Senegal

Senegal je država koja se nalazi u Zapadnoj Africi, na obali Atlantskog okeana. Na sjeveru graniči s Mauritanijom, na istoku s Malijem, na jugoistoku s Gvinejom i Gvinejom Bisau na jugozapadu. Osim toga, Senegal dijeli pomorsku granicu s malom ostrvskom državom Zelenortskim Ostrvima. Republika Gambija, suverena enklava koja zauzima uski pojas teritorije duž rijeke Gambija, razdvaja Senegalsku južnu regiju Casamance od ostatka zemlje i s tri strane je okružena senegalskom teritorijom, a samo na zapadu izlazi na Atlantik.

Najzapadnija je kopnena zemlja Starog svijeta, odnosno Afroevroazije. Svoj naziv duguje rijeci Senegal koja dijelom tvori njenu državnu granicu na istoku i sjeveru.

Zauzima površinu od gotovo 197.000 km2 sa populaciju od oko 13 miliona stanovnika.

Glavni i najveći grad države je Dakar.

Republika Senegal
République du Sénégal
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons"

Položaj na karti
Glavni grad Dakar
Službeni jezik francuski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Abdoulaye Wade
 -  Predsjednik vlade Macky Sall
Nezavisnost Od Francuske 4. aprila 1960
Površina
 -  Ukupno 196.190 km2 (85.)
 -  Vode (%) 2,1
Stanovništvo
 -  Ukupno 10.284.929 (75.)
 -  Gustoća stanovništva 52/km2 
Valuta CFA franak (100 centima)
Vremenska zona UTC
Internetska domena .sn
Pozivni broj 221

Naziv

Država Senegal je dobila ime po rijeci Senegal, čija je etimologija sporna. Jedna od prihvatljivijih teorija (predložena od Davida Boilata 1853. godine) pretpostavlja da termin proizlazi od fraze sunu gaal iz wolofskog jezika što bi značilo "naš kanu" (ili piroga), a vezano za rezultat nesporazuma između portugalskih mornara 15. stoljeća i volofskih ribara.

Moderni historičari vjeruju da se ime Senegala vjerovatno odnosi na Sanhaje, berbersko pleme koje je živjelo na sjevernoj strani rijeke. Konkurentska teorija pretpostavlja da naziv proizilazi iz naziva srednjovjekovnog grada "Sanghana", kojeg je opisao arapski geograf El-Bakri kada se 1068. godine našao na ušću rijeke.

Neki od pripadnika Serer naroda sa juga vjeruju da naziv rijeke potiče iz osnove sererskog termina Sene (vrhovno božanstvo serer religije) i termina O Gal (što znači "tijelo vode").

Historija

Rani i predkolonijalni period

Arheološki nalazi na teritoriji današnjeg Senegala ukazuju na to da je ovo područje bilo naseljeno još od prahistorije i kontinuirano su ga naseljavale različite etničke grupe. Neka kraljevstva su nastala još u 7. vijeku, Takrur u 9. a Namandiru i Jolofsko carstvo tokom 13. i 14. vijeka. Istočni dio Senegala je nekada bio dio Carstva Gane.

Kontakt sa islamom je ostvaren kada su narodi Toucouleur i Soninke došli u dodir sa Almoravidskom dinastijom koja je vladala Magrebom.

U 13. i 14. vijeku, područje je potpalo pod uticaj carstava sa istokua. U isto vrijeme je osnovano i Jolofsko carstvo. U regiji Senegambia, bilo je između 1300 i 1900 stanovnika u ropstvu, otprilike jedna trećina stanovništva, uglavnom kao rezultat zarobljavanja tokom ratova.[1]

U 14. vijeku moć Jolofskog carstva je rasla što je imalo za rezultat ujedinjenja Cayora i kraljevstva Baol, Sine, Saloum, Waalo, Futa Tooro i Bambouk. Carstvo je postala dobrovoljna konfederacija raznih država a ne carstvo izgrađeno kao rezultat vojnog osvajanja. [2][3] Carstvo je osnovao Ndiadiane Ndiaye, nakon čega je formirao koaliciju sastavljenu od pripadnika mnogih etničkih grupa, ali je carstvo nestalo 1549. godine, porazom i ubistvom Lelea Fouli Faka od strane Amari Ngone Sobel Falla.

Geografija

Senegal se nalazi na zapadu afričkog kontinenta, između 12° i 17° sjeverne geografske širine i 11° i 18° zapadne geografske dužine.

Senegal je izvana omeđen Atlantskim okeanom na zapadu, Mauritanijom na sjeveru, na istoku graniči s Malijem, Gvinejom i Gvineja Bisao na jugu. Gambija je skoro kompletno okružena Senegalom, izuzev kratke atlantske obale na zapadu.

