Sport

Sport je svaka fizička i psihička aktivnost koju čovjek izvodi po utvrđenom skupu pravila, u cilju takmičenja sa protivnikom ili protivničkim timom, uz primjenu propisanog sistema bodovanja na osnovu kojeg se utvrđuje pobjednik.

Sportovi se dijele na dvije grupe: grupni i samostalni.

Sport je sastavni dio društvenih potreba pojedinca, univerzalno je sredstvo razumijevanja i saradnje među ljudima, s ciljem fizičkog i duhovnog odgoja, vitalnosti i zdravlja, socijalnih odnosa i stavova, odbrambene spremnosti i kvaliteta života. Sport je i ekonomska kategorija u funkciji zapošljavanja, pokretača proizvodnje i ekonomskog rasta, promocije, reklame i ostalih marketinških aktivnost i u oblastima turizma, transporta, medija, zabave i sl.

Grupni sportovi

U grupne (zajedničke) sportove spadaju svi sportovi koji se izvode grupno, gdje najveće mjesto zauzimaju sportske igre, kao na primjer nogomet (ili fudbal), košarka, rukomet, odbojka, hokej, ragbi, kriket itd., ali tu također spadaju i sportovi kao što su splavarenje, povlačenje konopca. Kao i neki borbeni sportovi kao naprimjer: karate, džudo itd.

Pojedinačni sportovi

U samostalne (pojedinačne) sportove spadaju sportovi gdje se pojedinac sam zalaže za svoje uspjehe. U pojedinačne sportove spadaju šah, karate (u nekim slučajevima), džudo, atletika, atletska gimnastika, gimnastika, plivanje, fitnes itd.

Neki sportovi mogu se izvoditi pojedinačno ili grupno, tačnije u parovima. Tu spadaju tenis, umjetničko klizanje i skokovi u vodu. Sport može biti takmičarskog ili slobodnog karaktera.

Takmičarski karakter označava samostalno nastupanje sportiste na takmičenjima u želji za postizanjem vrhunskih rezultata.

Slobodni (amaterski) karakter se odnosi na bavljenje sportom iz sebi poznatih razloga, koji su najčešće zdravstveni budući da je bavljenje sportom odlično za fizički razvoj i zdravlje.

Sistemi sporta

  • Sportski odgoj i obrazovanje
  • Razvojni sport
  • Vrhunski sport

Sportski odgoj i obrazovanje

U okviru ovog područja sistema sporta obezbjeđuje se podrška programima koji mogu značajno uticati na sticanje utilitarnih znanja u području školskog sporta. Neophodno je podržavati međunarodna takmičenja mladih i neophodno je učiniti napor na podršci sveukupnom radu sa mladim sportskim organizacijama.

Razvojni sport

Razvojni sport omogučava stvaranje uslova za diferenciranje vrhunskih sportista.

Vrhunski sport

Vrhunski sport podrazumijeva pripreme sportista u organizacijama sporta za postizanje vrhunskog sportskog rezultata. Vrhunski sport predstavlja i oblik vrhunskog sportskog stvaralaštva.

Također pogledajte


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Sport koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Beč

Beč (njemački: Wien) jeste glavni grad Austrije i jedna od njenih saveznih jedinica. S populacijom od oko 1.793.000 (2,2 miliona u metro području) najveći je grad u Austriji, kao i njena kulturna, ekonomska i politička prijestolnica.

Beč leži u jugoistočnom uglu Srednje Evrope i blizu je Češke Republike, Slovačke i Mađarske, s koordinatama 48°13′N 16°22′E.

Beč je sjedište za mnoge urede UN-a i mnoge druge međunarodne institucije i kompanije, uključujući Organizaciju Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), OPEC, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) te OSCE. Pored toga, diplomatska konferencija održana u Beču 1980. dovela je do usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o ugovorima za međunarodnu razmjenu roba. Također, Beč je sjedište i Sekretarijata Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL).

Prema najnovijoj listi istraživačke i savjetodavne kompanije Mercer Beč je najbolji grad na svijetu po kvalitetu života.

Biatlon

Biatlon je termin kojim se ozačava sport koji se sastoji od dvije discipline, cross-country skijaško trčanje i gađanje iz puške. Postoji i ljetna varijanta koja kombinuje gađanje sa trčanjem, kao i ona koja kombinuje gađanje sa trčanjem na roler-skijama.

