Mary Morstan

Mary Watson, rođ. Morstan, fiktivni je lik iz romana i pripovijetki o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Premijerno se pojavila u romanu Znak četverice (1890), a kasnije je spomenuta u još nizu priča mada se više nije lično pojavljivala.

Mary je kći Arthura Morstana, višeg oficira na službi u Indiji, čiji će iznenadni nestanak 1878. dovesti do slučaja izloženog u spomenutom romanu. U njemu je ona Sherlockova klijentica, a dr. Watson ju je prilikom prvog susreta opisao na sljedeći način:

Bila je mlada, plavokosa djevojka, sitna, nježna, urednih rukavica i s izvanrednim ukusom za odijevanje. Njeno lice nije imalo ni izražajnost ni ljepotu tena, ali je bilo slatko i drago, a njene velike plave oči bile su jedinstveno saosjećajne i produhovljene.

Dr. Watson u Znaku četverice

Tokom radnje romana između Watsona i gospođice Morstan pojave se osjećaji, što Holmes brzo uoči, često ironično komentirajući taj odnos. Ipak, budući da je Mary trebala naslijediti veliku svotu novca, Watson je svoje osjećaje držao za sebe smatrajući da bi u tim okolnostima bilo nemoralno da joj se udvara. Ipak, kad se blago konačno izgubi, međusobno priznaju osjećaje i naknadno se vjenčaju. Nakon vjenčanja Watson napušta Ulicu Baker 221B i ostavlja Holmesa samog, iako ga često posjećuje.

Watsonov brak bio je prilično dinamičan. Prvo ljeto nakon vjenčanja, u priči "Grbavac", Watson odlazi sa Holmesom kako bi riješio misteriju zatvorene sobe. S druge strane, u priči "Misterija Boskompske doline" saznajemo kako se Mary brine za Watsonovo zdravlje te ga svojevoljno šalje na selo jer bi mu to godilo.

Mary Morstan preminula je u neodređenom trenutku između radnje priča "Posljednji problem" i "Prazna kuća", odnosno negdje između 1891. i 1894, što je vidljivo iz kasnijih komentara. Nakon njene smrti Watson se ponovo vraća u Ulicu Baker i živi sa Holmesom, što saznajemo u priči "Norvudski graditelj".

Watson se nije osvrtao na gubitak supruge, koju je, ako je vjerovati romanu, izrazito volio, što je dovelo do brojnih pitanja o tome koliko su Mary i on zapravo bili bliski. William S. Baring-Gould također sugerira kako se Watson kasnije ponovo oženio, što je dodatno pobudilo sumnje u dubinu odnosa Mary Morstan i dr. Watsona iako je moguće da je Watson jednostavno stoički podnosio svoj gubitak, u skladu s viktorijanskim moralom.

Mary Morstan
Mary Morstan (Paget).jpg&filetimestamp=20160116131300&
Prvo pojavljivanje Znak četverice
Kreator lika Arthur Conan Doyle
Portretirao/la Jenny Seagrove, Amanda Abbington i dr.
Smrt Između 1891. i 1894.
Informacije
Zanimanje Kućanica
Porodica Arthur Morstan (otac)
Suprug(a) John Watson
Nacionalnost Engleskinja
Dr. Watson

Dr. John Hamish Watson fiktivni je lik iz serije kriminalističkih romana škotskog pisca Arthura Conana Doylea. U romanima je bio pomoćnik Sherlocka Holmesa.

U knjizi Studija u grimizu (1887) Watson, kao pripovjedač, opisuje svoj susret sa Holmesom i to kako su dijelili sobu na adresi Ulica Baker 221B, kako je istraživao Holmesovo zanimanje te kako je pridobio Holmesovo povjerenje i pridružio mu se u njihovom prvom slučaju. Watson opisuje Holmesove postupke detaljno, no preromantično za Holmesov ukus.

U Znaku četverice Watson upoznaje Mary Morstan, koja mu kasnije postaje supruga.

Watson je medicinski službenik. Služio je u Afganistanu (Drugi englesko-afganistanski rat, 1878–1880), no nakon ranjavanja povukao se iz službe.

Sherlock (serija)

