Sveti Kristofor i Nevis

Federacija Sveti Kristofor i Nevis se nalazi u Srednjoj Americi, u sjevernom dijelu Malih Antila. Država se sastoji od dva brdovita ostrva vulkanskog porijekla. Dijeli ih tri kilometra širok prolaz.

Sveti Kristofor i Nevis
Sveti Kristofor i Nevis
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"O Land of Beauty!"

Položaj Svetog Kristofora i Nevisa na karti
Položaj Svetog Kristofora i Nevisa
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Generalni Guverner Cuthbert Sebastian
 -  Predsjednik vlade Denzil Douglas
Nezavisnost 1983 
Površina
 -  Ukupno 261 km2 (186.)
 -  Vode (%) zanemarivo
Stanovništvo
 -  Ukupno 42.696 (209.)
 -  Gustoća stanovništva 149/km2 
Valuta Istočnokaripski dolar
Vremenska zona -4, ljeti -4
Internetska domena .kn
Pozivni broj 1-869

Historija

Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija u okviru britanskog Commonwealtha.

Vlada

Ustroj vlasti je višestranački, odnosno ustavna monarhija s dva zakonodavna doma.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

Slaba privreda zasniva se na uzgoju šećerne trske. Devedesetih godina postao je značajan i turizam.

Stanovništvo

Većina stanovništva su Crnci ili mješanci, a uglavnom potomci bivših robova.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

Uprava
Opće informacije
Karte
Turizam
Novosti
.kn

.kn je najviši Internet domen za Sveti Kristofor i Nevis.

Atletika na Olimpijskim igrama 2016 – 100 m (muškarci)

Takmičenja u utrci na 100 m za muškarce na OI 2016. u Rio de Janeiru održana su 13-14. augusta.

Basseterre

Basseterre (engleski izgovor /bæsˈtɛər/), sa pretpostavljenim brojem stanovnika od 15,500 u 2000., je glavni grad Federacije Sveti Kristofor i Nevis, u području Zapadne Indije.

Geografski, luka Basseterre se nalazi na 17°18′S 62°44′Z / 17.3°S 62.733°Z / 17.3; -62.733, na jugozapadnoj obali ostrva Sveti Kristofer, i jedan je od glavnih trgovačkih centara skupine ostrva Leeward.

Grad leži u okviru župe Saint George Basseterre i na južnom dijelu župe Saint Peter Basseterre.

Basseterre je jedan od najstarijih gradova u Istočnim Karibima.

Bolivarska alternativa za Ameriku

ALBA ili ALBA – TCP, formalno Bolivarska alijansa za narode naše Amerike (Španski jezik|španski]]: Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) ili Bolivarska alijansa za narode naše Amerike - Ugovor o trgovini među narodima (španski: Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América - Tratado de Comercio de los Pueblos), je međuvladina organizacija zasnovana na ideji društvene, političke i ekonomske integracije zemalja Latinske Amerike i Kariba. Ime "Bolivarska" odnosi se na ideologiju Simona Bolivara, vođe južnoameričke nezavisnosti iz 19. vijeka, rođenog u Caracasu, koji je želio da se latinoamerička Amerika ujedini kao jedinstvena "Velika nacija".Ovu organizaciju su osnovali u početku Kuba i Venecuela 2004. godine, a povezana je sa socijalističkim i socijaldemokratskim vladama koje žele da učvrste regionalnu privrednu integraciju zasnovanu na viziji društvene zaštite, trgovine i međusobne ekonomske pomoći. Deset zemalja članica su: Antigva i Barbuda, Bolivija, Kuba, Dominika, Grenada, Nikaragva, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini i Venecuela. Surinam je primljen u ALBA organizaciju kao zemlja gost na samitu u februaru 2012. godine. Zemlje ALBA-e mogu obavljati trgovinu koristeći virtualnu regionalnu valutu poznatu kao SUCRE. Venecuela i Ekvador su napravili prvi bilateralni trgovinski sporazum koristeći SUCRE, umjesto američkog dolara, 6. jula 2010. Ekvador se povukao iz ove organizacije u augustu 2018.Ime je u početku sadržavalo "alternativu" umjesto "savez", ali je promijenjeno 24. juna 2009.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

FIBA Amerika

FIBA Amerika je zona unutar FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija) koja uključuje 44 FIBA saveza smještenih u Americi. Glavno sjedište se nalazi u San Juanu, Portoriko.

