Televizija

Televizija je telekomunikacijski sistem za emitiranje i primanje pokretnih slika i zvuka s velikih daljina. Sama riječ potječe od grčke riječi tele = daleko i latinske riječi visio = gledanje. Taj pojam odnosi se na sve aspekte televizijskog programa i transmisije.

U komercijalnoj je upotrebi od kasnih 1930-ih i TV-aparat postao je uobičajeni komunikacijski uređaj u domovima, firmama i institucijama, najviše kao sredstvo zabave i informisanja.

Emitiranje TV-programa obično se vrši posredstvom radiotalasa na frekvencijama od 54 do 890 megaherca. U posljednje vrijeme sve je zastupljenija digitalna televizija.

Televizijske serije

  • Televizijske serije

Također pogledajte

== Vanjski linkovi == Prvi javni TV prenos, televizori za 130.000 dinara (Politika, Sandra Gucijan, 08. 07. 2018.)

1980-e

1980te su decenija koja je počela 1. januara 1980. godine, a završila 31. decembra 1989. godine.

Ovaj period je obilježen velikim socijalnim, ekonomskim, privrednim promjenama u svijetu. Usljed ekonomske liberalizacije tržišta razvijenih zemalja multinacionalne korporacije svoje proizvodne pogone sele u zemlje kao što su Tajland, Meksiko, Južna Koreja, Kina i Tajvan. Japan i Zapadna Njemačka bilježe najveći ekonomski rast.

Zemlje u razvoju diljem svijeta suočavaju se sa privrednim i socijalnim poteškoćama što je bila posljedica dužničke krize 1980., nakon toga mnoge zemlje uzimaju zajmove od MMF-a i Svjetske banke. Etiopija se u periodu od 1984. do 1985. susreće sa velikom gladi usljed korumpirane vladavine Mengistua Hailea Mariama, u svijetu se organiziraju brojne humanitarne akcije, kao što je bio i humanitarni koncert Live Aid.

Televizija postaje sve popularnija u zemljama Trećeg svijeta, broj televizora se udvostručuje tokom dekade sa 561 milion TV prijemnika u 1980. godine, preko 910 miliona u 1987. pa do milijardu u 1989. godini.Povećava se nezadovoljstvo građana, a samim tim i nasilje na Bliskom istoku uključujući Iransko-irački rat, Sovjetsko-afganistanski rat, Libanski rat 1982., Rat za Nagorno-Karabah, Prva intifada.

Uprkos tome što je Hladni rat dosegao vrhunac napetosti u početku 1980tih godina, krajem dekade rat se bližio kraju. U zemljama Istočnog bloka raste nezadovoljstvo i nacionalizam kod naroda što zajedno sa eknomskom recesijom dovodi do političkih reformi koje je predvodio Mihail Gorbačov. Dolazi do prevrata i demonstracija protiv komunističkih režima u Mađarskoj, zatim protesti na Tiananmenskom trgu 1989., dolazi do Baršunaste revolucije u Čehoslovačkoj, dolazi do zbacivanja Nicolae Ceauşescua u Rumuniji.

U osamdesetim dolazi do razvoja interneta počevši sa File Transfer Protocolom. Do kraja osamdesetih bilo je oko 1,1 milion korisnika interneta (od toga 86 % u SAD-u).

BBC

BBC je televizijska kompanija. Puni naziv kompanije je British Broadcasting Corporation.

Ima 28.500 zaposlenika samo u Ujedinjenom Kraljevstvu s godišnjim budžetom od 4 milijardi funti (oko 8 milijardi dolara).

BBC je prva javna, nacionalna televizija. Osnovana je 18. oktobra pod nazivom "British Broadcasting Company". Godine 1927. je, po primitku kraljevskog odobrenja ("Royal Charter"), preimenovana u British Broadcasting Corporation i time postala javna televizija koju finansiraju građani.

BBC proizvodi i emitira program širom svijeta na televiziji, radiju i internetu. Glavna misija BBC-a je: "Informirati, obrazovati i zabaviti gledaoce".

Bosanskohercegovačka radio-televizija

Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT), ranije poznata kao Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine, državna je radio-televizija u Bosni i Hercegovini. Kao javni emiter, BHRT je član Evropske emiterske unije iz Bosne i Hercegovine, koji aktivno učestvuje u godišnjem izboru bosanskohercegovačkog predstavnika za Eurosong. Sjedište BHRT-a nalazi se u zgradi RTV Doma u Sarajevu.

