Suverena država

Suverena država, ili samo država, je država sa definiranom teritorijom koja ima unutrašnji i vanjski suverenitet, stalno stanovništvo, vladu, nezavisnost od drugih država i mogućnost ulaska u međunarodne odnose sa drugim suverenim državama.[1][2] Također se podrazumijeva da suverena država nije podređena drugoj državi ili stranoj sili.[3][4][5] Apstraktno gledajući, suverena država može postojati i bez priznanja od strane drugih suverenih država, ali nepriznate države mogu imati poteškoće pri sklapanju sporazuma i pri uspostavi diplomatskih odnosa sa drugim suverenim državama.

Riječ zemlja se često koristi kada se misli na suverenu državu, ali ima potpuno drugačije značenje i označava geografsko područje.

United Nations Members
Članice Ujedinjenih nacija, od kojih su sve suverene države iako nije nužno da su sve suverene države i članice UN-a

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Reference

  1. ^ Shaw, Malcolm Natෟhan (2003). International law. Cambridge University Press. str. 178. Article 1 of the Montevideo Convention on Rights and Duties of States, 1933 lays down the most widely accepted formulation of the criteria of statehood in international law. It note that the state as an international person should possess the following qualifications: '(a) a permanent population; (b) a defined territory; (c) government; and (d) capacity to enter into relations with other states'
  2. ^ Jasentuliyana, Nandasiri, ur. (1995). Perspectives on international law. Kluwer Law International. str. 20. So far as States are concerned, the traditional definitions provided for in the Montevideo Convention remain generally accepted.
  3. ^ Wheaton, Henry (1836). Elements of international law: with a sketch of the history of the science. Carey, Lea & Blanchard. str. 51. A sovereign state is generally defined to be any nation or people, whatever may be the form of its internal constitution, which governs itself independently of foreign powers.
  4. ^ sovereign. The American Heritage Dictionary of the English Language (4th iz.) (Houghton Mifflin Company). 2004. Pristupljeno 21 February 2010. adj. 1. Self-governing; independent: a sovereign state.
  5. ^ sovereign. The New Oxford American Dictionary (2nd iz.) (Oxford: Oxford University Press). ISBN 0-19-517077-6. adjective ... [ attrib. ] (of a nation or state) fully independent and determining its own affairs: a sovereign, democratic republic. Nepoznat parametar |yeat= ignorisan (pomoć)
Azerbejdžan

Azerbejdžan (azerbejdžanski: Azərbaycan), službeno Republika Azerbejdžan (azerbejdžanski: Azərbaycan Respublikası), jest suverena država koja se nalazi u regiji Zakavkazja, na granici Evrope i Azije. Graniči s Rusijom na sjeveru, Gruzijom na sjeverozapadu, Armenijom na istoku i Iranom na jugu. Na istoku izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanska enklava Nahičevan graniči sa Armenijom na sjeveru, Iranom na jugu a dijeli i granicu sa Turskom na sjeveroistoku u dužini od 11 km.

Ukupna površina Azerbejdžana je 86.600 km2. Glavni i najveći grad države je Baku, najveći grad na Kaspijskom jezeru i najveći grad Kavkaza sa populacijom od 2.262.600 stanovnika (podaci od 1. januara 2018. godine). Ukupni broj stanovnika (prema procjeni iz 2011) iznosi 9.165.000. Nezavisna je država od 1991, a prije toga je bio republika u okviru Sovjetskog saveza.

Kontinentalna je država jer nema izlaz na more ili okean.

Azerbejdžanski jezik, kojim govori većina stanovništva, član je turkijske jezičke skupine (najpoznatiji član ove skupine je turski). Najzastupljenija religija je islam, a većina muslimana u Azerbejdžanu su šiiti.