Grb Svetog Kristofora i Nevisa

Grb Svetog Kristofora i Nevisa usvojen je 1967. Simboli koji se nalaze na grbu simboliziraju zemlje Francusku i Englesku, kao i domorodačke kulture. Grb pridržavaju dva pelikana. Ispod grba se nalazi natpis "Unity In Trinity" (Jedinstvo U Trojstvu).

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Krunske zemlje Commonwealtha

Kraljevstvo Commonwealtha ili Krunske zemlje Commonwealtha (engleski: Commonwealth realm) je zajedničko ime za šesnaest suverenih država koje priznaju kraljicu Elizabetu II kao svoju kraljicu i šefa države. Elizabeta II nije kraljica Commonwealtha jer to nije suštinski entitet; ona je kraljica svake od država Commonwealtha zasebno. U svakoj od njih (osim Ujedinjenog Kraljevstva) ona postavlja, nezvanično po prijedlogu šefa odgovarajuće vlade, generalnog guvernera (engleski: Governer-General) koji je njen predstavnik u datoj državi. Krunske zemlje Commonwealtha su članice Nacija Commonwealtha.

Historijski gledano, tihim raspadom Britanske imperije nastao je veći broj nezavisnih država koji su do tada bili britanske kolonije ili protektorati. Po sticanju nezavisnosti većina ovih država je inicijalno prihvatila vladajućeg britanskog monarha za šefa svojih novostvorenih država. Međutim, određen broj na to nije pristao, a mnogo onih koji su inicijalno pristali na ovakav kompromis se kasnije odlučuje da samostalno imenuje šefa države.

Države koje trenutno čine Krunske zemlje Commonwealtha:

Antigva i Barbuda

Australija

Bahami

Barbados

Belize

Grenada

Jamajka

Kanada

Novi Zeland

Papua Nova Gvineja

Sveti Kristofor i Nevis

Sveta Lucija

Sveti Vincent i Grenadini

Solomonska Ostrva

Tuvalu

Ujedinjeno KraljevstvoFunkcija kraljice u ovim državama je ceremonijalna i simbolična, te ona nema de facto moć nad njima. Sve ove države su suverene i imaju mogućnost da proglase republiku. Ova uloga je historijski često bila paradoksalna. Tako je, naprimjer, za vrijeme vladavine kralja Georgea VI, Kanada je Nemačkoj proglasila rat nekoliko dana posle Ujedinjenog Kraljevstva tako da je George VI istovremeno bio u ratu i u miru sa Njemačkom. Nešto kasnije, tokom sukoba Indije i Pakistana 1947. godine, George VI, koji je tada bio kralj obje zemlje, našao se u nedefinisanom ratu protiv samog sebe. Ovo je često otvaralo pitanje da li se zapravo radi o jedinstvenoj kruni ili o više kruna za svaku od država, te koliko naklonjenost pojedinačnim državama utiče na druge. Također, činjenica da je vladajući britanski monarh ujedno i poglavar Crkve Engleske donosi pitanje da li je moguće da takav vladar predvodi raznoliko stanovništvo kakvo je ono u nekim od Krunskih država.

