Panama

Panama je najjužnija država Srednje Amerike. Obuhvata dio kopnenog mosta koji spaja kontinente Sjevernu i Južnu Ameriku i koji zovemo Panamskom prevlakom. Panama graniči s Kostarikom na zapadu i Kolumbijom na istoku. Na jugu izlazi na Tihi okean, a na sjeveru na Karipsko more.

Strateški položaj Paname ogleda se u kontroli važnog pomorskog i trgovačkog prolaza Panamskog kanala.

Republika Panama
República de Panamá
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Himno Istmeño"

Položaj Paname na karti
Položaj Paname
Službeni jezik španski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Juan Carlos Varela
Nezavisnost 3. novembar 1903 (od Kolumbije
Površina
 -  Ukupno 75.517 km2 (118.)
 -  Vode (%) 2,9
Stanovništvo
 -  Ukupno 3.320.000 (133.)
 -  Gustoća stanovništva 43/km2 
Valuta panamska balboa
Vremenska zona UTC -5
Internetska domena .pa
Pozivni broj +507

Historija

Prvi tragovi ljudskih populacija na području Paname sežu 12 000 godina u prošlost.

Prije dolaska Evropljana na području Paname žive indijanski narodi Chibchan i Chocoan. Prvi Evropljanin koji dolazi na ovaj prostor je Rodrigo de Bastidas ploveći 1501. zapadno od Venecuele u potrazi za zlatom. Godinu dana kasnije Kristofor Kolumbo posjećuje ovo područje i osniva kratkotrajnu naseobinu. Nakon što je Vasco Núnez de Balboa 1513. dokazao da je Panamska prevlaka kopneni put između dva mora, Panama postaje stjecište putova i trgovine Španskog carstva u Novom svijetu. Uspjeh Španaca imao je i ovdje tamnu stranu - stradanje i pljačku domorodačkog stanovništva.

Panama je ostala španskom kolonijom 300 godina, od 1538. do 1821. kada postaje pokrajinom Kolumbije. U decembru 1903. Sjedinjene Američke Države pomažu panamski ustanak, odcjepljenje i osamostaljenje od Kolumbije. Tokom 20. vijeka panamska vlast često prolazi kroz periode političke nestabilnosti i korpucije. 1989. za vrijeme vlasti generala Manuela Noriege vojska SAD-a započinje napad na Panamu, nekoliko dana prije nego što je Panamski kanal trebao preći u panamsku nadležnost.

Sjedinjene Države su predale Panamski kanal, infrastrukturu i administraciju Panami tek 31. decembra 1999.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

Podjeljena je na 9 pokrajina.

Geografija

Nalazi se u srednjoj Americi u južnom dijelu. Izlazi na Tihi i Atlantski okean. Površine 76 000 km2 te oko 3,5 miliona stanovnika. Glavni grad je Panama. Najveći dio zemlje je planinski. Najviši vrh je 3 470 mnv. Klima je tropska i vlažna.

Privreda

Zbog svog ključnog geografskog položaja, ekonomija Paname je orijentirana na pružanje usluga: bankarskih, trgovačkih i turističkih. Nakon dobijanja kontrole nad Panamskim kanalom 1999, otvaraju se mogućnosti za nove projekte.

Stanovništvo

Većinu stanovništva čine mestici, te miješano indijansko, špansko i kinesko stanovništvo.

Dominira katolička vjera: oko 80% populacije. Katoličanstvo je i službena vjera u Panami. Od ostalih vjeroispovjesti ima najviše protestanata, nešto muslimana, pripadnika Bahai vjere, židova i hindusa.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.pa

.pa je najviši Internet domen za Panamu.

Amerika

Amerike su zemlje zapadne hemisfere ili Novog svijeta koje se sastoje od kontinenata Sjeverna Amerika i Južna Amerika sa svim pridruženim ostrvima i regijama. Amerike pokrivaju 8.3% ukupne površine Zemlje (28.4% kopna) i sadrže 14% svjetskog stanovništva.

