Luiz Inácio Lula da Silva

Luiz Inácio Lula da Silva (27. oktobar 1945. Caetés, Pernambuco) bivši je predsjednik Brazila, na vlasti od 2003. do 2011.

Poznat je po nadimku "Lula". Nakon neuspješnih kandidatura za predsjednika 1989, 1994. i 1998. pobjeđuje 2002. Osnivač je Radničke partije (PT – Partido dos Trabalhadores).

Imao je malo formalnog obrazovanja. Nakon što je u 19. godini ostao bez prsta dok je radio za presom, zainteresirao se za aktivnost u sindikatu.

Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva

Vanjski linkovi

Luiz Inácio da Silva na Internet Movie Databaseu (en)

Govori
Biogorivo

Biogoriva su ona goriva koja se dobijaju preradom biomase. Njihova energija,koja je porijeklom iz svjetlosti sunčevog zračenja, usvojena je fiksacijom ugljika. Najprije je pretvorena u hemijsku, redukcijom ugljika iz zraka, prilikom sinteze organskih spojeva. Za razliku od ugljika koji se oslobađa iz fosilnih goriva, mijenjajući klimatske uvjete na Zemlji, ugljik u biogorivima dolazi iz atmosfere, odakle ga biljke uzimaju u procesu rasta, odnosnio metabolizma. Iako su fosilna goriva također nastala fiksacijom ugljika, ne smatraju se biogorivima jer sadrže ugljik koji se ne izmjenjuje u normalnom prirodnom kruženju materije i protoku energije, već nakon geološki dugog vremena.Biogoriva postaju popularna zbog rasta cijena nafte, potrebe za sigurnijim pribavljanjem energije, zabrinutosti zbog štetnih emisija stakleničkih plinova, ukratko iz ekonomskih i ekoloških potreba.

U 2010. godini, svjetska proizvodnja biogoriva dosegla je 105 milijardi litara, s porastom od 17% u odnosu na 2009. U prometu zauzimaju 2,7%, s najvećim udjelom bioetanola i biodizela. Svjetska proizvodnja bioetanola je iznosila 86 milijardi litara, a najveći proizvođači su Sjedinjene Američke Države i Brazil (zauzimaju 90% svjetske proizvodnje). Najveći proizvođači biodizela su zemlje Europske unije s udjelom od 53% u svjetskoj proizvodnji. Prema podacima Internacionalne energetske agencije („International Energy Agency“), do 2050. godine biogoriva mogu zadovoljiti četvrtinu svjetske potrebe za gorivima u prometu. Globalno, biogoriva se najčešće koriste za prijevoz i u kućanstvu. Većina goriva za prijevozna sredstva su kapljevita jer vozila zahtijevaju veliku gustoću energije, kao što je ona koja je sadržana u kapljevinama i krutinama. Veliku gustoću energije najlakše i najefikasnije je dobiti motorom s unutarnjim izgaranjem, a on zahtijeva da gorivo bude čisto. Goriva koja najlakše izgaraju su kapljevita i plinovita (mogu se ukapljivati), praktična su za prijenos i izgaraju čisto (bez krutih produkata).

Prva biogoriva su bila pravljena a od šećera, škroba, biljnog ulja i životinjskih masti, primjenom uobičajenih tehnologija. Osnovne sirovine za proizvodnju biogoriva prve generacije bile su i žitarice i sjemenke, kao što su pšenica i kukuruz, te fermentacijom, kada je spravljan bioetanol. Korištenjem suncokretovog sjemena i uljane repice, dobija se biodizel.

Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

Dilma Rousseff

Dilma Vana Rousseff (rođena 14. decembra 1947) brazilska je ekonomistica i političarka koja je bila 36. predsjednica Brazila od 2011. pa sve do njenog opoziva i razrješenja sa funkcije 31. augusta, 2016. godine. Ona je bila prva žena koja je izabrana da bude predsjednik Brazila.Prije toga bila je Šef kabineta predsjednika Lule da Silve 2005-2010.Rousseff je odrasla u porodici bugarskih imigranata srednje klase u Belo Horizonteu.Za vrijeme svoje mladosti, ona je postala socijalistički simpatizer i, nakon puča 1964. godine, pridružila se raznim ljevičarskim i marksističkim urbanim gerilskim grupama koje su se borile protiv vojne diktature. Rousseff je na kraju bila zarobljena, mučena i osuđena na zatvor između 1970. i 1972. godine.Nakon oslobađanja, Rousseff započinje novi život u Porto Alegreu sa Carlosom Araújom, koji će biti njen muž 30 godina.Oboje su pomogli osnivanju Demokratske radničke partije Brazila (PST) u Rio Grande do Sulu, gdje učestvuju u nekoliko izbornih kampanja partije. Rousseff je postala ministar finansija grada Porto Alegrea, a kasnije i ministar za energetiku države Rio Grande do Sul pod administracijom Olívia Dutre. Godine 2000, nakon što je imala unutrašnji spor u Dutrinom kabinetu, napustila je PDT i pridružila se Radničkoj partiji Brazila (PT).U 2002. godini, Rousseff se pridružila komisiji zaduženoj za energetsku politiku predsjedničkog kandidata Luiza Inácia Lula da Silve, koji ju je, nakon pobjede na izborima, pozvao da postane ministar energetike. Politička kriza 2005. godine nastala usljed Mensalao korupcijskog skandala dovela je do ostavke Šefa kabineta José Dirceua. Rousseff je preuzela dužnost, i ostala je na funkciji sve do 31. marta 2010. godine, kada je podnijela ostavku kako bi se kandidirala za predsjednika.Ona je izabrana u drugom krugu izbora 31. oktobra 2010. godine, pobijedivši José Serra kandidata Brazilske socijaldemokratske partije (PSDB), a ponovo je izabrana na općim izborima 26. oktobra 2014 sa tijesnom pobjedom u drugom krugu nad kandidatom Aécio Nevesom, također iz PSDB-a.3. decembra 2015. godine, proces opoziva protiv Dilme Rousseff je službeno prihvaćen od strane brazilskog parlamenta.12. maja 2016. godine, Senat Brazila je privremeno suspendovao predsjednicu Rousseff svih ovlasti i dužnosti za period do šest mjeseci ili dok Senat ne donese presudu: da li da je smijeni ukoliko bude proglašena krivom ili da je oslobodi od krivičnog djela.Potpredsjednik Brazila Michel Temer preuzeo je njene ovlasti i dužnosti kao vršilac dužnosti predsjednika Brazila tokom suspenzije.31. augusta 2016. godine, Senat je glasao 61-20 u korist opoziva, proglašavajući Rousseff krivom za kršenje budžetskih zakona i službeno je razriješena dužnosti.

Predsjednici Brazila
Stara republika
(1889–1930)
Vargasova era
(1930–1945)
Republika 1946.
(1946–1964)
Vojna diktatura
(1964–1985)
Nova republika
(1985–)

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.