U mnogim od država kojima trenutno vlada kraljica postoje jake republikanske struje, naročito u Australiji i na Novom Zelandu. Utoliko je opstanak ovakvog stanja stvari pod znakom pitanja. Ipak, mnogi vide kraljicu kao simbol jedinstva i tradiciju koju ne treba mijenjati što čini relativno izvjesnim da se broj država Commonwealtha neće mijenjati za vrijeme vladavine Elizabete II.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 22. i 31. marta 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Mali Antili

Mali Antili su lanac djelimično vulkanskih ostrva u Karipskom moru. Površina im je 13012 km2, sa 3,7 miliona stanovnika.

Prema geografskom položaju Mali antili se dijele na sljedeće grupe ostrva (smjer od sjevera prema istoku i zapadu):

Ostrva zavjetrineizmeđu ostalih Djevičanska ostrva, Angvila, Sveti Martin, Sint Maarten, Sveti Kristofor i Nevis, Antigva i Barbuda, Saba, Sveti Bartolomej, MontserratOstrva privjetrineizmeđu ostalih Dominika, Martinique, Sveta Lucija, Barbados, Grenadini, Grenada, TobagoZavjetrinski Antiliizmeđu ostalih Aruba, Bonaire, Curaçao, Savezne teritorije Venecuele

Personalna unija

Personalna unija je zajednica dviju ili više država koje su vezane samo time što im je ista osoba državni poglavar, i to ne na osnovi ugovora nego prema ustavnim propisima svake od njih. Te države su potpuno odvojene, s obzirom na njihove unutrašnje i vanjske poslove. One su samostalne u pravom smislu riječi, a sama unija nije država.

Personalna unija se dakle sastoji od dva ili više entiteta koji se međunarodno smatraju odvojenim državama, ali dijele istog državnog poglavara —te stoga također dijele samo političke djelatnosti vezane uz državnog poglavara i rijetko izvanredno malo ostalih. Personalnu uniju ne smije se poistovjetiti s federacijom (poput Sjedinjenih Američkih Država), koje se međunarodno smatraju pojedinačnom državom.

Personalne unije mogu nastati iz vrlo različitih razloga opsega od skoro slučajnosti (princeza koja je već udata za kralja nasljeđuje očevu krunu i postaje vladajućom kraljicom, a njihovo dijete nasljeđuje krune obiju zemalja) do praktički aneksije (gdje se presonalna unija ponekad vidi kao način sprječavanja ustanaka). One također mogu biti zakonske (ustavi država jasno izražavaju da će se udružiti zajedno) ili nezakonske (u kojem slučaju mogu lako biti prekinute, naprimjer različitim nasljednim pravilima).

Budući da se predsjednike republika redovno bira između građana države o kojoj se radi, personalne su unije gotovo isključivo pojava u monarhijama. S opadanjem njihova broja tokom 20. vijeka, personalne unije su postale prilično rijetke. Ondje gdje postoje, najznačajnije među Kraljevstvima Commonwealtha, većinom su danas ceremonijalne, dok generalni guverner, po teoriji predstavnik državnog poglavara, ima samo marginalnu političku moć, te se imenuje i mora slušati savjet mjesnog poglavara vlade.

Između personalnih unija i federacija postoji nekakvo sivo područje, jer jedno obično preraste u drugo. Ovaj članak pokušaj je popisivanja historijskih i suvremenih personalnih unija.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvata kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijska ostrva, a geografsko i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Historijski gledano, Srednja Amerika može se smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika.

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španski. Jedina je iznimka Belize, gdje se govori engleski. Na ostrvima u Karibima govore se engleski, francuski, španski i holandski.

Sveti Kristofor i Nevis na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Sveti Kristofor i Nevis na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao je jedan atletičar.

Zastava Svetog Kristofora i Nevisa

Zastava Svetog Kristofora i Nevisa usvojena je 19. septembra 1983.

Iako se na njoj nalaze Pan-Afričke boje službeno boje nose drugačije simboličko značenje.

Zelena predstavlja plodnost zemlje; crvena - borbu za nezavisnost; žuta - sunčevu svjetlost; crna - afričko nasljeđe, a bijele zvijezde - nadu i slobodu.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.