Poljoprivreda

Poljoprivreda je postupak proizvodnje hrane, hrane za stoku, vlakana kao i ostalih potrebnih proizvoda putem uzgoja određenih biljaka i domaćih životinja (stoke). Poljoprivreda je također poznata kao zemljoradnja.

Broj ljudi u svijetu uključenih u poljoprivredu kao osnovnu ekonomsku aktivnost, veći je nego za bilo koju drugu granu privrede.

Tomb of Nakht (2)
Precision Farming in Minnesota - False Colour
Precizna poljoprivreda u Minessoti: iz svemira ova farma u sjeverozapadnoj Minessoti izgleda kao kolaž. Polja mijenjaju nijanse tokom sezona i sa dijelovima zasijanim organskom pšenicom, sojom, kukuruzom, alfalfa-om, lanom ili pod sijenom. Ovaj infracrveni snimak obojen vještačkim bojama donosi mnoštvo informacija o stanju usjeva. Za netreniranog posmatrača, sama slika ne znači ništa. Ali, farmeri su obučeni da prepoznaju žuta područja gdje su usjevi inficirani, crvene nijanse koje kazuju da su usjevi u dobrom stanju, crno koje pokazuje poplavljeno područje, i smeđe dijelove koji kazuju da su neželjeni pesticidi prešli na usjeve koji se ne tretiraju hemikalijama.

Pregled

Na poljoprivredu je moguće gledati kao na izdržavanje zemljoradnjom, odnosno proizvodnju tek dovoljno hrane da se zadovolje potrebe zemljoradnika/poljoprivrednika i njegove porodice. Isto tako, moguće je posmatrati je kao komercijalnu poljoprivredu, preovlađujući vid iste kod "razvijenih" naroda, u stalnom porastu i drugde, a koja se sastoji u sticanju novčane dobiti obrađivanjem zemlje u svrhu prinosa ljetine, komercijalni uzgoj domaćih životinja (gazdinstvo), ili i jedno i drugo.

Poljoprivreda je također skraćeni naziv studije o poljoprivrednim znanjima i vještinama, poznatije i kao poljoprivredne nauke.

Pored ovog, kao dodatak hrani za ljudsku ishranu i hrani za stoku, poljoprivredom se mogu proizvesti dobra kao npr. ukrasno cvijeće i ukrasno rasadno bilje, tesana ili drvena građa, đubrivo, životinjska koža, štavljena koža, industrijske hemikalije (skrob, šećer, etanol, alkohol i plastične mase), vlakna (pamuk, vuna, konoplja, i lan), goriva (metan iz biomase, biodizel), pa i nedozvoljeni proizvodi (narkotici - marihuana, opijum, kokain), kao i dozvoljene supstance (bio-ljekovita sredstva, duhan ili genetski modifikovane GMO biljke i životinje za dobijanje specijalnih ljekova.

Na Zapadu, upotreba genetski modifikovanih proizvoda, stručnije rukovanje hranljivim sastojcima tla, kao i poboljšana kontrola korova uticali su na povećan prinos za istu zasađenu površinu. Istovremeno, korištenje mehanizacije umanjilo je potrebu za radnom snagom. Zemlje u razvoju najčešće proizvode manje prinose, imajući u vidu nepostojanje najnovijih dostignuća na ovom polju, dobre ekonomske osnove i temelja za tehnološki razvoj.

Savremena poljoprivreda u mnogome zavisi od dobrih tehnoloških rješenja i novih tehnologija, pa i od bioloških i primjenjenih nauka. Navodnjavanje, odvodnjavanje, održavanje i sanitarne tehnike od kojih je svaka jednako značajna za uspešnu zemljoradnju;samo su neke oblasti koje zahtjevaju posjedovanje posebnih znanja poljoprivrednih tehnologa.

Poljoprivredna hemija bavi se ostalim suštinskim pitanjima poljoprivrede, kao što su upotreba đubriva, insekticida, pesticida, zatim sastavom zemljišta, analizom poljoprivrednih proizvoda, i pravilnom ishranom domaćih životinja.

