Sveti Vincent i Grenadini

Ostrvska država Sveti Vincent i Grenadini leži u južnom dijelu Malih Antila u Srednjoj Americi, a obuhvata Sveti Vincent (346 km2) i mnogobrojne Grenadine.

Sveti Vincent i Grenadini
Saint Vincent and the Grenadines
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"St Vincent Land So Beautiful"

Položaj na karti
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Generalni Guverner Frederick Ballantyne
 -  Predsjednik vlade Ralph Gonsalves
Nezavisnost 1979 
Površina
 -  Ukupno 389 km2 (182.)
 -  Vode (%) zanemarivo
Stanovništvo
 -  Ukupno 119.000 (190.)
 -  Gustoća stanovništva 300/km2 
Valuta Istočnokaripski dolar
Vremenska zona -4, ljeti -4
Internetska domena .vc
Pozivni broj 1-784

Historija

Domorodački Indijanci, Karibi, agresivno su sprečavali naseljavanje Evropljana na Svetom Vincentu do 18. vijeka. Od 1719. francuski naseljenici sade plantaže kahve, duhana, indiga, pamuka i šećerne trske na kojima rade afrički robovi. Područje nekoliko puta potpada pod vlast Ujedinjenog Kraljevstva i vraća se u francuski posjed. Konačno od 1783. ostaje pod britanskom vlašću.

Ukidanjem ropstva 1834. nastaje manjak radne snage na plantažama, što privlači nove naseljenike: Portugalce 1840ih i Indijce 1860ih.

Sveti Vincent i Grenadini prolaze kroz razne oblike kolonijalnog statusa. Nakon raspada Federacije Zapadnih Indija 1962. dobija vlastitu upravu, a 1979. i potpunu samostalnost.

Vlada

Prema Ustavu iz 1979. godine ostrva su parlamentarna monarhija s jednim zakonodavnim domom u okviru britanskog Commonwealtha.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

Sveti Vincent je pošumljen skup vulkanskih planina, dok su Grenadini niz niskih koralnih ostrva koji se protežu južno od Svetog Vincenta prema Grenadi.

Privreda

Najvažniji ekonomski sektor je poljoprivreda. Dominira proizvodnja banana. U novije vrijeme u porastu su uslužne djelatnosti, naročito turizam. Zbog neuspjeha u uvođenju novih industrija nastavlja se razdoblje visokog stepena nezaposlenosti. Najveći problem razvoju ostrva je zavisnost privrede o urodu dominantne privredne kulture i vremenskim uslovima (tropske oluje nanose veliku štetu).

Stanovništvo

Najveći dio stanovništva čine potomci afričkih robova dovođenih za rad na plantažama. Slijede miješani potomci Indijanaca i crnaca, te nešto bijelaca (potomaka engleskih kolonista), Indijaca i Kariba. Zbog loše ekonomske situacije i nezaposlenosti stanovništvo emigrira u druge države.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.vc

.vc je najviši Internet domen za Sveti Vincent i Grenadine. Ministarstvo za telekomunikacije, nauku, tehnologiju i industriju je zaduženo za ovu domenu.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su četiri sportiste u tri discipline.

Barbados

Barbados je ostrvska država u Karipskom moru i Atlantskom okeanu. Ostrvo je površine 430 km2, uglavnom je ravno, sa nekolicinom brda u unutrašnjosti otoka. Nalazi se na 13ºN,59ºW.

Ostrvo je tropski i na njemu se nalazi veći broj močvara. U unutrašnjosti otoka se nalaze plantaže šećerne trske. Barbados pripada Malim Antilima, a najbliže zemlje su mu Sveta Lucija i Sveti Vincent i Grenadini.

Barbados je jedna od država sa najvišim standardom na svijetu. Ostrvo je jedna od velikih turističkih destinacija.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

FIBA Amerika

FIBA Amerika je zona unutar FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija) koja uključuje 44 FIBA saveza smještenih u Americi. Glavno sjedište se nalazi u San Juanu, Portoriko.

Grb Svetog Vincenta i Grenadina

Grb Svetog Vincenta i Grenadina se sastoji iz slijedećih elemenata: u sredini se nalaze dvije žene u rimskim haljinama, od kojih jedna drži palminu granu, a druga kleći ispred zlatnog oltara; iznad grba se nalazi grana pamuka, a ispod je natpis PAX ET JUSTITIA (mir i pravda).

