Parohija

Parohija je riječ grčkog porijekla. Izvorno ПАРОIKIА označava stanovanje kao tuđinac u nekom mjestu bez prava građanstva ili tuđinu uopće.

U Pravoslavnoj crkvi označava kršćansku općinu (župu kod rimokatolika), područje koje se nalazi pod upravom jednog svećenika, paroha, i ima bar jednu svoju crkvu (parohijska crkva).

Reference

  • Milan Vujaklija: Leksikon stranih reči i izraza, "Prosveta", Beograd 1954.
Abecedni spisak mjesta u SAD-u/A

Sjedinjene Američke Države, ili SAD, su država u Sjevernoj Americi, sa više od 300.000.000 stanovnika.

Slijedi spisak najviše naseljenih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao što je definisano od strane Biroa za popis stanovništva u SAD, objedinjeno naseljeno mjesto sačinjavaju grad, mjesto, selo, parohija, i općina. Neka popisom imenovana mjesta također mogu biti uključena u spisak objedinjenih naseljenih mjesta od strane Popisnog biroa. Ujedinjeni gradovi-okruzi predstavljaju različite tipove javne uprave koja obuhvaća cjelokupno stanovništvo okruga.

Neki ujedinjeni gradovi-okruzi uključuju višestruka objedinjena naseljena mjesto mjesta. Ovaj spisak predstavlja jedino taj dio (ili ukupan broj) takvih ujedinjenih gradova-okruga koji nisu dio drugog objedinjenog naseljenog mjesta.

Ovaj spisak se odnosi samo na stanovništvo pojedinačnih općina u okviru njihovih gradskih granica, što ne uključuje ostale općine ili neinkorporirana prigradska područja u okviru urbanih aglomeracija. Različito rangiranje je uočljivo kada se uzima u obzir metropolitansko statističko područje.

Bosanska Gradiška

Bosanska Gradiška je grad i općina na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine (u regiji Bosanska krajina). Zahvata Lijevče polje i Potkozarje, s površinom od 761,74 km2. Na sjeveru graniči s općinama Nova Gradiška i Novska u Hrvatskoj uz rijeku Savu u dužini od 40 km, na istoku graniči s općinom Srbac, na jugu najvećim dijelom s Laktašima i djelimično s banjalučkom općinom, a na zapadu i jugozapadu s bosanskodubičkom i prijedorskom općinom.

Crkva Rođenja Svete Bogorodice (Zenica)

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici počela je da se gradi 1883. godine. Završena je i posvećena na Malu Gospojinu 8. septembra - 21. septembra. Posvetio ju je mitropolit Sava Kosanović. Zahvaljujući zeničkim sveštenicima Milojku Topaloviću, Miroslavu Drinčitu i Jadranu Daniloviću i zeničkim vjernicima u spomen stogodišnjice počelo se 29. augusta 1984. godine sa živopisanjem hrama. Živopis je radio Dragomir Jašović Jaša akademski slikar iz Beograda. Živopisanje je završeno 1990. godine.

Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Crkva svetog Ilije u Gradačcu

Crkva sv. Ilije u Gradačcu, Srpske pravoslavne crkve, Eparhija zvorničko-tuzlanska, je u centru općine Gradačac, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine koji čine i: ikonostas sa 14 ikona na platnu, crkveni tron sa kompozicijom sv. Save, i ikona Ilijinog uzlaska na nebo u ognjenim kolima, te drveni krst. Predstavlja jedinu pravoslavnu bogomolju u Gradačcu.

Crkva svetog Ilije u Puračiću

Crkva sv. Ilije u Puračiću , Srpske pravoslavne crkve, Eparhija zvorničko-tuzlanska, je na području općine Lukavac, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine koji sačinjavaju: ikonostas sa 14 ikona na platnu, crkveni tron sa kompozicijom sv. Save, i ikona Ilijinog uzlaska na nebo u ognjenim kolima, te drveni krst.

