Postotak

Postotak (od lat. i ital. percent, procent - stoti dio[1]) je pojam koji označava stoti dio nečeg, te se koristi za predstavljanje i upoređivanje vrijednosti među kojima se odnos veličina može predstaviti stotim dijelom osnovne vrijednosti. Stoga se postotak smatra i kao bezdimenzionalnom pomoćnom jedinicom za usporedbu fizičkih veličina.

Iznos u postocima označava se znakom % (naprimjer 63,7 %). Po standardu DIN 5008, između broja i oznake postotka stavlja se razmak. Procentni račun se može računati kao razlomak (19 % = 19/100) ili u decimalnom sistemu (19 % = 0,19).

Percent 18e
Oznaka za postotak

Definicija

Znak postotka se može matematički definirati kao unarni postfiks operator, koji dijeli prethodni procentni izraz sa 100. Stoga je on definiran kao linearna funkcija koja preslikava jedan realan broj u drugi:

Primjeri

  • Jedan postotak je stoti dio :
  • Sto posto je jedno cijelo:
  • 75 posto su tri četvrtine:
  • 50 posto je jedna polovina:

Njemačka

U nekim starijim zakonskim tekstovima u Njemačkoj korišten je izraz vom Hundert[2] (od stotinu), skraćeno vH ili v.H.. Međutim, ovaj izraz DIN (Njemačke industrijske norme) ne preporučuje.[3]

Reference

  1. ^ Meyers großes Taschenlexikon in 24 Bänden. BI-Taschenbuchverlag 1992, Tom 17, str. 308, ISBN 978-3411100606
  2. ^ Gesellschaft für deutsche Sprache: X vom Hundert. Pristupljeno dana 21. novembra 2012.
  3. ^ Tačka 3.1.5, Tabela 2 u DIN 1333 – izdanje septembar 1992


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Postotak koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Alex English

Alexander English je američki košarkaš i trener. Igrao je na poziciji krila, a u karijeri je imao, prosječno, 21,5 poena i 5,5 skokova po utakmici. Osam puta je biran u All-Star ekipu, a Denver Nuggetsi su povukli iz upotrebe njegov dres sa brojem 2. Izabran je u Kuću slavnih.

Većinu karijere proveo je u Nuggetsima, ali je igrao i za Milwaukee Buckse, Indiana Pacerse i Dallas Maverickse, a posljednju sezonu odigrao je u Evropi za Basket Napoli. Na draftu 1976. izabrali su ga Bucksi.

Sa 25.613 poena u karijeri nalazi se na 18. mjestu liste najboljih NBA-strijelaca svih vremena (do marta 2016). Bio je prvi košarkaš koji je u 8 uzastopnih sezona postizao 2.000 i više poena i najbolji je strijelac NBA-lige u 1980-ima.

Allen Iverson

Allen Ezail Iverson bivši je američki košarkaš koji je u NBA ligi igrao za 4 ekipe, najduže za Philadelphia 76erse, gdje je i imao najbolje rezultate. U posljednjoj sezoni u karijeri bio je član Beşiktaşa. S visinom od 183 cm igrao je na pozicijama plejmejkera i beka šutera.

U NBA ligu je došao 1996, kad su ga na NBA draftu, kao prvi izbor, birali Philadelphia 76ersi. U prvoj sezoni dobio je nagradu za novajliju godine i izabran u prvu petorku novajlija. Godine 2001. osvojio je nagradu za najkorisnijeg igrača lige. 9 puta pojavio se na NBA All-Star utakmici, propustivši jedan nastup zbog povrede.

Godine 2008. ESPN ga je ocijenio kao petog najboljeg beka šutera u historiji NBA lige. Službeno je objavio povlačenje iz profesionalne košarke 30. oktobra 2013. 4. aprila 2016. izabran je u Košarkašku Kuću slavnih.

Eritreja

Eritreja (Ge'ez: ኤርትራ ʾErtrā, Arapski: إرتريا Iritriya), službeni naziv Država Eritreja, je država na Rogu Afrike. Graniči sa Sudanom na zapadu, Etiopijom na jugu, i Djiboutijem na jugoistoku. Istok i sjeveroistok zemlje izlaze dugom obalom na Crveno more, odmah preko puta sa Saudijskom Arabijom i Jemenom. Arhipelag Dahlak i nekoliko ostrva Hanish su dio Eritreje.

