Paragvaj

Paragvaj (španski: República del Paraguay), službeno Republika Paragvaj, jest država u centralnom dijelu Južne Amerike. Kontinentalna je država, bez izlaza na more i uz Boliviju je jedina takva južnoamerička država i općenito jedna od dvije takve države izvan Afroevroazije. Najmanja je kontinentalna država Amerike.[1] Graniči sa Argentinom na jugu i jugozapadu, Brazilom na istoku i sjeveroistoku i s Bolivijom na sjeverozapadu.

Leži na obje obale rijeke Paragvaj, koja teče centralnim dijelom države, od sjevera ka jugu. S obzirom na to da leži u centralnom dijelu Južne Amerike, često se naziva Srce Južne Amerike (Corazón de Sudamérica).[2]

Republika Paragvaj
República del Paraguay
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Paraguayos, República o Muerte"

Položaj Paragvaja na karti
Položaj Paragvaja
Glavni grad Asunción
Službeni jezik španski, guarani
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Horacio Cartes
Nezavisnost 14. maj 1811
Površina
 -  Ukupno 406.752 km2 (59.)
 -  Vode (%) 2,3
Stanovništvo
 -  Ukupno 6.158.000 (101.)
 -  Gustoća stanovništva 15/km2 
Valuta paragvajski guarani
Vremenska zona UTC -4, ljeti UTC -3
Internetska domena .py
Pozivni broj +595

Historija

Prije dolaska Španaca Paragvaj je bio naseljen raznim indijanskim plemenima. Postao je nezavisan od 1811 godine. Od 1864-1870 ratovali su protiv Brazila, Argentine, Urugvaja. Poslije početnih pobjeda rat su izgubili, te je nastalo katastrofalno stanje u državi. Oko 2/3 muškog stanovništva je izgubljeno, nastala je teška socijalna i finansijska situacija. Tadašnji diktator Francisco Solano je mislio ovim ratom stvoriti svjetsku velesilu. I sam je izgubio život u džungli. 1932. Paragvaj je ratovao protiv Bolivije, te je dobio gornju granicu. U unutrašnju situaciju često su se miješale SAD-e.

Geografija

Rijeka Paragvaj dijeli zemlju na dva dijela: na sjeverozapadu je ravni i rijetko naseljeni Gran Chaco, dok je istok reljefno raznolikiji (na jugoistoku se nalazi najviši vrh, Cerro Pero, visok 842 m) i naseljeniji (u njemu živi 95% paragvajskog stanovništva).

Vlada

2012. je Fernando Lugo impičmentom uklonjen sa mjesta predsjednika. Naslijedio ga je Federico Franco.

Političke podjele

Paragvaj se administrativno dijeli na 17 departmana i Distrikt glavnog grada, što predstavlja prvi nivo administrativne podjele. Departmani se dalje dijele na distrikte kojih je ukupno 261.

Privreda

Paragvaj ima tržišnu privredu s velikim sektorom sive ekonomije zbog tradicionalno nižih cijena nego u susjednom Brazilu i Argentini. Značajan je izvoz poljoprivrednih dobara te električne energije koja se proizvodi u golemoj hidroelektrani Itaipu, najvećoj na svijetu po instaliranoj snazi, koja se nalazi na rijeci Parani na granici s Brazilom, i također velikoj elektrani Yaciretá na granici s Argentinom.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

Reference

  1. ^ Schenoni, Luis (2017). "Subsystemic Unipolarities?". Strategic Analysis 41 (1): 74–86. doi:10.1080/09700161.2016.1249179.
  2. ^ "En el corazón de Sudamérica". ABC. Pristupljeno 17. 3. 2017..

Vanjski linkovi

.py

.py je najviši Internet domen za Paragvaja.

Copa América

Campeonato Sudamericano Copa América, poznatije kao Copa América je međunarodno nogometno takmičenje nacionalnih nogometnih ekipa članica CONMEBOL-a za određivanje kontinentalnog prvaka Južne Amerike. Ovo je najstarije međunarodno kontinentalno nogometno takmičenje.Sadašnji format turnira uključuje dvanaest ekipa. Konfederacija CONMEBOL ima samo deset članova pa se dodatne dvije reprezentacije pozivaju iz drugih FIFA-inih konfederacija; Kostarika, Meksiko i Sjedinjene Američke Države su redovno dobivale pozivnicu za učešće na prvenstvu. Prvi put pozivanja ostalih reprezentacija koje nisu članice CONMEBOL-a se desio 1993. godine. Na 43. prvenstva Južne Amerike sedam nacionalnih timova je uspjelo osvojiti naslov. Urugvaj je trenutni prvak i najuspješnija ekipa na turniru sa 15 osvojenih šampionskih titula.

