Sveta Lucija

Sveta Lucija je mala otočna država u istočnim Karibima, u dijelu Malih Antila koji se protežu od Portorika do Venecuele.

Sveta Lucija
Saint Lucia
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Sons and Daughters of Saint Lucia"

Položaj Svete Lucije na karti
Položaj Svete Lucije
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Generalni Guverner Pearlette Louisy
 -  Predsjednik vlade Kenny Anthony
Nezavisnost 1979 
Površina
 -  Ukupno 620 km2 (176.)
 -  Vode (%) 1,6%
Stanovništvo
 -  Ukupno 161.000 (187.)
 -  Gustoća stanovništva 260/km2 
Valuta Istočnokaripski dolar
Vremenska zona -4, ljeti -4
Internetska domena .lc
Pozivni broj 1-758

Historija

Vlast nad ostrvom je prelazila iz ruke u ruku između Francuske i Britanije, ali ju je 1814. godine preuzela Britanija. 1967. godine ostrvo je steklo samoupravu, a godine 1979. država je stekla nezavisnost u okviru britanskog Commonwealtha.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

Ostrvo je dugo 44 km, a široko do 22 km. Brdovito je i raščlanjeno dubokim dolinama. Klima je vruća i vlažna, a vulkansko tlo plodno. Bujna prašuma uglavnom je posječena.

Privreda

Osim uzgoja banana, u novije vrijeme Sveta Lucija privlači strana ulaganja, posebno u bankarstvu i turizmu.

Stanovništvo

Malobrojno stanovništvo Svete Lucije je uglavnom crnačkog ili miješanog porijekla. Po vjerskom sastavu prevladavaju katolici sa 90%, dok ostatak čine anglikanci (3%) i ostali protestanti (7%).

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.lc

.lc je najviši Internet domen za Svetu Luciju. Univerzitet Svete Lucije je zadužen za ovu domenu.

Barbados

Barbados je ostrvska država u Karipskom moru i Atlantskom okeanu. Ostrvo je površine 430 km2, uglavnom je ravno, sa nekolicinom brda u unutrašnjosti otoka. Nalazi se na 13ºN,59ºW.

Ostrvo je tropski i na njemu se nalazi veći broj močvara. U unutrašnjosti otoka se nalaze plantaže šećerne trske. Barbados pripada Malim Antilima, a najbliže zemlje su mu Sveta Lucija i Sveti Vincent i Grenadini.

Barbados je jedna od država sa najvišim standardom na svijetu. Ostrvo je jedna od velikih turističkih destinacija.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Castries

Castries (engleski izgovor: /ˈkæstriːz/), broj stanovnika 10.634, aglomeracija 37.963 (podaci iz maja 2001.), je glavni grad države Sveta Lucija (Saint Lucia), u Zapadnoj Indiji. Distrikt istog imena je imao 61.341 stanovnika u isto vrijeme, i prostire se na području od 79 km2.

Castries je lociran u potopljenom tjesnacu i ustvari je sagrađen na melioriziranom (isušenom) zemljištu. Grad je sjedište Vlade i centrala mnogih domaćih i stranih kompanija.

Dizajn grada u obliku mrežaste šeme je sličan metropolama kao što je New York, ali u mnogo manjem mjerilu. Grad ima zaštićenu luku koja prima kargo brodove i trajekte, kao i brodove za krstarenja. Sadrži prostore za bescarinsku kupovinu, kao što su Point Seraphine i La Place Carinage; mnogi restorani nude različitu hranu, od lokalne do kineske; postoje i supermarketi i druge prodavaonice.

Grad ima dobru taksi službu i autobuski prevoz.

Glavna pošta St Lucije je locirana u Castriesu. Mnogi dijelovi zemlje nemaju uobičajene ulične adrese, pa se pošta šalje u poštanske pregratke, pa sva pošta poslana bez imena grada završava u pošti Castriesa.

FIBA Amerika

FIBA Amerika je zona unutar FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija) koja uključuje 44 FIBA saveza smještenih u Americi. Glavno sjedište se nalazi u San Juanu, Portoriko.

