Tenis

Tenis je sportska igra između dva (singl – pojedinačno) ili četiri igrača (dubl – u parovima). Parovi mogu biti muški, ženski i mješoviti. Izvodi se na obilježenom igralištu s reketima i teniskom lopticom, po utvrđenim pravilima. Igrači stoje jedan naspram drugog na mrežicom podijeljenom igralištu i pokušavaju, pomoću teniskog reketa, lopticu vratiti u protivničko polje, tako da protivnik više nije u mogućnosti (regularnim putem) vratiti udarac.

Tenis
Dlouhy & Paes against Nestor & Zimonjic at the 2008 Cincinnati Masters
Teniski meč (dubl)
Tennis Racket and Balls
Savremeni teniski reket i loptice
Najviša upravna organizacija Međunarodna teniska federacija
Karakteristike
Kontakt ne
Broj članova tima singl ili dubl
Oprema reket, lopta
Olimpijski sport 1896–1924, 1988–

Historija tenisa

Lawn-tennis-Prang-1887.jpeg
Tenis 1887. godine

Grci i Rimljani su imali igre loptom, koje su kasnije prihvatili Francuzi. Jednu igru su nazivali Jeu de Paume (č. „že d pom”), što je preteča današnjeg tenisa. Neki stručnjaci smatraju da je ova igra ponikla u Egiptu i Perziji, a da se igrala i kod Arapa, prije Karla Velikog. Oko 1300. godine bila je također poznata pod imenom la bud, a u toku 14. vijeka igrala se u cijeloj Francuskoj. Luj X je umro od nazeba, koji je dobio igrajući ovu igru. Za tenis se kaže da je kraljevska igra, jer su francuski i engleski kraljevi pokazivali veliko interesovanje za ovu igru.

U Francuskoj se smatralo da je Henrik II najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj XIV imao stalno osoblje, koje se brinulo o njegovim teniskim igralištima.

Tenis, kao ime igre prvi put se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henrik VIII sagradio je 1529. godine u Hamptom Courtu svoje tenisko igralište, na kome se i danas igra tenis. Tu prvobitnu verziju tenisa mnogi nazivaju realni tenis. Izraz tenis potječe od francuskog glagola tenir (imperativ, mn.) što znači „držite”, odnosno srednjoengleskog pojma tenes tj. tenetz.

Mnogi teniski historičari smatraju da moderni tenis potječe između 1859. i 1865. godine, kada su Harry Gem i Auguiro Perrera izumili novu igru s reketima, koja je veoma sličila badmintonu. Oni su 1872., s dvojicom kolega, osnovali prvi teniski klub u svijetu, dok se prvi teniski turnir spominje 23. jula 1884. u Shrubland Hallu.

Moderni tenis potječe iz Velike Britanije, još iz kasnog 19. vijeka. Nosio je prvobitni naziv lawn tennis, što bi označavalo „tenis na travnjaku”. Ubrzo je stekao veliku popularnost u Evropi, a kasnije i u cijelom svijetu. Tenis je olimpijski sport i igraju ga i mlađe i starije generacije. Pravila tenisa nisu bitno izmijenjena još od kasnih 1890-ih. Jedine dvije značajne izmjene dogodile su se nakon 1970. godine. Prihvaćeno je novo pravilo (tie breaker) za određivanje pobjednika seta, te nova tehnologija koja omogućava igračima da opozovu sudijsku odluku (challenge) i pregledaju ponovljeni snimak kretanja loptice na terenu, ukoliko smatraju da je udarac bio ispravan. Tenis mnogi prate uživo ili putem televizije i drugih medija. Najviše posjećeni a ujedno i najprestižniji teniski turniri su Grand Slam turniri, koje čine otvorena prvenstva: Australije (Australian Open), Francuske (French Open ili Roland Garros), Velike Britanije (Wimbledon) i Sjedinjenih Američkih Država (US Open).

Reket Franje Punčeca
Drveni reket hrvatskog tenisera Franje Punčeca iz 30-tih godina 20. vijeka

U SAD-u tenis je došao preko Bermuda 70-ih godina 19. vijeka. U Bosni i Hercegovini tenis se počeo igrati poslije 1885. godine. Komercijalnim pritiskom na tenisere, počela je tzv. Open era u tenisu, koja traje od 1968. godine pa do danas. Open era je naziv za novi period tenisa, u kojem se svi dobri igrači mogu takmičiti na svjetskim turnirima i u kojem se najbolji svjetski igrači profesionalno bave ovim sportom. Teniseri i teniserke, koji se odluče za profesionalnu karijeru, potpisuju ugovore sa sponzorima koji im omogućavaju mnoge benificije.

Oprema

Reket

Reketi su teniski rekviziti napravljeni od tvrdih materijala poput plastike i metala (aluminijum, željezo ili razne metalne legure). Nekada su se reketi pravili i od drveta, međutim takvi su podložni brzom lomljenju i zato su izbačeni iz upotrebe. Reket se sastoji od rama reketa, mreže (string), koja je napravljena od specijalnih elastičnih materijala, te od drške. Reketi se najčešće dijele prema tvrdoći, elastičnosti i prema veličini, koja podrazumijeva veličinu mreže mjerenu u inčima ili milimetrima.

Loptica

Loptica za tenis je izrađena od specijalnih materijala. Prečnik loptice je približno 6,7 cm. Oko 85% mase loptice čini hemijski obrađena guma. Površina loptice izrađena je od posebnih vunenih vlakana – tzv. filca. Filc se djelimično isparava, te nastaju dlačice na tkanini, koje smanjuju otpor vjetra, brzinu i odskok loptice. Loptice su obično žute boje.