Copa América je jedan od najprestižnijih i najgledanijih sportskih događaja u svijetu. Prvak Copa Américe stiče pravo da učestvuje u narednom izdanju FIFA Kupa konfederacija.

Copa América 1979.

Copa América 1979. je bilo 31. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir nije imao fiksnog domaćina te se igrao na području cijelog kontinenta od 18. jula do 12. decembra 1979. godine. Ovo je bilo drugo prvenstvo gdje su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Peru kao aktuelni prvak nije igrao grupnu fazu nego je odmah bio uključen u polufinale takmičenja. Na kraju šampionata Paragvaj je drugi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Čile a treće Brazil. Jorge Peredo i Eugenio Morel su bili najbolji strijelci prvenstva sa četiri postignuta gola.

Copa América 1989.

Copa América 1989. je bilo 34. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Brazilu od 1. do 16. jula 1989. godine. Na turniru su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Na kraju šampionata Brazil je četvrti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Urugvaj a treće Argentina. Bebeto, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 2011.

Copa América 2011. je bilo 43. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Argentini od 1. do 24. jula 2011. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Urugvaj je 15. put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Peru. Paolo Guerrero, reprezentativac Perua je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Južna Amerika

Južna Amerika je jedan od 7 zemljinih kontinenata. Nalazi se na zapadnoj hemisferi i skoro cijelim dijelom pripada južnoj zemljinoj polulopti. Ponekad se smatra kao podkontinent Amerike, termin koji koriste nacije španskog govornog područja i u glavnom se koristi u Južnoj Americi.

Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlantskim okeanom na istoku, Sjevernom Amerikom i Karipskim morem na sjeverozapadu. Sastoji se od 12 suverene države: Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvaj i Venecuela i dva nesuverena područja – Francuska Gvajana (francuska prekomorska teritorija) i Folklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo u sporu sa Argentinom. Osim toga, holandska ABC ostrva Trinidad i Tobago se također mogu smatrati dijelom ovog kontinenta.

Zauzima površinu od 17.840.000 km2 i po tome kriteriju četvrti je kontinent. Prema procjeni iz 2005. godine, u Južnoj Americi je živjelo 371.090.000 stanovnika i peti je najmnogoljudniji kontinent poslije Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Brazil je najveća država a ujedno i najmnogoljudnija sa više od polovine ukupnog stanovništva kontinenta. Nakon Brazil najviše stanovnika naseljava Kolumbiju, Argentinu, Venecuelu i Peru.Većina stanovništva živi u blizini zapadne ili istočne obale kontinenta dok su unutrašnjost i krajnji jug rijetko naseljeni. Geografijom zapadnog dijela kontinenta dominiraju Andi, planinski lanac mlađe geološke starosti. Nasuprot tome, istočni dio se sastoji od brdsko planinskih područja i velikih nizina ispresjecanih rijekama Amazon, Orinoco i Paraná.

Veći dio kontinenta leži u tropskom području.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1922.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1922. je bilo šesto kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Brazilu od 17. septembra do 22. oktobra 1922. godine. Na prvenstvu je učestvovalo pet ekipa. Brazil je drugi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Urugvaj. Julio Francia, reprezentativac Argentine je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1925.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1925. je bilo deveto kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Argentini od 29. novembra do 25. decembra 1925. godine. Na prvenstvu je učestvovalo tri ekipe. Argentina je drugi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Paragvaj. Manuel Seoane, reprezentativac Argentine je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1939.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1939. je bilo 15. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Peruu od 15. januara do 12. februara 1939. godine. Na prvenstvu je učestvovalo pet ekipa. Peru je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Urugvaj a treće Paragvaj. Teodoro Fernández, reprezentativac Perua je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1942.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1942. je bilo 17. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Urugvaju od 10. januara do 7. februara 1942. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Urugvaj je osmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Brazil. Herminio Masantonio i José Manuel Moreno, reprezentativci Argentine su bili najbolji strijelci prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1947.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1947. je bilo 20. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Ekvadoru od 30. novembra do 31. decembra 1947. godine. Na prvenstvu je učestvovalo osam ekipa. Argentina je deveti put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Urugvaj. Nicolás Falero, reprezentativac Urugvaja je bio najbolji strijelac prvenstva sa osam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1949.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1949. je bilo 21. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Brazilu od 3. aprila do 11. maja 1949. godine. Na prvenstvu je učestvovalo osam ekipa. Brazil je treći put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Peru. Jair Rosa Pinto, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa devet postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1953.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1953. je bilo 22. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Peruu od 22. februara do 1. aprila 1953. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Paragvaj je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Urugvaj. Francisco Molina, reprezentativac Čilea je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1963.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1963. je bilo 28. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Boliviji od 10. do 31. marta 1963. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Bolivija je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Argentina. Carlos Alberto Raffo, reprezentativac Ekvadora je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1967.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1967. je bilo 29. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Urugvaju od 17. januara do 2. februara 1967. godine. Ovo je bilo i prvo prvenstvo gdje su se igrale kvalifikacije. Na prvenstvu je učestvovalo šest ekipa. Urugvaj je 11. put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Čile. Luis Artime, reprezentativac Argentine je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Nogometna reprezentacija Paragvaja

