Nogomet

Nogomet ili fudbal je ekipni sport sa loptom u kojem dvije ekipe od po 11 igrača nastoje postići gol, tj. ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i 10 igrača. Danas je nogomet najrasprostranjeniji i najpopularniji sport na svijetu.

Igra se na travnatom terenu pravougaonog oblika loptom koju igrači mogu udarati nogama, glavom ili torzom. Igračima je zabranjeno dodirivanje lopte rukama u toku igre. Golman je jedini koji smije loptu uhvatiti rukama.

Nogomet
Football iu 1996
Najviša upravna organizacija FIFA
Karakteristike
Kontakt da
Broj članova tima 11
Kategorija ekipni sport, sport sa loptom
Oprema nogometna lopta
Mjesto nogometno igralište
Država ili regija svjetski sport
Olimpijski sport 1900.
Nogometni teren.gif&filetimestamp=20050808012714&
Dimenzije nogometnog terena

Pravila u nogometu

U nogometu postoji 17 pravila koja se odnose na teren, golove, igrače i utakmicu.

Dimenzije terena

Nogomet se igra na travnatom terenu dužine 100 do 110 m i širine 64 do 75 m. Teren je obilježen linijama koje ne smiju biti šire od 12 cm i podijeljen na dva dijela linijom preko sredine. Sredina terena je obilježena tačkom i krugom čiji je poluprečnik 9.15 m.

Dimenzije golova

Svaki teren mora imati 2 gola, s razmakom između stativa od 732 cm, prečka mora biti na visini od 244 cm. Kazneni prostor je dio terena ispred golova, obilježen linijama udaljenim 16.5 metara od gola. Jedanaesterac ili penal izvodi se s obilježene tačke udaljene 11 m od gol linije. Oko ove tačke, ali samo izvan kaznenog prostora, crta se krug poluprečnika 9.15 m.

Broj igrača

Svaka od ekipa smije imati najviše 11 igrača na terenu istovremeno. Da bi se odigrala utakmica, jedna ekipa mora imati najmanje 7 igrača na terenu.

Rezervni igrači i izmjene

Na zvaničnim utakmicama koje aranžiraju FIFA ili UEFA broj rezervnih igrača ne smije biti manji od 5. Jedna ekipa smije u toku utakmice zamijeniti maksimalno 3 igrača. Na međunarodnim utakmicama minimalan broj igrača, uslovljen povredama i isključenjima, iznosi 8, a u domaćim takmičenjima 7.

Dužina utakmice

Jedna utakmica traje 90 minuta (2 x 45 minuta). Pauza između dva poluvremena traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnog sudiju i dva pomoćna suca, koji se nazivaju i linijskim sudijama.

Gol

Kad lopta cijelim obimom pređe gol-liniju (između stativa), postignut je gol.

Formacije (postavke)

Postoje razne postavke igrača na terenu, koje se zovu formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2. Te nam cifre govore da 4 igrača igraju u odbrani, 4 na sredini i 2 u napadu. Ofanzivnija varijanta te formacije je 4-3-3, a defanzivnija 4-5-1.

Također pogledajte

Vanjski linkovi

AFC Ajax

Amsterdamsche Football Club Ajax, poznatiji kao AFC Ajax ili samo Ajax, je holandski fudbalski klub iz Amsterdama, osnovan 18. marta 1900. godine. Ajax se je oduvijek nalazio, i sada se nalazi, u vrhu holandskog nogometa, sa PSV-om i Feyenoordom.

Autogol

Autogol je spostveni pogodak, kada igrač postigne gol za momčad protiv koje igra, davavši gol u korist drugog tima. Autogol je obično slučajni potez nastao usljed greške prilikom odbrane od napada drugog tima. Auto gol je najnezahvalniji čin u sportu. Auto gol se broji kao i regularni gol.

U nekim dijelovima svijeta, termin je postao metafora za bilo koju radnju koja se osobi, ili grupi obije o glavu. Nekada se upotrebom ovog termina nastoji ukazati osobi ili grupi da je zadovoljena pravda.

Bundesliga

U njemačkom nogometu, Bundesliga je najviše nogometno klupsko natjecanje, odnosno takmičenje gdje učesnici putem međusobnih utakmica na kraju određuju državnog prvaka.

Izraz Bundesliga se također koristi i u Austriji, kao i za brojna ligaška takmičenja u drugim sportovima u tim državama.

Njemačka neobičnost se sastoji u tome, što je za razliku od drugih država, krenula dosta kasnije sa jedinstvenom nacionalnom ligaškom strukturom. Tek 1963. godine formirala se Bundesliga, a struktura i organizacija državnih nogometnih liga se često mijenjala sve do današnjih dana.

