Mozambik

Mozambik (portugalski: Moçambique; izgovor: [mʊsɐmˈbik]) jest država u jugoistočnoj Africi. Glavni grad je Maputo. Mozambik je od 12. novembra 1995. godine član Commonwealtha. Nacionalni praznik je 25. juna, po Danu nezavisnosti od Portugala (1975). Mozambik se nalazi na obali Indijskog okeana, između 10 i 27 stepeni južne geografske širine. Graniči sa Tanzanijom, Malavijem, Zambijom, Zimbabveom, Južnoafričkom Republikom i Svazilandom. Mozambičkim kanalom na istoku, Madagaskar je odvojen od afričkog kontinenta.

Republika Mozambik
República de Moçambique (pt)
Zastava Grb
Zastava Grb
HimnaPátria Amada

Položaj Mozambika na karti
Položaj Mozambika
Službeni jezik Portugalski jezik
Državno uređenje Republika
 -  Predsjednik Armando Guebuza
 -  Predsjednik vlade Aires Bonifácio Ali
Nezavisnost Od Portugala 25. juna 1975
Površina
 -  Ukupno 801.590 km2 (35)
 -  Vode (%) 2,2
Stanovništvo
 -  Ukupno (juli 2011.) 22.948.858 (54)
 -  Gustoća stanovništva 24/km2 (178)
BDP (PKM) 2007.
 -  Ukupno 7.559 mil. US$ (122)
Gini (1996-97) 39.6 
HDI (2010) 0.284 (nizak) (165)
Valuta Novi metikal (MZN)
Vremenska zona UTC +2
Topografija
 -  Najviša tačka Monte Binga
2.436 m m
 -  Najveće jezero Malawi jezero
km2
 -  Najveća rijeka Zambezi
km
Internetska domena .mz
Pozivni broj 258

Historija

Antičko doba

Stari stanovnici Mozambika bili su lovci i sakljupljači iz naroda San (ljudi iz grmlja), ali su potisnuti od strane Bantu naroda koji su se doselili na ovo područje u nekoliko navrata tokom 1. vijeka. Ti Bantu narodi bili su pretežno poljoprivrednici, a njihovim dolaskom počelo je i željezno doba u ovom dijelu svijeta. Na području Mozambika postoji veći broj nalazišta iz željeznog doba te se oni naučno istražuju. Nalazi datiraju iz perioda između 200. i 1000. godine. Najjužnije nalazište nalazi se u području Matole u blizini južne granice Mozambika prema Južnoafričkoj Republici, nedaleko trgovačkog grada Chibuene iz željeznog doba, u pokrajini Inhambane. Kultura keramike iz željeznog doba nazvana je Nampula tradicija po istoimenoj pokrajini Nampula na sjeveru zemlje. S druge strane, kultura Nkope raširena je u unutrašnjosti zemlje, pretežno u blizini jezera Malavi. Čak i tamo, stotinama kilometara udaljeno od obale, postoje ostaci staklenih perli i druge naznake intenzivne trgovine s obalnim područjem, kao što su Chibuene. Tokom 1. milenija počela se javljati i Svahili kultura u obalnim područjima. Najraniji spomeni trgovačkih veza između Crvenog mora i istočne Afrike pronađeni su u takozvanom Periplus Maris Erythraei, djelu iz 1. vijeka nove ere, koje opisuje neke trgovačke rute kao i luke između Crvenog mora i obale Istočne Afrike.

Srednji vijek

Prije dolaska evropskih kolonijalnih osvajača, na ovom području, pogotovo na obalama Afrike vladali su Arapi. Baveći se trgovinom između Orijenta i Indije, prodavali su zlato, slonovaču i roblje iz Afrike. Prvi Portugalci došli su 1497. godine u Sofalu, pod zapovjedništvom Pedra da Covilhãoa koji je od portugalskog kralja dobio zadatak, otkriti novi pomorski put od Arabije do Istočne Afrike. 1498. godine Vasco da Gama na putu za Indiju otkriva Mozambik. Na otoku Ilha de Moçambique, susreće se sa šeikom Moussa Ben Mbiki, a po otoku, ovo područje dobija ime. Nakon toga Portugalci učvršćuju trgovinska središta i u potrazi sa zlatom, zaposjedaju središnje kontinentalne dijelove, dolinom Zambezija. Baveći se prodajom robova, zanemaruju lokalno stanovništvo i eksploatišu prirodna bogatstva. Porugalski kolonijalizam traje do 20. vijeka, a uslovi života lokalnog stanovništva se pogoršavaju. Glavni grad do 1898. godine bio je Ilha de Moçambique.

