Muhammed Mursi

Muhammed Mursi Isa el-Ajjat [1](20. august 1951, Šerkijja, sjeverni Egipat - 17. juni 2019. Kairo, Egipat) bio je prvi demokratski i slobodno birani predsjednik Egipta. Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, stranke koja je pobijedila na parlamentarnim izborima.

Mursija je sa vlasti zbacila vojska 3. jula 2013., nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.[2] 1. septembra 2013. godine, pokrenuto je suđenje zbog optužbi za podsticanje na smrtonosno nasilje. [3] On je također imao suđenje za podsticanje na ubistvo, [4] špijunažu, [5] i udruživanje radi vršenja djela terorizma. [6] Osuđen je bio na 20 godina zatvora, ali je oslobođen optužbe za ubistvo, 21 aprila 2015. [7] 16. maja 2015 osuđen je na smrt od strane egipatskog suda zbog njegove uloge u bijegu iz zatvora Wadi el-Natrun za vrijeme revolucije 2011. godine, iako je sud izjavio da će izreći svoju konačnu odluku 2 juna. [8]

Prema službenim inofrmacijama egipatskih vlasti umro je 17. juna 2019. godine, u sudnici, nakon što mu je pozlilo tokom sudskog procesa koji se vodio protiv njega.

Muhammed Mursi
Mohamed Morsi-05-2013
Predsjednik Egipta
Vrijeme na vlasti
30. juni 20123. juli 2013.
Prethodnik Hosni Mubarak
Član parlamenta
Vrijeme na vlasti
2000 - 2005
Rođenje 20. august 1951.
Šerkijja, Egipat
Smrt 17. juni 2019. (starost: 67)
Kairo, Egipat
Politička stranka Stranka slobode i pravde
Vjera Islam

Biografija

Edukacija

Studirao je inžinjerstvo na Kairskom univerzitetu, gdje je 1978. godine magistrirao metalurgiju. Svoje obrazovanje nastavlja u SAD. Doktorirao je na Kalifornijskom državnom univerzitetu (University of Southern California) 1982. godine, gdje je i predavao do 1985. Od 1985 do 2010 radio je kao profesor na "University of Zagazig" u Egiptu.[9]

Politika

Muhammed Mursi je se 1977. godine prikljucio Muslimanskoj braći[10]. Mubarakov režim nije dopuštao ovom pokretu osnivanje sopstvene stranke, tako da su se njihovi kandidati morali kandidirati kao nezavisni kandidati. Muhammed Mursi uspijeva da u parlamentarnim izborima 2000. godine kao nezavisni kandidat uđe u parlament. Njegov angažman je toliko dobar, da biva biran za najboljeg parlamentarca na svijetu 2000-2005 godine[9]. Kao aktivni član Muslimanske braće, Muhammed Mursi učestvuje u više demonstracija protiv Mubarakovog režima i biva više puta hapšen. Nakon Mubarakovog pada, Muslimanska braća osnivaju svoju stranku "Stranka slobode i pravde" i biraju Muhammeda Mursija za svog vođu. Kao takav kandidira se za predsjednika Egipta i pobjeđuje u prvim slobodnim i demokratskim izborima sa ukupno 51,7% glasova.

Internet stranice

[1] - Stranka slobode i pravde

Reference

  1. ^ Saff,br. 320; 2012, Prvi slobodni izbori za predsjednika Republike Egipat, http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=10984:prvi-slobodni-izbori-za-predsjednika-republike-egipat&catid=57:drutvo-i-politika&Itemid=82
  2. ^ http://balkans.aljazeera.net/vijesti/egipat-uzivo-svrgnut-muhamed-mursi
  3. ^ Egypt's Morsi to be tried for inciting violence USA Today
  4. ^ Frequently Asked Questions about Egypt's Morsi trial Ahram Online
  5. ^ Prosecutor general orders Morsi tried for espionage along with Brotherhood leaders Daily News Egypt
  6. ^ Egypt's Morsi charged with 'terrorist acts' Al Jazeera
  7. ^ Egypt's Mohammed Morsi sentenced to 20 years in jail The Telegraph
  8. ^ Mohammed Morsi: Egypt's ex-leader sentenced to death BBC News
  9. ^ a b Oficijelna Web-stranica Muslimanske braće ,http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=29964 (Tekst na Engleskom jeziku)
  10. ^ Morsi inaugurated in Egypt, http://www.mcclatchydc.com/2012/06/30/154524/morsi-inaugurated-in-egypt.html (Tekst na Engleskom jeziku)
Egipat

