Mauricijus

Mauricijus (en. izgovor /məˈrɪʃəs/; Mauricijski kreole: Moris; fr.: Maurice, izgovor: [mɔˈʁis]), službeno Republika Mauricijus je ostrvska država, udaljena od jugoistočne obale afričkog kontinenta, u jugozapadnom dijelu Indijskog okeana, oko 900 kilometara istočno od Madagaskara. U dodatku ostrvu Mauricijus, Republika uključuje ostrva: Cargados Carajos, Rodrigues i Ostrva Agalega. Ostrvo Mauricijus je dio ostrvlja Mascarene, sa francuskim ostrvom Réunion 200 km na jugozapadu, i ostrva Rodrigues 570 km na sjeveroistoku. Površina Mauricijusa je 2040 km2. Glavni grad je Port Louis.

Republika Mauricijus
Republic of Mauritius engleski
République de Maurice francuski
Republik Moris mauricijski kreolski
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Motherland"

Položaj Mauricijusa na karti
Položaj Mauricijusa
Službeni jezik engleski, francuski i mauricijski kreolski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Anerood Jugnauth
 -  Predsjednik vlade Navinchandra Ramgoolam
Nezavisnost Od Ujedinjenog Kraljevstva 12. marta 1968
Površina
 -  Ukupno 1.860 km2 (168.)
 -  Vode (%) 0,05
Stanovništvo
 -  Ukupno 1.189.825 (149.)
 -  Gustoća stanovništva 588/km2 
Valuta Mauricijska rupija (100 centa)
Vremenska zona UTC +4
Internetska domena .mu
Pozivni broj 230

Historija

Ostrvo su otkrili Portugalci 1505. godine. Prvi kolonizatori su bili Holanđani koji su naselili ostrvo 1638. godine, dajući mu ime po princu Morisu od Nasaua. Francuzi su vladali ostrvom tokom osamnaestog vijeka, a ostrvu su dali ime Ile de France. Britanci su preuzeli ostrvo 1810, i vratili mu ime Mauricijus.

Mauricijus je nezavisnost dobio 1968, kada je država postala republika. Mauricijus je demokratska zemlja, i jedna je od najrazvijenijih zemalja Afrike.

Vlada

Na čelu države se nalazi predsjednik, koga bira parlament (National Assembly) na period od pet godina. Parlament ima 62 poslanika koji se biraju na izborima, dok se 4 do 8 poslanika biraju iz reda nacionalnih manjina. Vladom upravlja premijer i Vijeće ministara.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

Mauricijus je zajedno sa Réunionom i Rodriguesom dio Maskarenskih otoka. Ovaj arhipelag je stvoren nizom vulkanskih erupcija. Mauricius je nastao prije oko 8 do 10 miliona godina. Na tom području više nema vulkanskih aktivnosti.

Najviši vrh Mauriciusa je Piton de la Riviere Noire i visok je 828 m.

Klima na otoku je tropska, zime su tople i suhe, a ljeta vlažna i vrela. Ljeti cikloni često pogađaju otok.

Glavni i najveći grad je Port Louis, koji se nalazi na sjeverozapadu. Drugi veći gradovi su Curepipe, Vacoas, Phoenix, Quatre Bornes, Rose-Hill i Beau-Bassin.

Privreda

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.mu

.mu je najviši Internet domen za Mauricijus. Administracija ovog domena vrši MUNIC.

29. decembar

29. decembar / prosinac (29. 12) jest 363. dan godine po gregorijanskom kalendaru (364. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 2 dana.

Afrički kup nacija 1974.

Afrički kup nacija 1974. je bilo deveto kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Egiptu od 1. do 14. marta 1974. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Na kraju prvenstva Zair je drugi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Zambija a treće Egipat. Ndaye Mulamba, reprezentativac Zaira je bio najbolji strijelac prvenstva sa devet postignutih golova.

Britanske indijskookeanske teritorije

Britanske indijskookeanske teritorije (BIOT, engleski: British Indian Ocean Territory) su prekomorsko teritorije Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao što ime govori, nalaze se u Indijskom okeanu, na pola puta između Afrike i Indonezije.

Ove teritorije obuhvaćaju šest atola arhipelaga Chagos, sa preko 1000 pojedinačnih ostrva.

Najveće ostrvo je Diego Garcia, mjesto zajedničkog vojnog objekta (strateški vrlo značajnog) Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

CAF

CAF (engleski: Confederation of African Football) je rukovodeći organ nogometa u Africi. Predstavlja državne nogometne saveze Afrike, održava afrička takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja. CAF je jedan od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. godine, 5 je dodijeljeno savezima CAF-a.