Novi vijek

Pod britanskim pritiskom 1890. godine Portugal je morao odustati od stvaranja južnoafričkog kolonijalnog carstva, koje bi uključivalo Angolu i Mozambik. Time se uticaj britanskog kapitala u portugalskim kolonijama jako povećava. Pregovori o britansko-njemačkom savezu i zajedničkom uticaju u Africi, dovode 1898. do Angolskog dogovora, kojim se u slučaju da Portugal potrebuje novčana sredstva, može ih dobiti iz zajedničkog britansko-njemačkog fonda, a kao garancija bi bile portugalske kolonije. U slučaju insolventnosti Porugala, Angola i sjeverni dio Mozambika pripali bi Njemačkoj, a južni dio Mozambika Velikoj Britaniji. Time je Njemačka odustala od podrške Bura u Južnoj Africi u borbi protiv Velike Britanije. Dogovor je potpisan 30. augusta 1898. godine, ali nikada nije proveden u djelo, te se 1899. godine Windsorskim dogovorom, produžava zaštitna garancija za Portugal i sve njegove kolonije. Mada britansko-njemački savez nikada nije zaživio, Velika Britanija 1912-14. godine pokušava ubrzati propast Portugalskog carstva. Posjetom britanskog kralja 1913. godine u Berlinu, dorađuje se dogovor iz 1898. godine u korist Njemačke. Mada Velika Britanija odugovlači sa ratificiranjem sporazuma, te nakon atentata u Sarajevu 1914. godine i početkom Prvog svjetskog rata, sprovođenje ovog sporazuma postaje nemoguće. Time Mozambik i Angola ostaju u posjedu Portugala. Za vrijeme rata 1915. godine Južna Afrika proglašava Mozambik svojim ratnim ciljem, a 1917. godine njemačke trupe se povlače iz Njemačke istočne Afrike prema Mozambiku i do 1918. godine zauzimaju veći dio sjevernog dijela Mozambika. Kao ratnu odštetu Portugalska istočna Afrika Versajskim mirom 1919. dobija područje tzv. Kionga-trougla sa površinom oko 1.000 km2.

1962. godine osniva se oslobodilački pokret FRELIMO, koji 1964. godine prelazi na oružani borbu protiv Portugalaca, sa velikim uspjesima pogotovo na sjeveru Mozabmika. Tek nakon pada diktature u Portugalu, Karanfilskom revolucijom, Mozambik se uspijeva osloboditi kolonijalizma 25. juna 1975. godine, nakon skoro 500 godina portugalske vladavine. Proglašava se Narodna republika Mozambik, a Samora Machel se, bez sprovedenih demokratskih izbora proglašava prvim predjednikom. 1986. godine. Machel gine u 1986. godine u avionskoj nesreći, a marksistička struja u FRELIMO-u preuzima vlast. FRELIMO nacionalizira industriju i osniva poljoprivredne zadruge, po uzoru na sovjetske principe. Iseljavanjem evropskih stručnjaka, privreda slabi. Polovinom sedamdesetih osniva se novi pokret otpora RENAMO, podržavan od Južnoafričke Republike i Rodezije.

Od. 1976. godine u Mozambiku traje 16-godišnji građanski rat između pokreta FRELIMO i RENAMO, koji je državu doveo do privredne i ekonomske propasti. Mozambik podržavaju trupe iz Zimbabvea (tada Rodezije), sa 10.000 vojnika kojima je bio zadatak osiguranje koridora Beira. Od 1983. u zemlji se nalaze oko 750 vojnih savjetnika iz Kube, 600 iz Sovjetskog saveza i 100 iz Demokratske republike Njemačke.