Uzgoj biljaka i genetika imaju nemjerljiv doprinos produktivnosti njiva i zasada. Takođe, genetika je stvorila nauku od uzgoja stoke. Hidroponika, metod zasađivanja bez zemljišta, gdje biljke rastu posađene u hranljive hemijske rastvore, može pomoći u savlađivanju sve veće potrebe za hranom kako se svjetska populacija uvećava.

Pakovanje, obrada i promet poljoprivrednih proizvoda usko su povezani, i također pod uticajem nauke. Novi načini brzog zamrzavanja i dehidracije proširili su tržišta poljoprivrednih proizvoda (vidi Očuvanje hrane; Industrija pakovanja mesa).

Agrarna mehanizacija

Agrarna mehanizacija je dosta olakšala svakodnevni težak rad poljoprivrednika i značajno povećala efikasnost kao i produktivnost polja i njiva. Životinje, uključujući konje, mazge, volove, kamile, lame, alpake i pse; se, međutim, još uvek koriste za obradu polja, žetvu i prevoz ovih proizvoda do tržišta širom svijeta.

Sateliti, Avioni, helikopteri, kamioni, kombajni i traktori koriste se u poljoprivredi za nadgledanje, sjetvu, žetvu, zaprašivanje protiv insekata i kontrolu štetočina, prevoz kvarljive robe, ali i za borbu protiv šumskih požara. Radio i televizija izveštavaju o veoma bitnim atmosferskim promenama i drugim vestima kao što su tržišni izveštaji koji se tiču poljoprivrednika. Računari postaju nezamjenjivo pomagalo u upravljanju gazdinstvom.

Prema Nacionalnoj inženjerskoj akademiji iz SAD, agrarna mehanizacija je među prvih 20 inženjerskih dostignuća dvadesetog vijeka. Početkom 1900-tih, jedan Američki farmer mogao je proizvesti hrane koja podmiruje potrebe samo 2,5 čovjeka, dok danas, zahvaljujući inženjerskoj tehnologiji (također, uzgoju biljaka i hemijskim đubrivima), jedan jedini farmer u stanju je da nahrani preko 130 ljudi.[1]. Ipak, ovaj napredak se plaća ogromnim energetskim ulaganjima iz neobnovljivih izvora (uglavnom fosilna goriva - nafta i ugalj).

Životinjsko gazdinstvo podrazumijeva uzgoj životinja zbog mesa ili životinjskih proizvoda (kao što su mlijeko, jaja ili vuna).

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Aleksinac

Aleksinac (srp. Алексинац) je općina i grad u Srbiji, 30 kilometara sjeverno od Niša, a 200 kilometara južno od Beograda.

Pored Aleksinca prolazi autoput, kao i pruga Beograd-Niš. Ova saobraćajnica je dio autoputa E75, važne evropske trase koja povezuje Srednju Evropu sa Bliskom Istokom.

Burundi

Republika Burundi je kontinentalna država u istočnoj Africi. Smješten je u regiji afričkih velikih jezera, Burundi graniči s Ruandom na sjeveru, Tanzanijom na istoku i jugu i Demokratskom Republikom Kongom na zapadu.

Površina 27.834 km2, približno osam miliona stanovnika. Glavni grad je Gitega. Reljef je uglavnom planinski. Klima je ekvatorijalna, ali na planinama je umjerena. Gustina naseljenosti iznosi približno 163 st/km2. Jezici: glavni su francuski, kikindu, bantu. Slabo razvijena država s ostastkom kolonizacije. Najviše je zaposleno u poljoprivredi. Poljoprivreda; kukuruz, kikiriki, kafa, čaj, krompir, duhan. Industrija; obuća, prehrambena, farmaceutska. Rude: nikl, zlato, kalaj. Teritorijalna podjela: osam okruga, vrijeme UTC+2.

