Samba

Samba je brazilski muzički pravac koji potiče iz Bahie, a čije porijeklo seže u Afriku, odakle su ga donijeli zapadnoafrički robovi, te iz afričkih religioznih tradicija, naročito onih iz Angole i Konga.[1]

Gotovo svuda u svijetu se smatra jednim od najprepoznatljivijih simbola države Brazil i brazilskog karnevala. Mnogi je smatraju jednim od najpopularnijih brazilskih kulturnih izraza, samba je postala jedna od ikona brazilskog nacionalnog identiteta.[2][3][4][5] Bahianska Samba de Roda (plesni krug), koji je postao UNESCO-o naslijeđe humanosti u 2005. godini, je osnovni korijen sambe karioka, vrste sambe koja se svira i pleše u Rio de Janeiru.

Uva de caminhão
Komponirao Assis Valente, izvodi Carmen Miranda 1939. godine

Na Pavuna
Almirante, objavljeno 1929. godine

Moderna samba se pojavila početkom 20. vijeka, izvodi se pretežno u tempu 2/4 varijabilno svjesnim korištenjem horskog pjevanja u batucada ritmu, sa različitim strofama deklarativnih stihova. Tradicionalno, samba se izvodi sviranjem žičanih instrumenata (cavaquinho i razne vrste gitara) kao i različitih udaračkih instrumenata poput tamborima. Pod uticajem američkih orkestara koji su u modi od Drugog svjetskog rata i kulturnim uticajem postratne američke muzike, samba je počela upotrebljavati trombone, trube, flaute i klarinete.

Reference

  1. ^ http://www.thelanguagejournal.com/2012/02/samba-and-frenetic-rhythm-of-brazils.html
  2. ^ Stockler J.S., "The Invention of Samba and National Identity in Brazil", Working Papers in Nationalism Studies (University of Edinburgh) 2011:2, https://www.sps.ed.ac.uk/__data/assets/pdf_file/0006/64419/Stockler_WPiNS_2.pdf
  3. ^ Samba – Dicionário Cravo Albin da Música Popular Brasileira (pt)
  4. ^ Samba – Cliquemusic (pt)
  5. ^ Samba – All Brazilian Music
Afrički kup nacija 2012 - grupa D

Afrički kup nacija 2012 - grupa D je bila jedna od četiri grupe grupne faze nogometnog takmičenja u sklopu igranja Afričkog kupa nacija 2012. u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Takmičenje u grupi je održano od 24. januara do 1. februara 2012. Grupa je sačinjavala četiri reprezentacije: Gana kao prvoplasirana i Mali kao drugoplasirana ekipa su se kvalificirali u četvrtfinale, dok su Gvineja i Bocvana takmičenje završili u grupnoj fazi. Utakmice grupe D su se igrale u dva grada: Francevilleu i Librevilleu.

Afrički kup nacija 2012 - nokaut faza

Afrički kup nacija 2012 - nokaut faza je bilo nogometno takmičenje u sklopu igranja Afričkog kupa nacija 2012. u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Nakon završene grupne faze takmičenja pristupilo se igranju nokaut faze: četvrtfinala, polufinala, te utakmica za treće mjesto i finalne utakmice koja je odredila 28. kontinentalnog prvaka Afrike.

Afrički kup nacija 2013 - grupa B

Afrički kup nacija 2013 - grupa B je bila jedna od četiri grupe grupne faze nogometnog takmičenja u sklopu igranja Afričkog kupa nacija 2013. u Južnoafričkoj Republici. Takmičenje u grupi je održano od 20. do 28. januara 2013. godine. Grupa je sačinjavala četiri reprezentacije: Gana kao prvoplasirana i Mali kao drugoplasirana ekipa su se kvalificirali u četvrtfinale, dok su Demokratska Republika Kongo i Niger završili takmičenje u grupnoj fazi. Utakmice grupe B su se igrale u dva grada: Port Elizabethu na stadionu Nelson Mandela Bay i Durbanu na stadionu Moses Mabhida.

Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

Brazilska samba

Samba je tipični brazilski ples koji ima izvore u starim muzičkim folklornim motivima. Brazil su u 16. vijeku kolonizirali Portugalci koji su doveli robove iz Afrike. Slično kao i na Kubi, pomiješali su se muzički motivi Portugalaca, crnaca i prvobitnih Indijanaca. Razvoj brazilske muzike i plesa bili su pod uticajem obreda u slavu bogova, a afrički izvori su bili prigodne prirode. Na svečanostima se plesalo i po više dana. Jedan od prvih poznatih brazilskih plesova u tim prilikama bio je batuque, prvo zajedničko ime za plesove s tipičnim bočnim kretanjem. Batuque je bio prethodnik sambe. Ime samba je izvedenica iz afričke riječi «semba», što znači bočno kretanje. U Brazilu, razlikuje se više oblika sambe; prva je samba de moro koja se pleše po ulicama za vrijeme karnevala. Druga, samba carioca koja je iz Rio de Janeira i predstavlja najpoznati oblik sambe. Postoji i baiao kao oblik sambe. Ime potiče iz brazilskog grada Bahia, koji je središte brazilske crnačke kulture. Baiao je više sentimentalan ples, lakši, sporiji oblik sambe u tužnom stilu. Samba se prvi puta pojavila u Evropi 1924. godine, ali je pravi prodor doživjela tek 1948. u svom pojednostavljenom obliku. Samba je izborila svoje mjesto na plesnom parketu svojom lakoćom i bezbrižnošću. Plesači se jednom vrstom valovitog kretanja u tijelu kreću po dvorani, a ono proizlazi iz kretanja zdjelicom. Samba je veseo ples pun ritma koji se posebno izražava u stilu koji je nešto različitiji od drugih latinoameričkih plesova.

Dolina straha (1916)

Dolina straha je britanski nijemi pustolovni film o Sherlocku Holmesu iz 1916. Režirao ga je Alexander Butler, a glavne uloge tumače Harry Arthur Saintsbury, Daisy Burrell i Booth Conway. Film je adaptacija istoimenog romana sir Arthura Conana Doylea iz 1915. godine.

FreeNAS

FreeNAS ™ je Open Source platforma za skladište date bazirana na FreeBSD i podržava dijeljenje preko Windows, Apple, i UNIX-olikih sistema. FreeNAS ™ 8 uključuje ZFS, koji podržava visoke skladišne ​​kapacitete i integrira datotečni sistem i volumen upravljanja u jedan komad softvera.

FreeNAS je besplatni NAS (Network-Attached Storage) server, podržavajući: CIFS (samba), FTP, NFS, AFP, RSYNC, iSCSI protokole, S.M.A.R.T., autentikaciju lokalnih korisnika, softverski RAID (0,1,5) sa punim WEB konfiguracionim okruženjem. FreeNAS zauzima manje od 32MB kada se instalira na Compact Flash karticu, harddisk ili USB ključ.

Minimalna FreeBSD distribucija, Web okruženje, PHP skripte i dokumentcija je bazirana na M0n0wall-u.

Ivo Josipović

Ivo Josipović (Zagreb, 28. augusta 1957.) jeste hrvatski političar, treći po redu predsjednik Republike Hrvatske, Univerzitetski profesor, kompozitor, zastupnik u 6. sazivu Hrvatskog sabora, izabran je 2010. za trećeg predsjednika Republike Hrvatske. Na mjestu predsjednika zamijenila ga je Kolinda Grabar-Kitarović. Jedan je od osnivača političke stranke lijevog centra "Naprijed Hrvatska - progresivni savez".

Katar na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Katar na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je pet atletičara u pet disciplina. Ukupno su osvojili dvije medalje: jednu zlatnu i jednu bronzanu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane između 7. i 17. oktobra 2015. godine.

Meri Trošelj

Meri Trošelj je riječka kantautorica, dobitnica Porina 2005. godine za najbolju vokalnu izvedbu, kompozicija "Speak to Me" koja se može naći na albumu "Infinity" Damira Halilića - Hala, poznatog hrvatskog i svjetskog gitariste i stalnog saradnika Meri Trošelj.

