Solomon

Kralj Solomon (heb.: שלמה; čit. Šəlomo), prema Bibliji, treći kralj Izraela i Jevreja, sin izraelskog kralja Davida i žene Urije Hetita, Bat Šebe.

Njegovo djelo je izgradnja prvog hrama u Jerusalemu u koji je bio pohranjen Kovčeg Saveza s dvije ploče na kojima je bilo napisano Deset Božjih zapovijedi (dekalog).

Giovanni Battista Tiepolo 062
Giovanni Battista Tiepolo, (1696.-1770.): Solomonova presuda

Biblija o Solomonu

Prema biblijskom izvještaju, Solomon (sredinom 10. vijeka p. n. e.) nasljeđuje svog oca Davida pri čemu je valjalo eliminirati čitav niz pretendenata na prijestolje ostarjelog kralja, uglavnom Davidove starije sinove. Nakon što je konačno preuzeo vlast, Solomon je mogao iskoristiti prednosti velikog i sigurnog kraljevstva kakvo mu je ostavio otac, te se nije morao upuštati u ratne pohode.

U njegovo doba je cvala trgovina, posebno s okolnim krajevima, poput Libana i Arabije. To se dobro vidi u izvještaju o gradnji hrama za koji su dovezeni drveni dijelovi upravo od libanskog cedra. Tolike veze s okolnim zemljama dovele su i do jačeg stranog utjecaja na njegovo kraljevstvo, pa ga biblijski pisac između redova optužuje da je dopustio prodor tuđih religija.

Posebna osobina pripisana Solomonu bila je mudrost, te je čašćen kao pravedan sudija. Poznata je epizoda s dvije mlade majke od kojih je jednoj dijete umrlo na porodu. Obje su tvrdile da je jedino preživjelo dijete njihovo. Solomon poziva da se dijete presječe na pola, te se svakoj dadne polovina. Tada se jedna od njih odriče prava na dijete, a Solomon presuđuje da je dijete njeno. Zbog toga će se u biblijskoj tradiciji njemu pripisati tzv. mudrosne knjige, iako nastaju mnogo kasnije.

Osim jerusalemskog hrama Salomon je gradio i u drugim dijelovima kraljevstvu, ali čini se da su njegovi ambiciozni graditeljski poduhvati iziskivali prevelika davanja od naroda, pa je nakon njegove smrti došlo do pobune i podjele kraljevstva na sjeverno i južno.

Historija i arheologija o Solomonu

Do danas nije nađen niti jedan pisani izvor iz toga doba koji bi spominjao kralja Solomona, međutim postoje arheološka svjedočanstva o znatnom graditeljskom zamahu u to doba. Prema ostacima iz tog doba vidljivo je da se, zbog povoljnog položaja Izraela na dva glavna puta između Egipta i Mezopotamije, tadašnjih najvećih sila, šire trgovački odnosi s okolnim područjima. O Solomonovoj moći, ili moći njegovih neposrednih nasljednika, svjedoče monumentalne zidine Hazora, Megida i Gezera, te utvrđenja u pustinji Negev, što uključuje i veliko nalazište u Beer Ševi.

Također pogledajte

.sb

.sb je najviši Internet domen za Solomonska Ostrva. Kompanija Solomon Telecom je zadužena za ovu domenu.

10. vijek p. n. e.

10-ti vijek p. n. e. je započeo prvim danom 1000-te godine p. n. e. i završio zadnjim danom 901-e godine p. n. e.

Ovaj period prati propast Bronzanog doba na Bliskom istoku, a ujedno se vijek suočava sa Ranim željeznim dobom na tom području.

Značajne ličnosti tog perioda su:

Šaul

Solomon ili Sulejman

David (Davud)

Zaratustra

12 godina ropstva (film)