Nogometna reprezentacija Paragvaja predstavlja Paragvaj na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Paragvaja (španski: Asociación Paraguaya de Futbol (APF)). Paragvaj je član CONMEBOL konfederacije od 1921. godine te je iste godine nogometna reprezentacija Paragvaja prvi put nastupila na Južnoameričkom nogometnom prvenstvu koja je preteča današnje Copa Amérike. Najbolji rezultat Paragvaj na Copa Amériki ostvario je 1953. i 1979. osvajanjem šampionske titule. Na Svjetskom prvenstvu Paragavaj je učestvovao osam puta, prvi put 1930, a najbolji rezultat Paragvaj je ostvario u Južnoafričkoj Republici 2010. gdje je učestvovao u četvrtfinalu.

Paragvaj na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Paragvaj na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je dvoje sportista u dvije discipline.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1930.

Prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu održano je 1930. godine u Urugvaju, zbog toga što je Urugvaj bio dvostruki nogometni pobjednik Olimpijskih igara i zbog činjenice što je 1930. bila stogodišnjica urugvajske nezavisnosti. Prvi domaćini su ujedno postali i svjetski prvaci, pobijedivši Argentinu u finalu rezultatom 4–2.

Ovo Svjetsko prvenstvo bilo je jedino u kojem su se reprezentacije našle u glavnom turniru bez kvalifikacija. Reprezentacijama su se dijelile pozivnice. Problem za evropske momčadi bilo je dugo putovanje preko Atlantskog okeana i plaćanje skupih karata za brodove. Zato je FIFA-in tadašnji predsjednik Jules Rimet obećao da će troškove putovanja snositi FIFA. Na kraju su četiri evropske ekipe odlučile su se natjecati: Belgija, Francuska, Jugoslavija i Rumunija.

Ždrijebom je odlučeno da će se ekipe raspodijeliti u 4 grupe. Sve utakmice odigrale su se u glavnom gradu Urugvaja Montevideu. Prve utakmice odigrale su se 13. jula 1930. gdje je Francuska pobijedila Meksiko rezultatom 4–1. Strijelac prvog gola svih Svjetskih prvenstava bio je Francuz Lucien Laurent postigavši gol u 19. minuti utakmice. Na drugoj utakmici, SAD su pobijedile Paragvaj rezultatom 3–0. Na toj utakmici Bert Patenaud bio je prvi nogometaš koji je ostvario takozvani "hat-trick".

Pobjednici grupa plasirali su se u polufinale. To su bili Argentina, Jugoslavija, Sjedinjene Američke Države i Urugvaj.

U polufinalima utakmicama Urugvaj je pobijedio Jugoslaviju, a Argentina Sjedinjene Američke Države identičnim rezultatom 6–1. Utakmica za treće mjesto između Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država nije odigrana. U finalu Argentina i Urugvaj nisu se mogli dogovoriti oko nogometne lopte, pa se jedno poluvrijeme igralo s argentinskom, a drugo s urugvajskom loptom. Prvo poluvrijeme je pripalo Argentini rezultatom, međutim, u u drugom poluvremenu Urugvajci postižu tri gola te konačnim rezultatom 4–2 postaju prvi šampioni prvog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1958.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1958. bilo je šesto po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Švedskoj od 8. do 29. juna 1958. godine. Šampionsku titulu osvojio je Brazil pobijedivši u finalnoj utakmici domaćina Švedsku. Bronzana medalja pripala je Francuskoj. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija. Na prvenstvu je odigrano 35 utakmica gdje je postignuto 126 golova što je prosječno iznosilo 3.6 postignutih golova po utakmici. Najbolji stijelac turnira bio je reprezentativac Francuske Just Fontaine sa 13 postignutih golova.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.