Ryūkyū

Ryu Kyu su Japanu pripadajući otoci[1] u Istočnom kineskom moru (Pacifik) jugo-istočno od Japana, koji se prostiru preko 1.500 km između Kyūshū i Tajvana. Svi otoci se nazivaju Ryu Kyu lancem (jap, 琉球列島 Ryūkyū-rettō).

Ryukyu map
Položaj Ryūkyū-otoka

Reference

  1. ^ "Ryukyu Islands | archipelago, Japan". Pristupljeno 2016-09-25.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Ryūkyū koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Okinavljanski kobudō

Okinavljanski kobudō (古 武 道, također poznat kao Ryūkyū Kobujutsu, Koryu, ili samo kao Kobudō) je Japanski pojam koji se može prevesti kao "stari borilački način Okinave ". To se općenito odnosi na klasičnu tradiciju oružja Okinavljanskih borilačkih vještina, od kojih su najpoznatiji rokushakubo (1,82M dug štap, poznat kao "bo"), VRI (bodež u obliku palica), tonfa (rukovhatna palica), Kama (srp), i nunčaku (okovani štapići), ali i tekko (čelična šaka), tinbe-rochin (štit i bodež), i surujin (otežani lanac). Manje uobičajeno Okinavljansko oružje uključuje Tambo (kratki štap) i eku (brodsko veslo tradicionalnog Okinavljanskog dizajna).

Pacifički vatreni prsten

Pod nazivom Pacifički vatreni prsten, koga zovu i Pacifički vatreni pojas a najpoznatiji je pod engleskim imenom Ring of Fire, misli se na pojas vulkana koji okružuje Tihi okean. Tu se nalazi 40% svih aktivnih vulkana koji su uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu.

Pacifički vatreni prsten se najvećim dijelom sastoji od niza otočnih lukova kao što su Aleuti, Kurili ili japanska Ryūkyū ostrva. Samo na nekoliko zapadnopacifičkih otočnih lukova otpada 45% svih vulkana na svijetu.

Nastavlja se preko Marijanskih ostrva, Filipina, Nove Gvineje, Solomonskih ostrva i Novih Hebrida.

Pojas vulkana nastavlja se i na zapadnim obalama Sjeverne i Južne Amerike a proteže se i na Antarktiku, naprimjer, Mount Erebus. Na zapadnim obalama obje Amerika odvija se 17% svih svjetskih vulkanskih događanja.

Taj pojas živih vulkanskih aktivnosti obuhvata gotovo cijelu pacifičku tektonsku ploču. Duž njenih rubova uslijed tektonike ploča dolazi do subdukcije koje stvaraju slaba područja u litosferi koja pogoduju izlasku tekuće magme.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.