George Lucas

George Lucas (Modesto, 14. maj 1944.), američki filmski režiser

Najznačajnija pojava u američkom filmu osamdesetih godina 20. vijeka. Komentirajući svoj film Američki grafiti, Lucas ga naziva avangardnim ostvarenjem koje je, srećom, postalo hit, pa je zahvaljujući tom uspjehu, mnogim drugim režiserima dopušteno raditi takve male filmove. Za Lucasa je važno spomenuti i to da je on jedini holivudski režiser koji je, nakon što je dobio veliki postotak od zarade "Američkih grafita", pozvao sve članove ekipe i podijelio im čekove u znak zahvalnosti na njihovom trudu. Isto je učinio i nakon uspjeha Ratova zvijezda, čija čarolija neće izgubiti snagu niti u 21. vijeku.

Grant Hill

Grant Henry Hill nekadašnji je američki košarkaš. Visok je 203 cm i igrao je na poziciji krilnog beka. Smatra se jednim od najboljih krilnih bekova 1990-ih.

Indeks ljudskog razvoja

Indeks ljudskog razvoja, skraćeno HDI, (engleski: The UN Human Development Index (HDI)), je formula kojom se mjeri siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vijek, i drugi faktori za zemlje svijeta. Mnogi preko ove formule svrstavaju zemlje u razvijene (zemlje prvog reda), u razvoju (zemlje drugog reda) i treće zemlje svijeta. Do ove formule je došao pakistanski ekonomista Mahbub al Hak, a Program Ujedinjenih nacija za razvoj je koristi od 1993. godine u svom godišnjem izvještaju o razvoju.

HDI mjeri prosječna dostignuća u zemljama po tri osnovne stvari u ljudskom razvoju:

O dugom i zdravom životu, mjereno prema životnom vijeku od rođenja.

Znanju, mjereno prema pismenosti. Također se uzima u obzir osnovno i srednje obrazovanje, kao i postotak upisa.

Pristojnom standardu života, mjereno prema BDP-u po stanovniku, prema PPP-u u američkim dolarima.Svake godine, zemlje članice UN-a se rangiraju prema ovoj formuli. Zemlje koje su na vrhu liste to često naglašavaju, kako bi privukli obrazovane migrante. Kao alternativno mjerenje, koristi se Indeks siromašnih zemalja.

Island

Island je nordijska ostrvska država na samom sjeveru Evrope, smještena u sjevernom Atlantiku. Njena ukupna površina iznosi 102.775 km2. Glavni grad Islanda jest Reykjavík. Broj stanovnika jest 332.529. Stanovnici Islanda uglavnom su potomci norveških i keltskih doseljenika. Glavna religija na Islandu jest luteransko kršćanstvo. Island je poznat kao zemlja gejzira i vulkana.

Jason Kidd

Jason Frederick Kidd nekadašnji je američki košarkaš i sadašnji trener Milwaukee Bucksa. Visok je 193 cm i igrao je na poziciji plejmejkera.

John Havlicek

John Joseph Havlicek bio je američki košarkaš.

Čitavu karijeru proveo je u Boston Celticsima, s kojima je 8 puta bio prvak NBA lige. Više titula osvojili su samo Bill Russell i Sam Jones, njegovi saigrači iz Celticsa. Smatra se jednim od najboljih igrača u historiji košarke. Godine 1984. postao je član Košarkaške Kuće slavnih.

LeBron James

LeBron James američki je košarkaš koji igra u NBA ligi za Los Angeles Lakerse. Visok je 203 cm i igra na poziciji krilnog beka. Često ga smatraju najboljim košarkašem na svijetu, a neki ga vide i kao najvećeg igrača svih vremena.I prije NBA karijere američki mediji smatrali su ga i prikazivali kao sljedeću veliku zvijezdu košarke. Izabran je kao prvi pik na NBA draftu 2003, čime je postao tek drugi srednjoškolac kome je to uspjelo. Izabrali su ga Cleveland Cavaliersi. Također, prije prve službene utakmice potpisao je sponzorski ugovor s kompanijom Nike, vrijedan 90 miliona $. U prvoj sezoni dobio je nagradu za novajliju godine, a u sljedeće tri godine biran je u All-NBA i All-Stars timove.

