Leptiri

Leptiri (Lepidoptera) su red s najvećim brojem vrsta u razredu insekata.

Do sada je poznato više od 150.000 vrsta, a u Srednjoj Evropi živi više od 4.000 vrsta. Godišnje se opiše oko 700 novih, a ipak su njihov izgled i način života vrlo slični. Žive na svim kontinentima osim Antarktika, a mnoge vrste su akutno ugrožene. Kako su hladnokrvne životinje, žive u područjima do 2.000 m nadmorske visine, a ponekad i još više, na toplim brdskim obroncima.

Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Leptiri
Iphiclides podalirius
Iphiclides podalirius
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Arthropoda
Potpleme Hexapoda
Razred Insecta
Red Lepidoptera
Porodice
 • Natporodica Hesperioidea:
  • Hesperiidae
 • Natporodica Papilionoidea:
  • Papilionidae
  • Pieridae
  • Nymphalidae
  • Lycaenidae
  • Riodinidae

Izgled

Bez krila, leptiri mogu biti veliki između 3 mm i 7 cm. Najveći među njima mogu imati raspon krila i veći od 30 cm. Najmanjim leptirom se smatra patuljasti moljac s rasponom krila od svega dva milimetra, dok najveću površinu krila ima Attacus atlas L. iz jugoistočne Azije.

Vanjski linkovi

4 (broj)

Četiri je četvrti broj u skupu prirodnih brojeva. Nalazi se iza broja tri (3), a ispred broja pet (5). Prvi je složeni broj u nizu.

Abdurezak Hivzi Bjelevac

Abdurezak Hivzi Bjelevac bio je bosanskohercegovački i bošnjački književnik, publicist i prevodilac.

Školovao se na Galatasarayu u Istanbulu, te radio kao činovnik u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine, a od 1941. u Zagrebu. Sarađivao je novinarskim prilozima u svim važnijim jugoslavenskim novinama između dva svjetska rata, te uređivao časopise Novi vijek i Behar. Pisao je pripovijetke, drame i romane o životu Bošnjaka, u kojima prikazuje tradicijski svijet koji iščezava u sudaru sa zapadnjačkom civilizacijom.

Dokazi evolucije

Dokazi evolucije organskog svijeta, kao objektivnog procesa historijskog postanka i razvoja života na Zemlji uočljivi su u svakoj biološkoj nauci (disciplini), kao i u ostalim prirodnim naukama. Postoji mnoštvo dokaza da svi oblici života na Zemlji imaju zajedničko (monofiletsko) porijeklo.Iako postoje različiti pristupi njihovoj klasifikaciji, većina suvremenih autoriteta prihvata sveobuhvatnu podjelu dokaza evolucijena bazi složenosti stupnja tjelesnog ustrojstva organizama: od atoma i molekula – preko ćelija i embrionskog razvoja do morfološko-anatomskih svojstava i paleontoloških tragova ostataka života minulih geoloških epoha. Prema (ne)posrednosti, najvjerodostojniji su oni koji se tiču suštine autonomnosti organizama, njihove samoregulacije i sposobnosti reprodukcije žive supstance.

El-Kari'a

Sura El-Kari'a (arapski: القارعة; bosanski: Smak svijeta) jeste 101. sura Kur'ana. Sastoji se od 11 ajeta i ubraja se u mekanske sure (sure koje su objavljene u Meki).

Entomologija

Entomologija (grč. entomo: insekt i logos: nauka) je nauka o insektima. Zbog postojanja oko 1.3 miliona opisanih vrsta insekata koji čine dvije trećine svih živih organizama, starosti preko 400 miliona godina, brojne interakcije sa ljudima i drugim formama života na Zemlji, entomologija je veoma važna grana biologije. Iako tehnički neispravno, definicija entomologija se nekad koristi u slučaju proučavanja drugih organizama kao što su pauci, crvi i puževi. Entomologija je usko povezana sa mnogim granama nauke kao što su genetika, biohemija, sistematika, fiziologija, ekologija, morfologija, paleontologija, antropologija, robotika, poljoprivreda, ishrana, forenzika i mnoge druge.

