Pamuk

Pamuk je jednogodišnja biljka iz familije Malvacea. Sjeme sadrži 27% ulja. Obradom se dobijaju važna tekstilna vlakna.

Pamuk se najčešće koristi za proizvodnju pamučnih platna od kojih se potom prave sve vrste odjevnih predmeta naročito donji veš.

Iako je tropska i suptropska kultura, koja zahtjeva mnogo toplote i sunca i umjerenu i ravnomjernu vlažnost, pamuk se gaji po većem dijelu svijeta. Pripada familiji biljaka Malvaceae. Ima dobro razvijen vretenast korijen, urezano lišće, žućkaste cvjetove. U čahurama se nalazi sjeme koje je obraslo vlaknom. Sjeme sadrži više do 25% ulja, te se poslije izdvajanja vlakna iz njega cijedi dobro jestivo ulje.

Sjeme pamuka je obraslo vlaknima prosječne dužine oko 30 mm; odvajanjem sjemena (tj. egreniranjem) i raznim postupcima prečišćavanja dobija se važna tekstilna sirovina (među najviše korišćenim artiklom u svijetu, pored uglja i čelika u svjetskoj trgovini). Najveći proizvođači ove biljke su: SAD, Rusija, Indija, Egipat itd.

Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Pamuk
Gossypium barbadense
Gossypium barbadense
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Malvales
Porodica Malvaceae
Rod Gossypium

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Arkansas

Arkansas (fonol.:Arkanzas, AR) je američka savezna država na jugu SAD-a. Površina joj iznosi od oko 137 539 km2 a broj stanovnika je preko 3 miliona (18% crnci). Državom preovlađuje plodna nizija u dolini rijeke Mississippi. Glavni grad je Little Rock. Klima je veoma topla sa puno padavina. Poljoprivredna proizvodnja uključuje soja, riža, pamuk, duhan i sl. Stočarstvo uključuje uzgoj goveda i ovaca. Rudno blago države je boksit, nafta, prirodni plin, ugalj. Razvijena industrijske grane su aluminijska, elektronska, hemijska itd. Arkansas je savezna država od 1836. godine.

Batman (provincija)

Provincija Batman (turski: Batman ili) je provincija koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Turske.

Prostire se na površini od 4.649 km2 a prema podacima iz 2010. godine u ovoj provinciji je živjelo 510.200 stanovnika. Jedna je od gušće naseljenih provincija s 110 stanovnika/km2.

Provincija je važna zbog svojih rezervi i proizvodnji nafte koja je započela tokom 1940-tih. Naftna nalazišta su povezana 494 km dugim naftovodom do turske luke İskenderun. Pamuk je glavni poljoprivredni proizvod.

Osim toga značajna je i po svojim arheloškim nalazištima.

Željezničkim prugama provincija je povezana sa susjednim provincijama Diyarbakir i Elazığ kao i sa glavnim turskim gradom Ankarom.

Glavni grad provincije je Batman.

Većinsko stanovništvo čine Kurdi.

Gabon

Gabon, službeno Republika Gabon je suverena država koja se nalazi na zapadnoj obali Srednje Afrike. Nalazi se u području ekvatora i prostire na površini od 267.500 km2 sa 2,2 miliona stanovnika.

Graniči sa Ekvatorskom Gvinejom na sjeverozapadu, Kamerunom na sjeveru i Republikom Kongo na istoku i jugu.

Klima je tropska. Država raspolaže velikim prirodnim blagom. Reljef države je uglavnom nizijski. Nezavisna je od 1960.

Glavni i najveći grad je Libreville. U Gabonu živi oko 12 hiljada evropljana. Privreda je slabo razvijena.

Glavni poljoprivredni artikli su: pamuk, kukuruz, kikiriki, palmino ulje, kafa.

Šume su tropskog porijekla. Rude: mangan, srebro, cink, prirodni gas. Industrija: prehrambena, tekstilna, hemijska. Od 1970-tih ulazi kapital stranih preduzeća. Velik udio u upravljanju privredom, pogotovo u rudnicima, imaju SAD, Francuska, i druge zapadne zemlje. U prvom redu izvoze minerale, rude,te prehrambene artikle. Računanje vremena se poklapa sa srednjoevropskom zonom.