Način igre

Teren

Tennis court metric
Dimenzije teniskog terena

Teniski tereni su pravougaonog oblika. Dimenzije standardnog teniskog terena su 23,77 m (dužina) i 8,23 m (širina). Tereni se, prema vrsti podloge, dijele na:

 • terene sa tvrdom podlogom,
 • travnate terene i
 • terene sa pješčanom ili zemljanom podlogom.

U igri parova, računa se i dio terena izvan pomoćne linije, tj. cijeli okvir koji je širok 10,97 m. Dodatni prostor na terenu, koji je iste boje kao i okvir ili slične nijanse, služi igračima da stignu brze lopte. Mreža na terenu se nalazi tačno na sredini i dijeli teren na dva jednaka dijela. Postavljena je paralelno sa osnovnim linijama. Visina mreže na sredini je 91,4 cm.

Teniski teren je podijeljen linijama. Pomoćne bočne linije, koje su iscrtane okomito na mrežu, linije su razgraničenja (do širine 8,23 m). U singl igrama one predstavljaju granicu do koje loptica smije da se kreće, tj. prostor u kojem se razmjenjuju udarci. Taj prostor je ograničen i osnovnom linijom, s koje teniseri serviraju loptice. Ukoliko loptica koju vrati igrač izađe izvan naznačenih linija, kaže se out i bodove dobija protivnik ili suprotni par. U dubl igri koristi se cijeli okvir terena (10,97 m), ali se primjenjuje pravilo pri serviranju, kao i u singl igri, tj. da se loptica mora servirati unutar centralne servisne linije ili T-linije, dijagonalno u pravcu JZ–SI (jugozapad-sjeveroistok) ili JI–SZ (jugoistok-sjeverozapad). Loptica je regularna ukoliko udari u polje, koje ograničava T-linija i bočne linije ili ako dodirne samu liniju, a sve izvan smatra se outom.

Tok igre

Igrači započinju takmičenje sa suprotnih strana mreže. Jedan igrač servira lopticu, dok drugi lopticu vraća u protivničku polovinu terena. Pri serviranju, igrač mora servirati lopticu preko mreže, u polje koje je ograničeno bočnom i servisnom linijom (T-linija). Servis se izvodi s osnovne linije, i ukoliko igrač namjerno ili nenamjerno nagazi osnovnu liniju, servis se ponavlja. Servis se ponavlja i ukoliko pri prvom servisu loptica udari u mrežu, a dodatno se ponavlja i ukoliko loptica dodirne vrh mreže. Maksimalno se servis može ponoviti dva puta. Ako ni nakon ponavljanja loptica ne udari u polje, igrač pravi dvostruku servis grešku, te bodove dobija njegov protivnik. Nakon ispravnog servisa, loptica se kreće preko mreže i smije samo jedanput da odskoči, prije nego je protivnički igrač vrati u teren (return). Ukoliko igrač sa suprotne strane mreže ne stigne ili nije u mogućnosti da uzvrati udarac, bodove dobija onaj igrač koji je poslao zadnju ispravnu lopticu. Ako igrač uspije da vrati lopticu ali loptica izađe van terena, on gubi bodove. Izmjena udaraca se često zove reli i nije ograničena vremenski, niti brojem udaraca.

Bodovanje

U teniskom meču bodovanje se vrši poenima, tzv. gemovima (game) i setovima, kao najvećim bodovnim kategorijama. Na ženskim i muškim teniskim turnirima, za pobjedu je potrebno dobiti dva seta. Na velikim turnirima poput Grand Slamova za pobjedu su potrebna tri dobijena seta. Setovi se dijele na gemove, a gemovi na poene.

Poene svaki igrač dobije nakon što servira ili vrati loptu u teren, tako da protivnički igrač nije u stanju da vrati udarac ili je prejakim udarcem pošalje izvan terena. Tada igrač osvaja 15 poena. Rezultat se iskazuje u poenima (0, 15, 30 i 40 redom). Za igrača koji nije osvojio poene, kaže se da u rezulatu ima nula poena (love). Poeni su izjednačeni pri rezultatu 15–15, 30–30 i 40–40. Da bio osvojio jedan gem, igrač mora u rezultatu imati najmanje 40–30 i dobiti još jedan dodatni poen za osvajanje gema. To znači da igrač koji ima rezultat 40–0, 40–15 ili 40–30 još jednom servira lopticu ili je vraća u teren, nakon što njegov suprotni igrač servira, te ako osvojio taj dodatni bod, onda osvaja i jedan gem.

Wimbledon scoreboard
Elektronska tabla za prikaz rezultata

Pri rezultatu 40–40, kada jedan od igrača stigne drugog u poenima (sa 40–30 na 40–40), kaže se da su bodovno izjednačeni (deuce; č. „djus”). Za igrača koji osvoji bod nakon izjednačenja, kaže se da je u prednosti (advantage), a da bi dobio gem treba osvojiti još jedan dodatni bod. Ukoliko ne osvoji dodatni bod, rezultat je opet izjednačen, te se igra nastavlja, sve dok jedan od igrača ne dobije gem. Ako je igrač koji prima lopticu na servis i vraća lopticu nazad u teren osvojio gem na protivnički servis, kaže se da je napravio razliku od jednog gema (breake; č. „brejk”). Igrač, koji ima rezultat 40–0, 40–15 ili 40–30, a prima lopticu na protivnički servis, kaže se da ima tri, dvije odnosno jednu break lopticu.