Tek potpisivanjem mirovnog sporazuma u Rimu 1992. godine i uz pomoć mirovnih trupa Ujedinjenih nacija, dolazi do stabilizacije države i osnivanja opozicionih političkih partija. Od 1995. godine Mozambik je pored Kameruna jedini član Commonwealtha, koji nije bio britanska kolonija. Iseljavanje bijelaca, te jaka privredna zavisnost od Južnoafričke Republike, česta suša i dugotrajni građanski rat i njegove posljedice su uzroci slabog ekonomskog razvoja zemlje, te je Mozamik jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Političkim promjenama jednopartijskog sistema marksističko-lenjinističkog pravca i odricanja od strane pokreta FRELIMO, pokret RENAMO se razvio u opozicijsku stranku, te dolazi do prvih parlamentarnih izbora u oktobru 1994. godine, koji su održani pod kontolom posmatračke misije ONUMOZ-a. Pod pritiskom susjednih država, stvara se vlada u suradnji sa opozicionim strankama. Prestankom postojanjem pokreta FRELIMO, izradom Ustava, uvođenjem jednopartijskog sistema i normaliziranjem odnosa sa Južnoafričkom Republikom, u oktobru 2007. godine, dodijeljena je Vladi Mozambika nagrada Mo Ibrahim fondacije.[1] U februaru 2000. godine usljed obilnih kiša, došlo je do velikih poplava koje su prourokovale mnogobrojne ljudske žrtve.

Geografija

Gurue Mount Murresse
Mount Murresse sa plantažama čaja u distriktu Gurúè, pokrajine Zambezia, u sjevernom Mozambiku

Obala Mozambika prema Indijskom okeanu duga je oko 2.740 km. Od pravca obale prema unutrašnjosti prostiru se visoravni sa prosječnom nadmorskom visinom od oko 1.000 m, te nakon toga prema zapadu se nalazi planinski vrhovi sa najvišim vrhom Monte Binga u pokrajini Manica, na granici sa Zimbabveom, sa visinom od 2.436 m.

U pravcu sjever-jug Mozambik je dugačak oko 2.000 km, a u pravcu zapad-istok 50 do 600 km. Granice Mozambika duge su 4.571 km, od čega na Malavi otpada 1.569 km, Južnoafričku Republiku 491, Svazi 105, Tanzaniju 756 km, Zambiju 419 km i Zimbabve 1.231 km.

Rijeke

Mnogobrojne rijeke, koje se ulijevaju u Mozambički zaliv presijecaju Mozambik, a najduža rijeka je Zambezi sa 2.574 km, koja je u svom gornjem dijelu pregrađena branom Cahora Bassa. Ostale rijeke su Rovuma, na granici prema Tanzaniji, te Save i Limpopo.

Jezera

Na granici sa Malavijem nalazi se jezero Malavi, iz kog otiče rijeka Shire, koja se ulijeva u Zambezi. Mozambik je 35. zemlja po površini na svijetu, a 18 % površine su šume, 4 % obradiva polja, 55 % travnjaci i livade.

Klima

U Mozambiku se izmjenjuju dvije sezone godišnje: kišna sezona visokih temperatura traje od novembra do aprila u kojoj pada oko 80% svih padavina, a hladna suha sezona traje od maja do septembra. Prosječne temperature su 13 do 24 °C u julu, te 22 to 31 °C u februaru. Količina padavina zavisna je od regiona i kreće se od 700 do 1500 mm godišnje. Temperature su u kišnim mjesecima tropske, dok suhi period obilježavaju hladne noći.

U nekim godinama, kao npr. 2007-08. došlo je izuzetno velikih padavina, koje su prouzrokovalae ljudske žrtve i imale za posljedice veliki uticaj na prinose u žetvi.[2]

Administrativna podjela

Mozambique Provinces numbered 300px
Karta pokrajina u Mozambiku

Mozambik je teritorijalno i politički podijeljen u deset pokrajina i jednim distriktom, kao glavnim gradom:

 1. Cabo Delgado
 2. Gaza
 3. Inhambane
 4. Manica
 5. Maputo (glavni grad)
 6. Maputo (pokrajina)
 7. Nampula
 8. Niassa
 9. Sofala
 10. Tete
 11. Zambezia

Pokrajine se dijele na distrikte, kojih u Mozambiku ima ukupno 129. Veći gradovi su: Matola, Beira, Sofala i Nampula.