Izraz je relativno nov i predstavlja nešto jasniju zamjenu za izraz Amerika, koji može značiti i cijelu kopnenu masu ili Sjedinjene Američke Države. Originalni izraz se koristio za ono što se ponekad smatra jednim kontinentom ili superkontinentom , pri čemu Amerike predstavljaju skupni izraz za kopnenu masu i pojedine regiju u njemu. Kada se koristi za kopnenu masu, izraz koji odgovara Americi ili Amerikama su Evroazija, koja se sastoji od Evrope i Azije, odnosno Eurafrazija, koja označava Euraziju i Afriku.

Granica između ova dva kontinenta se nalazi na granici država Kolumbija i Panama.

Južna Amerika (južno od Paname).

Sjeverna Amerika (sjeverno od Kolumbije).Kao zasebni dijelovi ponekad se također pominju i Centralna Amerika i Karibi.

Ponekad se sa pojmom Amerika (američki, američka, američko) misli na Sjedinjene Američke Države ili nešto što dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a građani ove zemlje se nazivaju Amerikancima.

Copa América Centenario 2016.

Copa América Centenario 2016. bilo je 45. izdanje Copa Américe. Održalo se u Sjedinjenim Američkim Državama od 3. do 26. juna u čast stogodišnjice osnivanja Copa Américe i CONMEBOL-a. Prvo je takmičenje koje se održalo izvan Južne Amerike.

Na takmičenju je, zbog dogovora CONMEBOL-a i CONCACAF-a, učestvovalo 16 (umjesto uobičajenih 12) reprezentacija, 10 iz CONMEBOL-a i 6 iz CONCACAF-a. Čile je odbranio titulu, dok je Argentina poražena u 6. uzastopnom finalu, a 3. u 3 godine.

Grb Paname

Grb Paname je heraldički simbol centralnoameričke države Paname. Grb je prvobitno usvojen provizionalno, a konačno zakonom kojim je usvojena i panamska zastava. Centralni dio štita je prikaz panamskog kanala. Gornji dio štita je podjeljen na dva dijela, gdje desni sadrži prikaz mača i puške na bijeloj podlozi (što treba da simboliše odricanje od nasilnih metoda i građanskih ratova), a lijevi lopatu i motiku na crvenom polju (simbol rada).

Donji dio štita također je podjeljen na dva dijela. Desni sadrži prikaz roga izobilja na plavom polju, a lijevi točak sa krilima na srebrnoj podlozi (simbol napretka).

Iznad štita je orao u poletu koji u kljunu drži traku sa motom Paname: "Pro Mundi Beneficio". Iznad orla je devet zlatnih zvijezda, simbola devet provincija na koje je podjeljena Panama. Kao parafernalije grba javljaju se po dvije zastave Paname, nerazvijene, na jarbolima, sa svake strane štita.

Igrači Svjetskog prvenstva u nogometu 2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. jeste 21. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se održati u Rusiji. Na prvenstvu će učestvovati 32 reprezentacije.

Karipsko more

Karipsko more je jugoistočni dio Američkog sredozemnog mora odvojeno od Atlantskog okeana Karibima, arhipelagom koji se proteže u luku od Meksičkog zaljeva pa gotovo do Venecuele. Duboko je do 7.680 m.

Karipsko more, kao i karipska ostrva dobili su ime po Karibima, narodu kojeg su španski osvajači po svom dolasku zatekli na Malim Antilima .

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 4. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 4. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija odigrale su se od 7. novembra 2015. do 6. septembra 2016. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 5. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 5. krug je nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija odigrale su se od 11. novembra 2016. do 10. oktobra 2017. godine.

Nogometna reprezentacija Paname

Nogometna reprezentacija Paname predstavlja Panamu na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Paname (Selección de fútbol de Panama). Reprezentacija ima nadimak Los Canaleros.

Reprezentacija Paname je osam puta učestvovala na CONCACAF Gold kupu. Najbolji plasman je ostvarila 2005. i 2013. godine kada je bila drugoplasirana. Najveći uspjeh reprezentacije je plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Službeni stadion reprezentacije je Estadio Rommel Fernández.