Grb Azerbejdžanske SSR

Grb Azerbejdžanske SSR je usvojen 1937. godine od strane vlade Azerbejdžanske SSR. Grb se bazira na grbu SSSR-a. U sredini grba se nalazi bušač za naftu koji predstavlja bogate rezervoare nafte u Bakuu, a iza njega se nalazi izlazeće sunce, simbol budućnosti Azera. Iznad se nalaze srp i čekić, kao i crvena zvijezda, oboje simboli komunizma. Oko grba se nalaze pamuk i pšenica, simboli poljoprivrede. Oko grba se nalazi traka sa motom SSSR-a "Proleteri svih zemalja, ujedinite se", kao i traka sa natpisom "Azerbejdžanska Sovjetska Socijalitička Republika", obje napisane na azerbejdžanskom i ruskom jeziku.

Grb je bio na snazi do 1992, kada je zamjenjen današnjim grbom Azerbejdžana.

Grb Indonezije

Grb Indonezije predstavlja "garuda" (velika mitska ptica) na kojoj se nalazi štit. Štit je podjeljen na četiri polja, naizmjenično dva crvena i dva bijela, na kojima se nalaze (od gornjeg lijevog crvenog polja, u smjeru kazaljke na satu): glava bika, drvo, lanac i, skupa u jednom polju štita, riža i pamuk. U sredini štita se nalazi zlatna zvijezda na crnoj pozadini u obliku manjeg štita. Garuda drži traku sa natpisom "Bhinneka Tunggal Ika" (Jedinstvo u različitosti). Grb je usvojen 11. februara 1950.

Grb Kirgistana

Grb Kirgistana je usvojen 2. juna 1992. Grb ima oblik kruga u kojem prevladava plava boja. Svjetlo-plava boja simbolizira hrabrost i velikodušnost kod Kirgiza. Lijevo i desno na grbu nalaze se žito i pamuk. U krugu oko grba stoji ime države "Кыргыз Республикасы" (Republika Kirgistan). U sredini vidi se obris planinskog lanca Tian Shan, ispod kojeg se nalaze polja. Iznad panorame planina, vidi se izlazeće sunce. Ispod cjelokupnog ovog prizora, vidi se orao s uzdignutim krilima, što označava simboliku slobode Kirgiškog naroda.

Grb Kirgiške SSR

Grb Kirgiške SSR je usvojen 23. marta 1937, od strane vlade Kirgiške SSR. Grb se bazira na grbu SSSR-a. Prikazuje simbole poljoprivrede, pamuk i pšenicu. U sredini grba se nalazi prikaz Tien Shan planine okružen narodnim motivima kirgiškog naroda. Crvena zvijezda iznad grba je dodana 1948. godine. U donjem dijelu grba se nalaze srp i čekić. U sklopu grba se nalazi i moto SSSR-a "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" napisan na kirgiškom i ruskom jeziku. U dnu grba se nalaze natpis "Кыргыз С.С.Р.".

Grb je bio na snazi do 1992, kada je zamjenjen današnjim grbom Kirgistana.

Grb Pakistana

Grb Pakistana je usvojen 1954. Cijeli grb je zelene boje. Na vrhu grba se nalazi polumjesec i zvijezda, simbol Islama. U centru grba se nalazi štit na kojem se nalazi pamuk, juta, čaj i pšenica. Oko grba se nalazi cvijetni vijenac, a ispod traka sa natpisom "ایمان ، اتحاد ، نظم" (Vjera, Jedinstvo, Disciplina).

Grb Turkmenske SSR

Grb Turkmenske SSR je usvojen 2. marta 1937. godine, od strane vlade Turkmenske SSR. Grb se bazira na grbu SSSR-a. Prikazuje simbole poljoprivrede (pamuk i pšenica) i teške industrije (naftne bušotine i plinovodi), kao i simbol turkmenskog naroda jomut tepih. U pozadini se nalazi izlazeće sunce, simbol budućnosti turkmenske nacije. Na grbu se nalaze i crvena zvijezda i srp i čekić, simboli komunizma. U sklopu grba se nalazi i moto SSSR-a "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" napisan na turkmenskom i ruskom jeziku.

Grb je bio na snazi do 1992, kada je zamjenjen današnjim grbom Turkmenistana.

Kenija

Republika Kenija je država u Africi. Graniči sa Etiopijom, Somalijom, Tanzanijom, Ugandom i Južnim Sudanom, a izlazi na Indijski okean.

Mississippi

Za istoimenu rijeku, pogledajte članak Mississippi (rijeka)

Mississippi (fonol.:Misisipi) je država u SAD na obali Meksičkog zaliva u kojoj preovladava plodna nizija. Mississipi je industrijska i poljoprivredna država površina oko 125.000 km2, sa oko 3,2 miliona stanovnika od kojih je 40% crnaca. Klima je suptropska.

