Plivanje

Plivanje je način kretanja živih bića u vodi.Dosta je popularno kao rekreativna aktivnost,ali i kao sport.

Swimming pictogram
Olimpijski piktogram za plivanje

Historija plivanja

Čovjek je od davnina koristio različite tehnike plivanja kao način prelaska vodenih prepreka.Iako je plivanje je poznato od davnina,tek na mozaicima ranih istočnih civilizacija nailazimo na njegove prve predstave. Vještinu plivanja poznavali su stari Asirci i Egipćani. Grci su pridavali pažnju plivanju kao dijelu općeg obrazovanja,dok su Rimljani plivanje smatrali vojničkom vještinom. Prvo pisano dijelo o plivanju potječe iz 1538. godine na latinskom jeziku. Od tada pa do kraja 18. vijeka slijede mnoga djela o plivanju i njegovom značaju u tjelesnom odgoju. Prvo plivačko društvo nastalo je u Upsali (Švedska) 1796. godine. a polovinom 19. stoljeća započinju i prva takmičenja i dolazi do razvoja plivačkih stilova.

Stilovi plivanja

Danas postoje četiri osnovna stila plivanja:

Slobodni stil

Iako je riječ o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je to najčešće kraul. Razlog je taj što je kraul najbrži stil kojim se ostvaruju i najbrža vremena na svim dionicama iako plivač na natjecanju u ovoj disciplini može, ako želi, plivati i neki od drugih stilova. Zbog brzine se svi natjecatelji odlučuju za kraul. Kod kraula se izvode naizmjenični zamasi lijevom i desnom rukom, a plivač je u položaju licem prema dolje paralelno s površinom vode. U isto vrijeme, naizmjeničnim udarcima nogama sinkroniziranim sa zamasima ruku kretanje se podržava i pospješuje. Plivač pritom najčešće udah izvodi zakretajući glavu udesno ili ulijevo između dva zamaha rukom i uzme zrak, dok izdah obavlja u vodi.Plivački stil kraul (crawl) popularizirao je, iako ga, naravno nije "izumio", američki plivač, Havajac Duke Paoa Kahanamoku, trostruki Olimpijski pobjednik Igara 1912. i 1920. godine. On je, također, "otac" još jednog popularnog sporta: surfanja.

Leđni stil

Ovaj stil je u obrnuti kraul; plivač i dalje koristi naizmjenične zamahe lijeve i desne ruke te nogu, ali je ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kad plivači startaju iz vode.

Prsni stil

Kod ovog stila izvode se pokreti objema rukama prema naprijed.Pokreti nogu su sinkronizirani s pokretima ruku, no za razliku od ostalih stilova noge također rade zajedno, u pokretu koji podsjeća na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahtijeva veliku snagu nogu.Faze rada ruku 1.Propulzivna faza – ruke iz plutajućeg položaja izvode srcoliko, polukružno kretanje, potpuno simetrično i istovremeno prema dolje, u stranu i pozadi – ne prelazeći ravan ramena. Slijedi pokret šakama u smislu zgrtanja vode pod stomak. 2.Pripremna faza – šake iz zgrtanja prolaze ispod brade sastavljene i opružene prema naprijed. 3.Faza plutanja – ruke su opružene i sastavljene i zauzimaju hidrodinamičan oblik i izvjesno vrijeme miruju.

Delfin

Vrlo moderan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtjev da ruke rade sinkronizirano. Općenito se ovaj stil smatra tehnički najzahtjevnijim i najtežim za izvođenje, te zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu. Nastao je modifikacijom prsne tehnike, a počeo se plivati 1940. godine u Americi.Delfin je 1952. odvojen od prsnog plivanja i nominiran je kao samostalna tehnika, te uveden u program Olimpijskih igara.

Plivačka odijela

Tzv. fast skin plivačka odijela izrađena su po uzoru na strukturu ajkuline kože, tako da je do krajnosti smanjen otpor vode. Odijelo je izgrađeno tako da od plivačevog vrata pa do ručnih i nožnih zglobova pokriva cijelo tijelo. Ovo doprinosi i tome da mišići plivača ostaju zagrijani prije i za vrijeme utrke. Neki plivački analitičari predviđaju da će koristenja ovakvih odijela poboljšati vremena za pet desetinki sekunde na 100 m.

Ova odijala su postala ponovo zabranjena 2010. godine.

Plivanje na olimpijadama

Plivanje je olimpijski sport od prve olimpijade.Osnovna podjela plivačkih takmičenja je pojedinačno plivanje,te štafete. Dalje je podjela prema stilu plivanja: slobodni stil, leđno, prsno, delfin,te mješovito,kod kojeg plivač pliva sve četiri discipline u jednoj trci. Dionice na kojima se održavaju olimpijska natjecanja uvijek se mjere u metrima,iako se u SAD,dosta natjecanja odvija i na dionicama mjerenim u jardima.Olimpijci se takmiče na olimpijskom bazenu.Olimpijski bazen je dug 50 m,širok 25 m i ima deset staza(za plivačka takmičenja najčesće se koristi 8 staza).Postoje i mali bazeni koji su dugi 25 m.