Sport je naročito popularan u svojoj domovini - Norveškoj, ali i u Njemačkoj i Rusiji, za koju se procjenjuje da u klupskom takmičenju učestvuje čak oko milion biatlonaca.

Svake se godine, osim u olimpijskim godinama, održavaju Svjetska prvenstva u biatlonu, kao i Svjetski kup, a biatlon je prisutan i na Zimskim olimpijskim igrama.

FK Olimpik Sarajevo

FK Olimpik Sarajevo ("Olimpic" od 2010. do 2016) bosanskohercegovački je nogometni klub iz Sarajeva.Takmiči se u prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Klub je osnovan 1993. godine. Bio je član Premijer lige u njenoj prvoj sezoni 2000-01. Osvajač je Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine u sezoni 2008-09. Nadimak kluba je Vukovi. Tradicionalne boje su zelena i bijela. Domaće utakmice igra na stadionu Otoka.

Golman

Golman je igrač sportske ekipe koji stoji na golu i cilj mu je da spriječi da lopta završi u mreži njegovog gola. Obično se nalazi u ograničenom prostoru ispred mreže, u kojem za njega važe drukčija pravila u odnosu na ostale igrače. Razlikuje se od ostalih igrača po izgledu i/ili boji opreme.

Sportovi u kojima postoji vratar su: nogomet, rukomet, vaterpolo, hokej na ledu, hokej na travi i razne varijante tih sportova.

Jemen

Republika Jemen je suverena država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zaljevu i Arapskom moru. Po obliku vladavine je republika.

Košarka

Košarka je sport u kojem se dva tima od po 5 igrača bore postići što više poena (koševa) ubacivanjem lopte kroz obruč protivničkog tima, uz skup određenih pravila. Izumio ju je Kanađanin James Naismith 1891. godine, ustanovivši 13 osnovnih pravila. Iako je košarka primarno američki sport, ubrzo je postala i međunarodni i danas gotovo da nema zemlje u kojoj se ne igra. Olimpijski status stekla je 1936. To je sport i za muškarce i za žene. Igra se u 2 glavne verzije: američkoj NBA i međunarodnoj FIBA. Između NBA i FIBA-e postoji niz razlika: dužina trajanja utakmice, broj ličnih grešaka, dimenzije terena, ograničenja itd. Po pravilima koje propisuje FIBA, igraju se sva važna međunarodna takmičenja. Po njima se igra i u Bosni i Hercegovini.

Dok je takmičarska košarka isključivo dvoranski sport koji se odvija na terenu za košarku, manje regulirane vrste košarke mogu se igrati i kao vanjski sport na podlogama različitim od parketa, koji je standard za takmičarsku košarku.

Dok se uobičajena takmičarska košarka odvija pod strogim i tačno određenim pravilima, razne vrste košarke s manjim brojem pravila učinile su košarku bližom svim ljudima. Košarka je danas jedan od najgledanijih sportova na svijetu.

Ljetne olimpijske igre

Ljetne olimpijske igre

Olimpijske igre 1896.

Olimpijske igre 1900.

Olimpijske igre 1904.

Olimpijske igre 1908.

Olimpijske igre 1912.

Olimpijske igre 1916 – nisu održane

Olimpijske igre 1920.

Olimpijske igre 1924.

Olimpijske igre 1928.

Olimpijske igre 1932.

Olimpijske igre 1936.

Olimpijske igre 1940 – nisu održane

Olimpijske igre 1944 – nisu održane

Olimpijske igre 1948.

Olimpijske igre 1952.

Olimpijske igre 1956.

Olimpijske igre 1960.

Olimpijske igre 1964.

Olimpijske igre 1968.

Olimpijske igre 1972.

Olimpijske igre 1976.

Olimpijske igre 1980.

Olimpijske igre 1984.

Olimpijske igre 1988.

Olimpijske igre 1992.

Olimpijske igre 1996.

Olimpijske igre 2000.

Olimpijske igre 2004.

Olimpijske igre 2008.

Olimpijske igre 2012.

Olimpijske igre 2016.

Olimpijske igre 2020.