Rudno blago Misisipija je nafta, nemetali, prirodni gas i dr. Glavni privredni proizvodi su soja, pamuk, kukuruz, duhan i šećerna trska. Od stočarstva uzgajaju se svinje i ovce. Nalazi se u jugoistočnom dijelu SAD-a i savezna je država od 1817.

Mumbai

Mumbai ( मुम्बई , od Mumbadevi, imena jedne lokalne božice, do 1995. Bombay बम्बई) glavni grad države Maharashtra u Indiji i najveća luka na Arapskom moru i indijskom potkontinentu. Grad (bez pojasa predgrađa) ima 12.883.654 stanovnika, dok s predgrađima i sjevernim dijelovima broji 19.994.372 stanovnika i čini šestu po veličini gradsku aglomeraciju na svijetu (procjene od 1. januara 2006.)

Leži na istoimenom ostrvu pred zapadnom obalom Indije. Moderni razvoj grada počinje tek u prvoj polovini 19. vijeka, kada Bombay postaje sjedište indijske trgovine. U vrhu zaljeva Back Bay podignut je uz staru hinduističku jezgru niz monumentalnih zgrada (ističe se željeznička stanica Victoria). Otmjene stambene četvrti na poluotocima Kobala i Malabar stopile su se duž obala zaljeva u impozantnu cjelinu. Kulturno središte sa univerzitetom (od 1857.), bibliotekama, muzejima, nizom hramova, poznatom "kulom šutnje" (groblje bogatih Parsa) i drugi. Važan centar pamučne industrije, proizvodnja vune, svile i automobila; metalna, hemijska, drvna, kožna i prehrambena industrija; prerada nafte; filmska industrija (70% indijske proizvodnje). Na susjednom ostrvu Trombay izgrađen je prvi nuklearni reaktor u Indiji. Moderno uređena luka povezuje Bombay ("vrata Indije", naziv za grad i za monumentalnu građevinu kroz koju se iz luke ulazi u grad) i Indiju sa zapadnim svijetom. Izvozi se pamuk, sjemeno ulje, riža, pšenica, manganova ruda; uvozi tekstil i željezo, čelik, strojeve, ugalj. Željezničkim prugama i cestama Bombay je spojen s dalekim zaleđem. Važno čvorište međunarodnih zrakoplovnih linija.

Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk (opće poznat kao Orhan Pamuk) (Istanbul, Turska, 7. juni 1952.) je turski pisac, scenarist. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. godine.

Jedan je od najistaknutijih turskih romanopisaca. Djela su mu prodana u više od 13 miliona primjeraka i prevedena na 63 svjetska jezika, što ga čini najprodavanijim piscem u Turskoj.

Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je suverena država na Bliskom Istoku, u jugozapadnoj Aziji Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru sa Turskom, na istoku s Irakom, na jugu sa Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu sa Libanom.

Teksas

Teksas (engleski: Texas; skraćenica: TX) jest 28. savezna država SAD-a. Sa površinom od 696.241 km2 i 28.7 miliona stanovnika, Teksas je druga država po veličini i broju stanovnika u SAD-u. Graniči sa Louisianom na istoku, Arkanzasom na sjeveroistoku, Oklahomom na sjeveru, Novim Meksikom na zapadu i meksičkim državama Chihuahua, Coahuila, Nuevo León i Tamaulipas na jugozapadu.

Houston je najnaseljeniji grad u Teksasu i četvrti po veličini u SAD-u, dok je San Antonio drugi po broju stanovnika u državi. Ostali veliki gradovi uključuju Austin, drugi najnaseljeniji glavni grad SAD-a i El Paso. Teksas nosi nadimak "Država usamljenih zvijezda" kako bi označio svoj nekadašnji status nezavisne republike, te kao podsjetnik na borbu za nezavisnost od Meksika. "Usamljena zvijezda" može se naći na državnoj zastavi Teksasa i na državnom pečatu Teksasa. Ime države dolazi od kadoanskog jezika od Hasinai riječi táysha(ili tejas kako su ga Španci pisali) i znači prijatelji ili saveznici.

Zbog svoje veličine i geoloških karakteristika kao što je Balcones Fault, Texas sadrži raznolike pejzaže zajedničke i za američke južne i jugozapadne regije. Iako je Teksas popularno povezan s pustinjama jugozapada SAD-a, manje od 10% površine Teksasa je pustinja. Većina gradskih centara nalazi se u područjima nekadašnjih prerija, travnjaka, šuma i obale. Putujući od istoka prema zapadu, može se vidjeti teren koji se kreće od obalnih močvara i borovih šuma, do ravnica i neravnih brežuljaka, te na kraju pustinja i planina Velikog zavoja.

