služe milijarde ljudi i službeni jezik je u SAD-u, Australiji, Kanadi i Indiji. U Škotskoj se osim engleskog govori i galski, a u Velsu se velški jezik širi nakon što je uveden u osnovne škole.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sport

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Filatelija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

Reference

 1. ^ "2011 UK censuses". Office for National Statistics. Pristupljeno 17. 12. 2012.
 2. ^ United Kingdom Gross domestic product, current prices, imf.org, pristupljeno 9. jula 2017.
 3. ^ "Definition of Great Britain in English". Oxford University Press. Pristupljeno 29. 11. 2014.
 4. ^ "United Kingdom". International Monetary Fund. Pristupljeno 21. 4. 2015.
 5. ^ The British Monarchy, What is constitutional monarchy?. Pristupljeno 21. 4. 2015
 6. ^ CIA, The World Factbook. Pristupljeno 21. 4. 2015
 7. ^ "Countries within a country". Prime Minister's Office. 10. 1. 2003. Pristupljeno 21. 4. 2015.
 8. ^ "Devolution of powers to Scotland, Wales, and Northern Ireland". United Kingdom Government. Pristupljeno 21. 4. 2015.
 9. ^ "Fall in UK university students". BBC News. 29. 1. 2009.
 10. ^ "Country Overviews: United Kingdom". Transport Research Knowledge Centre. Arhivirano s originala, 4 April 2010. Pristupljeno 28. 3. 2010. Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć)
 11. ^ "Key facts about the United Kingdom". Directgov. Arhivirano s originala, 3. 10. 2012. Pristupljeno 21. 4. 2015.
 12. ^ "Supporting the Overseas Territories". Foreign and Commonwealth Office. Pristupljeno 21. 4. 2015.
 13. ^ Mathias, P. (2001). The First Industrial Nation: the Economic History of Britain, 1700–1914. London: Routledge. ISBN 0-415-26672-6.
 14. ^ Ferguson, Niall (2004). Empire: The rise and demise of the British world order and the lessons for global power. New York: Basic Books. ISBN 0-465-02328-2.
 15. ^ Sheridan, Greg (15. 5. 2010). "Cameron has chance to make UK great again". The Australian (Sydney). Pristupljeno 23. 5. 2011.
 16. ^ McCourt, David (28 May 2014). Britain and World Power Since 1945: Constructing a Nation's Role in International Politics. Sjedinjene Američke Države: University of Michigan Press. ISBN 0472072218.
 17. ^ "The 15 countries with the highest military expenditure in 2013 (table)" (PDF). Stockholm International Peace Research Institute. Arhivirano s originala, 4 Januar 2015. Pristupljeno 21. 4. 2015. Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)
 18. ^ The Military Balance 2014: Top 15 Defence Budgets 2013 (IISS)
 19. ^ "Ancient skeleton was 'even older'". BBC News. 30. oktobar 2007.
 20. ^ Koch, John T. (2006). Celtic culture: A historical encyclopedia. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO. str. 973. ISBN 978-1-85109-440-0.
 21. ^ Davies, John; Jenkins, Nigel; Baines, Menna; Lynch, Peredur I., ur. (2008). The Welsh Academy Encyclopaedia of Wales. Cardiff: University of Wales Press. str. 915. ISBN 978-0-7083-1953-6.
 22. ^ "Short Athelstan biography". BBC History. Pristupljeno 9. 4. 2013.
 23. ^ Mackie, J.D. (1991). A History of Scotland. London: Penguin. str. 18–19. ISBN 978-0-14-013649-4.
 24. ^ Campbell, Ewan (1999). Saints and Sea-kings: The First Kingdom of the Scots. Edinburgh: Canongate. str. 8–15. ISBN 0-86241-874-7.
 25. ^ Haigh, Christopher (1990). The Cambridge Historical Encyclopedia of Great Britain and Ireland. Cambridge University Press. str. 30. ISBN 978-0-521-39552-6.
 26. ^ Doenecke, Justus D.; Stoler, Mark A. (2005). Debating Franklin D. Roosevelt's foreign policies, 1933–1945. ISBN 0-8476-9416-X. Pristupljeno 19 March 2016.
 27. ^ Kelly, Brian. "The Four Policemen and. Postwar Planning, 1943-1945: The Collision of Realist and. Idealist Perspectives.". Pristupljeno 25 August 2015.
 28. ^ "Britain to make its final payment on World War II loan from U.S.". The New York Times. 28. 12. 2006. Pristupljeno 25. 8. 2011.

Vanjski linkovi

Vlada
Opće informacije
Putovanje
.gb

.gb je najviši Internet domen koji se koristio za Veliku Britaniju. Sada je u upotrebi .uk domen, a .gb domen nikad nije postao popularan.