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) (engl:The British Academy of Film and Television Arts), jeste britanska organizacija koja jednom godišnje dodjeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima.

Dr. Watson

Dr. John Hamish Watson fiktivni je lik iz serije kriminalističkih romana škotskog pisca Arthura Conana Doylea. U romanima je bio pomoćnik Sherlocka Holmesa.

U knjizi Studija u grimizu (1887) Watson, kao pripovjedač, opisuje svoj susret sa Holmesom i to kako su dijelili sobu na adresi Ulica Baker 221B, kako je istraživao Holmesovo zanimanje te kako je pridobio Holmesovo povjerenje i pridružio mu se u njihovom prvom slučaju. Watson opisuje Holmesove postupke detaljno, no preromantično za Holmesov ukus.

U Znaku četverice Watson upoznaje Mary Morstan, koja mu kasnije postaje supruga.

Watson je medicinski službenik. Služio je u Afganistanu (Drugi englesko-afganistanski rat, 1878–1880), no nakon ranjavanja povukao se iz službe.

Emmy nagrada

Emmy nagrade su američke nagrade za televizijske produkcije, slične nagradi Peabody, ali više fokusirane na zabavljačku industriju, te se smatraju televizijskim ekvivalentom nagrada Zlatni globus i Oscar.

Tri povezane, ali odvojene organizacije predstavljaju Emmy nagrade:

Academy of Television Arts & Sciences – nagrađuje sve nacionalne teelvizijske emisije izuzev sporta

National Academy of Television Arts & Sciences – nagrađuje dnevne, sportske i dokumentarne emisije i vijesti

International Academy of Television Arts & Sciences – nagrađuje emisije izvan Sjedinjenih Američkih DržavaNajpoznatije nagrade su Primetime Emmy i Daytime Emmy, koje obje imaju kategorije klasificirane kao Creative Arts Emmy.

Federalna televizija

Federalna televizija je entitetska televizija Federacije Bosne i Hercegovine.

Fizika

Fizika (grč. φυσική (ἐπιστήμη) phusikḗ (epistḗmē) "poznavanje prirode"; φύσις, phúsis "priroda") je prirodna nauka koja uključuje proučavanje materije i njenog kretanja kroz prostor i vrijeme, zajedno sa povezanim pojmovima kao što su energija i sila. Jedna od najosnovnijih naučnih dispilina i glavni cilj fizike je shvatiti ponašanje svemira.Fizika je jedna od najstarijih akademskih discilina, možda i najstarija ukoliko joj se priključi i astronomija. U posljednja dva milenijuma, fizika je dio prirodne filozofije zajedno sa hemijom, biologijom, i pojedinim granama matematike, ali tokom naučne revolucije u 17. stoljeću, prirodne nauke su postale sopstveni jedinstveni istraživački programi. Fizika se preklapa sa mnogim interdisciplinarnim područjima istraživanja, kao što su biofizika i kvantna hemija, i granice fizike nisu strogo definisane. Nove ideje u fizici često objašnjavaju temeljne mehanizme drugih nauka i time se otvaraju novi putevi istraživanjima u područjima kao što su matematika i filozofija.

Fizika pravi značajan doprinos i kroz dostignuća u tehnologiji koja proizilaze iz teorijskih otkrića. Na primjer, napredak u razumijevanju elektromagnetizma ili nuklearne fizike je direktno doveo do razvoja novih proizvoda koji su značajno transformisala društvo modernog doba, kao što si televizija, računari, kućanski aparati i nuklearna oružja; napredak u termodinamici je doveo do razvoja industrijalizacije, i napreci u mehanici su inspirisali razvoj kalkulusa.

HBO

HBO je američki pretplatnički televizijski kanal i satelitska televizijska mreža koja je u vlasništvu Home Box Office Inc. kompanije koja je operativna podružnica kompanije Time Warner. Programska šema HBOa se uglavnom sastoji od teatralno objavljenih filmova i originalnih televizijskih serija, zajedno sa filmovima i dokumentarcima specifično napravljenim za kablovsku televiziju, boks mečeva i povremenih specijalnih programa koji sadrže stand-up komediju. HBO je najstariji i najduži neprekidno radeći televizijski servis (u sklopu kablovske televizije i kao pretplatnički televizijski kanal) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hrvatska radiotelevizija

Hrvatska radiotelevizija (skraćeno HRT) je nacionalna televizija Republike Hrvatske. Kao datum osnivanja uzima se 15. maj 1926. godine, kada je osnovan Hrvatski radio (tada Radio Zagreb). Hrvatska televizija (tada Televizija Zagreb) je sa emitiranjem počela 15. maja 1956. godine. Sjedište HRT-a se nalazi u Zagrebu.