Crkva svetog Save u Parizu

Crkva Svetog Save je srpska pravoslavna crkva koja se nalazi u osamnaestom pariskom arondismanu, u ulici Simplon 23. U crkvi je smještena eparhija Srpske pravoslavne crkve za Francusku i zapadnu Evropu (koja obuhvata zemlje Beneluksa, Portugal i Španiju).

Parohija je osnovana 1947. godine. Jedno vrijeme sjedište eparhije se nalazilo u iznajmljenoj rumunskoj pravoslavnoj crkvi. Kako je ta crkva bila mala, bilo je potrebe za izgradnjom veće. Crkva je podignuta za potrebe velikog broj radnika koji su iz srpskih krajeva dolazili u Pariz i Francusku. Godine 1984. sagrađena je na mjestu bivše neo-romanske protestantske crkve. Na ulazu se nalazi lik Svetog Save.

Crkva svetog Vasilija Velikog u Konjicu

Crkva sv. Vasilija Velikog u Konjicu, općina Konjic, Bosna i Hercegovina, pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska jest eparhija Srpske pravoslavne crkve s ponovnim sjedištem u Mostaru od 2011, gdje je i saborna crkva eparhije, koja je u fazi obnove.

Eparhija ima sedam manastira, dva arhijerejska namjesništva; mostarsko-nevesinjsko i trebinjsko-dubrovačko, s deset crkvenih opština, koje imaju 34 parohije. Nadležni arhijerej je gospodin Grigorije. Broj pravoslavnih vjernika u eparhiji iznosi približno 100.000.

Eparhija zvorničko-tuzlanska

Eparhija zvorničko-tuzlanska je eparhija Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini koja zahvata područje sjeveroistočne Bosne.

Sjedište Zvorničko-tuzlanske eparhije je privremeno u Bijeljini, do povratka u Tuzlu. Eparhija ima 6 namjesništava sa 142 parohije i 106 aktivnih sveštenika. Na čelu eparhije je episkop Fotije.

Sredinom 15. vijeka, u vrijeme Brankovića, sjedište pravoslavnog episkopa za područje sjevernoistočne Bosne bilo je u Srebrenici. Pošto je pod Osmanlijama Zvornik dobio veći značaj, kao sjedište sandžaka, u Zvorniku je utvrđeno i sjedište episkopa, a njegova teritorija prostirala se na obje strane Drine. Tek početkom 18. vijeka mjesta sa desne strane rijeke Drine potpašće pod upravu Valjevske i Užičke eparhije.

Gobelje (Istočni Stari Grad)

Gobelje je naselje u općini Istočni Stari Grad u gradu Istočno Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Kraljevska bolnica Betlehem

Londonska Kraljevska bolnica Betlehem (Bethlem Royal Hospital) poznata i kao Sveta Mary Betlehem (St. Mary Bethlehem), Bolnica Betlehem (Bethlem Hospital), Betlehemska bolnica i ludnica (Bethlehem Hospital and Bedlam) je najstarija psihijatrijska bolnica na svijetu. Riječ ,,bedlam" je dugo uopšteno korištena za ,,utočišta za ludake" a kasnije za scene buke i konfuzije.

Pravoslavna crkva svetog Petra i Pavla u Borcima

Crkva sv. Petra i Pavla u Borcima, općina Konjic, Bosna i Hercegovina, pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Puračić

Puračić je naseljeno mjesto u sastavu općine Lukavac, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Rusini

Rusini (njemački:Ruthenen, Russinen) - samonaziv za Ukrajince do 19. vijeka, u zapadnoj Ukrajini i naročito Karpatskoj Ukrajini (Zakarpatju) do 20. vijeka.

Slovenske Konjice

Slovenske Konjice (njemački: Gonobitz) su naseljeno mjesto i općina, te službeni grad u Sloveniji, u Savinjskoj regiji.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ; skraćeno Jugoslavija; također poznata i kao "Druga Jugoslavija") bila je država nastala 29. novembra 1943. na drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu kao zajednica 5 naroda i 6 republika, sa prvobitnim imenom Demokratska Federativna Jugoslavija (DFJ). To je ime promijenjeno 29. novembra 1945. na trećem zasjedanju AVNOJ-a u Beogradu u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ), da bi konačno 7. aprila 1963. dobila ime Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ). Bila je jedna od osnivača Ujedinjenih nacija i Pokreta nesvrstanih.