Colorado

Colorado je američka savezna država u zapadnom dijelu SAD, na istočnoj strani Stjenovitih planina. Glavni grad je Denver a ostali veći gradovi su: Aspen, Colorado Springs i Pueblo. Klima je planinska, kao alpska, te umjerena na istoku. Bogata je rudama: zlato, olovo, cink, živa, srebro i uranij. Poljoprivreda je razvijena, i uzgajaju se: pšenica, kukuruz, ječam, voće i povrće.

Industrija i energetika: struja se proizvodi u nuklearnim elektranama. Zastupljene su industrije: čelika, prehrambena, hemijska, avionska i svemirska. Naseljena je oko 1850. godine.

U Coloradu se nalaze indijanski rezervati.

Finska

Republika Finska (finski: Suomen tasavalta, švedski: Republiken Finland) jeste nordijska država u sjeveroistočnoj Evropi, koja spada u fenoskandiju, ograničena Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zalivom na jugoistoku i Botničkim zalivom na zapadu. Finska ima granice sa Švedskom, Norveškom i Rusijom. Olandska ostrva, uz jugozapadnu obalu, pod finskim su suverenitetom, ali imaju široku autonomiju.

Prema podacima iz 2016. godine u Finskoj je živjelo oko 5,5 miliona stanovnika a većina stanovništva je uglavnom koncentrisana u južnom dijelu države. 88,7% stanovništva su Finci i govore finskim jezikom dok drugu skupinu po brojnosti čine Šveđani koji govore finskim jezikom (5,3%). Po površini osma je najveća država u Evropi i najrjeđe naseljena država Evropske unije.

Parlamentarna je republika sa centralnom vladom čije sjedište se nalazi u glavnom gradu Helsinkiju, lokalnim samoupravama u 311 općini i jednom autonomnom regijom, Olandskim ostrvima.

Preko 1,4 miliona stanovnika živi u metropolitenskom području Velikog Helsinkija, području čija privreda predstavlja trećinu ukupnog BDP-a Finske.

Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima oko 60.000 jezera, mnoštvo rijeka, koje su ranije korištene za splavarenje drva. Veliko prometno značenje imaju i plovni kanali. Najveće prirodno bogatstvo su šume; stoga glavno mjesto u industriji zauzima prerada drva, proizvodnja papira, namještaja i celuloze. U gušće naseljenom primorju razvio se Helsinki, glavni grad i najveća luka s razvijenom industrijom.

Nakon Ruske revolucije iz 1917. godine, Finska proglašava nezavisnost od Rusije. Već sljedeće godine u Finskoj izbija građanski rat, između proboljševičke Crvene garde, podržane od strane nove sovjetske Rusije i antisocijalističke Bijele garde podržane od strane Njemačkog carstva. Nakon kratkog pokušaja uspostavljanja kraljevstva, Finska konačno postaje republikom. Tokom 2. svjetskog rata, Sovjetski Savez je više puta tražio teritorijalne ustupke na račun gubitka teritorijalnog integriteta Finske a nakon Zimskog rata Finska je izgubila dijelove Karelije, Sale, Kuusama, Petšamoa i nekih ostrva, ali je zadržala nezavisnost.

Gambija

Gambija, službeno Republika Gambija, jest država koja se nalazi na zapadu Afrike.

Najmanja je država kopnene Afrike, i otprilike veličine je kao Jamajka. Na sjeveru, istoku i jugu graniči sa Senegalom koji je okružuje dok na zapadu izlazi na obalu Atlantskog okeana, dužinom od oko 50 km.

Glavni grad države je Banjul.

Granice Gambije ugrubo prate tok rijeke Gambija, po kojoj je i država dobila svoje ime. Rijeka teče središtem države i ulijeva se u Atlantski okean.

Prostire se na površini od 10.689 km2 a prema popisu iz 2013. godina u Gambiji je živjelo 1.882.450 stanovnika.