Veći dio Senegala sastoji se od valovitih pješčanih ravnica zapadnog Sahela. Brdovita područja nalaze se samo na jugoistoku zemlje, u nastavku masiva Fouta Djallon u Gvineji. Ovdje se nalazi i najviši vrh, neimenovani vrh na visini od 648 m, u blizini Nepen Diakha.

Sjevernu granicu zemlje čini rijeka Senegal, druge veće rijeke su Gambia i Casamance. Glavni grad Dakar nalazi se na Zelenom rtu, najzapadnijoj tački afričkog kontinenta.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

Iako je udio poljoprivrede u senegalskom BDP-u pao na ispod 20%, u njoj je još uvijek zaposlena većina Senegalaca. Kikiriki je najvažniji izvozni proizvod i privredni rast je velikim dijelom zavisi od uroda te kulture i njenoj cijeni na svjetskom tržištu. Važno je i ribarstvo. U sklopu Vladinog reformskog programa od 1993. liberalizirani su privredni i trgovinski propisi i uklonjena državna kontrola nad cijenama što je povećalo privredni rast. Velik problem Senegala ostaje nezaposlenost koja iznosi oko 40% radno sposobnog stanovništva.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference

  1. ^ "Slavery", Encyclopædia Britannica's Guide to Black History Arhivirano 6 oktobar 2014 na sajtu Wayback Machine
  2. ^ Charles, Eunice A. Precolonial Senegal: the Jolof Kingdom, 1800–1890. African Studies Center, Boston University, 1977. p. 3
  3. ^ Ham, Anthony. West Africa. Lonely Planet. 2009. p. 670. ISBN 1-74104-821-4

Vanjski linkovi

.sn

.sn je najviši Internet domen za Senegal. Univerzitet Cheikh Anta Diop je zadužen za ovu domenu.

Afrički kup nacija 1965.

Afrički kup nacija 1965. je bilo peto kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Tunisu od 12. do 21. novembra 1965. godine. Na turniru je učestvovalo šest ekipa. Na kraju prvenstva Gana je drugi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Tunis a treće Obala Slonovače. Eustache Manglé, Ben Acheampong i Osei Kofi su bili najbolji strijelci prvenstva sa tri postignuta gola.

Afrički kup nacija 1968.

Afrički kup nacija 1968. je bilo šesto kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Etiopiji od 12 do 21. januara 1968. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Na kraju prvenstva Kongo-Kinšasa je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Gana a treće Obala Slonovače. Laurent Pokou, reprezentativac Obala Slonovače je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Afrički kup nacija 1990.

Afrički kup nacija 1990. je bilo 17. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Alžiru od 2. do 16. marta 1990. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Na kraju prvenstva Alžir je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Nigerija a treće Zambija. Djamel Menad, reprezentativac Alžira je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Afrički kup nacija 1992.

Afrički kup nacija 1992. je bilo 18. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Senegalu od 12. do 26. januara 1992. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Obala Slonovače je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Gana a treće Nigerija. Rashidi Yekini, reprezentativac Nigerije je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Afrički kup nacija 1994.

Afrički kup nacija 1994. je bilo 19. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Tunisu od 26. marta - 10. aprila 1994. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Nigerija je drugi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Zambija a treće Obala Slonovače. Rashidi Yekini, reprezentativac Nigerije je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 2000.

Afrički kup nacija 2000. je bilo 22. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Gani i Nigeriji od 22. januara do 13. februara 2000. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Kamerun je treći put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Nigerija a treće Južnoafrička Republika. Shaun Bartlett, reprezentativac Južnoafričke Republike je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 2002.

Afrički kup nacija 2002. je bilo 23. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Maliju od 19. januara do 10. februara 2002. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Kamerun je četvrti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Senegal a treće Nigerija. Patrick Mboma, Salomon Olembé i Julius Aghahowa su bili najbolji strijelci prvenstva sa tri postignuta gola.

Afrički kup nacija 2004.

Afrički kup nacija 2004. je bilo 24. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Tunisu od 24. januara do 14. februara 2004. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Tunis je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Maroko a treće Nigerija. Patrick Mboma, Frédéric Kanouté, Jay-Jay Okocha, Youssef Mokhtari i Francileudo Santos su bili najbolji strijelci prvenstva sa četiri postignuta gola.

Afrički kup nacija 2006.

Afrički kup nacija 2006. je bilo 25. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Egiptu od 20. januara do 10. februara 2006. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Egipat je peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Obala Slonovače a treće Nigerija. Samuel Eto'o, reprezentativac Kameruna je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Dakar

Dakar je glavni grad Senegala, smješten je na poluostrvu Cape Verde (Zeleni rt), na Atlantskoj obali zemlje. Njegov položaj, na zapadnom kraju Afrike (ustvari, on je najzapadniji afrički grad), daje mu prednost kao tački preko koje se odvija evropska i trans-atlantska trgovina s Afrikom; ova činjenica mu je pomogla da se razvije u glavnu luku u regiji.