Nedovršeni članak Ljetne olimpijske igre koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Manchester United FC

Manchester United je profesionalni nogometni klub iz Manchestera, Engleska. Trenutno nastupa u Premijer ligi, prvom rangu engleskog nogometa. Jedan je od najtrofejnijih i najpoznatijih engleskih i evropskih nogometnih klubova.

Klub je osnovan 1878. godine kao Newton Heath. Prvobitno je nastupao u Football Alliance. Član Football League postaje 1892. godine. Sadašnje ime usvaja 1902. godine. Manchester United je prvi engleski klub koji je osvojio Evropski kup. Prvu diviziju je osvajao 20 puta, FA kup 12 puta, te Liga kup 4 puta. Najuspješniji period u historiji kluba je bio pod vodstvom Alexa Fergusona. Domaće utakmice igra na Old Traffordu od 1910. godine.

Nogomet

Nogomet ili fudbal je ekipni sport sa loptom u kojem dvije ekipe od po 11 igrača nastoje postići gol, tj. ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i 10 igrača. Danas je nogomet najrasprostranjeniji i najpopularniji sport na svijetu.

Igra se na travnatom terenu pravougaonog oblika loptom koju igrači mogu udarati nogama, glavom ili torzom. Igračima je zabranjeno dodirivanje lopte rukama u toku igre. Golman je jedini koji smije loptu uhvatiti rukama.

Oman

Oman, službeno Sultanat Oman je suverena država u jugozapadnoj Aziji, na jugoistočnoj obali Аrapskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaliv. Graniči na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Požeško-slavonska županija

Požeško-slavonska županija je županija u Hrvatskoj.

Produžeci

Produžetak ili dodatno vrijeme je dodatni period igre naveden po pravilima sporta da bi se donijela odluka utakmice i izbjeglo proglašavanje utakmice izjednačenom sa istim rezultatima. U većini sportova, ovaj dodatni period se igra samo u utakmicama u kojima se mora imati jasan pobjednik, kao u single-elimination tournaments gdje samo jedna ekipa ili igrač mogu proći u narednu runsu, ili povjediti na takmičenju. U ostalim sportovima, posebno oni istaknuti koji se igraju u Sjevernoj Americi gdje izjednačenja nisu prihvatljiva, neki oblik produžetaka se koristi u svim utakmicama.

Pravila produžetaka ili dodatknog vremena se razlikuju među sportovima, pa čak i različitim takmičenjima. Neki mogu koristiti "iznenadnu smrt", gdje prva ekipa ili igrač koji postigne pogodak pobjeđuje. Kod ostalih, igra se nastavlja sve dok zadano vrijeme ne istekne, i tek tada se proglašava pobjednik. Ukoliko susret ostane izjednačen i nakon dodatnog vremena, zavisno od pravila, utakmica se može završiti kao nerješena, mogu se igrati dodatni periodi, ili drugačije procesi za određivanja pobjednika kao što je izvođenje penala.

Stadion

Stadion je mjesto ili građevina za održavanje vanjskih sportskih manifestacija, koncerata i drugih priredbi. Stadion se sastoji od igrališta ili bine koja je okružena građevinom koja posjetiocima omogućava da sjede ili stoje i prate događaje na igralištu.

Velika nagrada Australije

Velika nagrada Australije od 1985. je dio kalendara Formule 1. Ulična staza u Adelaideu (južna Australija) bila je domaćin prve australske utrke u Formuli 1. Od sezona 1996. staza Albert Park zamijenio je Adelaide nakon 11. godine.

Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska županija je u Hrvatskoj.

Zimske olimpijske igre 1984.

XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini). To su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj komunističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara, održanih 1980. u Moskvi. Na Igrama su u šest sportova nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke).

Zimske olimpijske igre 2014.

XXII zimske olimpijske igre održane su od 7. do 23. februara 2014. u ruskom gradu Sočiju, na crnomorskoj obali.

Čehoslovačka

Čehoslovačka (češki: Československo, slovački: Česko-Slovensko), je bivša država u centralnoj Evropi koja je egzistirala od 1918. do 1992. 1. januara 1993. je miroljubivo podjeljena na Češku i Slovačku, čin koji je više poznat kao Baršunast razvod, po analogiji sa Baršunastom revolucijom.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.