Za pobjedu u meču igrač treba dobiti dva seta. Da bi igrač osvojio set, mora da ima rezultat takav da je u prednosti od najmanje dva gema u odnosu na protivničkog igrača. Pri rezultatu 6–0, 6–1, 6–2, 6–3, 6–4 ili 7–5 u gemovima, igrač osvaja jedan set. Igrač, koji osvoji set sa rezulatom 7–5 u gemovima, napravio je na kraju seta prednost od jednog gema (breake), tj. oduzeo je protivniku servis-gem. Ukoliko je rezultat 6–5 u gemovima, a protivnički igrač uspije da izjednači na 6–6 u gemovima, igra se tie breaker (dodatna igra), kako bi se utvrdilo ko osvaja set. U tie breakeru igrači osvajaju poene, počevši od 1 do 7, pritom da razlika između igrača bude najmanje dva poena. Ako je rezultat 7–6 ili 7–7 u poenima, igra se nastavlja, sve dok se ne ostvari razlika od dva poena. Onaj igrač koji pobijedi u tie breakeru, osvaja set sa rezultatom 7–6 u gemovima. Tie breaker se ne igra u finalnim setovima na turnirima Grand Slama, Davis Cupa ili Fed Cupa. Na ovim takmičenjima u zadnjem setu igra se na dva gema razlike.

Igrač pobjednik (par) osvaja gem, set i meč (game, set, match), te glavni sudija označava kraj meča.

Pauze u meču

Teniski meč se igra neprekidno, do kraja ili dok jedan od igrača, zbog zdravstvenih problema ili povrede, ne prekine meč. Meč se igra bez većih prekida, sve dok neki viši faktori (nevrijeme i sl.) ne izvrše utjecaj na tok igre. Prekinuti meč se nastavlja čim se uslovi promijene. Pri servisu je dozvoljeno iskoristiti najviše 20 sekundi. U protivnom igrač dobija opomenu od sudije. Pri izmjeni strana (nakon svakog neparnog gema), igračima je dozvoljena pauza od 90 sekundi, a između setova – 120 sekundi. Pauze u teniskim mečevima su kratke, jer je izdržljivost tenisera vrlo važan faktor. Moguće su tokom meča i male pauze, kada se skupljaju loptice ili kada se istrošene loptice mijenjaju (nakon svakih 9 gemova). Također, igrači imaju pravo da zatraže pauzu za medicinsku pomoć (ukoliko dođe do ozbiljnije povrede), savjet trenera ili eventualno da koriste kratke pauze, ukoliko trebaju zamijeniti oštećen reket ili istrošenu lopticu. Na velikim turnirima, osim navedenih pauza, ni jedna druga pauza nije dozvoljena.

Udarci

Glavni udarci koje teniseri najčešće koriste su: servis (service; č. „servis”), forhend (forehand; č. „forhend”) i bekhend (backhand; č. „bekhend”).

Drugi udarci u tenisu su: as (ace; č. „ejs”), bekspin (backspin; č. „bekspin”), krst (cross; č. „kros”), skraćena lopta (drop shot; č. „drop šut”), flet (flat; č. „flet”), lob (lob; č. „lob”), longlajn (longline; č. „longlajn”), pas (passing shot; č. „pasing šut”), poluvolej (half volley; č. „half volej”), povratna (return; č. „riturn”), smeč (smash; č. „smeš”), stopbol (stopball; č. „stopbol”), topspin (topspin; č. „topspin”), volej (volley; č. „volej”) i dr.

Servis

Servis je udarac kojim teniseri započinju poen. Pri servisu igrač stoji pred osnovnom linijom, baca lopticu u vis, te je pri silaznoj putanji udara reketom i šalje u polje (ograničeno T-linijom i bočnom linijom) preko mreže. Loptica je regularna ukoliko uđe u naznačeno polje ili ako dodirne samu bočnu liniju ili T-liniju. U svim ostalim slučajevima, loptica se uzima za nevažeću, te se servis ponavlja. Nakon svakog dobijenog poena, igrač servira lopticu (jednom s desne, jednom s lijeve strane terena), sve dok ne osvoji jedan gem. Igrači serviraju lopticu naizmjenično nakon svakog odigranog gema. Postoji više verzija servisa, ali uobičajeno se razlikuje servis „ispod ruke” i servis „iznad ruke”. Servis „iznad ruke” je dominantan oblik serviranja loptice. Mnogi teniseri pri servisu troše mnogo energije kako bi skratili poene. Pri veoma snažnom i brzom servisu, protivnički igrač ne može vratiti lopticu u teren, te igrač koji servira osvaja brzi poen. Servis winner je poen koji dobija igrač nakon samog servisa, tj. kada lopticu suprotni igrač ne uspije vratiti preko mreže. Ako suprotni igrač nije uspio da stigne uzvratiti udarac na servis protivnika, kaže se da je njegov protivnički igrač dobio „as” (ace; č. „ejs”).

Forhend

Za desnorukog igrača forhend predstavlja udarac desnom rukom, i to zamahom reketa koji ide od desne prema lijevoj strani tijela, tako da je dlan desne ruke okrenut licem prema loptici. Za lijevoruke igrače vrijedi suprotno. Većina tenisera koristi jednoručni forhend. Međutim, neki igrači koriste i dvoručni forhend (rijetko). Forhend je snažan udarac koji se izvodi izvan polja za servis, mada to nije pravilo. Pri dugoj razmjeni udaraca, forhend – zajedno sa bekhendom – predstavlja glavne udarce.