Sherlock je britanska kriminalistička TV-serija koja predstavlja savremenu verziju detektivskih priča o Sherlocku Holmesu čiji je autor Arthur Conan Doyle. Holmesa glumi Benedict Cumberbatch, dok njegovog vjernog prijatelja i kolegu, dr. Watsona, tumači Martin Freeman. Dosad je snimljeno devet 90-minutnih epizoda, od kojih su prve tri prikazane 2010, druge tri 2012, a 3. sezona 2014. Upravo je 3. sezona postala najgledanija britanska dramska serija od 2001.Seriju su koncipirali Steven Moffat i Mark Gatiss tokom putovanjâ vozom do produkcijske baze serije Doctor Who u Cardiffu, na kojoj su oba radili kao scenaristi. Težili su da naprave modernu verziju Doyleovih priča u kojima se Holmes koristi savremenim tehnološkim dostignućima kako bi riješio zločine. Potpisani kao koautori, Moffat i Gatiss pišu scenarij za po 1 epizodu u sezoni, a preostalu piše Stephen Thompson. Kompanija Hartswood Films producira seriju za BBC, a koproducira je s WGBH-TV iz Bostona za njihovu TV-antologiju Masterpiece. Serija se uglavnom snima u Cardiffu, mada produkcija koristi i razne druge lokacije. Ulica North Gower u Londonu korištena je za vanjske kadrove Holmesovog i Watsonovog stana u Ulici Baker 221B. U januaru 2014. izvršni producent Steven Moffat objavio je da je naručena 4. sezona i da su scenariji u procesu planiranja.Serija prati "detektiva-savjetnika", Holmesa, koji pomaže Metropolitanskoj policijskoj službi, prvenstveno višem inspektoru Gregu Lestradeu (Rupert Graves), u rješavanju raznih zločina. Holmesu pomaže njegov sustanar, John Watson, koji se vratio iz vojne službe u Afganistanu. Iako serija prikazuje čitavu lepezu zločina i kriminalaca, Holmesov sukob s njegovim smrtnim neprijateljem, Jimom Moriartyjem (Andrew Scott) stalna je njena karakteristika.

Nakon neemitirane pilot-epizode iz 2009. prva sezona od 3 epizode prikazana je na BBC One i BBC HD-u 2010, a 2. sezona s također 3 epizode 2012. Reakcije kritike bile su izuzetno pozitivne uz mnoge pohvale za scenarije, glumačke izvedbe i režiju. Sherlock je nominiran za brojne nagrade, uključujući BAFTA-u, Emmy i Zlatni globus, osvojivši nekoliko u različitim kategorijama. Sve epizode izdane su na DVD-u i Blu-rayu u Ujedinjenom Kraljevstvu uz neka povezana izdanja originalnih Doyleovih knjiga. Također su objavljeni i albumi s muzikom iz serije. U januaru 2013. serija je pokrenula vlastitu mobilnu aplikaciju Sherlock: The Network (Mreža), čiji je kreator The Project Factory u saradnji sa Hartswood Filmsom.Naručena je i 4. sezona ove serije. Nove 3 epizode trebale bi biti prikazane 2017, a prije toga, tačnije 1. januara 2016, prikazana je specijalna božićna epizoda (pune dužine).

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes jest britansko-američki pustolovni kriminalistički film iz 2009, zasnovan na likovima i pričama koje je napisao Arthur Conan Doyle. Režirao ga je Guy Ritchie, a produkciju zajednički potpisuju Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey i Dan Lin. Scenarij su napisali Michael Robert Johnson, Anthony Peckham i Simon Kinberg, i to prema priči koju su osmislili Johnson i Wigram. Glavne uloge pripale su Robertu Downeyju Jr. i Judeu Lawu. Radnja filma vrti se oko Holmesove i Watsonove istrage niza ubistava povezanih s okultnim ritualima, u kojoj pomaže ranija protivnica, misteriozna Irene Adler (Rachel McAdams). Mark Strong glumi glavnog negativca, lorda Blackwooda, koji se neobjašnjivo vrati iz mrtvih i planira preuzeti kontrolu nad Britanskim Carstvom pomoću arsenala mračnih sila i nove tehnologije.

Film je naišao na dobar prijem među kritičarima, koji su posebno pohvalili priču i Downeyja u ulozi Holmesa, za koju je nagrađen Zlatnim globusom za najbolju mušku ulogu u mjuziklu ili komediji. Sam film nominiran je i za dva Oscara.

16. decembra 2011. izdan je i nastavak, Sherlock Holmes: Igra sjenki.

Znak četverice

Znak četverice (engleski: The Sign of the Four) kriminalistički je roman Arthura Conana Doylea, iz serije priča o detektivu Sherlocku Holmesu i njegovom asistentu, dr. Watsonu. Radnja se dešava u Londonu 1889.

Znak četverice (1923)

Znak četverice je britanski nijemi film misterije iz 1923. Režirao ga je Maurice Elvey, a glavne uloge tumače Eille Norwood, Isobel Elsom i Fred Raynham. Zasnovan je na istoimenom romanu sir Arthura Conana Doylea. To je bio jedan iz serije filmova o Sherlocku Holmesu u kojima je Norwood bio u glavnoj ulozi. Holmes i dr. Watson pozvani su da istraže čudno ubistvo u južnom Londonu, za koje se ispostavlja da vuče korijene iz nekih događaja u Indiji nekoliko godina ranije.

Znak četverice (1932)

Znak četverice (eng. The Sign of Four) jeste britanski kriminalistički film iz 1932. u režiji Grahama Cuttsa. Glavne uloge tumače Arthur Wontner, Ian Hunter i Graham Soutten. Film je zasnovan na istoimenom romanu Arthura Conana Doylea i snimljen je u produkciji Ealing Studiosa. Poznat je i pod nazivom Znak četverice: Najveći slučaj Sherlocka Holmesa (The Sign of Four: Sherlock Holmes' Greatest Case).

Romani
Zbirke
priča
Likovi
Priče
van zbirki
Spiskovi
Univerzum
Povezane
teme

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.