Charlton Athletic FC

Charlton Athletic Football Club je profesionalni nogometni klub iz Charltona, Engleska. Trenutno nastupa u League One, trećem rangu engleskog nogometa. Poznatiji je pod skraćenim nazivom Charlton ili pod nadimkom The Addicks.

Crystal Palace FC

Crystal Palace Football Club je profesionalni nogometni klub iz Londona, Engleska. Takmiči se u Premijer ligi, prvom rangu engleskog nogometa.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2008.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2008. je bilo 13. po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Austriji i Švicarskoj. Finalni turnir se odigrao između 7. i 29. juna na kojem je učestvovalo 16 reprezentacije. Turnir se odigrao na osam različitih stadiona u isto toliko gradova. Španija je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Njemačkke rezultatom 1-0 te drugi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Gol u finalu je postigao Fernando Torres u 33. minuti utakmice. Utakmica je odigrana pred 51.428 gledalaca na stadionu Ernst Happel u Beču. Glavni sudija utakmice bio je Roberto Rosetti.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2012.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2012. održano je u Poljskoj i Ukrajini od 8. juna do 1. jula 2012. Prvak Evrope je postala Španija.

FIFA

FIFA ili Fédération Internationale de Football Association je svjetska nogometna organizacija. Osnovana je 21. maja 1904. u Parizu.

Prvo svjetsko prvenstvo u nogometu, organizovano od strane ove organizacije, je održano 1930. godine u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je član ove asocijacije od 1996. godine.Sa sjedištem u švicarskom gradu Zürichu, u svom okrilju okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza.

FIFA je organizator sljedećih takmičenja:

Svjetsko prvenstvo u nogometu,

FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo,

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene,

Nogomet na Olimpijskim igrama.

FK Crvena zvezda

FK Crvena Zvezda je profesionalni nogometni klub iz Beograda, Srbija. Takmiči se u Superliga, prvom rangu srbijanskog nogometa.

Fulham FC

Fulham Football Club je profesionalni nogometni klub iz Londona, Engleska. Trenutno nastupa u Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa. Osnovan je 1879.i najstariji je profesionalni klub iz Londona. Domaće utakmice igra na stadionu Craven Cottage. Fulham je proveo 25 sezona u prvom rangu engleskog nogometa.

Fulham je po osvajanju Intertoto kupa (pobijedivši u dvije finalne utakmice Bolognu ukupnim rezultatom 5-3) nastupio u Kupu UEFA 2002. U tom takmičenju prošli su dva kola, ali ih je u trećem zaustavila berlinska Hertha. Tokom 1990-ih igrao je u 4. engleskoj diviziji, da bi se na početku novog milenija brzo vratio u prvu ligu. Poslije najgoreg perioda u klupskoj historiji (1994-1997), egipatski milioner Mohamed Al-Fayed uspijeva spriječiti finansijsku propast kluba i u periodu od 1997. do 2001. Fulham ulazi u Premijer ligu.

U Fulhamu je karijeru počelo nekoliko nogometnih engleskih legendi: Johnny Haynes, George Cohen, Bobby Robson, Rodney Marsh i Alan Mullery.

Interkontinentalni kup (nogomet)

Interkontinentalni kup je bilo nogometno takmičenje u organizaciji FIFA-e na kojem su učestvovali klubovi pobjednici kontinentalnih prvenstava Evrope i Južne Amerike. Prvi turnir održan je u 1960. a posljednji 2004. godine.

Jedanaesterac

Jedanaesterac ili penal vrsta je slobodnog udarca u nogometu koji se izvodi s 12 jardi, što je približno 11 metara ispred sredine gola. Samo golman smije braniti gol od napadačevog udarca.

Jedanaesterac se normalno izvodi tokom igre. Slični udarci se izvode u raspucavanju koji najčešće određuju pobjednika u kup-utakmicama nakon što ni produžeci ne daju pobjednika, iako se izvođenje jedanaesterca tokom igre i u raspucavanju ne uzimaju za istu vrstu.

Kapiten (nogomet)

Kapiten tima u nogometnom timu, ponekad poznat i kao skiper, jeste član tima izabran da bude vođa tima na terenu, i to je obično jedan od starijih ili iskusnijih članova sastava, ili igrač koji ima veliki uticaj na igru. Kapiten tima se obično prepoznaje tako što nosi kapitensku traku.

Napadač

U nogometu, napadač je igrač koji igra najbliže protivničkom golu, te je najviše zaslužan za postizanje golova. Ova pozicija je najpoznatija u nogometu, zbog činjenice da su napadači većinom najpoznatiji (Pelé, Maradona) i postižu najviše golova, te su zbog toga i skuplji i traženiji od ostalih igrača u ekipi.

Moderne nogometne formacije najčešće uključuju dva ili tri napadača. Treneri obično postave središnjeg napadača koji je postavljen naprijed (središnji napadač), te jednog napadača koji bude između središnjeg napadača i veznog reda (“plitki“ napadač).