Osvojio je tri titule prvaka NBA lige – dvije uzastopne s Miami Heatom i jednu s Cleveland Cavaliersima, u kojima je i proveo najveći dio karijere. Četiri puta proglašen je najkorisnijim igračem lige, triput je bio najkorisniji igrač NBA finala i All-Star utakmice, a jednom najbolji strijelac sezone.

Michael Jordan

Michael Jeffrey Jordan bivši je američki NBA košarkaš, koji se uglavnom smatra najboljim košarkašem svih vremena. Trenutno je vlasnik Charlotte Hornetsa.

U NBA ligi proveo je 15 sezona s 30,12 poena po utakmici u regularnoj sezoni (najviše u NBA). Osvojio je šest NBA titula sa Chicago Bullsima, deset puta bio najbolji strijelac i pet puta najkorisniji igrač lige. Devet puta izabran je u prvu odbrambenu petorku, a tri puta bio je najbolji po broju ukradenih lopti. Od 1983. rekordnih 49 puta pojavio se na naslovnici časopisa Sports Illustrated, a 1991. proglašen je sportistom godine po izboru tog časopisa. Godine 1999. proglašen je "najvećim sjevernoameričkim sportistom u 20. stoljeću" po izboru sportskog kanala ESPN, a drugi je na listi najboljih sportista stoljeća po izboru Associated Pressa. Njegova mogućnost odraza, koju najbolje dočarava zakucavanje s linije slobodnih bacanja, i drugi podvizi donijeli su mu nadimke "Air Jordan" i "Njegovo zračno visočanstvo". Glumio je i u filmu Space Jam iz 1996.

Jedan je od najplaćenijih sportista u historiji. Njegova godišnja zarada od sponzora i danas se procjenjuje na više od 40 miliona dolara.

Monako

Monako (originalno: Principatu de Munegu, fr.: Principauté de Monaco) je grad-država u zapadnoj Evropi, na obali Sredozemnog mora. Po unutrašnjem uređenju kneževina, Monako je najgušće naseljena država na svijetu i druga najmanja država na svijetu.

Pirofosforna kiselina

Pirofosforna kiselina – poznata i kao difosforna kiselina – je dietil eter i etil alkohol, tečnost bez boje i mirisa, higroskopna, u vodi tastvorljiva kiselina na bazi fosfora. Njen anhidrid se javlja u dva različita oblika, koji se tope na 54.3 °C i 71.5 °C.

Ova kiselina se najbolje priređuje ionskom izmjenom iz natrij-pirofosfata ili reakcijom sumporovodik-olovnog pirofosfata. Kada fosforna kiselina dehidrira, kao jedan od proizvoda, nastaje i pirofosforna kiselina. Kada se pirofosforna kiselina otopi, brzo nastaje ravnotežna smjesa fosforne, pirofosforne i polifosfornih kiselina. Postotak mase pirofosforne kiseline je oko 40%, a iz taline se teško rekristalizira. U vodenoj otopini pirofosforna kiselina, kao i sve polifosforne kiseline, hidrolizira i na kraju se uspostavlja ravnoteža između fosforne, pirofosforne i polifosfornih kiselina. Ako je vrlo razrijeđena, vodena otopina pirofosforna kiselina sadrži samo fosfornu kiselinu.

H4P2O7 + H2O 2H3PO4

Pirofosforna kiselima je umjereno jaka neorganska kiselina. Anioni, soli i estri pirofosforne kiseline zovu se pirofosfati.

Iako je korozivna, nije poznato da je pirofosfarna kiselina na neki drugi način otrovna,

Rak gušterače

Rak gušterače je naziv za maligni tumor gušterače. Nije tako čest kao ostali tipovi raka i postotak izlječivosti od te vrste karcinoma je najmanji. Kasno uzrokuje smetnje i kad se otkrije, najčešće je već u uznapredovalom stadiju i nije ga moguće operacijom odstraniti. Više od 95% pacijenata umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze. U 95% slučajeva radi se o adenokarcinomu, a ostalih 5% uključuju tumore različite prirode. Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, ishrana pretjerano bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao pankreatitis, dijabetes i ciroza jetre. Najčešće oboljevaju ljudi u čijoj je bliskoj porodici već bilo oboljelih od raka gušterače, raka ili polipoze debeloga crijeva, porodičnog raka dojke, nasljednog pankreatitisa, melanoma i raka jajnika. Češći je kod muških nego kod ženskih osoba.