Bekhend

Bekhend za desnoruke tenisere predstavlja udarac zamahom reketa od lijeve prema desnoj strani tijela, tako da je dlan desne ruke okrenut prema tijelu, a ne prema loptici. Bekhend je inače udarac koji se teže izvodi od forhenda. Kao i kod forhenda, i kod bekhenda postoji jednoručna i dvoručna varijanta. Neki teniseri se koriste samo jednoručnim ili samo dvoručnim bekhendom, mada ima i onih koji znaju koristiti i jedan i drugi. Zbog pritiska (naprezanje mišića i lakta) koji uzrokuje zamah reketa pri bekhendu, više igrača se koristi objema rukama, i uglavnom je dvoručni bekhend snažniji i brži udarac. Neki teniseri izbjegavaju bekhend udarce (zbog naprezanja), te forsiraju forhend. Nepravilno i dugotrajno izlaganje lakta pri bekhendu, dovodi kod tenisera do ozbiljne deformacije zgloba ruke ili lakta (tzv. „teniski lakat”), te je potrebno oprezno pristupati ispravnom držanju reketa kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Ostali udarci

Od ostalih udaraca najviše se koriste drop shot, volley, slice, passing shot, lob i smash.

 • Drop shot (skraćena lopta) predstavlja udarac kojim se lopti skraćuje putanja, tako da ona iz položaja forhenda dobije još više spina i pravi jednu vrstu luka padajući direktno pored mreže. Ovaj udarac često koriste igrači kako bi „prevarili” protivničke igrače koji očekuju forhend ili bekhend, te u tom slučaju nerijetko nisu u stanju da stignu skraćenu lopticu.
 • Volley (volej) je udarac koji se obično izvodi pored mreže, i to laganim zamahom reketa u smjeru prema dolje. Volley je brz udarac i obično se koristi za skraćivanje loptica.
 • Slice (udarac s osnovne linije) je udarac koji se izvodi na sličan način kao i volley, s tim što su loptice koje se vrate sliceom obično sporije i imaju više spina. Slice se obično izvodi sa sredine terena ili sa osnovne linije.
 • Passing shot (pas) je termin za udarac kojim loptica zaobilazi (ili prolazi pored) protivničkog igrača koji stoji na mreži i pokušava (bezuspješno) da skrati lopticu.
 • Lob (lob) je udarac gdje loptica preskače protivničkog igrača i pada u teren iza njegovih leđa.
 • Smash (smeč) je jedan od najjačih udaraca kojim se loptica skida u zraku, i udara o protivničku polovicu terena. Inače, smash i većina drugih udaraca (volley, passing shot, slice i dr.) izvode se prije nego loptica odskoči od podloge.

Podloge terena

Podloge terena mogu biti pješčane, tvrde, travnate ili unutrašnji tereni, kao što je i prikazano u tabeli ispod.

Podloga Opis Tereni
Pješčana podloga
(zemlja/šljaka)
Crveni i zeleni pijesak (zemlja/šljaka) najčešće služe kao pješčane podloge. Crveni pijesak je najrasprostranjeniji oblik teniskih terena. Glavna osobina ovog terena je da se loptica na njemu kreće sporije i sa dosta spina. Roland Garros
Tvrda podloga U tvrde podloge ubrajaju se sve podloge na bazi akrila, asfalta i betona. Kod ovih podloga loptice su jako brze s velikim odskocima. Australian Open
US Open
Travnata podloga Na travnatim podlogama loptice su jako nepredvidljive i brze. Wimbledon
Unutrašnji tereni Podloge unutrašnjih terena uglavnom su izrađene od akrilnih i sličnih materijala, mada postoje i rijetke parketne podloge. Na ovakvim terenima lopta je brza, ali slabo odskače. Dvorane

Sudije

Tennis umpire
Glavni sudija objašnjava pravila igračima

Na svim takmičarskim turnirima u tenisu, kontrolisanje toka igre i primjena pravila dodijeljena je sudijama. Tu su:

 • glavni sudija (chair umpire) – ima većinu ovlasti za kontrolisanje toka igre; sjedi na podignutom sjedištu pored mreže i
 • pomoćnici glavnog sudijelinijske sudije koji prate regularnost kretanja loptice.

Obično na velikim turnirima sude glavni autoritativni arbitar, koji može promijeniti odluku glavnog sudije ukoliko su prekršena teniska pravila, te linijske sudije, koji su pozicionirani izvan obilježenog okvira za igru. Po dva linijska suca stoje s obje strane terena, paralelno s osnovnom linijom nadgledajući bočne linije, dva suca stoje s obje strane naspram servisne linije (T-linije) i u nekim slučajevima postoji sudija pored mreže, koji nadgleda da li je loptica dodirnula mrežu pri serviranju. Na bolje opremljenim teniskim terenima nema sudije pored mreže, jer postoje senzori koji puštaju zvučni signal ukoliko je loptica zaista dodirnula mrežu.

Uvođenjem nove tehnologije Hawk-Eye System koja prati putanju loptice i snima zapis, omogućeno je igračima da opozovu odluku glavnog sudije (challenge) i zatraže ponovljeni snimak kretanja loptice. Svaki igrač ima pravo na 3 challengea tokom jednog seta. Ukoliko je igrač u pravu, tj. ako je glavni sudija donio pogrešnu odluku, ta se odluka ispravlja i ponavlja se sporni poen. Igrač tada ne gubi challenge, ali ukoliko je igrač zatražio challenge, a odluka glavnog sudije je ipak bila ispravna, onda on gubi challenge.