Izraz "šest zastava nad Teksasom" odnosi se na nekoliko nacija koje su vladale teritorijom. Španija je prva evropska zemlja koja je zatražila i kontrolirala područje Teksasa. Francuska je imala kratkotrajnu koloniju. Meksiko je kontrolirao teritoriju do 1836. godine kada je Teksas izborio svoju nezavisnost, postajući nezavisna republika. 1845. godine Teksas se pridružio Uniji kao 28. država. Aneksija države pokrenula je lanac događaja koji su doveli do meksičko-američkog rata 1846. godine. Početkom 1861. godine Teksas je proglasio odcjepljenje od SAD-a i službeno se pridružio Konfederaciji američkih država u martu iste godine. Nakon građanskog rata i obnove svog predstavništva u saveznoj vladi, Teksas je ušao u dugo razdoblje ekonomske stagnacije.

Historijski su četiri glavne industrije oblikovale ekonomiju Teksasa prije Drugog svjetskog rata: govedo i bizon, pamuk, drvo i nafta. Prije i poslije američkog građanskog rata stočna proizvodnja, kojom je Teksas dominirao, bila je glavni privredni pokretač države, stvarajući tako tradicionalnu sliku teksaškog kauboja. U kasnijem 19. stoljeću pamuk i drva su postali najvažnije industrije jer je stočarska industrija postajala manje unosna. Ipak, konačno otkriće velikih naftnih ležišta (posebno Spindletop) pokrenulo je ekonomski procvat koji je tokom 20. stoljeća postao pokretačka snaga privrede. Snažnim ulaganjima sredinom 20. stoljeća razvila se raznolika ekonomija i visokotehnološka industrija. Teksas prednjači u mnogim industrijama, uključujući poljoprivredu, petrohemijske proizvode, energetiku, računare i elektroniku, zrakoplovstvo i biomedicinske nauke. Teksas je savezna država koja je na prvom mjestu u izvozu iz SAD-a. Da je Teksas nezavisna država, bila bi to 10. najveća ekonomija na svijetu.

Tekstil

Tekstil je elastični materijal sastavljen od sitnih vlakana koje čine predivo. Predivo se proizvodi tako što se sirova vuna, svila, pamuk, lan, ili drugi prirodni ili vještački materijal obrađuje na vretenu da bi se proizvele velike kanape prediva. Tekstil se proizvodi miješanjem, sjeckanjem i presovanjem vlakna zajedno.

Togo

Nalazi se u zapadnoj Africi, površina 56.800 km2 i ima oko 4,3 miliona stanovnika.

Glavni grad države je Lomé. Izlazi na Atlantski okean.

Graniči se sa Ganom na zapadu, Beninom na istoku i Burkina Faso na sjeveru.

Zastava Tadžikistana

Zastava Tadžikistana je usvojena u novembru 1992. kao zadnja u nizu novih zastava republika Sovjetskog Saveza. Veza sa zastavom bivšeg SSSR-a je izbor boja, crvena, bijela i zelena.

Na sredini najšire bijele pruge nalazi se kruna okružena sa sedam zvijezda. Pri odabiru ove zastave nisu davana objašnjenja o njenoj simbolici. Smatra se da ako ikakva simbolika postoji, crvena predstavlja jedinstvo nacije, bijela pamuk i jedinstvo naroda, a zelena prirodu.

Zastava Uzbekistana

Zastava Uzbekistana je usvojena 18. novembra 1991. Postoji nekoliko teorija o simboličkom značenju ove zastave:

Po prvoj teoriji 12 zvijezda predstavlja 12 administrativnih jedinica (viloyat) zemlje. Plava pruga predstavlja nebo, bijela pravdu, zelena širokogrudnost, a dvije uske crvene pruge predstavljaju snagu. Polumjesec predstavlja ili ponovno javljanje i obnovu zemlje nakon njenog dugog utapanja u Sovjetskom Savezu ili tradiciju islamske kulture, vjere kojoj pripada većina stanovništva.

Po drugoj teoriji 12 zvijezda predstavlja ili 12 mjeseci ili 12 znakova zodijaka, bijele pruge predstavljaju pamuk, glavni usjev ove zemlje, a polumjesec islam.

Po trećoj teoriji plava poja predstavlja vodu, bijela mir, zelena prirodu, a crvena životne sile koje to sve objedinjuju.

Sve interpretacije ove zastave po kojima boje nose značenje vezano za islam se kose sa sekularnom politikom ove zemlje. Jedina veza zastave sa islamom je bijeli polumjesec.

Prirodna
Sintetička

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.