Ribe

Ribe su životinje iz grupe kičmenjaka koje žive gotovo isključivo u vodi i dišu uz pomoć škrga. Oko polovina svih kralježnjaka su ribe, najstariji poznati fosili su stari 450 miliona godina.

Dijele se na hrskavičnjače (Chondrichthyes), u koje se između ostalih ubrajaju morski psi i raže, i koštunjače (Osteichthyes) koje obuhvataju sve ostale ribe. Nekada su postojale i ribe oklopnjače (Placodermi) i bodljikavi morski psi (Acanthodii), ali su izumrle.

Dijele se i na morske i slatkovodne.

Nauka koja se bavi ribama zove se ihtiologija.

Ribe su vrlo stara i velika grupa kičmenjaka, koja se odlikuje znatnom raznolikošću. One su široko rasprostranjene u skoro svim vodama na zemlji: susrećemo ih od visokoplaninskih potoka i jezera (jezero Titicaca, 4.572 m) do najvećih morskih dubina Marijanska brazda, 10.912 m), te od voda koje su blizu tačke zamrzavanja do toplih izvora. U savremenoj fauni postoji oko 28 000 vrsta riba. U tom mnoštvu susrećemo i prave divove duge do 20 metara i teške 15 - 20 tona, kao što je morski pas Rhincodon typus, kao i patuljke koji ne narastu više od jednog centimetra.

Po broju vrsta ribe su najveća grupa kičmenjaka jer ih ima približno koliko i svih ostalih uzetih zajedno (kružnouste, vodozemci, gmizavci, ptice i sisari). Zato ni danas ne postoji jedinstvena sistematska podjela riba i u tom pogledu u različitim izvorima nalazimo veliku raznolikost. Ribe pripadaju dvama nadrazredima: Chondrichthyes (hrskavičnjače) koji obuhvata morske pse, raže i himere, te Osteichthyes (koštunjače) koji obuhvata ribe s potpunim koštanim kosturom. Nadrazred Osteichthyes dijeli se na razrede Actinopterygii (zrakoperke) i Sarcopterygii (mnogoperke i dvodihalice iz Afrike i Australije).

Od morskih riba u Jadranskom moru je do sada zabilježeno oko 400 vrsta: oko 350 iz razreda Osteichthyes (koštunjače) i 50 vrsta iz razreda Chondrichthyes (hrskavičnjače), što iznosi oko 70% poznatih vrsta riba u Sredozemnom moru (ukupno 579 vrsta i podvrsta).

Iako slatke vode predstavljaju tek mali postotak ukupne vodene površine, jedna trećina svih riba primarno su slatkovodne vrste. Do danas je opisano oko 10,000 slatkovodnih riba, a svake godine otkrije se oko 200 novih vrsta. Evropska ihtiofauna broji oko 316 vrsta slatkovodnih riba, a smanjenje njene raznolikosti posljedica je ledenih doba.

Shaquille O'Neal

Shaquille Rashaun O'Neal bivši je američki košarkaš. S visinom 216 cm i težinom od 147 kg igrao je na poziciji centra i važio za jednog od najdominantnijih u NBA ligi.

Voda

Voda je providna, bezbojna tekućina koja formira rijeke, jezera, okeane i kišu na Zemlji, i jedan je od osnovnih sastojaka svih živih bića. Kao hemijski spoj, molekule vode sadrže jedan atom kisika i dva atoma vodika, koji su spojeni kovalentnom vezom. Voda je tekućina pri standardnim uslovima temperature i pritiska, ali na Zemlji često se nalazi u svom čvrstom stanju, ledu, kao i u svom plinovitom stanju, vodenoj pari.

Voda prekriva 71% površine planete Zemlje Ona je nezamjenjiva za sve poznate oblike života. Na Zemlji, 96,5% vode se nalazi u morima i okeanima, 1,7% u podzemnim vodama, 1,7% u lednicima i vječnom ledu na Antarktiku i Grenlandu, mali postotak u drugim većim vodenim površinama i 0,001% u atmosferi kao vodena para, oblaci (formirani od čvrstih i tečnih vodenih čestica kondenziranih u zraku) i atmosferske padavine. Samo 2,5% vode na Zemlje otpada na slatke vode, a 98,8% slatke vode nalazi se zarobljeno u ledu ili u podzemnim vodama. Manje od 0,3% slatkih voda na Zemlji nalazi se u rijekama, slatkovodnim jezerima i atmosferi, a čak i manji postotak slatkih voda (0,003%) nalazi se sadržan u biološkim oblicima i vještačkim proizvodima.Voda na Zemlji se stalno kreće kroz ciklus isparavanja, transpiracije i evaporacije (evapotranspiracija), kondenzacije, padavina i otjecanja površinom, obično do mora ili okeana. Isparavanje i transpiranje doprinose količini padavina nad kopnom. Voda koja se koristi pri izračunu proizvodnje roba i usluga poznata je kao virtualna voda.