CAF je osnovan 8. februara 1957. godine u Kartumu glavnom gradu Sudana, od strane egipatskog, etiopskog, južnoafričkog i sudanskog nogometnog saveza na osnovu ranijih razgovora između ovih saveza održanih, 7. juna 1956. godine u Avenida hotelu u portugalskom Lisabonu. Youssef Muhamed je bio prvi glavni sekretar, a Abdel Aziz Abdallah Salem prvi predsjednik CAF-a. Administrativno središte se od 2002. godine nalazi u gradu 6th of October City koji se nalazi nedaleko od Kaira. Trenutno broji 56 članica, 54 punopravnih članova i dvije pridružene članice: Zanzibar i Réunion.

Sadašnji predsjednik CAF-a je Issa Hayatou,Suketu Patel je prvi a Almamy Kabele Camara je drugi potpredsjednik dok je Hicham El Amrani glavni sekretar.

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Davis Cupu, a njom rukovodi Teniski savez Bosne i Hercegovine.

Od septembra 2016. takmiči se u I grupi evroafričke zone a najbolji rezultat je play-off svjetske grupe iz 2018. godine.

Francuski jezik

Francuski jezik (français, la langue française) je jedan od romanskih jezika koji se prvenstveno koristi u Francuskoj i njenim prekomorskim departmanima i teritorijima, u Belgiji (uz flamanski i njemački), Luksemburgu (uz luksemburški i njemački), Monaku i Švicarskoj (uz njemački, italijanski i retoromanski), u Kanadi (mahsuz u pokrajini Québec) te u bivšim francuskim i belgijskim kolonijama. Njime se koristi 77 miliona stanovnika na Zemlji kao prvim jezikom i 52 miliona ljudi kao drugim jezikom, pa je s ukupno 129 miliona frankofona (prema procjeni iz 1999. godine) po brojnosti govornika francuski jezik deseti na svijetu.

Grb Mauricijusa

Grb Mauricijusa se sastoji od štita podjeljenog u četvrtine oko kojeg se nalaze ptica dodo i jelen. Ispod štita je traka sa natpisom "Stella Clavisque Maris Indici" (Zvijezda i ključ indijskog okeana).

Indijski okean

Indijski okean je treći po veličini okean na svijetu (nakon Atlantskog i Tihog okeana) i zauzima oko 20% vodene površine na Zemlji. Na sjeveru se graniči sa jugoistočnom Azijom (Indijski potkoninent), sa zapada sa Arapskim poluostrvom i Afrikom, sa istočne strane je Malajski arhipelag i Australija, a sa južne strane nalazi se Južni okean (Južni pol). Prostire se dužinom od skoro 10.000 km od Afrike do Australije na površini od 73.556.000 km2, uključujući Crveno more i Persijski zaliv. Zapremina okeana se procjenjuje na 292.131.000 km3. Predstavlja značajnu vezu između Afrike i Azije pomorskim putem. Zbog njegove veličine, kroz historiju nijedna nacija nije bila u stanju da ga kontroliše, sve do početka 19. vijeka kada je Velika Britanija kontrolisala veliki broj okolnih ostrva.

U okeanu se nalaze ostrvske države: Madagaskar (četvrto po veličini ostrvo na svijetu), Bahrein, Komori, Maldivi, Mauricijus, Sejšeli i Šri Lanka. Arhipelag Indonezija se nalazi na istočnoj granici okeana.

Pogađaju ga zemljotresi i erupcije vulkana. Jedan od podvodnih zemljotresa krajem decembra 2004. izazvao je cunami, koji je prouzrokovao preko 275.000 ljudskih žrtava, najviše u Indoneziji.

Istočna Afrika

Istočna Afrika je najistočnija regija afričkog kontinenta, a sastoji se od slijedećih država:

Članica Istočnoafričke Zajednice / Istočnoafričke Federacije:

Burundi (ponekad se uključuje i u Srednju Afriku)

Južni Sudan (ponekad se uključuje i u Srednju Afriku)

Kenija

Ruanda (ponekad se uključuje i u Srednju Afriku)

Uganda

TanzanijaDržava na poluotoku zvanom Rog Afrike:

Džibuti

Eritreja

Etiopija

Somalija

Mikrodržava u indijskom okeanu:

Komori

Mauricijus

Sejšeli

Réunion (Francuska prekomorska teritorija)

Mayotte (Francuska prekomorska teritorija)

Država koje su ponekad uključene i u Južnu Afriku:

Madagaskar

Mozambik

Država koje su također ponekad uključene u Južnu Afriku, ali nekada su činile Srednjoafričku federaciju:

Malavi

Zambija

Zimbabve

Država doline rijeke Nil:

Egipat (ponekad se uključuje i u Sjevernu Afriku)

Sudan (ponekad se uključuje i u Sjevernu Afriku)

Južna Afrika (regija)

Južna Afrika predstavlja najjužniju regiju afričkog kontinenta.