Grb Svete Lucije

Grb Svete Lucije dizajnirao je Sydney Bagshaw 1967, a usvojen je iste godine. Na grbu se nalaze slijedeći simboli: Tudor ruža (Engleska), ljiljan (Francuska), stolica (Afrika), baklja (da osvijetli put) i dva papagaja Svete Lucije. Moto se nalazi ispod grba: "The Land, The People, The Light" (Zemlja, Ljudi, Svjetlo).

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Krunske zemlje Commonwealtha

Kraljevstvo Commonwealtha ili Krunske zemlje Commonwealtha (engleski: Commonwealth realm) je zajedničko ime za šesnaest suverenih država koje priznaju kraljicu Elizabetu II kao svoju kraljicu i šefa države. Elizabeta II nije kraljica Commonwealtha jer to nije suštinski entitet; ona je kraljica svake od država Commonwealtha zasebno. U svakoj od njih (osim Ujedinjenog Kraljevstva) ona postavlja, nezvanično po prijedlogu šefa odgovarajuće vlade, generalnog guvernera (engleski: Governer-General) koji je njen predstavnik u datoj državi. Krunske zemlje Commonwealtha su članice Nacija Commonwealtha.

Historijski gledano, tihim raspadom Britanske imperije nastao je veći broj nezavisnih država koji su do tada bili britanske kolonije ili protektorati. Po sticanju nezavisnosti većina ovih država je inicijalno prihvatila vladajućeg britanskog monarha za šefa svojih novostvorenih država. Međutim, određen broj na to nije pristao, a mnogo onih koji su inicijalno pristali na ovakav kompromis se kasnije odlučuje da samostalno imenuje šefa države.

Države koje trenutno čine Krunske zemlje Commonwealtha:

Antigva i Barbuda

Australija

Bahami

Barbados

Belize

Grenada

Jamajka

Kanada

Novi Zeland

Papua Nova Gvineja

Sveti Kristofor i Nevis

Sveta Lucija

Sveti Vincent i Grenadini

Solomonska Ostrva

Tuvalu

Ujedinjeno KraljevstvoFunkcija kraljice u ovim državama je ceremonijalna i simbolična, te ona nema de facto moć nad njima. Sve ove države su suverene i imaju mogućnost da proglase republiku. Ova uloga je historijski često bila paradoksalna. Tako je, naprimjer, za vrijeme vladavine kralja Georgea VI, Kanada je Nemačkoj proglasila rat nekoliko dana posle Ujedinjenog Kraljevstva tako da je George VI istovremeno bio u ratu i u miru sa Njemačkom. Nešto kasnije, tokom sukoba Indije i Pakistana 1947. godine, George VI, koji je tada bio kralj obje zemlje, našao se u nedefinisanom ratu protiv samog sebe. Ovo je često otvaralo pitanje da li se zapravo radi o jedinstvenoj kruni ili o više kruna za svaku od država, te koliko naklonjenost pojedinačnim državama utiče na druge. Također, činjenica da je vladajući britanski monarh ujedno i poglavar Crkve Engleske donosi pitanje da li je moguće da takav vladar predvodi raznoliko stanovništvo kakvo je ono u nekim od Krunskih država.

U mnogim od država kojima trenutno vlada kraljica postoje jake republikanske struje, naročito u Australiji i na Novom Zelandu. Utoliko je opstanak ovakvog stanja stvari pod znakom pitanja. Ipak, mnogi vide kraljicu kao simbol jedinstva i tradiciju koju ne treba mijenjati što čini relativno izvjesnim da se broj država Commonwealtha neće mijenjati za vrijeme vladavine Elizabete II.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Mali Antili

Mali Antili su lanac djelimično vulkanskih ostrva u Karipskom moru. Površina im je 13012 km2, sa 3,7 miliona stanovnika.

Prema geografskom položaju Mali antili se dijele na sljedeće grupe ostrva (smjer od sjevera prema istoku i zapadu):

Ostrva zavjetrineizmeđu ostalih Djevičanska ostrva, Angvila, Sveti Martin, Sint Maarten, Sveti Kristofor i Nevis, Antigva i Barbuda, Saba, Sveti Bartolomej, MontserratOstrva privjetrineizmeđu ostalih Dominika, Martinique, Sveta Lucija, Barbados, Grenadini, Grenada, TobagoZavjetrinski Antiliizmeđu ostalih Aruba, Bonaire, Curaçao, Savezne teritorije Venecuele

Oprtalj

Oprtalj (ital. Portole) je naseljeno mjesto i općina u Hrvatskoj, u Istarskoj županiji.