SFRJ je bila nasljednica Kraljevine Jugoslavije (1918-41). Prestala je postojati 1992. godine osamostaljivanjem Slovenije, Hrvatske i Makedonije (1991), zatim i Bosne i Hercegovine (1992) iz federacije. Preostale republike, Srbija i Crna Gora, formirale su novu zajednicu; prvo u aprilu 1992. SR Jugoslaviju, potom 2003. državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, a na referendumu 21. maja 2006. godine Crna Gora je istupila iz državne zajednice, stvorivši samostalnu republiku. Kosovo se 2008. godine odvojilo od Srbije proglašavanjem nezavisnosti.

Spisak gradova u Andori

Ovo je spisak gradova i sela u Andori. Zemlja koja je podijeljena u 7 parohija, broji 44 gradova i sela.

Venecuela

Venecuela, službeno Bolivarska Republika Venecuela (šp.: República Bolivariana de Venezuela) je suverena država koja se nalazi na sjevernoj obali Južne Amerike, koja se sastoji od kontinentalnog kopnenog dijela i velikog broja malih otoka i otočića smještenih u Karipskom moru. Kontinentalna teritorija na sjeveru graniči s Karipskim morem i Atlantskim okeanom, na zapadu graniči s Kolumbijom, jugu s Brazilom, istoku s Gvajanom te sa ostrvima Trinidad i Tobago na sjeveroistoku. Glavni grad i najveće urbano središte je Caracas.

Zauzima površinu od 916.445 km2, a prema procjeni iz 2016. godine imala je 31.568.179 stanovnika.

Teritoriju današnje Venecuele kolonizirala je Španija još 1522. godine. 1811. godine postala je jedna od prvih špansko-američkih kolonija koje su proglasile nezavisnost, a koja nije bila čvrsto uspostavljena sve do 1821. godine kada je Venezuela postala dijelom savezne države Velika Kolumbija. Punu nezavisnost kao posebna država Venecuela je ostvarila 1830. godine.

Tokom 19. vijeka, Venecuela je prolazila kroz veliku političku krizu i periode autokratije, uz nadmoċnost regionalnih caudillosa sve do polovine 20. vijeka. Od 1958., zemlja je imala seriju demokratski izabranih vlada. Ekonomske krize tokom 1980-ih i 1990-ih godina dovele su do novih nestabilnosti, među kojima su Caracazo pobune iz 1989., dva pokušaja puča tokom 1992. te opoziv predsjednika Carlosa Andrésa Péreza zbog pronevjere javnog novca tokom 1993. godine. Potpuni kolaps povjerenja naroda u vladajuće političke stranke doveo je do uspjeha bivšeg pučiste Huga Cháveza na izborima 1998. i početak Bolivarske revolucije, 1999. godine i donošenjem novog ustava. Novi ustav je službeno promijenio ime države u Bolivarska Republika Venecuela.

Venezuela je savezna predsjednička republika koja se sastoji od 23 savezne države, Distrikta glavnog grada (koji pokriva Caracas) i saveznih teritorija (koji obuhvaćaju otoke).Smatra se za državu sa posebno visokom biološkom raznovrsnošċu (trenutno je nalazi na 7. mjestu u svijetu po broju različitih biljnih i životinjskih vrsta)

Postoje mnogobrojna staništa koja se rasprostiru od planinskog lanca Anda na zapadu do kišnih šuma Amazonske nizine na jugu preko prostranih ravnica Llanosa, karipske obale i sve do delte rijeke Orinoco na istoku.

Nakon što su otkrivene velike zalihe nafte početkom 20. vijeka, Venecuela se ubraja u zemlje sa najvećim zalihama ovog energenta u svijetu i jedna je od najvećih izvoznika nafte.

Zvornik

Zvornik je grad, naseljeno mjesto i sjedište istoimene općine u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na istočnim obroncima Majevice.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.