Demografija

Mozambique-demography
Razvoj stanovništva od 1961 do 2003. godine

Prosječni životni vijek pri rođenju u Mozambiku je između 48,4 i 51,78 godina.[3][4][5] Od ukupnog broja stanovnika, 43 % je ispod 15 godina starosti, a samo 3 % preko 65 godina. Prosječna stopa fertiliteta iznosi 5,4 djece po ženi (stanje 2008).[6]

Etničke grupe

Većina od ukupnog broja stanovnika Mozambika pripada Bantu grupi naroda. Najbrojniji narod sa oko 40% stanovništva su Makui, zatim sa 21% Tsonga. Wayao, narod koji živi i u Malaviju čine 12% stanovništva, te Makonde sa 11% na sjeveroistoku zemlje. Etničke grupe istočnoafričke grupe Svahilija živi u obalnom području te čini 7% od ukupnog broja stanovništva. Osim njih, s udjelom od 4% su narod Chewa, koji uglavnom naseljavaju Malavi, te na zapadu, sa udjelom od 3% narod Shona, koji većinu ima u Zimbabveu. Veliki broj stanovnika su useljenici (1,7% su Kinezi, a veći udio imaju Indijci), Evropljani (uglavnom Portugalci) i Južnoafrikanci. Najveći problem je povratna migracija sa gotovo pet miliona raseljenih osoba i povratak 1,7 miliona izbjeglica iz susjednih zemalja nakon završetka Mozambijskog građanskog rata, te oko 15.000 Mozambikanaca iz bivše Demokratske republike Njemačke.[7]

Religija

Približno 47 % stanovništva su pripadnici animalističkih religija. Oko 35 % su kršćani, od čega su 31 % rimokatolici (rasprostranjeni pretežno na jugu i jugozapadu zemlje). Ostatak stanovništva (oko 18 %) su muslimani (uglavnom suniti, koji žive uglavnom na sjeveru i u obalnom području).[8]

Kultura

Reference

 1. ^ http://www.moibrahimfoundation.org
 2. ^ Zambia declares floods 'disaster', BBC NEWS, Africa
 3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 28 Novembar 2013. Pristupljeno 22 Novembar 2011. Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
 4. ^ http://apps.who.int/ghodata/?vid=61120
 5. ^ https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mz.html
 6. ^ Baza podataka o državama Njemačke zaklade svjetskog stanovništva: "Mosambik"
 7. ^ Der Brockhaus in fünf Bänden. Mannheim: F.A.B. 2004.
 8. ^ Auswärtiges Amt:Mosambik

Vanjski linkovi

.mz

.mz je najviši Internet domen za Mozambik.

16. septembar

16. septembar / rujan (16. 9) jest 259. dan godine po gregorijanskom kalendaru (260. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 106 dana.

Afrički kup nacija 1986.

Afrički kup nacija 1986. je bilo 15. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Egiptu od 7. do 21. marta 1986. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Na kraju prvenstva Egipat je treći put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Kamerun a treće Obala Slonovače. Roger Milla, reprezentativac Kameruna je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Afrički kup nacija 1996.

Afrički kup nacija 1996. je bilo 20. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Južnoafričkoj Republici od 13. januara do 3. februara 1996. godine. Na turniru je prvi put u historiji učestvovalo 15 ekipa. Aktuelni prvak Nigerija se u posljednjim trenucima prije početka prvenstva povukla sa turnira. Na kraju prvenstva domaćin Južnoafrička Republika je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Tunis a treće Zambija. Kalusha Bwalya, reprezentativac Zambije je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 1998.