Fajtovačka pećina

Fajtovačka pećina pećina nalazi se u naselju Fajtovci, zaseok Cerići, općina Sanski Most, Bosna i Hercegovina

Od Cerića, koji su uz cestu za Bosansku Krupu, vodi lokalni put, a od tog puta je staza 1 km do pećine. Položaj pećine je u brdu iznad desne strane rijeke Blihe.

Pećina je formirana u jurskim krečnjacima i njeno stvaranje predisponirano je međuslojnom pukotinom na kojoj je nastala današnja velika urušena dvorana. Dvorana je dimenzija: dužina 40 metara, širina 25 metara i visina 30 metara. Velika dvorana spojena je sa površinom hodnikom dužine 30 metara i visinom od 1 do 4 metra. Pored velike su i dvije manje dvorane.

Dno je od ilovače, uglavnom vlažno. Voda odlazi ponorom na kraju dvorane.

U pećini nema nekih interesantnih pećinskih ukrasa. Postoji nekoliko stalaktita, a zidovi su djelimično pokriveni sigama, ali su sa čađi od baklji posjetilaca.

Pored standardnog živog svijeta (zrikavci, leptiri, pauci,...), pećina je nastanjena velikom kolonijom šišmiša.

Insekti

Insekti (Insecta) su vrstama najbrojniji razred kopnene (rijetko slatkovodne) grupe člankonožaca (Arthropoda) a s daleko više od milion poznatih vrsta istovremeno i vrstama najbrojnija grupa životinja uopće. Prema raznim procjenama računa se da je stvarni broj postojećih vrsta višestruko veći, pri čemu se naslućuje, da samo u tropskim kišnim šumama žive još milioni neotkrivenih vrsta insekata. Njihovo naučno ime se izvodi od latinskog insectare, "zarezati", "urezati", što se odnosi na izraženo jedno od drugog odvojene dijelove tijela.

Nauka koja se bavi insektima naziva se entomologija.

Krunica (botanika)

Krunica (latinski: corolla) kod biljaka predstavlja modificirane listove koji okružuju reprodukcijski dio cvijeta. Krunični listići ili latice često su jarkih boja ili neobično oblikovani, što pospješuje privlačenje oprašivača. Latice praćene su obično još jednim krugom posebnih listova pod nazivom čašični listići, koji zajedno čine čašicu (calyx), a leže tik ispod krunice. Čašica i krunica skupa čine cvijetni omotač. Kada se latice i čašični listići cvijeta teško razlikuju, sveukupno se nazivaju tepali ili perigon. Primjeri biljka kod kojih je prikladan termin tepal uključuju rodove kao što su aloja Aloe i tulipani (Tulipa). Nasuprot tome, rodovi kao što su Rosa i grah (Phaseolus) imaju dobro istaknutu čašicu i latice. Kada neizdiferencirani čašični listići nalikuju laticama, ta pojava naziva se "petaloid", kao kod petaloidnih monokotiledona, reda monokotoledona sa tepalima jarkih boja. Oni uključuju red Liliales, što je alternativno ime ljiljanskih monokotiledona.Iako su latice obično najupadljiviji dijelovi za životinje-oprašivače cvjetnica, anemofilne vrste (koje oprašuje vjetar), kao što je slučaj u porodici trava, ili imaju vrlo male latice ili ih uopće nemaju.

Leptir (čvor)

Leptir se može odnositi na:

Leptiri, vrste letećeg inskta

Leptir (album), album hora Hazreti Hamza

Molekularna evolucija

Molekularna evolucija je process mijenjanja u kompoziciji sekvenci ćelijskih molekula, kao što su DNK, RNK i proteini, tokom niza sukcesivnih generacija. Istovremeno, tako se naziva i nauka koja ih proučava.U objašnjavanju obrazaca tih promjena, molekularna evolucija koristi temeljne principe evolucijske biologije i populacijske genetike. Glavne teme u molekularnoj evoluciji počivaju na zabrinjavajućoj stopi uticaja promjena pojedinačnih nukleotida, neutralnoj evoluciji u odnosu na prirodno odabiranje, nastanak novih gena, genetička priroda kompleksnih osobina, genetičke osnove specijacije i prilagodljivosti razvojna evolucija, načinii putevi uticaja evolucijskih snaga na genomske i fenotipske promjene.