Voda ispravna i sigurna za piće je nezamjenjiva za ljudi i sva druga živa bića, čak iako im ona ne daje energiju ili organske hranjive materije. Pristup čistoj vodi za piće je poboljšan posljednjih nekoliko decenija u gotovo svim dijelovima svijeta, ali i pored toga još uvijek oko 1 milijarda ljudi nema pristup čistoj vodi a preko 2,5 milijarde ljudi nema pristup adekvatnom načinu zbrinjavanja otpadnih voda. Postoji jasna povezanost između pristupa čistoj vodi i bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika. Međutim, neki istraživači su procijenili da bi do 2025. više od polovine svjetskog stanovništva moglo biti suočeno sa problemima u vezi s vodom.Izvještaj, objavljen u novembru 2009. sugerira da bi do 2030. u nekim područjima u razvoju, potražnja za vodom mogla nadmašiti njenu ponudu za oko 50%. Voda igra vrlo važnu ulogu u svjetskoj ekonomiji, između ostalog kao otapalo za široki spektar hemijskih supstanci, te kao rashladno sredstvo za industrijske mašine i slično. Oko 70% slatkih voda ljudi koriste za poljoprivredu.

Votka

Vodka ili votka je žestoko alkoholno piće, najčešće bezbojno, nastalo destilacijom žitarica ili krompira. Neke vrste vodke prave se od paradajza, melase, soje, grožđa i ponekad čak od nusproizvoda rafinisanog ulja ili obrade drvene mase. Naziv potiče od slavenske riječi "voda", kao deminutiv u ruskom jeziku. Pored zanemarljive količine aditiva ukusa, votka se uglavnom sastoji samo od alkohola (etanola) i vode. Količina alkohola se kreće u opsegu od 35% do 70%. Klasična ruska votka ima 40% alkohola. To se pripisuje ruskim standardima koje je 1894. godine uveo Aleksandar III i to nakon istraživanja Dmitrija Mendeljejeva. Sudeći po nalazima Muzeja votke u Sankt Peterburgu, Mendeljejev je došao do saznanja da je savršen postotak 38%, ali pošto su se u to doba alkoholna pića oporezivala po postotku alkohola u njima, radi lakšeg proračuna određen je standardni iznos od 40%. Kada je postotak alkohola manji od navedenog, ukus votke može biti „vodenast“, a veći postoci daju „žešću“ votku. Po saveznom zakonu Sjedinjenih Američkih Država, minimalni postotak alkohola u votki je 40%, a po evropskim standardima - 37,5%.Iako se vodka uglavnom pije čista, bez dodatnih sastojaka i pića, u istočnoj Evropi i skandinavskim zemljama, u ostalim zemljama svoju popularnost duguje rastućoj upotrebi u raznim koktelima

Španija

Španija, zvanično Kraljevina Španija (španski: Reino de España; galicijski: Reino de España; katalonski: Regne d’Espanya; asturijski: Reinu d’España; baskijski: Espainiako Erresuma; oksitanski: Reialme d’Espanha), jest država na jugozapadu Evrope i parlamentarna nasljedna kraljevina. Najvećim dijelom se nalazi na Pirenejskom (Iberskom) poluostrvu. Administrativno je podijeljena na 17 autonomnih zajednica i dva autonomna grada (španski: ciudades autónomas), Ceuta i Melilla. Glavni i najveći grad Španije je Madrid, a veći gradovi su Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao i Málaga.

Članica je Ujedinjenih nacija, Evropske unije, OECD-a i NATO saveza. Ona se ubraja u veoma razvijene zemlje, a prema podacima iz 2012. bila je među dvadeset najvećih zemalja izvoznika i uvoznika u svijetu. Smatra se jednom od vodećih turističkih zemalja u svijetu, prema podacima iz 2016. treća je zemlja po broju stranih turista.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.