Nogometna reprezentacija Litvanije

Nogometna reprezentacija Litvanije je reprezentacija koju kontrolira Nogometni savez Litvanije. Prvu utakmicu odigrala je 1923. Litva je 1940. pripojena SSSRu, a nakon osamostaljenja 1990. prvu utakmicu igrala je 27. maja protiv Gruzije.

Najveća pobjeda Litvanaca dogodila se 1995. na Baltičkom Kupu protiv Estonije. Litvanija je jedna od slabijih nogomenih reprezentacija u Evropi, uglavnom zato što nogomet nije najpopularniji sport u državi. Taj slučaj pojavljuje se kod još malo država. Glavni sport u Litvi je košarka, jer su Litvanci po statistici jedni od najviših ljudi na svijetu.

Nogometni savez Italije

Nogometni savez Italije (italijanski: Federazione Italiana Giuoco Calcio; F.I.G.C.) je najviše nogometno tijelo u Italiji. Sjedište nogometnog saveza je u glavnom gradu Rimu a tehnički odjel se nalazi u Firenci.Nogometni savez Italije je osnovan 1898. u vrijeme velike ekspanzije nogometa kao igre u Italiji, koja je došla iz Engleske. Prvobitni naziv je bio: Federacija Italijanskog Fudbala (italijanski: Federazione Italiana Football (FIF)) jer su tada sva pravila i termini bili preuzeti od Engleske nogometne asocijacije (FA). Član FIFA-e je od 1905. a UEFA-e od 1954. godine. Nogometni savez Italije organizira takmičenja:

Serie A (Prva nogometna liga Italije),

Serie B (Druga nogometna liga Italije),

Lega Pro (Treća nogometna liga Italije),

Serie D (Četvrta nogometna liga Italije),

Eccellenza (Peta nogometna liga Italije),

Italijanski nogometni kup (Italijanski: Coppa Italia)

Supercoppa Italiana (Nogometni superkup)

Futsal,

Takmičenje u ženskom nogometu.Pod kontrolom nogometnog saveza Italije su i nacionalne reprezentacije: muška, ženska te ostale reprezentacije u omladinskim kategorijama U21, U19, U18, U17.

Odbrambeni igrač (nogomet)

Odbrambeni igrač je igrač koji ima glavni zadatak da zaustavi protivnički napad. U rasporedu igrača na terenu, odbrambeni igrači igraju u liniji ispred golmana.

Postoje četiri vrste odbrambenih igrača: centralni bek ili štoper, libero ili čistač, lijevi odnosno desni bek i lijevi odnosno desni krilni bek. Za razliku od štopera i bekova čije su pozicije ključne u većini modernih formacija, libera i krilni bekovi su specijalizirani samo za određene tipove formacije.

Queens Park Rangers FC

Queens Park Rangers FC je profesionalni nogometni klub iz Londona. Trenutno nastupa u Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa.

UEFA

Union of European Football Associations (UEFA; Unija evropskih fudbalskih asocijacija) je rukovodeći organ fudbalskog sporta u Evropi. Ona predstavlja državne fudbalske saveze Evrope, održava evropska takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontrolira novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja.

UEFA je jedna od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu 2006. godine, 14 je dodijeljeno savezima UEFA-e.

UEFA je osnovana 15. juna 1954. u Baselu, Švicarska, nakon diskusija između fudbalskih saveza Francuske, Italije i Belgije. Sjedište se nalazilo do 1959. u Parizu, prije nego što je organizacija preselila u Bern. Henri Delaunay je bio prvi generalni sekretar, Ebbe Schwartz predsjednik. Rukovodeći centar je od 1995. u Nyonu, Švicarska. Početkom je sadržavala 25 državnih saveza. Nakon 3. maja 2016. i prijema Nogometnog saveza Kosova u svoje punopravno članstvo, UEFA danas broji 55 punopravnih članica, uključujući i neevropske nogometne saveze kao Tursku, Kipar, Izrael, Gruziju, Armeniju, Azerbejdžan i Kazahstan.

UEFA, kao predstavnica državnih saveza, ima nekoliko sporova sa Evropskom komisijom. U 1990-im su se teme kao televizijska prava i posebno međunarodni prelasci igrača (Bosman-pravilo) morali promjeniti, da bi ostali u skladu sa evropskim pravom.

UEFA je 1. aprila ukinula N/FSBiH sa svoje karte. Nogometni Savez Bosne i Hercegovine nije usvojio Statut, koji su FIFA i UEFA tražile. Tek će se možda do kraja maja ove godine formirati novi NSBiH, koji bi formirala UEFA i FIFA.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je član ove asocijacije od 1998. godine.

Ljetni
Zimski

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.