Nogometna reprezentacija Venecuele

Nogometna reprezentacija Venecuele predstavlja Venecuelu na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Venecuele (Federación Venezolana de Fútbol). Reprezentacija ima nadimak La Vinotinto.

Reprezentacija Venecuele 17 puta učestvovala je na Copa Américi. Najbolji rezultat ostvaruje 2011, kad osvaja četvrto mjesto. Službeni stadion reprezentacije je Estadio José Antonio Anzoátegui.

Panama City

Panama City (Španski jezik: Panamá) je glavni grad centralnoameričke države Panama. Panama je ujedno i najveći grad Republike Panama. Ima populaciju od 813.097, a u širem području živi 1,206.792 stanovnika, i nalazi se na pacifičkom ulazu u Panamski kanal na 8°58′sjeverno 79°32′zapadno / 8.967°S 79.533°Z / 8.967; -79.533. Panama City je politički i administrativni centar države.

Panama na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Panamu na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

Panamski kanal

Panamski kanal je umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski okean (Karipsko more) s Tihim okeanom (Panamski zaljev). Dug je 81,6 km. Na najužem mjestu je širok 91,5 m, a na najširem 350 m. Dubina iznosi 13,7 m.

Uz Sueski kanal predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih arterija svijeta. Sagrađen je godine 1914. Oko 14.000 brodova godišnje prolazi kanal, što predstavlja 4% svjetskog saobraćaja. Zvanični naziv brodova koji mogu proći kanal je "Panamaks" (maksimalne dimenzije).

Svjetsko prvenstvo u košarci 1970.

Svjetsko prvenstvo u košarci 1970 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u Jugoslaviji i to u Sarajevu, Splitu, Karlovcu, Skoplju i Ljubljani, od 10. do 24. maja 1970. Ovo je bilo prvo Svjetsko prvenstvo koje je održano izvan Južne Amerike.

Svjetsko prvenstvo u košarci 1982.

Svjetsko prvenstvo u košarci 1982 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u Kolumbiji od 15. do 28. augusta 1982.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bilo je 21. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. Šampionsku titulu osvojila je Francuska pobijedivši u finalnoj utakmici Hrvatsku. Bronzana medalja pripala je Belgiji. Na takmičenju su učestvovale 32 reprezentacije, te odigrano 64 utakmice gdje je postignuto 169 golova što je prosječno iznosilo 2.64 postignuta gola po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Engleske Harry Kane sa šest postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 - grupa G

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 – grupa G bila je jedna od osam grupa grupne faze takmičenja na Svjetskom prvenstvu 2018. koje se održalo u Rusiji. Takmičenje u grupi G igralo se od 18. do 28. juna 2018. godine. U grupi G nalazile su se četiri reprezentacije: Belgija, Panama, Tunis i Engleska. Belgija kao pobjednik grupe, te Engleska kao drugoplasirana ekipa obezbijedili su nastavak učešća u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Zastava Paname

Zastava Paname usvojena je 20. decembra 1903. i privremeno je prihvaćena 1904. od strane ustavne skupštine. Definitivna je od 1925.

Plava i crvena predstavljaju konzervativnu i liberalnu stranku; bijela predstavlja mir. Plava zvijezda predstavlja čistoću i čestitost, a crvena vlast i zakon u zemlji.

Španski jezik

Španski (kastiljski) je Iberijski romanski jezik, i treći jezik po broju onih koji ga upotrebljavaju u svijetu. Španski je materni jezik za 352 miliona ljudi, a zajedno sa ljudima kojim je dodatni strani jezik, španski govore otprilike 417 miliona ljudi (prema procjenama iz 1999. godine). Većina ljudi koji govore španski su iz Centralne i Južne Amerike. Prema posljednjim istraživanjima, ovaj jezik ima najveću stopu rasta broja onih koji ga koriste i smatra se da će u dogledno vrijeme prestići i engleski jezik.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.