12 godina ropstva (engleski: 12 Years a Slave) britansko-američki je historijski dramski film snimljen 2013. i adaptacija je istoimenih memoara iz 1853. autora Solomona Northupa, rođenog u državi New York kao slobodni afrički amerikanac koji je otet u Washingtonu, D.C., 1841. i prodat u ropstvo. On je radio na plantažama u državi Louisiana dvanaest godina prije nego što je pušten na slobodu. Prvo akademsko izdanje Northupovih memoara, koje su 1968. priredili Sue Eakin i Joseph Logsdon, pažljivo traga i potvrđuje događaje i zaključuje ih kao tačne.Ovo je treći dugometražni igrani film u režiji Stevea McQueena. Scenario je napisao John Ridley. Chiwetel Ejiofor glumi Solomona Northupa. Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson, Brad Pitt i Alfre Woodard su se istaknuli u sporednim ulogama. Glavno snimanje obavljeno je u New Orleansu, Louisiana, od 27. juna do 13. augusta 2012. Lokacije koje su se koristile bile su četiri historijske prijeratne (Američki građanski rat) plantaže: Felicity, Magnolia, Bocage i Destrehan. Od sve četiri, Magnolia je najbliža kao stvarna plantaža, gdje je držan Northup.

Film je dobio dobru ocjenu kritike, a nekoliko medija proglasilo ga je za najbolji film godine. Također se pokazao uspješnim na kino blagajnama, i zaradio je preko 140 miliona dolara sa budžetom od 20 miliona dolara. Film je osvojio tri Oscara: za najbolji film, najbolju sporednu glumicu za Nyong'o i najbolji adaptirani scenarij za Ridleyja. Film je također i dobinik nagrade Zlatnog globusa za najbolji film - drama, kao i nagradu za najbolji film od strane britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost; Ejiofor je dobio nagradu za najboljeg glumca.

Afrički kup nacija 1976.

Afrički kup nacija 1976. je bilo 10. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Etiopiji od 29. februara do 14. marta 1976. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Na kraju prvenstva Maroko je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Gvineja a treće Nigerija. N'jo Lea, reprezentativac Gvineje je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Bismarckovo more

Bismarckovo more je dio Tihog okeana a nalazi se sjeverno od ostrva Papua Nova Gvineja i južno od Bismarckovog arhipelaga i Admiralskih ostrva. Nazvano je u čast njemačkog kancelara Otto von Bismarcka.

Bismarckov arhipelag koji se proteže na istoku i sjeveru mora, ograđuje Bismarckovo more i odvaja ga od Pacifika. Na jugu je preko Vitiaz moreuza povezano sa Solomonskim morem.More je bilo poprište velikog japanskog pomorskog poraza u bitci u Bismarckovom moru za vrijeme 2. svjetskog rata 3. i 4. marta 1943. godine.

Evropsko prvenstvo u atletici 2016 – 100 m (muškarci)

Takmičenja na 100 metara za muškarce na Evropskom prvenstvu u atletici 2016. održana su 6. i 7. jula na Olimpijskom stadionu u Amsterdamu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Najboljih devet takmičara imalo je osigurano direktno učešće u polufinalu. Churandy Martina iz Holandije s najbržim vremenom u finalu 10.07 sek. osvojio je zlatnu medalju. Jak Ali Harvey iz Turske osvojio je srebro, dok je Jimmy Vicaut iz Francuske osvojio bronzanu medalju.

Evropsko prvenstvo u atletici 2016 – 200 m (muškarci)

Takmičenja na 200 m za muškarce na Evropskom prvenstvu u atletici 2016. održana su 7. i 8. jula na Olimpijskom stadionu u Amsterdamu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Najboljih 11 takmičara imalo je osigurano direktno učešće u polufinalu. Bruno Hortelano iz Španije s najbržim vremenom u finalu 20.45 s osvojio je zlatnu medalju. Ramil Guliyev iz Turske osvojio je srebro, dok je Daniel Talbot iz Velike Britanije osvojio bronzanu medalju.

Kraljica Sabe

Kraljica Sabe, koju pominju Biblija, Kur'an i etiopijska historija, bila je vladar Sabe, koju moderna arheologija smiješta u današnji Jemen. Različiti izvori nazivaju je još i Bilkis ili Makeda.

Prokarioti

Prokarioti (od starogrčkog pro = prije, ranije i karyon = orah, jezgra) su jednoćelijski organizmi kojima nedostaje ćelijsko jedro (nemaju oblikovanu jezgrinu ovojnicu) ni organele, osim ribosoma i nisu odvojeni u različite ćelijske odjeljke, već je sve zajedno ograđeno ćelijskim zidom. Prokarioti posjeduju proteinske mikrokomponente, koje imaju ulogu primitivnih organela.Prokariotske ćelije se dijele u dvije domene:

Archaea

Bakterije

RS (čvor)

RS se može odnositi na:

Republika Srbija, država u Evropi. Ovu skraćenicu Republika Srbija je dobila od Međunarodne organizacije za standardizaciju 2006. godine u septembru.