Egipat (arapski: مصر‎ Misir), službeno Arapska Republika Egipat, jeste transkontinentalna zemlja koja obuhvata sjeveroistočni ugao Afrike i jugozapadni dio Azije, preko kopnenog mosta koje obrazuje Sinajsko poluostrvo. Većina teritorije od 1.010.000 kvadratnih kilometara leži u dolini rijeke Nil. Egipat graniči sa Sredozemnim morem na sjeveru, pojasom Gaze i Izraelom na sjeveroistoku, Akapskim zalivom i Crvenim morem na istoku, Sudanom na jugu i Libijom na zapadu.

Sa preko 86 miliona stanovnika, Egipat je treća najmnogoljudnija država Afrike i 15. na svijetu. Velika većina stanovništva živi u blizini obale rijeke Nil, na površini od gotovo 40.000 kvadratnih kilometara, gdje se nalazi obradivo zemljište. Velika područja pustinje Sahare, koja čini većinu teritorija Egipta, su slabo naseljena. Polovina stanovništva Egipta živi u urbanim područjima, u gusto naseljenim gradovima kao što su Kairo, Aleksandrija i drugi veći gradovi u delti Nila.

Egipat ima najdužu historiju jedne moderne države, i u kontinuitetu je naseljen od 10. milenijuma p.n.e. Egipat je, sa svojim spomenicima kao što je Giza i Sfinga koje su izgrađene u antičko vrijeme, bio jedna od najmoćnijih država svog vremena i jedan od prvih šest civilizacija koje se javljaju samostalno u svijetu. Njegove drevne ruševine, kao što su one u Memphisu, Tebi, Karnaku i Dolini kraljeva kod Luksora, su značajni fokus arheoloških studija i popularnih interesa cijelog svijeta. Osim što ima bogato kulturno nasljeđe, Egipat je bogat i kulturnim nasljeđem, te privlači goste iz cijelog svijeta koji odmaraju i na Crvenomorskoj rivijeri, koja zapošljava 12 posto njegove radne snage.

Moderni Egipat se smatra regionalnom silom sa značajnim kulturnim, političkim i vojnim utjecajem u Sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i općenito muslimanskom svijetu. Ekonomija Egipta je jedna od najvećih i najraznovrsnijih na Bliskom istoku, sa sektorima kao što su turizam, poljoprivreda, industrija i usluge.

Hosni Mubarak

Muhamed Hosni Said Mubarak (arapski محمد حسنى سيد مبارك, Al-Minufiyya, 4. maja 1928.), poznat kao Hosni Mubarak (حسنى مبارك'), je egipatski političar i vojskovođa koji je od 14. oktobra 1981. do 11. februara 2011. bio predsjednik Egipta.

Mubarak je nakon svog promaknuća u Egipatskom ratnom zrakoplovstvu postavljen za potpredsjednika Egipta. Predsjednik države postao je naslijedivši Anvar el-Sadata koji je ubijen u atentatu 6. oktobra 1981.

11. februara 2011. godine, u kratkom televizijskom obraćanju potpredsjednik Egipta Omar Suleiman je obavijestio javnost da Hosni Mubarak odlazi i da vlast predaje vojnom vijeću. Bio je to rezultat osamnaesto-dnevnog protesta egipatskog naroda protiv njega i vladajućeg režima.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.