Afrički kup nacija 1998. je bilo 21. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Burkini Faso od 7. do 28. februara 1998. godine. Na turniru je prvi put u historiji učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Egipat je četvrti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Južnoafrička Republika a treće Demokratska Republika Kongo. Hossam Hassan i Benedict McCarthy su bili najbolji strijelci prvenstva sa sedam postignutih golova.

Afrički kup nacija 2010.

Afrički kup nacija 2010. je bilo 27. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Angoli od 20. do 31. januara 2010. godine. Na turniru je učestvovalo 15 ekipa. Prvobitno je trebalo učestvovati 16 ekipa ali je Togo odustao od nastupa na takmičenju. Na kraju prvenstva Egipat je sedmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Gana a treće Nigerija. Gedo, reprezentativac Egipta je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

CAF

CAF (engleski: Confederation of African Football) je rukovodeći organ nogometa u Africi. Predstavlja državne nogometne saveze Afrike, održava afrička takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja. CAF je jedan od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. godine, 5 je dodijeljeno savezima CAF-a.

CAF je osnovan 8. februara 1957. godine u Kartumu glavnom gradu Sudana, od strane egipatskog, etiopskog, južnoafričkog i sudanskog nogometnog saveza na osnovu ranijih razgovora između ovih saveza održanih, 7. juna 1956. godine u Avenida hotelu u portugalskom Lisabonu. Youssef Muhamed je bio prvi glavni sekretar, a Abdel Aziz Abdallah Salem prvi predsjednik CAF-a. Administrativno središte se od 2002. godine nalazi u gradu 6th of October City koji se nalazi nedaleko od Kaira. Trenutno broji 56 članica, 54 punopravnih članova i dvije pridružene članice: Zanzibar i Réunion.

Sadašnji predsjednik CAF-a je Issa Hayatou,Suketu Patel je prvi a Almamy Kabele Camara je drugi potpredsjednik dok je Hicham El Amrani glavni sekretar.

Grb Mozambika

Grb Mozambika je usvojen 1990. U sredini grba se nalaze AK-47 (odbrana), krampa (poljoprivreda), knjiga (edukacija) i izlazeće sunce iznad mape Mozambika. Oko grba se smješteni šećerna trska i kukuruz. Iznad grba je crvena petokraka simbol socijalizma, a ispod natpis "Republika Mozambik".

Istočna Afrika

Istočna Afrika je najistočnija regija afričkog kontinenta, a sastoji se od slijedećih država:

Članica Istočnoafričke Zajednice / Istočnoafričke Federacije:

Burundi (ponekad se uključuje i u Srednju Afriku)

Južni Sudan (ponekad se uključuje i u Srednju Afriku)

Kenija

Ruanda (ponekad se uključuje i u Srednju Afriku)

Uganda

TanzanijaDržava na poluotoku zvanom Rog Afrike:

Džibuti

Eritreja

Etiopija

Somalija

Mikrodržava u indijskom okeanu:

Komori

Mauricijus

Sejšeli

Réunion (Francuska prekomorska teritorija)

Mayotte (Francuska prekomorska teritorija)

Država koje su ponekad uključene i u Južnu Afriku:

Madagaskar

Mozambik

Država koje su također ponekad uključene u Južnu Afriku, ali nekada su činile Srednjoafričku federaciju:

Malavi

Zambija

Zimbabve

Država doline rijeke Nil:

Egipat (ponekad se uključuje i u Sjevernu Afriku)

Sudan (ponekad se uključuje i u Sjevernu Afriku)

Južna Afrika (regija)

Južna Afrika predstavlja najjužniju regiju afričkog kontinenta.

U zavisnosti sa kojeg aspekta se ova regija posmatra, postoje različita tumačenja njenih granica, pogotovo sa stanovišta geografije i geopolitike.

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2015.

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2015. je bilo nogometno takmičenje u sklopu Afričkog kupa nacija 2015. koje je održano u periodu od 11. aprila do 19. novembra 2014. godine. Na Afrički kup nacija 2015. se kroz kvalifikacije kvalificiralo 15 reprezentacija dok je Ekvatorijalna Gvineja kao organizator završnog turnira imala obezbjeđeno učešće na prvenstvu bez učestvovanja u kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa H

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa H bila je jedna od 13 grupa u sklopu kvalifikacija za Afrički kup nacija 2017. U grupi H nalazile su se četiri reprezentacije, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Gana kao prvoplasirana reprezentacija u grupi kvalificirala se na prvenstvo. Mozambik, Ruanda i Mauricijus nisu se kvalificirali na Afrički kup nacija 2017.