Danska

Danska (danski: Danmark), zvanično Kraljevina Danska (danski: Kongeriget Danmark), jest suverena država koja se nalazi u sjevernoj Evropi. To je najjužnija država nordijske regije koja se nalazi jugozapadno od Švedske i južno od Norveške, a na jugu se graniči sa Njemačkom. Kraljevina Danska je suverena država koja se sastoji od Danske i dvije autonomne konstitutivne države na sjeveru Atlantskog okeana: Farskih ostrva i Grenlanda. Danska ima površinu od 43.094 km2 i populaciju od 5.699.200 stanovnika. Zemlja se sastoji od poluostrva Jutland i arhipelaga od 443 ostrva, od kojih je 70 naseljeno. Ostrva se odlikuju ravnicama, obradivom površinom, pješćanim obalama i umjerenom klimom.

Kraljevina Danska je nastala u 10. stoljeću kao pomorska nacija koja se borila za kontrolu nad Baltičkim morem. Danski vladari su bili i vladari Kalmarske unije (ujedinjena država Danske, Švedske i Norveške) koja se raspala izlaskom Švedske iz unije 1523. godine. Danska i Norveška su ostale u uniji dok se nisu razišli 1814. godine. Nestankom Kalmarske unije, Danska je naslijedila Kalmarske kolonije Farska ostrva i Grenland. Početkom 17. stoljeća, bilo je nekoliko ustupaka teritorije; ovo je kulminiralo 1830-ih s naletom nacionalističkih pokreta koji su poraženi 1864. godine tokom Drugog šlezvičkog rata. Danska je bila neutralna za vrijeme Prvog svjetskog rata. Kao najveći industrijski izvoznik poljoprivrednih proizvoda u drugoj polovini 19. stoljeća, Danska sprovodi socijalnu i radno-tržišnu reformu početkom 20. stoljeća.

Sadašnji Ustav Danske je potpisan 5. juna 1849. godine, završavajući apsolutnu monarhiju koja je započela 1660. godine. Uspostavlja se ustavna monarhija - trenutni monarh je kraljica Margareta II - koja je organizovana kao parlamentarna demokratija. Vlada i nacionalni parlament imaju sjedište u Kopenhagenu, glavnom i najvećem gradu Danske. Danska je postala članica Evropske ekonomske zajednice 1973. godine, zadržavajući svoju valutu krunu. Članica je NATO-a, Nordijskog vijeća, OECD-a, OSCE-a, Ujedinjenih nacija i dio je Šengenske zone.

Danci imaju visok životni standard i rangirani su visoko u brojnim nacionalnih performansama, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zaštitu građanskih sloboda, demokratsko upravljanje, prosperitet i ljudski razvoj. Danska je često rangirana kao jedna od najsretnijih zemalja na svijetu. Zemlja ima jedan od najvećih svjetskih prihoda po glavi stanovnika, i ima jednu od najviših svjetskih stopa poreza na dohodak građana. Velika većina danaca su članovi Nacionalne crkve, iako Ustav garantuje slobodu vjeroispovijesti.

Ekvador

Republika Ekvador, službeno Republika Ekvador je suverena država u sjevernom dijelu Južne Amerike. Graniči sa Kolumbijom na sjeveru i Peruom na jugu dok na zapadu izlazi na Tihi okean.

Glavni grad je Quito, dok je najveći grad Guayaquil. U Ekvadoru živi nešto više od 15 miliona stanovnika.

Gabon

Gabon, službeno Republika Gabon je suverena država koja se nalazi na zapadnoj obali Srednje Afrike. Nalazi se u području ekvatora i prostire na površini od 267.500 km2 sa 2,2 miliona stanovnika.

Graniči sa Ekvatorskom Gvinejom na sjeverozapadu, Kamerunom na sjeveru i Republikom Kongo na istoku i jugu.

Klima je tropska. Država raspolaže velikim prirodnim blagom. Reljef države je uglavnom nizijski. Nezavisna je od 1960.

Glavni i najveći grad je Libreville. U Gabonu živi oko 12 hiljada evropljana. Privreda je slabo razvijena.