Dominira poljoprivreda, sa uzgojem stoke, ribarstvom i turizmom. Jedna trećina stanovništva ima prihode ispod linije siromaštva, 1,25 US$ dnevno.

Grb Mozambika

Grb Mozambika je usvojen 1990. U sredini grba se nalaze AK-47 (odbrana), krampa (poljoprivreda), knjiga (edukacija) i izlazeće sunce iznad mape Mozambika. Oko grba se smješteni šećerna trska i kukuruz. Iznad grba je crvena petokraka simbol socijalizma, a ispod natpis "Republika Mozambik".

Gvineja-Bisau

Gvineja Bisao je država u Zapadnoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a graniči sa Senegalom na sjeveru i Gvinejom na istoku i jugu.

Zemlja je, za razliku od svojih susjeda, od 1963. do 1974. vodila rat za nezavisnost, a poslije odlaska Portugalaca oslobodilački pokret PAIGC (Afrička stranka za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih Otoka) zadržao je politički monopol sve do 1999. s povremenim uplitanjem vojske. Od planova za ujedinjenje sa Zelenortskom Republikom odustalo se 1980. nakon što je mirnim državnim udarom vlast preuzeo João Bernardo Vieira koji je i pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima 1994. Vieira je smijenjen 1999. poslije jednogodišnjeg krvavog građanskog rata u kojem mu je protivnik bio načelnik glavnog stožera vojske Ansumane Mané. Drugi, u januaru 2000. slobodno izabrani predsjednik Kumba Iala također je smijenjen u državnom udaru 2003.

12. aprila 2012. je izvršen vojni udar.

Gvineja Bisao je jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike i svijeta. Poljoprivreda je glavna privredna grana, a izvozi se kešu orah i kikiriki. BDP je u 2004. bio 700 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Irska

Irska (irski: Éire; engleski: Ireland), službeno Republika Irska (irski: Poblacht na hÉireann; engleski: Republic of Ireland), suverena je država koja pokriva oko pet šestina ostrva Irske, na obali sjevernozapadne Evrope. Glavni i najveći grad je Dublin, smješten na istočnom dijelu ostrva, čije je gradsko područje dom jednoj trećini od 4,6 miliona stanovnika države. Država jedinu kopnenu granicu dijeli sa Sjevernom Irskom, dijelom Ujedinjenog Kraljevstva. Okružena je Atlantskim okeanom, s Keltskim morem na jugu, Prolazom Svetog Đorđa na jugoistoku i Irskim morem na istoku. Irska je unitarna, parlamentarna republika. Parlament (Oireachtas) sastoji se od donjeg doma (Dáil Éireann – "Skupština Irske") i gornjeg doma (Seanad Éireann – "Senat Irske"), sa izabranim predsjednikom (Uachtarán) koji uglavom ima ceremonijalnu ulogu, mada i dalje obavlja važne dužnosti. Predsjednika vlade, odnosno ministra (Taoiseach – "šef"), bira donji dom.

Jedinka

Jedinka (individua, pojedinac, organizam) je osnovna organizaciono–funkcionalna – autonomna biološka cjelina i osnovni oblik postojanja pripadnika svih vrsta živih bića. Ona je svojevrstan, jedinstven sistem homeostatske autoregulacije i samoodržavanja. Zahvaljujući tim osobinama i sposobnostima, a u neraskidivoj vezi sa životnom sredinom, individua osigurava sopstvenu egzistenciju i kontinuitet vrste kojoj pripada. Drugim riječima, općebiološka definicija jedinke nezaobilazno podvlači njenu prostornu i vremensku određenost te stalno usaglašavanje odnosa između organizaciono–funkcionalnog integriteta (autoregulacija) i neizbježnih uticaja činilaca životne sredine. Pomirenje bioloških potencijala organizma sa ograničavajućim egzogenim faktorima ostvaruje se složenim sistemom homeostatskog održavanja i nadomještenja. Kontinuitet ljudske vrste (kao i života uopće) osiguravaju reproduktivni procesi (autoreprodukcija). Ti procesi služe održavanju dugoročne – međugeneracijske homeostaze.Individua predstavlja osnovnu jedinicu egzistencije u živoj prirodi pa i u ljudskom društvu. Složenim sistemom veza i odnosa, jedinka se uklapa u više nivoe (stupnjeve) ekološke integracije: populaciju, biocenozu, ekosistem i svekoliku biosferu.

