Organizacija američkih država

Organizacija američkih država - OAS ili OES je međunarodna, interkontinentalna organizacija koja u svome članstvu opkuplja 35 američkih država. Osnovana je 30. aprila 1948. godine sa ciljem regionalne solidarnosti i saradnje između država članica.

Sjedište organizacije se nalazi u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu. Od 26. maja 2015. godine, glavnu funkciju organizacije, funkciju Generalnog sekretara obavlja urugvajac Luis Almagro.[1]

Organizacija američkih država
Organization of American States
Organisation des États américains
Organização dos Estados Americanos
Organización de los Estados Americanos
Zastava
Zastava
Uzrečica: "Demokratija za mir, sigurnost i razvoj"
Položaj Organizacije američkih država na karti
Položaj Organizacije američkih država
Glavno sjedište Washington, D.C.
Službeni jezik
Broj zemalja članica 35
Lideri  
 -  Generalni sekretar Flag of Uruguay.svg Luis Almagro
 -  Pomoćnik Generalnog sekretara Flag of Belize.svg Nestor Mendez
Datum osnivanja 30. april 1948.
Web stranica www.oas.org/en/default.asp

Historija

Pojam međunarodne unije u Novom svijetu prvi je predložio Simón Bolívar[2] koji je 1826. godine na Kongresu Paname (koja je još uvijek bila dio Kolumbija), predložio stvaranje lige američkih republika, sa zajedničkom vojskom, međusobnim odbranbenim paktom i svenacionalnom parlamentarnom skupštinom. Sastanku su prisustvovali predstavnici Gran Kolumbije (koja je obuhvatala današnju Kolumbiju, Ekvador, Panamu i Venezuelu), Perua, Bolivije, Ujedinjene provincije Centralne Amerike i Meksika ali je ugovor, svečano nazvan, "Sporazum o uniji, ligi i vječnoj konfederaciji" ratifikovan samo od strane Gran Kolumbije. Bolívarov san se uskoro raspršio građanskim ratom u Gran Kolumbiji, raspadom Provincija Centralne Amerike i pojavom nacionalizma prije nego što je Novi svijet dočekao osnivanje novih nezavisnih američkih republika. Bolívarov san o američkom jedinstvu trebao je da ujedini američke Hispanjolce naspram vanjskih sila kojima su bili izloženi.

Članice

Organizacija trenutno broji 35 članica. Nakon osnivanja, 5. maja 1948. godine, ukupno je bilo 21 članica:

Daljim proširivanjem, u članstvo su primljene Kanada i ostale države Karipskog područja. U nastavku su navedene nove članica sa godinom pristupa organizaciji:

Reference

  1. ^ WYSS, JIM. "As a Uruguayan is poised to head the OAS, questions swirl about Venezuela". Miami Herald Pristupljeno 11.10.2016.
  2. ^ "Panama: A Country Study". Washington: GPO for the Library of Congress, 1987. Pristupljeno 11.10.2016.
  3. ^ "OAS readmits Honduras to its ranks". CNN. 2011-06-01. Pristupljeno 2012-11-01.
  4. ^ "Države članice". OAS. Pristupljeno 2016-10-11.
  5. ^ "Cuba Will Not Return to the OAS". Havana Times. 2016-10-11.

Vanjski linkovi

Venecuela

Venecuela, službeno Bolivarska Republika Venecuela (šp.: República Bolivariana de Venezuela) je suverena država koja se nalazi na sjevernoj obali Južne Amerike, koja se sastoji od kontinentalnog kopnenog dijela i velikog broja malih otoka i otočića smještenih u Karipskom moru. Kontinentalna teritorija na sjeveru graniči s Karipskim morem i Atlantskim okeanom, na zapadu graniči s Kolumbijom, jugu s Brazilom, istoku s Gvajanom te sa ostrvima Trinidad i Tobago na sjeveroistoku. Glavni grad i najveće urbano središte je Caracas.

Zauzima površinu od 916.445 km2, a prema procjeni iz 2016. godine imala je 31.568.179 stanovnika.

Teritoriju današnje Venecuele kolonizirala je Španija još 1522. godine. 1811. godine postala je jedna od prvih špansko-američkih kolonija koje su proglasile nezavisnost, a koja nije bila čvrsto uspostavljena sve do 1821. godine kada je Venezuela postala dijelom savezne države Velika Kolumbija. Punu nezavisnost kao posebna država Venecuela je ostvarila 1830. godine.

Tokom 19. vijeka, Venecuela je prolazila kroz veliku političku krizu i periode autokratije, uz nadmoċnost regionalnih caudillosa sve do polovine 20. vijeka. Od 1958., zemlja je imala seriju demokratski izabranih vlada. Ekonomske krize tokom 1980-ih i 1990-ih godina dovele su do novih nestabilnosti, među kojima su Caracazo pobune iz 1989., dva pokušaja puča tokom 1992. te opoziv predsjednika Carlosa Andrésa Péreza zbog pronevjere javnog novca tokom 1993. godine. Potpuni kolaps povjerenja naroda u vladajuće političke stranke doveo je do uspjeha bivšeg pučiste Huga Cháveza na izborima 1998. i početak Bolivarske revolucije, 1999. godine i donošenjem novog ustava. Novi ustav je službeno promijenio ime države u Bolivarska Republika Venecuela.

Venezuela je savezna predsjednička republika koja se sastoji od 23 savezne države, Distrikta glavnog grada (koji pokriva Caracas) i saveznih teritorija (koji obuhvaćaju otoke).Smatra se za državu sa posebno visokom biološkom raznovrsnošċu (trenutno je nalazi na 7. mjestu u svijetu po broju različitih biljnih i životinjskih vrsta)

Postoje mnogobrojna staništa koja se rasprostiru od planinskog lanca Anda na zapadu do kišnih šuma Amazonske nizine na jugu preko prostranih ravnica Llanosa, karipske obale i sve do delte rijeke Orinoco na istoku.

Nakon što su otkrivene velike zalihe nafte početkom 20. vijeka, Venecuela se ubraja u zemlje sa najvećim zalihama ovog energenta u svijetu i jedna je od najvećih izvoznika nafte.

Organizacija američkih država
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.