2005. broj stanovnika metropolitan regije je bio oko 2.400.000, od kojih oko 1.000.000 živi u užem dijelu grada. Pozicija mu je 14°40'20" sjeverno i 17°25'22" zapadno.

Dakar je glavni administrativni centar Senegala, sjedište Senegalske Nacionalne Skupštine i Predsjedničke palate.

Grb Senegala

Grb Senegala datira iz 1960. Sastoji se od štita panafričkih boja na kojem se nalaze lav i drvo. Iznad njih se nalazi zelena zvijezda, a ispod traka sa natpisom "Un Peuple, Un But, Une Foi" (Jedan Narod, Jedan Cilj, Jedna Vjera).

Mali

Mali (zvanično fr. République du Mali - Republika Mali) je zemlja u Zapadnoj Africi. Po površini je sedma zemlja Afrike, a graniči sa Alžirom na sjeveru, Nigerom na istoku, Burkinom Faso i Obalom Slonovače na jugu, Gvinejom na jugozapadu i Senegalom i Mauritanijom na zapadu. Glavni grad Malija je Bamako. Sastoji se od osam regiona. Granica Malija na sjeveru ulazi duboko u Saharu, dok kroz južne dijelove zemlje, gdje se nalazi većina stanovništva, protiču rijeke Niger i Senegal. Privredna struktura se uglavnom oslanja na poljoprivredu i ribarstvo. Mali posjeduje rudna bogatstva u vidu ruda uranija, zlata i soli. Smatra se da je Mali jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, po podacima MMF-a bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznosi 531 američki dolar.Teritorija današnjeg Malija je nekad bila dio tri zapadnoafrička carstva koja su kontrolisala karavanske puteve preko Sahare: carstvo Gane, Malijsko carstvo (po kojem je zemlja i dobila ime) i carstvo Songai. Krajem 19. vijeka, Mali pada pod francusku kolonijalnu vlast kao dio francuskog Sudana. Zajedno sa Senegalom stječe nezavisnost 1959. godine kao Federacija Mali. Godinu kasnije, Federacija Mali postaje nezavisna republika Mali. Nakon dugog perioda jednopartijske političke vlasti, nakon državnog udara 1991, usvojen je novi ustav zemlje te država uređena po demokratskim višepartijskim principima.

Nogometna reprezentacija Senegala

Nogometna reprezentacija Senegala predstavlja Senegal na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Senegala (Fédération Sénégalaise de Football). Reprezentacija ima nadimak Les Lions de la Teranga (bosanski: Lavovi Terange).

Reprezentacija Senegala je dvanaest puta učestvovala na Afričkom kupu nacija. Najveći uspjeh je ostvarila 2002. godine kada je osvojila drugo mjesto. Do sada je upisala jedan nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu i to 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu. Službeni stadion reprezentacije je Leopold Senghor.

Nogometne utakmice Bosna i Hercegovina – Senegal

Prvu zvaničnu utakmicu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Senegala odigrale su 27. marta 2018. godine u Le Havreu. Utakmica je završila bez golova.

Senegal na Zimskim olimpijskim igrama 1984.

Senegal se takmičio na zimskim olimpijskim igrama po prvi put na Zimskim olimpijskim igrama 1984 u Sarajevu, Jugoslavija. Senegal je u Sarajevu predstavljao Lamine Guèye, prvi crnac alpski skijaš koji se takmičio na Olimpijskim igrama. Na svečanom otvaranju zastavu Senegala nosio je Lamine Guèye.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002. bilo je 17. po redu svjetsko prvenstvo a održano je u Južnoj Koreji i Japanu od 31. maja do 30. jula 2002. godine. Titulu šampiona osvojila je reprezentacija Brazila koja je u finalu rezultatom 2-0 pobijedila Njemačku.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bilo je 21. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. Šampionsku titulu osvojila je Francuska pobijedivši u finalnoj utakmici Hrvatsku. Bronzana medalja pripala je Belgiji. Na takmičenju su učestvovale 32 reprezentacije, te odigrano 64 utakmice gdje je postignuto 169 golova što je prosječno iznosilo 2.64 postignuta gola po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Engleske Harry Kane sa šest postignutih golova.

Zastava Senegala

Zastava Senegala je usvojena 20. augusta 1960. Na zastavi se nalaze Pan-Afričke boje raspoređene u tri jednake vertikalne pruge. Na sredini se nalazi zvijezda petokraka.

Zastava kao svoje porijeklo ima zastavu bivše Federacije Mali koja je također imala istu pozadinu za crnu siluetu u sredini.

Države
Teritorije i
nepriznate države
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice
Članovi
Posmatrači
Članice
Suspendirani
Zemlje s
posmatračkim statusom
Muslimanske organizacije
s posmatračkim statusom
Međunarodne organizacije
s posmatračkim statusom

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.