Personalna unija

Personalna unija je zajednica dviju ili više država koje su vezane samo time što im je ista osoba državni poglavar, i to ne na osnovi ugovora nego prema ustavnim propisima svake od njih. Te države su potpuno odvojene, s obzirom na njihove unutrašnje i vanjske poslove. One su samostalne u pravom smislu riječi, a sama unija nije država.

Personalna unija se dakle sastoji od dva ili više entiteta koji se međunarodno smatraju odvojenim državama, ali dijele istog državnog poglavara —te stoga također dijele samo političke djelatnosti vezane uz državnog poglavara i rijetko izvanredno malo ostalih. Personalnu uniju ne smije se poistovjetiti s federacijom (poput Sjedinjenih Američkih Država), koje se međunarodno smatraju pojedinačnom državom.

Personalne unije mogu nastati iz vrlo različitih razloga opsega od skoro slučajnosti (princeza koja je već udata za kralja nasljeđuje očevu krunu i postaje vladajućom kraljicom, a njihovo dijete nasljeđuje krune obiju zemalja) do praktički aneksije (gdje se presonalna unija ponekad vidi kao način sprječavanja ustanaka). One također mogu biti zakonske (ustavi država jasno izražavaju da će se udružiti zajedno) ili nezakonske (u kojem slučaju mogu lako biti prekinute, naprimjer različitim nasljednim pravilima).

Budući da se predsjednike republika redovno bira između građana države o kojoj se radi, personalne su unije gotovo isključivo pojava u monarhijama. S opadanjem njihova broja tokom 20. vijeka, personalne unije su postale prilično rijetke. Ondje gdje postoje, najznačajnije među Kraljevstvima Commonwealtha, većinom su danas ceremonijalne, dok generalni guverner, po teoriji predstavnik državnog poglavara, ima samo marginalnu političku moć, te se imenuje i mora slušati savjet mjesnog poglavara vlade.

Između personalnih unija i federacija postoji nekakvo sivo područje, jer jedno obično preraste u drugo. Ovaj članak pokušaj je popisivanja historijskih i suvremenih personalnih unija.

Rijeka (grad)

Rijeka (na drugim dijalektima: Rika i Reka, slov. Reka, ital. Fiume, mađ. Fiume, njem. Sankt Veit am Flaum) je lučki grad u Hrvatskoj, geografsko-historijsko središte Kvarnera i Gorskog kotara, te administrativno središte Primorsko-goranske županije, smješteno na sjevernom Jadranu.

Sveta Lucija (Oprtalj)

Sveta Lucija (do 1991. godine Lucija, ital. Santa Lucia) je naseljeno mjesto u sastavu općine Oprtalj, Istarska županija, Republika Hrvatska.

Sveta Lucija (čvor)

Sveta Lucija se može odnositi na:

Sveta Lucija (svetica), hrišćanska svetiteljka

Sveta Lucija, ostrvska država u istočnim Karibima, Srednja AmerikaHrvatska:

Sveta Lucija (Oprtalj), naselje u općini Oprtalj, Istarska županijaSlovenija:

Sveta Lucija, stari naziv mjesta Most na Soči, do 1955. godine

Sveta Lucija na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Svetu Luciju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala je jedna atletičarka.

Zadnja vas

Zadnja vas je naseljeno mjesto u sastavu općine Radovljica, regija Gorenjska, Slovenija.

Zastava Svete Lucije

Zastava Svete Lucije je usvojena 1. marta 1967. Nakon toga je blago modificirana.

Svijetlo plava pozadina označava odanost, plava tropsko sunce ali i smaragdnoplavu boju mora. Zlatna predstavlja sunčevu svjetlost, a crna i bijela kulturu naroda, crna za kulturu crnaca a bijela za kulturu bijelaca koji zajedno žive i rade. Međutim veličina crnog trougla je sibol nadmoći kulture crnaca nad kulturom bijelaca. Sam oblik, trougao, predstavlja dva vrha Pitona koji su prepoznati kao glavni simboli ove zemlje.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.