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Kingstown

Kingstown je glavni grad Svetog Vincenta i Grenadina.

Kingstown je glavna luka Svetog Vincenta, i glavni grad države Sveti Vincent i Grenadini. Sa populacijom od 25,418 (2005.) Kingstown je centar ostrvske poljoprivrede i luka za dolazaka turista. Izvoz uključuje banane, kokosov orah i indijsku marantu.

Francuska je ovdje osnovala naselje kratko nakon 1722.

Botanička bašta, koncipirana 1765., je najstarija na zapadnoj hemisferi. William Bligh, poznat iz "Pobune na brodu Bounty", je donio sjeme hljebnog drveta za sađenje, oko 1793.Kingstown se nadzire iz tvrđave Fort Charlotte, sa brda Berkshire, zapadno od grada. Preko 180 m iznad zaliva, je glavno utvrđenje na Svetom Vincentu i Grenadinima iz ranog 19. vijeka. Do tvrđave se dolazi vijaduktom, a topovi su okrenuti prema unutrašnjosti. Koristio ga je britanski garnizon protiv Francuza dok je Kraljevska mornarica dovozila pojačanje sa drugih ostrva.

Britanci su naučili lekciju kada su Francuzi napravili invaziju na ostrvo, 1779., kada su oni došli u Calliaqua, dokazujući da će bilo koji sljedeći napad na ostrvo zapravo doći iz bilo kojeg drugog pravca, osim iz pravca Kingstowna.

Tvrđava je dobila ime po supruzi Kralja Džordža III Kraljica Šarlota. Radovi na objektu su počeli na prelazu vijekova i bili su kompletirani 1806. Na svom rhuncu slave, mogli su primiti 600 vojnika i 34 topa. Neke od starih kasarni sada služe kao muzej sa svojom kolorističnom historijom Crnih Kariba, ili Garifuna, prikazanih na njegovim zidovima.

U zadnje vrijeme, Kingstown je poznat kao mjesto snimanja mnogih filmskih scena iz Pirata sa Kariba.

Krunske zemlje Commonwealtha

Kraljevstvo Commonwealtha ili Krunske zemlje Commonwealtha (engleski: Commonwealth realm) je zajedničko ime za šesnaest suverenih država koje priznaju kraljicu Elizabetu II kao svoju kraljicu i šefa države. Elizabeta II nije kraljica Commonwealtha jer to nije suštinski entitet; ona je kraljica svake od država Commonwealtha zasebno. U svakoj od njih (osim Ujedinjenog Kraljevstva) ona postavlja, nezvanično po prijedlogu šefa odgovarajuće vlade, generalnog guvernera (engleski: Governer-General) koji je njen predstavnik u datoj državi. Krunske zemlje Commonwealtha su članice Nacija Commonwealtha.

Historijski gledano, tihim raspadom Britanske imperije nastao je veći broj nezavisnih država koji su do tada bili britanske kolonije ili protektorati. Po sticanju nezavisnosti većina ovih država je inicijalno prihvatila vladajućeg britanskog monarha za šefa svojih novostvorenih država. Međutim, određen broj na to nije pristao, a mnogo onih koji su inicijalno pristali na ovakav kompromis se kasnije odlučuje da samostalno imenuje šefa države.

Države koje trenutno čine Krunske zemlje Commonwealtha:

Antigva i Barbuda

Australija

Bahami

Barbados

Belize

Grenada

Jamajka

Kanada

Novi Zeland

Papua Nova Gvineja

Sveti Kristofor i Nevis

Sveta Lucija

Sveti Vincent i Grenadini

Solomonska Ostrva

Tuvalu

Ujedinjeno KraljevstvoFunkcija kraljice u ovim državama je ceremonijalna i simbolična, te ona nema de facto moć nad njima. Sve ove države su suverene i imaju mogućnost da proglase republiku. Ova uloga je historijski često bila paradoksalna. Tako je, naprimjer, za vrijeme vladavine kralja Georgea VI, Kanada je Nemačkoj proglasila rat nekoliko dana posle Ujedinjenog Kraljevstva tako da je George VI istovremeno bio u ratu i u miru sa Njemačkom. Nešto kasnije, tokom sukoba Indije i Pakistana 1947. godine, George VI, koji je tada bio kralj obje zemlje, našao se u nedefinisanom ratu protiv samog sebe. Ovo je često otvaralo pitanje da li se zapravo radi o jedinstvenoj kruni ili o više kruna za svaku od država, te koliko naklonjenost pojedinačnim državama utiče na druge. Također, činjenica da je vladajući britanski monarh ujedno i poglavar Crkve Engleske donosi pitanje da li je moguće da takav vladar predvodi raznoliko stanovništvo kakvo je ono u nekim od Krunskih država.