Maputo

Maputo je glavni i najveći grad Mozambika. Leži na obali Indijskog okeana; njegova luka u zaljevu Delagoa ubraja se među najbolje u južnoj Africi. Osnovan oko 1720. Razvoj grada ubrzan je izgradnjom željezničke pruge do Johannesburga i Pretorie.

Ima savremeno opremljenu luku s velikim robnim prometom. Razvijene su prehrambena, tekstilna i hemijska industrija; postoji i tvornica cigareta. Univerzitet je osnovan 1963. U blizini je aerodrom Gago Continho.

Mozambik na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Mozambik na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao je jedan atletičar.

Mozambički kanal

Mozambički kanal je dio Indijskog okeana sa položajem između Madagaskara i Mozambika. Dug je oko 1.600 i širok oko 419 km na svojoj najužoj tački između Mozambika i Madagaskara. Kanal dostiže najveću dubinu od 3.292 metra i to na mjestu koje se nalazi otprilike 230 km daleko od obale Mozambika. Kroz kanal u južnom smjeru protiče topla morska struja koja se spaja sa Agulhaškom strujom u blizini istočne obale Južne Afrike.

Portugalski jezik

Portugalski jezik (a língua portuguesa) je jezik iz romanske grupe jezika i službeni jezik u nekoliko država širom svijeta: Portugal, Brazil (zemlji u kojoj živi 80% od ukupnog broja govornika tog jezika), Angola, Gvineja Bisau, Mozambik, Sao Tome i Principe i Zelenortska Republika.Osim toga, jedan je od službenih jezika u državama i teritorijama: Istočni Timor, Ekvatorska Gvineja i Makao. Kao rezultat portugalske ekspanzije tokom kolonijalnog perioda, uticaji portugalskog jezika se mogu u područjima: Goa, Daman i Diu u današnjoj Indiji, gradu Batticaloa na istočnoj obali Šri Lanke, na Indonezijskom ostrvu Flores i Malaci u Maleziji.

Sa približno 215 do 220 miliona ljudi kojima je to maternji jezik i sa ukupno oko 260 miliona govornika, portugalski jezik je šesti jezik po broju govornika u svijetu i treći evropski jezik po istom kriteriju (poslije engleskog i španskog). Glavni je jezik na južnoj zemljinoj hemisferi i vodeći jezik Južne Amerike i drugi jezik Latinske Amerike. Službeni je jezik Evropske unije, Mercosul-a, OAS-a, ECOWAS-a i Afričke unije.

Zastava Mozambika

Na zastavi Republike Mozambik (kao i na grbu), nalaze se prekriženi Kalašnjikov (AK-47) i motika.

Zastava je usvojena 1. maja 1983. Slična je zastavi FRELIMO - mozambičkog frnota za oslobođenje koja je korištena u borbi za nezavisnost od Portugala.

Boje na zastavi nose simboličko značenje:

Zelena - bogatstvo tla

Crna - Afrički kontinent

Žuta - bogatstvo minearala

Bijela - mir

Crvena - borba za nezavisnostSimbolizam grba je sljedeći:

žuta zvijezda predstavlja socijalističko opredjeljenje zemlje. Knjiga predstavlja obazovanje, motika - seljake i agrukulturu, a AK-47 odlučnost zemlje da se bori za slobodu.

2005. organizovan je konkurs za izbor nove zastave i iako su tada odabrali jednu ona se još uvijek ne koristi.

Države
Teritorije i
nepriznate države
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice
Suverene države
Zavisne teritorije
Članice
Suspendirani
Zemlje s
posmatračkim statusom
Muslimanske organizacije
s posmatračkim statusom
Međunarodne organizacije
s posmatračkim statusom
Članovi
Posmatrači

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.