individualna svojstva (osobine) se isključivo registriraju direktno – neposrednim posmatranjem ili mjerenjem svake promatrane jedinke i nikada se ne odnose na pripadajuću grupu ili populaciju istovrsnih organizama.

Kentucky

Kentucky (fon. kɨnˈtʌki, Kentaki) je jedan od saveznih država u SAD. Nalazi se u istočnom dijelu SAD-a, na zapadnoj strani Apalači planina. Glavna rijeka je Ohio. Veći gradovi su Louisville, Lexington, Owensboro, Bowling Green. Glavni grad je Frankfort. Prosječna nadmorska visina Kentakija je oko 300 m.

Maldivi

Maldivi, Maledivi ili službeno Republika Maldivi su ostrvska država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluostrva. Sastoje se od oko 1200 ostrva grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a daljnjih 80 se koristi samo za turizam.

Službena religija je Islam, a jezik većine stanovništva je divehi, indoevropski jezik srodan singaleškom, glavnom jeziku Šri Lanke.

Privreda se temelji na turizmu i ribarstvu.

Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tsunamiju u Indijskom okeanu u decembru 2004.

Maroko

Maroko (المغرب), Kraljevina Maroko (na arapskom, المملكة المغربية, al-mamlakâ l-maġribīyâ) je kraljevina u sjeverozapadnoj Africi. Izlazi na Atlantski okean i Sredozemno more, a od Evrope je odvojena Gibraltarskim moreuzom. Graniči na istoku s Alžirom i na sjeveru sa španskim enklavama Plaza de soberanía. Južna granica Maroka, zbog sukoba u Zapadnoj Sahari, do održavanja referenduma o pripadnosti Demokratske Arapske Republike Sahare nije međunarodno potvrđena.

Glavni grad države je Rabat dok je najveći grad Casablanca.

Nepal

Nepal, službeno Savezna Demokratska Republika Nepal, jest suverena država u centralnom dijelu Himalaja, u Južnoj Aziji.

Administrativno je podijeljen na 7 saveznih država, 75 okruga i 744 lokalne jedinice. Sa 26,4 miliona stanovnika 93. je najmnogoljudnija zemlja svijeta. Nepal se odlikuje raznovrsnom geografijom, uključujući plodne ravnice, brda u podnožju planina bogata šumom i osam od deset najviših vrhova na svijetu, uključujući Mount Everest, najviši vrh na Zemlji.

Glavni i najveći grad države je Katmandu. Multietnička je država sa nepalskim jezikom kao službenim jezikom.

Teritorija današnjeg Nepala je zabilježena kroz hstoriju još od perioda mlađeg kamenog doba. Termin Nepal prvo se spominje u tekstovima još iz Vedskog perioda, ere tokom koje je uspostavljen Hinduizam, predominantna religija u državi. Sredinom prvog milenijuma prije nove ere, u južnom Nepaluje rođen Gautama Buda, osnivač budizma. Dijelovi sjevernog Nepala prepleteni su sa kulturom Tibeta. Dolina Kathmandua, u centralnom Nepalu, postala je poznata kao Nepal zbog svoje kompleksne urbane civilizacije. Bila je sjedište prosperitetne konfederacije Newar, poznate kao Nepala Mandala. Kroz Nepal se protezala Himalajska grana drevnog Puta sile. Usljed svoga kosmopolitizma, regija obiluje raznolikom tradicionalnom umjetnošću i arhitekturom. Do 18. vijeka Gorkha kraljevstvu je uspjelo da ujedini Nepal. Šah dinastija je osnovala Kraljevinu Nepal, a kasnije je formiran i savez sa Britanskim carstvom. Nepal nikada nije bio kolonizovan, već je tokom dijela svoje historije služio kao tampon-država između Imperijalne Kine i Kolonijalne Indije. U 20. vijeku Nepal je okončao izolaciju i uspostavio jake veze sa regionalnim silama. Parlamentarna demokratija je uvedena 1951. godine, ali je 1960. i 2005. godine dva puta suspendovana od strane nepalskih monarhata. Nepalski građanski rat rezultirao je proglašenjem republike 2008. godine, okončavajući vladavinu poslednje hindu monarhije na svijetu.