Glavni poljoprivredni artikli su: pamuk, kukuruz, kikiriki, palmino ulje, kafa.

Šume su tropskog porijekla. Rude: mangan, srebro, cink, prirodni gas. Industrija: prehrambena, tekstilna, hemijska. Od 1970-tih ulazi kapital stranih preduzeća. Velik udio u upravljanju privredom, pogotovo u rudnicima, imaju SAD, Francuska, i druge zapadne zemlje. U prvom redu izvoze minerale, rude,te prehrambene artikle. Računanje vremena se poklapa sa srednjoevropskom zonom.

Gana

Gana, službeno Republika Gana, je suverena država u zapadnom dijelu Afrike, na obali Gvinejskog zaliva Atlantskog okeana. Članica je Commonwealtha. Kao država nezavisna je od 1957. Glavni grad zemlje je Accra. Na površini od 238 500km2 živi oko 23.382.848 miliona stanovnika.

Indija

Indija je suverena država u Južnoj Aziji, koja se prostire na 3,3 miliona kvadratnih kilometara, što odgovara veličini trećine Evrope, a zauzima veći dio Indijskog potkontinenta. Indija graniči s Bangladešom, Mjanmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je dotiče Indijski okean, gdje se nalaze Šri Lanka i Maldivi. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Kalkuta na rijeci Ganges. Sa preko 1,3 milijarde stanovnika, Indija je poslije Kine druga najmnogoljudnija država svijeta.

Jemen

Republika Jemen je suverena država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zaljevu i Arapskom moru. Po obliku vladavine je republika.

Južna Koreja

Južna Koreja, službeno Republika Koreja je suverena država u Istočnoj Aziji, smještena na južnoj polovini Korejskog poluostrva.

Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom s kojom je činila jedinstvenu državu do 1948. godine. Zauzima površinu od 100.363 km2 na kojoj živi oko 51,4 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad je Seoul sa populacijom od oko 10 miliona stanovnika.

Južna Koreja je visokorazvijena država s vrlo visokim indeksom ljudskog razvoja (22. na svijetu). Smatra se regionalnom silom, a po vrijednošću nominalnog BDP-a 11. je ekonomija svijeta. Globalni je lider u oblasti industrije i tehnološkog sektora pri čemu je 5. najveći izvoznik i 8. najveći uvoznik na svijetu. Južnokoreanska izvozno orjentirana ekonomija je fokusirana na elektroničku, automobilsku, mašinsku, petrohemijsku industriju kao i na brodogradnju i proizvodnju robota. Članica je ASEAN-a, Ujedinjenih nacija, G20, WTO-a, OECD-a i mnogih drugim međunarodnih organizacija.

Kambodža

Kambodža, službeno Kraljevina Kambodža je suverena država u južnom dijelu Indokine. Zauzima površinu od 181.035 km2 i graniči sa Tajlandom na sjeverozapadu, Laosom na sjeveroistoku i Vijetnamom na istoku. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaliv. Jedna je od najsiromašnijih država u regiji.

Kolumbija

Kolumbija (španski: Colombia / izgovor/), službeno Republika Kolumbija (španski: República de Colombia / izgovor/), jest suverena država uglavnom smještena u sjevernom dijelu Južne Amerike, sa manjim dijelom teritorije koja se nalazi u Srednjoj Americi. Nalazi se između Karipskog mora i Tihog okeana, graniči sa Panamom na sjeverozapadu, Venecuelom i Brazilom na istoku i Ekvadorom i Peruom na na jugu. Pomorsku granicu dijeli sa Kostarikom, Nikaragvom, Hondurasom, Jamajkom, Haitijem i Dominikanskom Republikom.

Kolumbija se odlikuje visokim stepenom biodiverziteta i brojnim prirodnim ljepotama. Nakon Brazila i Argentine ima vodeću ulogu u privrednom razvoju regije.