U mnogim od država kojima trenutno vlada kraljica postoje jake republikanske struje, naročito u Australiji i na Novom Zelandu. Utoliko je opstanak ovakvog stanja stvari pod znakom pitanja. Ipak, mnogi vide kraljicu kao simbol jedinstva i tradiciju koju ne treba mijenjati što čini relativno izvjesnim da se broj država Commonwealtha neće mijenjati za vrijeme vladavine Elizabete II.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 3. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 3. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 4. i 8. septembra 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 4. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 4. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija odigrale su se od 7. novembra 2015. do 6. septembra 2016. godine.

Papua Nova Gvineja na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Papua Novu Gvineju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u četiri discipline.

Personalna unija

Personalna unija je zajednica dviju ili više država koje su vezane samo time što im je ista osoba državni poglavar, i to ne na osnovi ugovora nego prema ustavnim propisima svake od njih. Te države su potpuno odvojene, s obzirom na njihove unutrašnje i vanjske poslove. One su samostalne u pravom smislu riječi, a sama unija nije država.

Personalna unija se dakle sastoji od dva ili više entiteta koji se međunarodno smatraju odvojenim državama, ali dijele istog državnog poglavara —te stoga također dijele samo političke djelatnosti vezane uz državnog poglavara i rijetko izvanredno malo ostalih. Personalnu uniju ne smije se poistovjetiti s federacijom (poput Sjedinjenih Američkih Država), koje se međunarodno smatraju pojedinačnom državom.

Personalne unije mogu nastati iz vrlo različitih razloga opsega od skoro slučajnosti (princeza koja je već udata za kralja nasljeđuje očevu krunu i postaje vladajućom kraljicom, a njihovo dijete nasljeđuje krune obiju zemalja) do praktički aneksije (gdje se presonalna unija ponekad vidi kao način sprječavanja ustanaka). One također mogu biti zakonske (ustavi država jasno izražavaju da će se udružiti zajedno) ili nezakonske (u kojem slučaju mogu lako biti prekinute, naprimjer različitim nasljednim pravilima).

Budući da se predsjednike republika redovno bira između građana države o kojoj se radi, personalne su unije gotovo isključivo pojava u monarhijama. S opadanjem njihova broja tokom 20. vijeka, personalne unije su postale prilično rijetke. Ondje gdje postoje, najznačajnije među Kraljevstvima Commonwealtha, većinom su danas ceremonijalne, dok generalni guverner, po teoriji predstavnik državnog poglavara, ima samo marginalnu političku moć, te se imenuje i mora slušati savjet mjesnog poglavara vlade.

Između personalnih unija i federacija postoji nekakvo sivo područje, jer jedno obično preraste u drugo. Ovaj članak pokušaj je popisivanja historijskih i suvremenih personalnih unija.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvata kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijska ostrva, a geografsko i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Historijski gledano, Srednja Amerika može se smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika.

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španski. Jedina je iznimka Belize, gdje se govori engleski. Na ostrvima u Karibima govore se engleski, francuski, španski i holandski.

Sveti Vincent i Grenadini na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Sveti Vincent i Grenadine na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao je jedan atletičar.

Zastava Svetog Vincenta i Grenadina

Zastava Svetog Vincenta i Grenadina je usvojena 21. oktobra 1985.Sastoji se od tri vertikalne pruge plave. žute i zelene boje. U centru, na žutoj pruzi, se nalaze tri dijamanta koji grade V oblik, što znači Vincet. Ovi dijamnati predstavljaju nadimak ostrva "dragulj Antila". Plava boja na zastavi predstavlja tropsko nebo i kristalne vode; žuta predstavlja zlatni pijesak Grenadine; a zelena bogatu vegetaciju ostrva.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.