Nova Varoš

Nova Varoš je grad i sjedište istoimene općine u Srbiji. Nalazi se na sredini magistralnog puta Beograd – Bar, na nadmorskoj visini do 1000 m. Udaljena je od Beograda 280 km. Nad njom se izdiže planina Zlatar, dugačka 22 km i široka 12 km, sa najvišim vrhom od 1627m. Općina Nova Varoš obuhvata površinu od 584 km2, na kojoj živi 19.980 stanovnika.

Ohio

Ohio (fon. Ohajo) nalazi se na istoku SAD, na zapadu od Apalači gorja. Prosječna visina oko 250m. Gl grad Kolumbius. Veći gradovi Kolumbius, Dejton, Akron, Hartington. Klima umjerena. Gl rijeka Ohajo. Država je veoma razvijena. Poljoprivreda; šećerna repa, kukuruz, pšenica, voće, ječam. Industrija; željezare, čeličane, elektrotehnika, rafinerija nafte, vozila. Rudno blago: nafta, mrki ugalj. Zimske temperature;-5-0 i ljetne oko 20 st.

Populacija

Populacija (latinski: populus: narod) je osnovna biološka jedinica grupne promjenljivosti – prirodni oblik postojanja praktično svih vrsta živih bića i osnovna cjelina evolucijskih procêsâ. Zanemarujući rijetke izuzetke, populacija se, u biološkom smislu, definiše kao prostorno i vremenski ograničena grupa istovrsnih organizama koji su primarno povezani sistemom reprodukcijskim odnosa. Potrebno je, međutim, istaknuti da u primjeni na izvjesne posebne primjere ova opća definicija nailazi na određene poteškoće.Savremena nauka populacije opisuje sa dva osnovna polazišta – u biološkom i statističkom smislu. Biološki gledano, populaciju možemo shvatiti kao prostorno i vremenski relativno jasno ograničen sistem sklapanja reproduktivnih veza. Uobičajeno je da se takve grupe jedinki označavaju terminom lokalna populacija.Kada je riječ o ljudskim populacijama, s obzirom na stupanj zatvorenosti lokalne populacije, odnosno zavičajne vezanosti i migracijske aktivnosti stanovništva, postoje značajne razlike između seoskih (ruralnih) i gradskih (urbanih) sredina. Tako, naprimjer, u različitim dijelovima svijeta, susrećemo gotovo apsolutno zatvorene ruralne populacije, tj. takve lokalne populacije u kojima je ogromna većina do sada registrovanih brakova sklopljena među osobama iste zavičajne pripadnosti. Takve ljudske grupe mogu biti primjer biološki tipičnih populacija. Istovremeno, u urbanom stanovništvu je veoma teško definirati granice lokalne populacije. Praktično, ona je difuzno uklopljena u sistem populacija određenih užih i širih regiona. Na taj način postoji teorijska mogućnost održavanja reproduktivnih veza među svim dijelovima svjetskog stanovništva, pa se biološki pojam populacije može odnositi i na cjelokupno čovječanstvo.U standardnom statističkom smislu, bilo koju grupu slučajno ili selektivno posmatranih ljudi (proučavani uzorak) možemo nazvati populacijom. Rezultate takvih zapažanja i analiza treba, međutim, jasno razlučiti od odgovarajućih podataka reprezentativnog karaktera i, po mogućnosti, povezati ih sa stvarnim ili mogućim stanjem u prirodnom sistemu reproduktivnih odnosa. Kako u biološkom tako i u statističkom smislu, pod populacijom se podrazumijeva i svjetsko stanovništvo (pučanstvo) u cjelini ili u određenim područjima; (de)populacijom se, također, označavaju i procesi naseljavanja, odnosno raseljavanja posmatranih regiona i rasta sveukupnog čovječanstva ili njegovih pojedinih dijelova.