Glavni i najveći grad države je Bogota sa oko 7,2 miliona stanovnika. Ostali veći gradovi su: Medellin, Cali, Cartagena de Indias, Barranquilla, Ibagué, Manizales, Pasto, Cucuta i Bucaramanga. Ima oko 39,3 miliona stanovnika.

Liban

Liban (također Libanon), službeno Libanska Republika je suverena država na Bliskom Istoku, u jugozapadnoj Aziji. Nalazi se na obali istočnog Sredozemlja, a graniči na sjeveru i istoku sa Sirijom, te na jugu s Izraelom.

Nepal

Nepal, službeno Savezna Demokratska Republika Nepal, jest suverena država u centralnom dijelu Himalaja, u Južnoj Aziji.

Administrativno je podijeljen na 7 saveznih država, 75 okruga i 744 lokalne jedinice. Sa 26,4 miliona stanovnika 93. je najmnogoljudnija zemlja svijeta. Nepal se odlikuje raznovrsnom geografijom, uključujući plodne ravnice, brda u podnožju planina bogata šumom i osam od deset najviših vrhova na svijetu, uključujući Mount Everest, najviši vrh na Zemlji.

Glavni i najveći grad države je Katmandu. Multietnička je država sa nepalskim jezikom kao službenim jezikom.

Teritorija današnjeg Nepala je zabilježena kroz hstoriju još od perioda mlađeg kamenog doba. Termin Nepal prvo se spominje u tekstovima još iz Vedskog perioda, ere tokom koje je uspostavljen Hinduizam, predominantna religija u državi. Sredinom prvog milenijuma prije nove ere, u južnom Nepaluje rođen Gautama Buda, osnivač budizma. Dijelovi sjevernog Nepala prepleteni su sa kulturom Tibeta. Dolina Kathmandua, u centralnom Nepalu, postala je poznata kao Nepal zbog svoje kompleksne urbane civilizacije. Bila je sjedište prosperitetne konfederacije Newar, poznate kao Nepala Mandala. Kroz Nepal se protezala Himalajska grana drevnog Puta sile. Usljed svoga kosmopolitizma, regija obiluje raznolikom tradicionalnom umjetnošću i arhitekturom. Do 18. vijeka Gorkha kraljevstvu je uspjelo da ujedini Nepal. Šah dinastija je osnovala Kraljevinu Nepal, a kasnije je formiran i savez sa Britanskim carstvom. Nepal nikada nije bio kolonizovan, već je tokom dijela svoje historije služio kao tampon-država između Imperijalne Kine i Kolonijalne Indije. U 20. vijeku Nepal je okončao izolaciju i uspostavio jake veze sa regionalnim silama. Parlamentarna demokratija je uvedena 1951. godine, ali je 1960. i 2005. godine dva puta suspendovana od strane nepalskih monarhata. Nepalski građanski rat rezultirao je proglašenjem republike 2008. godine, okončavajući vladavinu poslednje hindu monarhije na svijetu.

Oman

Oman, službeno Sultanat Oman je suverena država u jugozapadnoj Aziji, na jugoistočnoj obali Аrapskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaliv. Graniči na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Palestina (država)

Palestina (arapski: فلسطين; hebr. פלשתינה), službeno Država Palestina je država na Bliskom Istoku, između Jordana i Sredozemnog mora. Palestina je de jure suverena država koja svojom teritorijom smatra Zapadnu Obalu i Pojas Gaze sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom iako se administrativni centar države nalazi u Ramali.Nezavisnost je proglašena 1988. godine od strane Palestinske oslobodilačke organizacije u Tunisu. Priznata je od 136 država članica Ujedinjenih nacija a od 2012. godine je i Posmatrač Generalne skupštine Ujedinjenih nacija što podrazumjeva priznanja njene državnosti. Članica je Arapske lige, Organizacije islamske saradnje, Grupe G77, Međunarodnog olimpijskog komiteta kao i još njekih međunarodnih organizacija.