Na plivačkim takmičenjima plivači se takmiče na sljedećim dionicama:

  • Slobodni stil: 50 m, 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m
  • Prsni stil: 50 m, 100 m, 200 m
  • Leđni stil: 50 m, 100 m, 200 m
  • Delfin: 50 m, 100 m, 200 m
  • Mješovito: 100 m (mali bazen), 200 m, 400 m
  • Štafete slobodno: 4x50 m slobodno,4x100 m slobodno,4x200 m slobodno
  • štafete mješovito: 4x50 m mješovito,4x100 m mješovito (Svaki plivač pliva po jednu disciplinu)

Na olipijadama plivači se ne takmiče na 800 m slobodno,50 m prsno,50 m leđno i na 50 m delfin(100 m mješovito se ne može plivati na olimpijskom bazenu),te na štafete 4x50 m slobodno i 4x50 m mješovito.

Također pogledajte


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Plivanje koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Balkana

Turističko rekreativni centar Balkana je dio gornjosansko-plivske turističke zone, a nalazi se pored nekadašnjeg “Puta AVNOJ-a” (Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać). Udaljen je 4 kilometra od Mrkonjić Grada, Bosna i Hercegovina i najatraktivnije je izletište u ovom kraju.

Balkanu čine dva ovalna vještačka jezera: Veliko i Malo, ukupne površine 56.000 m2. Smještena su u dolini planine Lisina. Izgrađena su 50-ih godina 20. vijeka. Napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i

iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u Vrbas. Omeđena su pašnjacima, te gustim hrastovim i četinarskim šumama. Manji dio jezera uređen je kao kupalište, a veći je bogat pastrmkom.

U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20° C, pa je tada pogodna za kupanje. Tokom zime se njegova površina često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe: amur, linjak, pastrmka i dr.

Turistička infrastruktura s restoranom i bungalovima namijenjena je ljetnoj i zimskoj rekreaciji.

Pored jezera nalaze se tereni za košarku, mali nogomet, rukomet, odbojku na pijesku, parking, uređena i obilježena mjesta za roštilj i kampovanje, trim staza i dr.

Plivanje, sunčanje, ribolov ljeti, skijanje i planinarenje zimi daju Balkani obilježje jednog kompletnog turističko-rekreativnog centra.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016.

Plivačka takmičenja na OI 2016. u Rio de Janeiru održana su od 6. do 13. augusta (bazen), odnosno 15. i 16. augusta (daljinsko plivanje), a sastojala su se od 34 discipline.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 100 m delfin (muškarci)

Takmičenja u disciplini 100 m delfin za muškarci na Olimpijskim igrama 2016. održana su 11. i 12. augusta.Zlatnu medalju osvojio je Singapurac Joseph Schooling, a zanimljivo je da su čak tri plivača podijelila drugo mjesto (Michael Phelps, Chad le Clos i László Cseh), pa bronzana medalja stoga nije dodijeljena.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 100 m delfin (žene)

Takmičenja u disciplini 100 m delfin za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 6. i 7. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 100 m leđno (žene)

Takmičenja u disciplini 100 m leđno za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 7. i 8. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 10 km (muškarci)

Takmičenje u plivačkoj disciplini 10 km za muškarce na Olimpijskim igrama 2016. održano je 16. augusta.

Borba za zlatnu medalju bila je veoma neizvjesna, pa je bio potreban i fotofiniš. Ustanovljeno je da je pobjednik Holanđanin Ferry Weertman ispred Grka Spyridona Gianniotisa iako su obojica imala isto vrijeme (1:52:59.8).

Fotofiniš je odredio i osvajača bronzane medalje budući da su čak tri plivača imala isto vrijeme: Francuz Marc-Antoine Olivier, Kinez Zu Lijun i Britanac Jack Burnell (1:53:02.0). Burnell je naknadno diskvalificiran jer je dobio drugi žuti karton zbog koškanja sa braniocem zlatne medalje, Tunižaninom Oussamom Melloulijem, pred samim ciljem utrke.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 10 km (žene)

Takmičenje u plivačkoj disciplini 10 km za žene na Olimpijskim igrama 2016. održano je 15. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 1500 m slobodno

Takmičenja u disciplini 1500 m slobodno na Olimpijskim igrama 2016. održana su 12. i 13. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 200 m delfin (muškarci)

Takmičenja u disciplini 200 m delfin za muškarci na Olimpijskim igrama 2016. održana su 8. i 9. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 200 m leđno (žene)

Takmičenja u disciplini 200 m leđno za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 11. i 12. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 200 m mješovito (muškarci)

Takmičenja u disciplini 200 m mješovito za muškarce na Olimpijskim igrama 2016. održana su 10. i 11. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 200 m mješovito (žene)

Takmičenja u disciplini 200 m mješovito za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 8. i 9. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 200 m prsno (muškarci)

Takmičenja u disciplini 200 m prsno za muškarce na Olimpijskim igrama 2016. održana su 9. i 10. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 400 m mješovito (muškarci)

Takmičenja u disciplini 400 m mješovito za muškarce na Olimpijskim igrama 2016. održana su 6. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 400 m mješovito (žene)

Takmičenja u disciplini 400 m mješovito za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 6. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 400 m slobodno (žene)

Takmičenja u disciplini 400 m slobodno za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 7. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 4 × 100 m slobodno (muškarci)

Takmičenja u disciplini 4 × 100 m slobodno za muškarce na Olimpijskim igrama 2016. održana su 7. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 4 × 100 m slobodno (žene)

Takmičenja u disciplini 4 × 100 m slobodno za žene na Olimpijskim igrama 2016. održana su 6. augusta.

Plivanje na Olimpijskim igrama 2016 – 800 m slobodno

Takmičenja u disciplini 800 m slobodno na Olimpijskim igrama 2016. održana su 11. i 12. augusta.

Ljetni
Zimski

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.