Kao vokal nastupala je za Elvis Stanić Group na albumu "Samba Mediterranea" iz 1999. godine, te kao autorica teksta i muzike, uz Damira Halilića - Hala, za Denise "Denise Denise" iz 1998. godine.

Autorica je tekstova za pjesmu "Mala laž" Parnog valjka s albuma "Zastave" iz 2000. godine

Meri Trošelj je trenutno vokalistica riječkog kvarteta Quartet Sensitive koji svoj muzički izraz zasniva na brazilskoj muzičkoj tradiciji bossa nova. Kvartet, 2000. godine, izdaje album "Afternoon with Jobim".

Kao jedna od rijeđe političkih angažiranih muzičarki na hrvatskoj sceni, krajem 2005. godine inspirisana nepravomoćnom presudom za klevetu novinarki Novog lista Slavici Mrkić Modrić objavila je o vlastitom trošku u obliku promo singla autorsku pjesmu "Ništa nije u redu" te ju posvetila slobodi medija. Meri Trošelj je učestvovala i u sklopu UNICEF-ove akcije "Svako dijete treba obitelj", koncertom 22. maja 2005. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

MuLinux

Mulinux je distribucija čija je osnovna svrha da omogući korištenje izuzetno starih računara kao servera ili radnih stanica. Mulinux se može pokretati sa disketa, instalirati na hard disk sa disketa ili raspakivanjem samo raspakivajuće arhive na DOS/Windows sistemu.

Minimalna konfiguracija:

8 MB RAM - tehnički može raditi i sa 4-6 MB RAM ali dosta ograničeno (preporučuje se korištenje self-extracting arhive za instalaciju) - 16 MB potrebno za pokretanje sa disketa bez instalacije

20ak MB hard diska za punu instalaciju

Intel 80486 procesorMulinux se sastoji od nekoliko paketa (od kojih svaki staje na jednu disketu):

SRV - osnovni server paketi (web, mail, samba...)

WKS - radna stanica (mutt, ssh, pgp...)

X11 - osnovno X Window okruženje (VGA server sa 16 boja, window manageri: fvwm95, Afterstep...)

VNC - za korištenje računara kao grafičkog terminala

GCC - reducirana verzija (bez C++a)

TCL - Tcl/Tk + dosta korisnih programa

TEX - TeX typesetting sistem

PERL - Perl programski jezik

EMU - Wine, Dosemu

JVM - Java virtuelna mašina

NS1 - SVGA X server i prvi dio Netscape browsera

NS2 - drugi dio Netscape browseraPored ovih dostupni su i razni "contrib" paketi drugih autora. Bez obzira koju vrstu instalacije radite preporučuje se instaliranje SRV i WKS paketa jer oni sadrže neke osnovne UNIX funkcionalnosti.

Image datoteke za diskete se prave korištenjem "superformatiranja", ali o ovome ne trebate brinuti, samo pratite uputstva za instalaciju. Ako pravite diskete za Linuxa dovoljno je pokrenuti priloženu skriptu i odgovarati na pitanja.

Distribucija se dosta slabo razvija u posljednje vrijeme. Korištena je modificirana verzija Linux 2.0 kernela. Dostupan je i eksperimentalni paket sa 2.4 kernelom.

Nestali Rembrandt

Nestali Rembrandt (eng. The Missing Rembrandt) jeste britanski kriminalistički film iz 1932. u režiji Leslieja S. Hiscotta. Glavne uloge tumače Arthur Wontner, Jane Welsh, Miles Mander i Francis L. Sullivan. Film prati Holmesovu potragu za Rembrandtovom slikom koju je ukrao umjetnik ovisan o drogi. Ovaj film smatra se izgubljenim.

Neymar

Neymar da Silva Santos Júnior (rođen 5. februara 1992), poznatiji kao Neymar ili Neymar Jr. je profesionalni brazilski nogometaš koji trenutno igra za francuski klub Paris Saint-Germain i Nogometnu reprezentaciju Brazila.

Ples

Riječ ples koristimo za pokret ljudskog tijela bilo kao vrstu umjetnosti (balet) ili kao vid druženja (socijalizacije), duhovne ili neke druge ritualne ili zabavne namjene.

Ples postoji od pamtivijeka.