Najveći dio teritorije proglašene države Palestina je okupirana od strane Izraela u periodu od 1967. godine i Šestodnevnog rata. Broj stanovnika države prema procjeni iznosi 4.550.368 stanovnika.

Palestina je također geografsko područje u istočnom dijelu Sredozemlja.

Peru

Peru (španski Perú), službeno Republika Peru je suverena država u zapadnom dijelu Južne Amerike. Graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom na sjeveru, Brazilom na istoku, Bolivijom na jugoistoku, Čileom na jugu i sa Tihim okeanom na zapadu. U srednjem vijeku, Peru je bio centar čuvenog Inka carstva.

Demokratska je država, podijeljena na 25 regija. Država je u razvoju sa visokim Indeksom ljudskog razvoja i privredom zasnovanom na rudarstvu, proizvodnji, poljoprivredi i ribolovu.

Savezne države Sjedinjenih Američkih Država

Tabela saveznih država Sjedinjenih Američkih Država prikazuje aktualni pregled sa glavnim gradovima, površinom, brojem stanovnika, zastavom i BDP-om.

Sjedinjene Američke Države su se od osnivanja 1776. godine kontinuirano širile prema jugu i zapadu. Naseljavanjem, kupovinom ili zauzimanjem teritorija su se širile, da bi se dobijene teritorije naknadno pripojile kao nove savezne države. Trenutno se SAD sastoje od 50 saveznih država, a zadnja država koja je pripojena su Havaji 1959. godine. Države Kentucky, Massachusetts, Pennsylvania i Virginia nose službeni naziv Commonwealth, ali su pravno jednakopravne drugim saveznim državama.

Osim saveznih država, u SAD se nalaze i druge nezavisne teritorije kao što su Portoriko ili Washington, D.C..

Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je suverena država na Bliskom Istoku, u jugozapadnoj Aziji Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru sa Turskom, na istoku s Irakom, na jugu sa Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu sa Libanom.

Vlada

Vlada je najviše državno izvršno tijelo, koje djeluje za državu i u njeno ime, a koje ima svaka suverena država. Vlada može biti najefektivnije, pa čak i najviše tijelo vanjskog zastupanja dotične države, što zavisi od ustavnog uređenja i unutrašnjih propisa te države o određivanju nadležnosti vlastitih tijela. Vlada je u pravilu skupno tijelo, sastavljeno od ministara i kojem predsjedava predsjednik vlade (premijer).

Vlade država mogu nositi razna imena, međutim bitno je to da ta tijela obavljaju funkciju vlade te da ih međunarodno pravo kao takva priznaje kao vladu.

Čile

Čile (španski: Chile), službeno Republika Čile (španski: República de Chile / izgovor/), jest suverena država u Južnoj Americi, smještena na jugu kontinenta, između Pacifika na zapadu i Anda na istoku. Zemlja je izdužena 4.630 km u smjeru sjever-jug, s najvećom širinom od 430 km. Na sjeveru graniči s Peruom, na sjeveroistoku s Bolivijom te na istoku s Argentinom.

Čile je danas jedna od najstabilnijih i najnaprednijih država Južne Amerike, sa ekonomijom visokog dohotka i visokim životnim standardom. Ova država predvodi latinoameričke nacije po rangiranju indeksa ljudskog razvoja, konkurentnosti, prihoda po glavi stanovnika, globalizacije, stanja mira, ekonomskih sloboda i niske percepcije korupcije. Također, u regionalnom pogledu Čile je visokorangiran po pitanju održivosti države i demokratskog razvoja. Čile je jedini južnoamerički član Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojoj se pridružio 2010. godine. Trenutno ima i najniži stepen ubistava u Južnoj Americi. Čile je jedan od osnivač Ujedinjenih nacija, Unije južnoameričkih država (UNASUR) i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC).

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.