Glavni sudija tokom meča obavještava gledaoce o rezultatu i može zatražiti maksimalnu pažnju i tišinu, kako bi se teniseri mogli skoncetrisati. Također, ukoliko je dnevna svjetlost slabija ili ukoliko se meč igra noću, glavni sudija može zatražiti od publike da ne koriste bliceve na fotoaparatima.

Turniri

Teniski turniri održavaju se godišnje prema pravilima koje definiše najviša svjetska upravna organizacija u tenisu – Međunarodna teniska federacija (ITF). Turnire organizuje ITF, odnosno njene članice: Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (WTA), pod pokroviteljstvom brojnih sponzora. Turniri se dijele prema različitim kategorijama, i to uglavnom prema visini novčanih sredstava i prema žrijebu. 2009. godina je važna u tenisu zbog toga što je došlo do nekih strukturnih izmjena u teniskim turnirima i načinu bodovanja. U muškoj kategoriji, ATP je odredio podjelu turnira prema visini bodova koje osvaja pobjednik (ili tim pobjednik) turnira.

Muški teniski turniri (ATP) dijele se na sljedeće kategorije:

 • Grand Slam 2000
 • ATP World Tour Masters 1000
 • ATP World Tour 500
 • ATP World Tour 250 i
 • Challenger-i i Features-i (kao najniže kategorije).

Ženski teniski turniri (WTA) se dijele na sljedeće kategorije:

 • Grand Slam
 • WTA Premier
 • WTA International i
 • Challenger-i i Features-i (kao najniže kategorije).

U timskim takmičenjima (timovi i države) Davis Cup, Fed Cup, ARAG World Team Championship i Hopman Cup nije došlo do izmjena.

Lista najvažnijih ATP i WTA turnira

Datum Naziv ATP turnira Naziv WTA turnira Mjesto Kategorija / broj učesnika (m • ž) Teren
09. 01. Medibank International Sydney Australija Sidnej WTA Premier / 32 tvrdi
17. 01. Australian Open* Australija Melbourne GS / 128 tvrdi
05. 02. Fed Cup (1. krug) TP
07. 02. Open GDF Suez Francuska Pariz WTA Premier / 32 tvrdi
14. 02. Barclays Dubai Tennis Championships Ujedinjeni Arapski Emirati Dubai WTA Premier / 56 tvrdi
28. 02. Davis Cup (1.krug) TP
09. 03. BNP Paribas Open Sjedinjene Američke Države Indian Wells ATP WTM 1000 • WTA Premier / 96 • 96 tvrdi
22. 03. Sony Ericsson Open Sjedinjene Američke Države Miami ATP WTM 1000 • WTA Premier / 96 • 96 tvrdi
04. 04. Family Circle Cup Sjedinjene Američke Države Charleston WTA Premier / 56 zeleni pijesak
10. 04. Monte Carlo Rolex Masters Monako Monte Carlo ATP WTM 1000 / 96 pijesak
16. 04. Fed Cup (polufinale) TP
18. 04. Porsche Tennis Grand Prix Njemačka Stuttgart WTA Premier / 32 pijesak
25. 04. Barcelona Ladies Open Španija Barcelona WTA Premier / 32 pijesak
01. 05. Mutua Madrid Open Španija Madrid ATP WTM 1000 • WTA Premier / 96 • 60 pijesak
08. 05. Internazionali BNL d'Italia Italija Rim ATP WTM 1000 • WTA Premier / 96 • 56 pijesak
15. 05. ARAG ATP World Team Championship Njemačka Düsseldorf TP / 8 timova pijesak
25. 05. Roland Garros (French Open)* Francuska Pariz GS / 128 pijesak
13. 06. AEGON International Ujedinjeno Kraljevstvo Eastbourne WTA Premier / 32 trava
20. 06. Wimbledon* Ujedinjeno Kraljevstvo London GS / 128 trava
08. 07. Davis Cup (četvrtfinale) TP
25. 07. Bank of West Classic Sjedinjene Američke Države Stanford WTA Premier / 32 tvrdi
08. 08. Rogers Cup Kanada Toronto WTA Premier / 56 tvrdi
08. 08. Rogers Cup Kanada Montreal ATP WTM 1000 / 96 tvrdi
14. 08. Western & Southern Open Sjedinjene Američke Države Cincinnati ATP WTM 1000 • WTA Premier / 96 • 56 tvrdi
21. 08. Pilot Pen Tennis Sjedinjene Američke Države New Haven WTA Premier / 32 tvrdi
29. 08. US Open* Sjedinjene Američke Države New York GS / 128 tvrdi
12. 09. Davis Cup (polufinale) TP
25. 09. Toray Pan Pacific Open Japan Tokio WTA Premier / 56 tvrdi
01. 10. China Open Kina Peking WTA Premier / 56 tvrdi
09. 10. Shanghai Masters Kina Šangaj ATP WTM 1000 / 96 tvrdi
17. 10. Kremlin Cup Rusija Moskva WTA Premier / 32 tvrdi (dvorana)
25. 10. Sony Ericsson Championships – Istanbul Turska Istanbul PG / 8 najboljih tvrdi
03. 11. Commonwealth Bank Tournament of Champions Indonezija Bali PG / 12 tvrdi
05. 11. Fed Cup (finale) TP
06. 11. BNP Paribas Masters Francuska Pariz ATP WTM 1000 / 96 tvrdi (dvorana)
20. 11. Barclays ATP World Tour Finals Ujedinjeno Kraljevstvo London PG / 8 najboljih tvrdi (dvorana)
28. 11. Davis Cup (finale) TP

WTM World Tour Masters; TP Timsko prvenstvo; PG Prvenstvo na kraju sezone

* Grand Slam turniri nisu turniri u organizaciji ATP i WTA, ali se bodovi koje teniseri osvoje računaju u takmičenju ATP World Tour i WTA Tour.