Rock muzika

Rock je vrsta popularne muzike koja tipično sadržava pjevanje (često sa pratećim glasom), električne gitare, i značajnu back beat; drugi instrumenti, poput saksofona, se često upoterbljavaju u nekim stilovima. Kao kulturni fenomen, društveni uticaj rocka na svijet se ne može usporediti sa bilo kojom drugom vrstom muzike. Neki kažu da je rock zaustavio ratove i proširio mir i toleranciju, dok neki drugi tvrde da je iskvario nevine i proširio nemoralnost. Rock, koji se prvi put pojavljuje u Sjedinjenim Američkim Državama, je postao popularan širom svijeta i raširio se u mnoštvo različitih stilova.

Ponekad rock se također zove rock and roll (pisalo se i rock 'n' roll, naročito u prvom desetljeću), ali taj naziv uglavnom označava rane godine žanra tokom 1950-ih i 1960ih, dok se kraći naziv rock upotrebljava za sve. Granice žanra su slabo utvrđene i šire. Ponekad naziv se upotrebljava za neke tek daleko povezane žanrove, poput soula i teškog metala.

Srednjoafrička Republika

Srednjoafrička Republika je kontinentalna država koja se nalazi u Centralnoj Africi. Od najbližeg mora, Gvinejskog zaliva, udaljena je oko 600 km. Na sjeveru graniči s Čadom, Sudanom na sjeveroistoku, Južnim Sudanom na istoku, Demokratskom Republikom Kongom i Republikom Kongo na jugozapadu i s Kamerunom na zapadu.

Obuhvata površinu od 620.000 km2 a prema procjeni iz 2014. godine u državi je živjelo oko 4,7 miliona stanovnika.

Glavni grad Srednjoafričke Republike je Bangui.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 400 m s preponama (muškarci)

Takmičenja na 400 m s preponama na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 6, 7. i 9. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Karsten Warholm iz Norveške s najbržim vremenom u finalu 48.35 osvojio je zlatnu medalju. Yasmani Copello iz Turske osvojio je srebro, dok je Kerron Clement iz Sjedinjenih Američkih Država osvojio bronzanu medalju.

Đavoli

Grupa Đavoli, pop-grupa iz Splita, koja od sredine 1980-ih njeguje prepoznatljiv mediteranski zvuk kombiniran sa zvukom 1960-ih. Vođa grupe i solist bio je Neno Belan. Brojni nastupi na Splitskom festivalu. Najznačajniji hitovi: "Sunčan dan", "Vino noći", "Dugo toplo ljeto", "Stojin na kantunu", "Jagode i čokolada", "Pričaj mi o ljubavi", "Samba i ti", "Rock galama".

Grupa se oformila 1984. ali tada nisu imali još ime. Snimili su pjesmu "Diavoli" (Đavoli)u demo studiju Tomislava Mrduljaša u Splitu,u stilu 60-ih, što je kasnije obilježio stil grupe, tj. njihov muzički žanr upotpunjen mediteranskim zvukom, splitskim mentalitetom, prekrasnim baladama i šu bi du pjesmama u stilu 50-ih i 60-ih. Po prvoj pjesmi "Diavoli" grupa je dobila ime, te su od 1985. godine djelovali pod imenom Đavoli". Grupu su činili (u prvoj podstavi): Neno, Panda, Truba i Dean Radovniković Grizly. Iste godine grupa je dobila probni ugovor za snimanje singlice s tadašnjim Yugotonom (danas Croatia Records). Snimili su pjesmu "Kucaj opet" i osvojili u rekordnom roku simpatije publike i kritike. Već tada su bili dobro poznati splitskoj i široj publici svojim nastupima. Čuli su to u Zagrebu i ubrzo im dali ugovor za snimanje prvog albuma - Ljubav i moda. Album je objavljen 1986. godine a na albumu se nalazi 11 pjesama, od kojih je najpoznatija i najuspješnija svakako "Pričaj mi o ljubavi", te ostali veliki hitovi poput "Điri Điri", Samba i ti", "Bala bala", "Zvuci ulice" i "Dok tebe ljubim". Na omotu tog albuma su zapisane i riječi kritičara Vrdoljaka koji je rekao kako njihove pjesme nisu Đavolske već ljubavne i zaista to i jesu. Inače, ovaj album je producirao Piko Stančić uz pomoć same grupe, a album se smatra jednim od najboljih muzičkih ostvarenja.