Selo

Selo je jedna od tri vrste ljudskih naselja. Definira se na dva načina.

Pored grada i mješovitog naselja, kao polifunkcijskih naselja, selo se može definirati kao monofunkcijsko naselje. To znači da je to naselje u kojem prevladava jedno zanimanje, prvenstveno poljoprivreda. Neka sela pored glavnog mogu imati i nekoliko sporednih zanimanja, primjerice zdravstvo i školstvo.

Po drugoj definiciji selo je svako naselje s malim brojem stanovnika.

Sredozemlje

Sredozemlje ili mediteran označava područje, koje se prostire oko Sredozemnog mora, sâmo Sredozemno more i sva njegova ostrva. Zemlje koje gravitiraju ovom području zovu se mediteranske zemlje. Neke od ovih zemalja leže direktno na Mediteranu, neke izlaze tek djelimično na njegovu obalu, dok neke opet nemaju nikakvog fizičkog dodira sa morem, ali mu historijsko-kulturološki ipak pripadaju.

Historija ovog dijela svijeta poznaje nekoliko tipova i kriterija razgraničavanja zemalja mediteranskog područja. Uglavnom je riječ o geografskim, historijskim, kulturnim, političkim, mentalnim, ali i klimatskim kriterijima. Jedan od najstarijih kriterija, kojima se označava područje Mediterana je rasprostranjenost masline, o čemu u svom poznatom "Mediteranskom brevijaru" piše i Predrag Matvejević, bosanskohercegovački slavist, humanist i kulturnjak. Ova definicija uglavnom se poklapa sa klimatskim kriterijima, pri čemu se područje Mediterana izjednačuje sa područjem rasprostranjenosti sâme mediteranske klime. Kako stablo masline s jedne strane ipak ne raste svugdje (naprimjer u planinskim područjima Bosne i visoke Hercegovine), s druge pak strane ova područja leže itekako u samoj blizini Mediterana, stručnjaci se slažu da Mediteran obuhvata time i područja Bosne i Hercegovine (ili barem ona koja gravitiraju moru), mada nekim svojim odlikama nisu klasična područja Mediterana. Istovremeno stručnjaci su saglasni da neka geografska područja, koja klimatski i pripadaju možda Mediteranu i njegovoj klimi, geografski ipak odstupaju od klasičnih definicija mediteranskog područja, jer su prostorno veoma udaljeni od njega. To se prvenstveno odnosi na područja oko Crnog mora, te visoravan Zagros u Iranu.

Stočarstvo

Stočarstvo je naziv za granu poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda za ljudsku ishranu kao što su meso, mlijeko, mast, jaja i raznih sirovina kao što su koža, vuna, krzno, dlaka, perje, rogovi i papci.

Pod izrazom stoka se najčešće podrazumijevaju krave, ovce, koze i (rjeđe) svinje, pa se stočarstvo u užem smislu definira kao uzgoj upravo tih životinja.

Stočarstvo je aktivnost kojom se bave ljudi još od davnih vremena, od doba naših dalekih predaka. Stočarstvom su se ljudi počeli baviti kako bi prehranili sebe i svoju porodicu. U početku su išli u lov kako bi preživljeli. Zbog toga su ubijali životinje, a kasnije su ih pripitomljavali kako ne bi morali ići u šume i tamo ih hvatati i ubijati.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.