Poslije 1945. godine Radio Zagreb, a zatim i tadašnja RTV Zagreb bili su članovi tadašnje Evrovizije (Evropske radiodifuzijske unije) kao dijelovi Jugoslavenske radiotelevizije, a nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i primanja u Ujedinjene narode, HRT je 1. januara 1993. godine postao punopravan član Evropske emiterske unije.

Internet

Internet je velika računarska mreža i sistem za jednostavnu i efektivnu komunikaciju sa tekstom, slikom i zvukom. Neki od najpopularnijih dijelova interneta su: World Wide Web, E-mail i P2P file sharing (ili razmjena dokumenata).

Masovni mediji

Masovni mediji je naziv za medije široke potrošnje i širokog opsega i pod njima spadaju: Internet, dnevne novine, radio, televizija.

Metro-Goldwyn-Mayer

Metro-Goldwyn-Mayer Inc., skraćeno MGM, je američka medijska kompanija, primarno orjentisana na produkciju i distribuciju filmova i televizijskih programa. Osnovana je 16. aprila, 1924 godine, jedna je od četiri najstarije medijske kompanije u filmskoj historiji pored Columbia Pictures. 8. aprila 2005 godine, kompanija je kupljena od strane grupe firmi na čijem čelu je Sony i Comcast zajedno sa Texas Pacific Group i Providence Equity Partners.

Od 1920ih i tokom Drugog svjetskog rata, Metro-Goldwyn-Mayer bio je najveći filmski studio u Hollywoodu.

Novinarstvo

Novinarstvo je oblast komunikacionih nauka, profesija i vještina sakupljanja, pripreme, uređivanja i distribucije vijesti i medija u vezi, preko pamfleta, novina, časopisa, knjiga, radija, televizije, a u novije vrijeme i preko savremenih digitalnih komunikacija kao što je internet.

Pojam novinarstvo se u početku odnosio na prenošenje aktuelnih događaja široj publici, preko štampanih medija kao što su novine, ali sa razvojem novijih tehnologija, kao što su radio, televizija i internet, značenje pojma proširilo i danas podrazumjeva sve štampane, elektronske i digitalne medije preko kojih se prenose aktuelna dešavanja.

Osijek

Osijek (mađ. Eszék, njem. Esseg) je grad u Hrvatskoj i sjedište Osječko-baranjske županije.

Popularna kultura

Popularna kultura je vernakularna (narodna) kultura koja preovladava u savremenom društvu.

Sadržaj popularne kulture je postavljen velikim dijelom od strane industrija koje šire kulturalni materijal, kao npr. film, televizija i štampa. Ali popularna kultura se ne može opisati samo kao ukupan produkt ovih industrija, nego kao rezultat kontinuirane interakcije između ovih industrija i ljudi u društvu koji konzumiraju njihove produkte.

Bennett (1980, p.153-218) razlikuje između 'primarne' i 'sekundarne' popularne kulture, gdje je prva masovna produkcija, a druga lokalna reprodukcija.

Telekomunikacije u Bosni i Hercegovini

Telekomunikacije u Bosni i Hercegovini obuhvataju oblast radija, televizije, fiksne i mobilne telefonije i interneta.

Oblast komunikacija u Bosni i Hercegovini uređuje državna Regulatorna agencija za komunikacije.

Televizija OBN

Televizija OBN (prvobitno skraćenica od engleskog naziva Open Broadcast Network) privatna je komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini. Sjedište televizije nalazi se u Sarajevu.

Televizija u Bosni i Hercegovini

Televizija u Bosni i Hercegovini prvi put je predstavljena 1956.

Od ukupno 93 televizijske stanice, 71 je komercijalna , dok je njih 19 u javnom vlasništvu (regionalno/kantonalno, lokalno ili općinsko vlasništvo ), dok se tri javna servisa u BiH finansiraju kroz zakonsku RTV taksu.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.