.io

.io je najviši Internet domen za Britanski teritorij Indijskog okeana.

.ky

.ky je najviši Internet domen za Kajmanska ostrva. Za domenu je zadužena firma ICTA.

.uk

.uk je najviši Internet domen za Ujedinjeno kraljevstvo (Englesku). Za .uk domenu je zadužena firma Nominet UK.

Akrotiri i Dhekelia

Akrotiri i Dhekelia su suverene vojne baze Ujedinjenog Kraljevstva na ostrvu Kipru. Baze su ostale u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva poslije tranzicije Kipra od britanske kolonije do nezavisne republike unutar Commonwealtha. Ujedinjeno Kraljevstvo je zadržalo baze zbog strateškog položaja Kipra unutar Sredozemnog mora.

Baze su podijeljene na Akrotiri, grčki: Ακρωτήρι), zajedno sa Episkopskim garnizonom, koje je dio Western Sovereign Base Area ili WSBA i Dhekelia, grčki: Δεκέλεια) zajedno sa Aios Nikolasom, koje je dio Eastern Sovereign Base Area ili ESBA.

BAFTA za najbolji film

Nagrada BAFTA za najbolji film (engleski: British Academy Film Award) najveća je filmska nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) u kategoriji filmskog stvaralaštva, koja se dodjeljuje u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1948.

BBC

BBC je televizijska kompanija. Puni naziv kompanije je British Broadcasting Corporation.

Ima 28.500 zaposlenika samo u Ujedinjenom Kraljevstvu s godišnjim budžetom od 4 milijardi funti (oko 8 milijardi dolara).

BBC je prva javna, nacionalna televizija. Osnovana je 18. oktobra pod nazivom "British Broadcasting Company". Godine 1927. je, po primitku kraljevskog odobrenja ("Royal Charter"), preimenovana u British Broadcasting Corporation i time postala javna televizija koju finansiraju građani.

BBC proizvodi i emitira program širom svijeta na televiziji, radiju i internetu. Glavna misija BBC-a je: "Informirati, obrazovati i zabaviti gledaoce".

Bermudi

Bermudska ostrva ili Bermudi su arhipelag u Atlantiku i jedna su od prekomorskih teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalaze se istočno su od Sjeverne Karoline, jedne od Saveznih država SAD-a.

Postali su poznati po Bermudskom trouglu i bermudskim hlačama.

Službeni jezik je engleski jezik.

Britanska funta

Funta (simbol £, bankarski kod GBP) je zvanična valuta Ujedinjenog Kraljevstva, Gibraltara, Sjeverne Irske, Sv. Helene i Falklandskih ostrva. Jedna je od najstarijih valuta na svijetu. U engleskom jeziku se često upotrebljava samo naziv funta. Dok se pojam Britanska Funta najčešće upotrebljava kada je valutu potrebno razlikovati od drugih).Izvorno funta, je bila vrijednost jedne funte(jedinica težine) srebra. Simbol funte je izvorno imao dvije horizontalne linije ₤, ali je kasnije taj broj smanjen na jednu £.

Funta je jedna od najraširenijih svjetskih valuta, zajedno sa američkim dolarom (USD), eurom (EUR) i japanskim jenom (YEN).

Commonwealth nacija

Commonwealth nacija ili samo Commonwealth je zajednica 53 države koje su nekad tvorile Britansko carstvo, a poslije su zadržale neke veze i saradnju te priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara.

Naziv Commonwealth prvi je upotrijebio Oliver Cromwell 1649. godine.

Eurosong

Eurovision Song Contest (kraće Eurosong, poznat i kao Evrovizija) je muzičko takmičenje nacionalnih radiotelevizija Evrope okupljenih oko Evropske radiodifuzne unije EBU. Festival je osnovan sredinom 1950-ih godina, a prvo takmičenje je održano 1956. godine u švicarskom Luganu.

Na prvom održanom Eurosongu takmičilo se sedam zemalja, a od tada, pa do danas, barem po jednu pjesmu na ovo takmičenje poslala je 51 zemlja. Rekordni broj zemalja učesnica zabilježen je 2008. i 2011. godine kada su po 43 zemlje poslale predstavnike na ovo najveće muzičko takmičenje na svijetu.

Lewis Hamilton

Lewis Carl Davidson Hamilton, MBE, britanski je vozač i svjetski prvak u Formuli 1 2008, 2014, 2015, 2017. i 2018. godine.

Montserrat

Monserat Montserrat je ostrvo u Karibima. To je prekomorska teritorija Ujedinjenog kraljevstva. Smješten je jugozapadno od Antigve a sjeverozapadno od Gvadalupe.