Trenutne top-liste

ATP tabela

Trenutni raspored na tabeli 20 najboljih tenisera u pojedinačnoj (singl) i u konkurenciji parova (dubl) pogledajte ovdje.

WTA tabela

Trenutni raspored na tabeli 20 najboljih teniserki u pojedinačnoj (singl) i u konkurenciji parova (dubl) pogledajte ovdje.

Statistika i rekordi

Ažurirano: 9. 9. 2019.

Osvajači Grand Slam turnira

20 titula

19 titula

16 titula

14 titula

12 titula

 • Australija Roy Emerson

11 titula

10 titula

 • Sjedinjene Američke Države Bill Tilden

8 titula

 • Ujedinjeno Kraljevstvo Fred Perry
 • Australija Ken Rosewall
 • Sjedinjene Američke Države Jimmy Connors
 • Čehoslovačka Sjedinjene Američke Države Ivan Lendl
 • Sjedinjene Američke Države Andre Agassi

7 titula

 • Sjedinjene Američke Države Richard Sears
 • Ujedinjeno Kraljevstvo William Renshaw
 • Sjedinjene Američke Države William Larned
 • Francuska René Lacoste
 • Francuska Henri Cochet
 • Australija John Newcombe
 • Sjedinjene Američke Države John McEnroe
 • Švedska Mats Wilander

6 titula

 • Ujedinjeno Kraljevstvo Laurence Doherty
 • Novi Zeland Tony Wilding
 • Australija Jack Crawford
 • Sjedinjene Američke Države Don Budge
 • Švedska Stefan Edberg
 • Njemačka Boris Becker

5 titula

 • Australija Frank Sedgman
 • Sjedinjene Američke Države Tony Trabert

Osvajačice Grand Slam turnira

24 titule

 • Australija Margaret Court

23 titule

 • Sjedinjene Američke Države Serena Williams

22 titule

19 titula

 • Sjedinjene Američke Države Helen Wills Moodie

18 titula

12 titula

 • Sjedinjene Američke Države Billie Jean King

9 titula

 • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Sjedinjene Američke Države Monika Seleš
 • Sjedinjene Američke Države Maureen Connolly Brinker

8 titula

 • Francuska Suzanne Lenglen
 • Sjedinjene Američke Države Molla Bjurstedt Mallory

7 titula

 • Brazil Maria Bueno
 • Australija Evonne Goolagong Cawley
 • Belgija Justine Henin
 • Ujedinjeno Kraljevstvo Dorothea Douglass
 • Sjedinjene Američke Države Venus Williams

6 titula

 • Australija Nancye Wynne Bolton
 • Sjedinjene Američke Države Louise Brough Clapp
 • Sjedinjene Američke Države Margaret Osborne duPont
 • Sjedinjene Američke Države Doris Hart
 • Ujedinjeno Kraljevstvo Blanche Bingley Hillyard

5 titula

 • Sjedinjene Američke Države Pauline Betz Addie
 • Ujedinjeno Kraljevstvo Charlotte Cooper
 • Australija Daphne Akhurst Cozens
 • Ujedinjeno Kraljevstvo Lottie Dod
 • Sjedinjene Američke Države Althea Gibson
 • Švicarska Martina Hingis
 • Sjedinjene Američke Države Helen Jacobs
 • Sjedinjene Američke Države Alice Marble
 • Rusija Marija Šarapova

Zanimljivosti

Najduži №1 ranking u sedmicama (ukupno):

Najduži №1 ranking u sedmicama (bez prekida):

Najviše osvojenih titula u karijeri:

Najviše osvojenih Grand Slam titula (singl, parovi i mješoviti parovi):

 • Australija Roy Emerson: 28[2]
 • Australija Margaret Court: 62 [3]

Najviše osvojenih Grand Slam titula svih vremena (singl):

Najviše osvojenih Grand Slam titula u Open Eri (singl):

Ukupna zarada u karijeri:

Najbrži izmjereni servis:

 • Australija Samuel Groth: 263,4 km/h[6]
 • Njemačka Sabine Lisicki: 210,8 km/h[7]

Najkraći odigrani meč:

 • Španija Francisco Clavet – Kina Shan Jiang: 25 minuta
  (6–0, 6–0; Šangaj 2001)

Najduži odigrani meč (vremenski i broj gemova):

Najduže Grand Slam finale (vremenski)

Najduže Grand Slam finale (broj gemova)

 • Švicarska Roger FedererSjedinjene Američke Države Andy Roddick: 77 gemova
  (5–7, 7–66, 7–65, 3–6, 16–14; Wimbledon 2009)[10]