Republika Srpska, entitet u Bosni i Hercegovini. Ova skraćenica se koristi od Dejtonskog sporazuma. Nema certifikat Međunarodne organizacije za standardizaciju.

RuneScape, online računarska igra

Reed-Solomon korekcija greške, popularna tehnika kodiranja

Rio Grande do Sul, država u južnom Brazilu

RS, serija jedrenjaka: RS200, RS300, RS400, RS500, RS600, RS700, RS800, RS Vareo, RS Tera, RS Feva, RS Vision

Rs., skraćenica za rupiju, koja se koristi u Pakistanu, Indiji i drugim azijskim zemljama

Rolling Stone časopis

Roemheld sindrom

Saul Bellow

Saul Bellow ( Lachine, Québec, Kanada, 10. juni 1915. - Brookline, Massachusetts, SAD, 5. april 2005.), američki književnik, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost iz 1976.

Solomonska Ostrva

Solomonska Ostrva (također i Salamunova Ostrva ) su država u južnom Tihom okeanu, istočno od Papue Nove Gvineje. Član su Commonwealtha, a britanska kraljica je formalni vladar, koju zastupa generalni guverner. Površinom 141., a brojem stanovnika 161. među 194 države svijeta.

Ostrva su otkrili Španci u 16. vijeku. Nijemci su zauzeli sjeverni dio 1884, a Britanci južni dio arhipelaga 1893. Tokom Prvog svjetskog rata okupirala ih je Australija. U Drugom svjetskom ratu bili su poprište žestokih američko-japanskih borbi. Od 1945. područje UN-a pod australijskom upravom, 1976. dobivena široka samouprava a 1978. proglašena nezavisnost.

U 1999. dugotrajni etnički sukob između naroda Gwale i Malaita razbuktao se u građanski rat, koji je uglavnom prestao 2003. nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

Solomonsko more

Solomonsko more je more koje se nalazi unutar Tihog okeana. Okružuju ga na zapadu Papua Nova Gvineja, ostrvo Nova Britanija na sjeveru i Solomonska Ostrva na istoku.

Zauzima površinu od 720.000 km2 a unutar njega se nalaze arhipelag Louisiade, New Georgia i ostrvo Guadalcanal.

Na ovom moru su vođene mnoge američko-japanske bitke tokom 2. svjetskog rata.

Srednjovjekovna filozofija

Poslije propasti Zapadnog rimskog carstva (476. godine), završava se historija Staroga vijeka.

Sulejman (islam)

Sulejman (oko 985–932. p. n. e; arapski: سليمان; hebrejski: שְׁלֹמֹה) jest poslanik u islamu, a koji je poznat kao Kralj Solomon u Bibliji. Po nekim islamskim predajama a također i kršćanskim izvorima, vjeruje se da je Sulejman živio samo 53 godine.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 4 × 400 m (muškarci)

Takmičenja na 4 x 400 m na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 12. i 13. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u dvije faze: kvalifikacije i finale. Jarrin Solomon, Jereem Richards, Machel Cedenio, Lalonde Gordon i Renny Quow iz Trinidad i Tobaga s najbržim vremenom u finalu 2:58.12 osvojili su zlatnu medalju. Wilbert London III, Gil Roberts, Michael Cherry, Fred Kerley i Tony McQuay iz Sjedinjenih Američkih Država osvojili su srebro, dok su Matthew Hudson-Smith, Rabah Yousif, Dwayne Cowan, Martyn Rooney i Jack Green iz Velike Britanije osvojili bronzanu medalju.

Trinidad i Tobago na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Trinidad i Tobago na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je 20 sportista u 13 disciplina. Ukupno su osvojili dvije medalje: jednu zlatnu i jednu bronzanu.

Uganda na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Ugandu na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je 19 sportista u 11 disciplina. Joshua Cheptegei je u disciplini 10.000 metara osvojio srebrnu i jedinu medalju za Ugandu na SPA 2017.

Švedska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Švedsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 32 sportista u 21 disciplini. Ukupno su osvojili jednu srebrnu medalju.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.