U zavisnosti sa kojeg aspekta se ova regija posmatra, postoje različita tumačenja njenih granica, pogotovo sa stanovišta geografije i geopolitike.

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa H

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa H bila je jedna od 13 grupa u sklopu kvalifikacija za Afrički kup nacija 2017. U grupi H nalazile su se četiri reprezentacije, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Gana kao prvoplasirana reprezentacija u grupi kvalificirala se na prvenstvo. Mozambik, Ruanda i Mauricijus nisu se kvalificirali na Afrički kup nacija 2017.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine prijavljeno je bilo ukupno 207 reprezentacija i to:

53 ekipe iz Evrope,

52 ekipe iz Afrike,

46 ekipe iz Azije,

9 ekipa iz Južne Amerike,

35 ekipa iz Sjeverne i Srednje Amerike,

11 ekipa iz Okeanije.U kvalifikacijama od 2011. do 2013. godine učestvuju 202 reprezentacije, za ukupno 31 mjesto na završnom turniru. Izvlačenje kvalifikacionih grupa bilo je 30. jula 2011. godinu u Rio de Janeiru. Azijski nogometni savez (AFC), je već 30. marta 2011. godine objavio parove prve kvalifikacione runde.

Nogometne reprezentacije Guama, Butana i Mauritanije odustale su od učestvovanja. Reprezentacija Bruneja, zbog suspenzije od strane FIFA-e od 2009. do 30. maja 2011. nije se mogla prijaviti za kvalifikacije. Mauricijus se povukao iz takmičenja pred početak prve kvalifaikacione runde.

Mauricijus na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Mauricijus na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je jedan atletičar.

Port Louis

Port Louis je glavni grad i najveće lučko središte države Mauricijus. Leži u zaljevu na sjeverozapadnoj obali ostrva, u istoimenom distriktu. Tu je prehrambena industrija, tvornica umjetnih gnojiva, rafinerija nafte.

Sejšeli

Sejšeli su ostrvska država u zapadnom Indijskom okeanu, udaljena oko 1.600 km od obale Afrike, sjeveroistočno od Madagaskara. Okružuju ih sljedeće ostrvske države i teritoriji: Mauricijus i Reunion na jugu, Komori na jugozapadu i Maldivi na sjeveroistoku.

Zanzibar

Zanzibar je polu-autonomni dio Ujedinjene Republike Tanzanije, u istočnoj Africi.

Sastoji se od arhipelaga Zanzibar u Indijskom okeanu, 25-50 kilometara od obale Afrike. Čine ga brojna manja ostrva i dva velika: Unguja (glavno ostrvo na jugu) i Pemba. Bliske ostrvske države i teritorije su: Komori i Mayotte na jugu, Mauricijus i Réunion dalje na jugoistoku, kao i Sejšelska ostrva oko 1500 km na istoku. Zanzibar je ranije bio odvojen adržava sa dugom trgovačkom tradicijom sa arapskim svijetom.

Zanzibar se ujedinio sa Tanganyikom, da bi formirali Tanzaniju, 1964. i još uživa visok stepen autonomije u okviru unije. Glavni grad Zanzibara, Zanzibar City, je smješten na ostrvu Unguja. Njegov historijski centar, poznat kao Kameni grad je mjesto Svjetske kulturne baštine. Ime Zanzibar je nastalo od arapskih riječi zanj (زنج), što znači "crn" i al bar (البر), što znači "zemlja".

Zanzibarsku privredu čine: proizvodnja začina, uzgajanje palme "raffia", i turizam. Ostrva također proizvode: biber, cimet, klinčić i muskatni oraščić.

Zastava Mauricijusa

Zastava Mauricijusa je usvojena 12. marta 1968. kada je ova zemlja stekla nezavisnost. Sastoji se od četiri jednake horizontalne pruge crvene, plave, žute i zelene boje.

Civilna zastava je crvena a predsjednička plava sa amblemom državne zastave i grbom Mauricijusa. Mornarska zastava se sastoji od nejednakih vertikalnih pruga crvene, bijele i plave boje, a na njenom centru je amblem.

Boje na zastavi nose simboličko značenje:

crvena predstavlja borbu za nezavisnost i slobodu-

plava označava Indijski okean u sred kojeg se i nalazi ova zemlja.

žuta je simbol novog svjetla nezavisnosti koje obasjava ostrvo.

zelena - agrikulturu Mauriciusa i njegovu boju tokom cijele godine.

Države
Teritorije i
nepriznate države
Suverene države
Zavisne teritorije
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice
Članovi
Posmatrači

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.