Galerija slika

Centre Court
Centralni teren na Wimbledonu
RolandGarrosCentral
Centralni teren Roland Garrosa
(Philippe Chatrier)
2008 Australian Open Tennis, Rod Laver Arena, Melbourne
Rod Laver Arena
(Australian Open)
Arthur Ashe Stadium View
Centralni teren na US Openu
(Arthur Ashe)
Rafael Nadal - ATP World Tour Finals at the O2
ATP Finals održava se u londonskoj O2 Areni
2008 Olympic Green Tennis Center
Olimpijski teniski centar u Pekingu 2008.
Nadal-2006.2
Rafael Nadal izvodi bekhend volley
Roger Federer at the 2009 Wimbledon Championships 08
Roger Federer izvodi forhend
Serena Williams Australian Open 2009 5
Serena Williams na Australian Openu
US Open 2009 4th round 213
Caroline Wozniacki izvodi bekhend
Andy Murray Backhand 01
Andy Murray izvodi bekhend
Gael Monfils at the 2008 US Open2
Gaēl Monfils servira lopticu
Justine Henin On Centre Court
Justine Henin servira lopticu
Dinara Safina and Elena Dementieva
Tradicionalni pozdrav teniserki na kraju meča (D. Safina i E. Dementieva)
Pete Sampras crop
Američki teniser i bivši reket №1 Pete Sampras
Bundesarchiv Bild 102-07878, Helen Wills Moody
Američka legendarna teniserka Helen Wills Moodie
Steffi Graf (Wimbledon 2009) 11
Steffi Graf, njemačka teniserka drži rekord po najdužoj poziciji №1
Björn Borg
Legendarni švedski teniser Björn Borg

Također pogledajte

Reference

 1. ^ a b Tennis Records and Statistics
 2. ^ Australian Open Men Legends
 3. ^ Margaret Smith Court – "The Arm"
 4. ^ ATP World Tour – Novak Djokovic's Overview
 5. ^ WTA Tour – Career Prize Money Leaders
 6. ^ Aussie smashes tennis serve speed record
 7. ^ Lisicki hits fastest serve ever
 8. ^ ATP World Tour | Isner & Mahut Set Unthinkable Records
 9. ^ ATP World Tour – Djokovic Wins Epic Contest to Retain Melbourne Crown
 10. ^ Federer triumphs in another English epic

Vanjski linkovi

ATP Doha

ATP Doha ili Qatar ExxonMobil Open profesionalni je muški teniski turnir koji se igra na tvrdoj podlozi. Trenutno spada u kategoriju ATP 250 (pobjednik dobija 250 bodova na ATP-ovoj rang-listi). Održava se na početku svake kalendarske godine u Međunarodnom kompleksu za tenis i skvoš "Khalifa" od 1993.

Aleksandar Dolgopolov

Aleksandar Dolgopolov (ukr. Олександр Олександрович Долгополов), ranije poznat pod imenom Aleksandar Dolgopolov mlađi, ukrajinski je teniser, koji je profesionalnu karijeru počeo 2006. Ime je promijenio u trenutni oblik u maju 2010.

Amater

Amater je osoba koja se bavi nekom profesijom bez namjere stjecanja materijalne koristi. Riječ se obično koristi za one djelatnosti koje se mogu obavljati i profesionalno npr. sportista - amater ili profesionalac. Rijetko ćemo nekoga ko skuplja poštanske marke nazvati amaterom, prije hobistom.

Obično su sportisti do 16-te ili 18-te godine amateri, a poslije postaju profesionalci (bez obzira što danas djeca počinju trenirati tenis s 5 ili 6 godina, i ponekad ulažu i par sati svaki dan godinama u treninge, tek kad počnu zarađivati novac igrajući, onda ih smatramo profesionalcima). Isto razmatranje vrijedi i za ostale sportove, bio to nogomet, boks ili pikado.

Asocijacija teniskih profesionalaca

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je osnovana 1972. godine s ciljem da zaštiti prava i interese svjetskih tenisera. 1990. godine asocijacija je osnovala svjetsko takmičenje ATP Tour koje je 2009. preimenovano u ATP World Tour. Glavno sjedište i uprava ATP-a je u Londonu, UK. Njene podružnice nalaze se u Monacu (sjedište za Evropu), Ponte Vedra Beach Florida (sjedište za Ameriku) i u Sydneyu (sjedište za ostale dijelove svijeta).

Ekvivalent ATP-a u ženskom tenisu je ženska teniska asocijacija (WTA).

Bosna i Hercegovina na Olimpijskim igrama 1996.

Bosna i Hercegovina se takmičila na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, SAD.

Bosna i Hercegovina na Olimpijskim igrama 2004.

Bosna i Hercegovina se takmičila na Ljetnim olimpijskim igrama 2004. u Atini, Grčka, od 13. do 29. augusta 2004. godine. Ovo je četvrti nastup Bosne i Hercegovine na Ljetnim olimpijskim igrama u post-jugoslavenskoj eri.

Bosna i Hercegovina na Olimpijskim igrama 2016.

Bosna i Hercegovina učestvuje na Olimpijskim igrama 2016, koje se održavaju u Rio de Janeiru od 5. do 21. augusta 2016. To je sedmo učešće bosanskohercegovačkih sportista na Ljetnim olimpijskim igrama od stjecanja nezavisnosti 1992. Zaključno s početkom juna 2016, BiH ima osiguranih 11 učesničkih kvota u 5 sportova.

China Open (tenis)

China Open profesionalni je teniski turnir za muškarce i žene. Igra se svakog oktobra na tvrdoj podlozi na terenima Nacionalnog teniskog centra u Pekingu u sedmici prije Shanghai Mastersa. Muški turnir spada u kategoriju ATP 500 (pobjednik dobija 500 bodova na ATP-listi), a ženski u obavezne Premijer turnire.

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Davis Cupu, a njom rukovodi Teniski savez Bosne i Hercegovine.

Od septembra 2016. takmiči se u I grupi evroafričke zone a najbolji rezultat je play-off svjetske grupe iz 2018. godine.

