Sveti Toma i Princip

Demokratska Republika Sao Tome i Principe je mala država koja se sastoji od dva ostrva u Gvinejskom zalivu Sao Tome i Principe, nedaleko od obale Afrike. Ostrva su udaljena 140 km jedan od drugog, i nalaze se oko 250 kilometara od sjeverozapadne obale Gabona. Sao Tome se nalazi gotovo tačno na ekvatoru. Ime je dobio po Svetom Tomi, na čiji dan su Portugalci otkrili ovaj otok.

Demokratska Republika Sao Tome i Principe
República Democrática de São Tomé e Príncipe
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Independência total"

Položaj Sao Tome i Principea na karti
Položaj Sao Tome i Principea
Službeni jezik portugalski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Fradique de Menezes
 -  Predsjednik vlade Maria do Carmo Silveira
Nezavisnost Od Portugala 12. jula 1975
Površina
 -  Ukupno 964 km2 (169.)
 -  Vode (%) 0
Stanovništvo
 -  Ukupno 165.034 (173.)
 -  Gustoća stanovništva 171/km2 
Valuta Dobra (STD) (100 centima)
Vremenska zona UTC
Internetska domena .st
Pozivni broj 239

Historija

Ostrvo su otkrili portugalski moreplovci između 1469. i 1472. godine. Prvo naselje São Tomé podigao je 1493. godine Alvaro Caminha koji je dobio zemlju od portugalskog kralja.

Vlada

Manuel Pinto da Costa je novi izabrani predsjednik, koji će preuzeti vlast 3. septembra 2011.

Političke podjele

São Tomé i Príncipe je podijeljen na 2 provincije: Príncipe, São Tomé.

Provincije su dalje podijeljene na sedam distrikta, šest na São Tomé, i jedan na Príncipe (Príncipe ima sopstvenu vladu od 29 aprila 1995).

Geografija

Tp-map
Mapa São Tomé i Príncipe

Ostrva São Tomé i Príncipe, su smještena u području ekvatorijalnog Atlantika i Gvinejskog zaliva, oko 300 i 250 kilometara (190 i 160 milja), jedan za drugim, dalje sjeverozapadno od Gabona, čineći drugu najmanju afričku državu.

Privreda

Nakon proglašenja neovisnosti, privredom se upravljalo centralno jer je najveći dio proizvodnje bio u vlasništvu države. U osamdesetim i devedesetim godinama privreda ove države našla se u velikim poteškoćama. Ekonomski razvoj je stagnirao, izvoz kakaoa je pao, kao i njegova cijena na tržištu.


Kasnih 2000. su bili na spisku MMF-a kao jedna od teško zaduženih siromašnih zemalja.


2001. godine su São Tomé i Príncipe i Nigerija postigli sporazum o zajedničkom ulaganju u dobivanju nafte iz područja Provincija delta Nigera, u iznosu 40% za São Tomé i Príncipe i 60% za Nigeriju. Ovaj ugovor važi za prvi od 9 istraženih blokova, kojim upravljaju velike međunarodne naftne kompanije. Međunarodni monetarni fond očekuje da će vađenje nafte znatno poboljšati situaciju u zemlji. 2003. su poslali svoju delegaciju, koja je trebala da istraži, kako će vlast upravljati sa novcem dobijenim od izvoza nafte.

Stanovništvo

Predviđeno je da se prvi popis stanovništva održi u 2011., uz pomoć Nacionalnog instituta za statistiku Cape Verde.

Postoji sedam glavnih etničkih grupa:

  • Mestiços,tzv. "miješane krvi" su potomci portugalskih kolonizatora i afričkih robova. Poznati kao "sinovi zemlje".
  • Angolares, potomci angolanskih robova, koji su preživjeli brodolom 1540. Žive od ribolova.
  • Forros, potomci oslobođenih robova, nakon što je ropstvo ukinuto.
  • Serviçais, ugovorni radnici iz Angole, Mozambika i Zelenortske Republike
  • Tongas, djeca serviçais-a, rođeni na ostrvima;
  • Evropljani, najviše portugalci;
  • Azijati, najviše kineska manjina, uključujući Makanese, ljude koji su rođeni miješanjem portugalaca i doseljenika iz Makaoa.

Kultura i obrazovanje

Obavezno je četverogodišnje školovanje.

Relevatni članci

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.st

.st je najviši Internet domen za Svetog Tomu i Principa. Kompanija Tecnisys je zadužena za ovu domenu.

Afganistan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Afganistan je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su četiri sportiste u tri discipline.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

CAF

CAF (engleski: Confederation of African Football) je rukovodeći organ nogometa u Africi. Predstavlja državne nogometne saveze Afrike, održava afrička takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja. CAF je jedan od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. godine, 5 je dodijeljeno savezima CAF-a.