Drugi album je producirao Željko Brodarić Jappa (frontman i gitarist vrlo uticajne splitske grupe Metak), dakako zajedno s Belanom. I ovog puta većinu pjesama potpisuje Neno Belan, koji je već tada pokazao da je izuzetno talentiran kantautor i da radi svoju vlastitu prepoznatljivu muziku. Teme su dakako more, ljubav, provodi, rockeri, mediteran.... taj album je nazvan Hallo Lulu 22, a prodan je baš kao i prvi u više od 100000 primjeraka. Album je objavljen 1987. Na top ljestvicama je No.1, a pjesma "Stojim na kantunu" ih je vinula u zvijezde i izvan ex-yu prostora. Bili su grupa koja je vjerovatno imala najviše odrađenih nastupa u godini. Na albumu su još super poznate stvari kao što su "Bambina", "Volim je", "Dani ljubavi" itd. Treći album je objavljen godinu kasnije 1988. Ostani uz mene, nazvan po istoimenoj pjesmi s tog albuma "Ostani uz mene" koja je bila najvni singl i ostvarila veliki uspjeh. Mnogi kažu da je to ujedno i najzreliji album Đavola, ali da nije u onom početnom stilu kaknog je grupa njegovala na prvom albumu i dijelom drugom albumu. Grupa je tada promijenila bubnjara, tj. Dean Radovniković Grizly otišao je, pa je i time album zazvučao drugačije, ne lošije, ali ne i bolje. Ostale pjesme s tog albuma su također ostvarile velik uspjeh ("Večeras pusti me", "Peggy Sue", "Na kraju sna", "Tako je volim"...) te je i ovaj album bio jedan od najprodavanijih.

Za to vrijeme grupa je nastupala na brojnim festivalima i dobijala razne nagrade, a svakako jedna od najprestižnijih bila je pobjeda na tada ugledno Splitskom festivalu 1989. kada su izveli pjesmu "Dugo toplo ljeto", osvojili su 1.nagradu žirija i 2.nagradu publike i time postali apsolutni prvaci, ali i miljenici, pogotovo splitske publike. Nakon toga, te iste godine izdaju album "Balade - kada se nađem u predjelu noći" na kojem se nalaze 10 pjesama - balada sakupljenih s prethodna tri albuma. Album je uključivao i pjesmu "Dugo toplo ljeto". Inače, pjesma "Dugo toplo ljeto" provela je rekordnih 12 sedmica ma broju jedan tadašnje top ljestvice pjesama. Nakon toga grupa je i dalje mijenjala članove i održavala koncerte širom Yuge, a u međuvremenu se Neno Belan odlučio za solo karijeru.

Izdao je dvostruku maxi singl "Rock galama/ Kasno je za nas" i ponovo osvojio publiku, no ovog puta pod imenom Neno Belan i Đavoli kako bi se ljudi lakše naviknuli na promjenu stila. Sve ostalo je (od '91/92) uspješna samostalna karijera jednog od najtalentiranijih kantautora i muzičara Nene Belana i danas njegovih Fiumensa, s jednom malom "iznimkom", naime Đavoli su se ponovno spontano okupili 1998. i izdali vrlo uspješan album Space Twist s kojeg su potekli hitovi kao što su "Jagode i čokolada", "Ivona", "Space twist", te pjesma u staroj i novoj verziji "Diavoli" (po kojoj je grupa dobila ime). O ponovnom okupljanju Đavola valja i nadodati da je riječ o dijelom satroj i dijelom novoj postavi (danas Nenin prateći bend Fiumens).

Stara postava Đavola su: Nenad Belan - Guitar, main vocal

Igor Kmetic - Saxophone, vocal

Dean Radovnikovic - Drums, vocal

Dragisa Mandic - Bas, vocal

Zlatko Volarevic - Keyboards, vocal

Nedovršeni članak Đavoli koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.