Međunarodna teniska federacija

Međunarodna teniska federacija (engleski: International Tennis Federation (ITF)) je vladajuća organizacija svjetskog tenisa, sačinjena od 205 nacionalnih teniskih organizacija.

Pete Sampras

Pete Sampras bivši je profesionalni američki teniser, jedan od najboljih tenisera svih vremena.

Poljski jezik

Poljski jezik (pol. język polski) je službeni jezik Republike Poljske i jedan od službenih i radnih jezika Evropske unije. Zajedno s češkim, slovačkim, kašupskim, lužičkosrpskim i drugim jezicima čini grupu zapadnoslavenskih jezika.

Spisak Bosanaca i Hercegovaca

Ovo je spisak poznatih Bosanaca i Hercegovaca.

Sport

Sport je svaka fizička i psihička aktivnost koju čovjek izvodi po utvrđenom skupu pravila, u cilju takmičenja sa protivnikom ili protivničkim timom, uz primjenu propisanog sistema bodovanja na osnovu kojeg se utvrđuje pobjednik.

Sportovi se dijele na dvije grupe: grupni i samostalni.

Sport je sastavni dio društvenih potreba pojedinca, univerzalno je sredstvo razumijevanja i saradnje među ljudima, s ciljem fizičkog i duhovnog odgoja, vitalnosti i zdravlja, socijalnih odnosa i stavova, odbrambene spremnosti i kvaliteta života. Sport je i ekonomska kategorija u funkciji zapošljavanja, pokretača proizvodnje i ekonomskog rasta, promocije, reklame i ostalih marketinških aktivnost

i u oblastima turizma, transporta, medija, zabave i sl.

Sportisti godine "Sportskih novosti"

Nagrada Sportisti godine "Sportskih novosti" je jugoslavenska i hrvatska sportska nagrada koju od 1952. godine dodjeljuje zagrebački sportski dnevni list Sportske novosti. Od 1952 birao se najbolji sportist i sportistica, a od 1990. i za najbolju muški i ženski sportski sastav iz Hrvatske. Izbor vrši žiri sastavljen od sportskih novinara iz brojnih domaćih uredništava. Ovom prigodom dodjeljuje se i trofej "fair-play" za korektnu gestu u sportu.

Stoni tenis

Stoni tenis, poznat i kao ping pong, je sport u kome se takmiče dva (ili četiri) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu za stoni tenis.

Dimenzije stola su 2,74 x 1,525 m, stol je visok 76 cm. Dvije polovine stola dijeli mreža visoka 15,25 cm koja viri (produžava se) s obje strane stola za 15,25 cm.

Po starim pravilima igralo se do 21 poen, a svaki igrač je servirao za redom 5 puta. Danas se igra do 11 poena, za redom se servira dva puta, pa je igra postala brža i zanimljivija. Igra se na tri dobijena seta, do 11. Razlika mora da bude dva poena, 11:9 ili 12:10... i tako dok se ne postigne dva poena razlike.

Izmjenama pravila je također loptica povećana s 38 na 40 mm i otežana - s 2,5 na 2,7 grama.

Tenis na Olimpijskim igrama 2016.

Teniski turniri na Olimpijskim igrama 2016 održani su u Olimpijskom teniskom centru od 6. do 14. augusta. Igralo se na tvrdoj podlozi koja se koristi na brojnim turnirima u Sjevernoj Americi i koja za cilj ima smanjenje smetnji za igrače.Prvobitno je očekivano učešće ukupno 172 igrača, koji će se takmičiti u pet disciplina: singlovi i parovi za muškarce i žene te mješovitim parovima drugi put zaredom. Međutim, na kraju je mjesta u žrijebu dobilo 105 igrača i 94 igračice. Ove olimpijske teniske turnire organizirali su i njima upravljali Brazilski olimpijski komitet (COB) i Međunarodna teniska federacija (ITF) i oni su dio ATP (Asocijacija teniskih profesionalaca) i WTA (Ženska teniska asocijacija) Toura.

Olimpijski turnir 2016. petnaesto je izdanje tenisa na Olimpijskim igrama (isključujući dvoje Olimpijske igre, 1968. i 1984, kad je tenis bio demonstracijski sport), i osamnaesto od 1988, kada se ovaj sport zvanično vratio u program Igara.

Za razliku od prethodnih Igara, olimpijski turnir 2016. igračima nije donio bodove za rang-liste.

Na Igrama će se iskoristiti oko 32.000 teniskih loptica.

Wimbledon (tenis)

Wimbledon, punim imenom The Championships Wimbledon, teniski je turnir koji se održava u Londonu na terenima All England Lawn Tennis and Croquet Cluba. Počinje šest sedmica prije prvog ponedjeljka u augustu, a često zbog kiše traje više od dvije sedmice. Od četiri Grand Slam turnira Wimbledon je najstariji i jedini koji se igra na travnatoj podlozi. Do 2007. bio je jedini od Grand slam turnira koji je imao različite nagradne fondove za muškarce i žene.

Uporedo se održavaju turniri za muškarce, žene, muške, ženske i mješovite parove, djecu, tenisere starije od 35 i 45 godina te tenisere u kolicima.

Zaprešić

Zaprešić je grad u Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji.

Tenis
Historija i rječnik
Grand Slam turniri
Profesionalne turneje
Teniski udarci
Strategija i tehnike
Teniski tereni i podloge
Oprema
Tehnologija
Ekipna takmičenja
Ostalo
Teniski Grand Slam turniri
Ljetni
Zimski

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.