Roger Taylor

Roger Taylor (rođen kao Roger Meddows-Taylor u King's Lynnu, Norfolk, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 26. jula 1949) jest bubnjar i prateći vokal grupe Queen. Sarađivao je s brojnim drugim muzičarima, kao što su Eric Clapton, Phil Collins, Elton John, Bon Jovi i drugi.

Roger Taylor potpisuje hitove kao što su "Radio Ga Ga", "A Kind of Magic", "Innuendo", "Ride the Wild Wind". Rogerov glas podsjeća na onaj Roda Stewarta, što se osjeća u pjesmama "I'm in Love with My Car" i "Let Me Live", koje on izvodi kao vodeći vokal na Queenovim albumima A Night at the Opera i Made in Heaven. Na Queenovim koncertima često je uskakao kao pomoć Freddieju u teškim vokalnim dionicama. Godine 1987. usporedno s grupom Queen nastupa i s grupom The Cross koja se raspada 1993, i bilježi uspjeh samo u manjem dijelu Evrope.

Pjesme koje je on komponirao, a pogotovo pjesme koje isključivo on pjeva na Queenovim albumima, su sa primjesom hard-rocka. Dobar primjer su pjesme na albumu Jazz.

Sjeverna Irska

Sjeverna Irska (engleski: Northern Ireland, irski: Tuaisceart Éireann, ulster-škotski Norlin Airlann) jedna je od četiri države Ujedinjenog Kraljevstva koja se nalazi na sjeveroistoku ostrva Irske. Sa svojom površinom od 14.139 km2 prekriva oko jednu šestinu ovog ostrva. Na jugu i zapada graniči s Irskom dok je na istoku i sjeveru okružena morem.

Sjeverna Irska broji šest od devet kotara historijskog irskog regiona Ulster. Ukazom vlade Ujedinjenog Kraljevstva iz 1920. godine Sjeverna Irska je postala administrativno dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika Britanija

Velika Britanija je ostrvo u Evropi, u Atlantskom okeanu. Britanija je stari rimski naziv, a zove se "Velika" zato što postoji i "Mala" Britanija u Francuskoj, u bosanskom jeziku poznata pod francuskim imenom Bretanja (francuski: Bretagne). Često se koristi kao (pogrešan) sinonim za Ujedinjeno Kraljevstvo. Sjeverna Irska je dio Ujedinjenog Kraljevstva, a ne Velike Britanije.

9. je najveće ostrvo na svijetu.

Velika Britanija na Zimskim olimpijskim igrama 1984.

Šablon:Velika Britanija na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske se takmičilo kao Velika Britanija na Zimskim olimpijskim igrama 1984 u Sarajevu, Jugoslavija.

Vels

Vels (engleski: Wales, vel. Cymru) je jedna od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Nalazi se na jugozapadu Britanskog ostrva i ima izlaz na Irsko more.

Škotska

Škotska (galski: Alba) je jedna od 4 države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo a zauzima sjevernu trećinu ostrva Velika Britanija.

Kopnenu granicu dijeli na jugu sa Engleskom, a okružena je Sjevernim morem na istoku, Atlantikom na sjeveru i zapadu te Sjevernim kanalom i Irskim morem na jugozapadu. Osim kopna, Škotska se sastoji od više od 790 ostrva, uključujući Sjeverna ostrva i Hebride.

Edinburgh je glavni i drugi po veličini grad u zemlji. U prošlosti je bio centar škotskog prosvjetiteljstva (18. vijek) koje je transformisalo Škotsku u jednu od komercijalnih, intelektualnih i industrijskih moćnih država Evrope. Glasgow, najveći grad Škotske, je nekada bio jedan od vodećih svjetskih industrijskih gradova a trenutno je centar konurbacije Velikog Glasgowa. Škotske vode koje se sastoje od velikog sektora Sjevernoatlantskog i Sjevernog mora, sadrže najveće rezerve nafte u Evropskoj uniji. Upravo zbog toga, Aberdeen, treći po veličini grad u državi, nosi naslov glavni naftni grad Evrope.Kraljevstvo Škotska je bilo nezavisna država do 1. maja 1707, kada je Aktom o ujedinjenju ušlo u zajednicu sa Kraljevinom Engleskom i stvorilo Kraljevinu Veliku Britaniju.

Suverene države
Zavisne teritorije
Države
Teritorije
Nepriznate države
i države pod
upravom UN-a
Države članice
Pregovaraju
Države kandidati
Aplikanti
Potencijalni kandidati
Članice iz EU
Članice izvan EU
Posmatrači
Države članice
Države kandidati
Teritorijalna podjela Ujedinjenog Kraljevstva
Dijelovi UK-a
Prekomorske
teritorije
Krunski posjed
Institucije
Članice
Posmatrači
Bivše članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.