CAF je osnovan 8. februara 1957. godine u Kartumu glavnom gradu Sudana, od strane egipatskog, etiopskog, južnoafričkog i sudanskog nogometnog saveza na osnovu ranijih razgovora između ovih saveza održanih, 7. juna 1956. godine u Avenida hotelu u portugalskom Lisabonu. Youssef Muhamed je bio prvi glavni sekretar, a Abdel Aziz Abdallah Salem prvi predsjednik CAF-a. Administrativno središte se od 2002. godine nalazi u gradu 6th of October City koji se nalazi nedaleko od Kaira. Trenutno broji 56 članica, 54 punopravnih članova i dvije pridružene članice: Zanzibar i Réunion.

Sadašnji predsjednik CAF-a je Issa Hayatou,Suketu Patel je prvi a Almamy Kabele Camara je drugi potpredsjednik dok je Hicham El Amrani glavni sekretar.

Grb Svetog Tome i Principa

Grb Svetog Tome i Principa je štit iznad kojeg je plava zvijezda i natpis: Jedinstvo, Disciplina, Rad (Unidade Disciplina Trabalho). Štit pridržavaju dvije ptice.

Honduras na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Honduras je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa F

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa F bila je jedna od 13 grupa u sklopu kvalifikacija za Afrički kup nacija 2017. U grupi F nalazile su se četiri reprezentacije, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Maroko kao prvoplasirana reprezentacija u grupi kvalificirala se na prvenstvo. Zelenortska Ostrva, Libija i Sveti Toma i Princip nisu se kvalificirali na Afrički kup nacija 2017.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane između 7. i 17. oktobra 2015. godine.

Papua Nova Gvineja na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Papua Novu Gvineju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u četiri discipline.

Samoa na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Samou na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su dva atletičara u tri discipline.

Srednja Afrika

Srednja ili centralna Afrika je regija koja se geografski nalazi u centralnom dijelu afričkog kontinenta. U ovu regiju se često ubrajaju sljedeće zemlje:

Burundi

Čad

Demokratska Republika Kongo

Ruanda

Centralnoafrička RepublikaSrednja Afrika (engl. Middle Africa; termin koji koriste Ujedinjeni narodi u svojoj kategorizaciji geografskih subregija), analogni termin koji označava dio Afrike južno od pustinje Sahare, istočno od Afričkog udubljenja i zapadno od Velike rasjedne doline. Regijom dominira rijeka Kongo i njene pritoke koji zajedno čine iza Amazone drugi po veličini slijev na svijetu. Prema UN-u Srednju Afriku čini devet zemalja:

Angola

Čad

Demokratska Republika Kongo

Ekvatorska Gvineja

Gabon

Kamerun

Kongo (Republika Kongo)

Sveti Toma i Princip

Centralnoafrička RepublikaSve države koje se nalaze u UN-ovoj subregiji Srednja Afrika zajedno s onima koje se obično smatraju dijelovima Srednje Afrike (dakle 11 zemalja) čine Ekonomsku zajednicu srednjoafričkih država (Economic Community of Central African States).

Srednjoafričku Federaciju (1953-1963), koja se također nazivala Federacija Rodezija i Nyasaland, činile su današnje države Malavi, Zambija i Zimbabve, koje se sada smatraju dijelovima Južne i Istočne Afrike.

Sveti Toma i Princip na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Svetog Tomu i Principa na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala je jedna atletičarka.

São Tomé

São Tomé je glavni grad Sao Tome i Principe i najveći grad u državi. Osnovali su ga Portugalci 1485. godine i nosi ime po Tomi Apostolu. U gradu živi 71.868 stanovnika po procjeni iz 2015. godine.

Najznačajnije građevine su Predsjednička palata, Ribarska crkva, i kino. U gradu postoje dvije pijace, radio stanica, bolnica i međunarodni aerodrom. Najstarija građevina je katedrala iz 16. vijeka.

Važan kao luka, Sao Tome leži u Ana Čaves zalivu na sjeveroistoku ostrva.

Tunis na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Tunis na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

Zastava Svetog Tome i Principa

Zastava Svetog Tome i Principa usvojena je 5. novembra 1975.

Zastava je trobojka sa Pan-Afričkim bojama, zelenom, žutom i crnom. Na središnjoj žutoj prugi se nalaze dvije crne zvijezde koje predstavljaju dva glavna ostrva. U lijevom dijelu zastae se nalazi crveni trougao kao simbol borbe za nezavisnost.

Države
Teritorije i
nepriznate države
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice
Članovi
Posmatrači

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.