Nacionalni park Gesäuse

Gesäuse je nacionalni park u austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj, osnovan 2002. Proteže se uz rijeku Enns u sjevernom dijelu Štajerske. Administrativno pripada općinama Admont s naseljima Johnsbach i Weng, Landl s naseljem Hieflau i St. Gallen.

Oprašivač

Oprašivači – poznati i po tuđici polinatori – su životinje koje prenose polen od muških antera cvijeta do ženskih žigova na tučku cvijeta. To pomaže da se ostvari oplodnja ovula u cvijetu muškim gametama iz polenovih zrna.

Insekati oprašivači uključuju pčele, (pčele medarice, samotne vrste, bumbare); polenske ose (Masarinae); mrave, muhe, uključujući pčelinje muhe, leptirice i komarce, lepidoptera, i leptire moljce i cvijetne bube. Kičmenjaci, uglavnom šišmiši i ptice, ali i neki sisari koji nisu šišmiši (majmuni, lemuri, oposumi, glodari i neki [[gušter] ]i, oprašuju određene biljke. Među oprašujućim pticama su kolibri , medarice, s dugim kljunovima; oprašuju niz cvjetova dubokog grla. Ljudi takođe mogu vršiti umjetno oprašivanje.

Oprašivači se razlikuju od polenizera, bilji koje su izvor polena za proces oprašivanja.

Origano

Origano (latinski: Origanum vulgare) ili divlji majoran je začinska i ljekovita biljka iz familije usnatica (lamiaceae).

Ime je dobila iz grčkog (Oros=brdo, Ganos=nakit), preko italijanskog jezika, "origano" - brdski nakit.

Oscar za najbolju fotografiju

Oscar za najbolju fotografiju (eng. Academy Award for Best Cinematography) je Oscar koji se dodjeljuje snimatelju za rad na pojedinom filmu.

Prve godine, 1927.-'28., ova je nagrada (kao i druge kao što su glumačke) nije bila povezivana s pojedinim filmom; snimatelji su bili nominirani za cijeli opus tokom kvalificirajućeg perioda. Problem s ovim sistemom postao je očigledan već prve godine budući da su Karl Struss i Charles Rosher bili nominirani za svoj rad na Svitanju, ali su i tri druga filma na kojima su radili pojedinačno također bila nominirana. Druge godine, 1928.-'29. uopće nije bilo nominacija iako Akademija ima spisak neslužbenih naslova koji su ušli u užu konkurenciju. Treće godine, 1929-30. su bili nominirani filmovi, a ne snimatelji, dok konačna nagrada nije pokazivala snimateljevo ime.

Konačno, 1931. je uveden moderni sistem u kojem su pojedinci nominirani za pojedini film. Od 1939. do 1967. (uz izuzetak 1957.), postojale su odvojene kategorije za filmove snimane u boji i u crno bijeloj tehnici. Od tada, jedini crno bijeli film koji je pobijedio bila je Schindlerova lista (1993.).

Floyd Crosby je osvojio posljednjeg Oscara koji je otišao nijemom filmu za Tabu 1931. Hal Mohr je jedini dobitnik koji je pobijedio bez nominacije (na insistiranje članova Akademije) za San ljetne noći 1935. Mohr je jedini dobitnik nagrade za filmove u boji i crno bijeloj tehnici.

Nijedan pobjednik nije izgubljen, iako je nekoliko najranijih nominiranih izgubljeno, uključujući Đavoljeg plesača (1927.), Čarobni plamen (1927.) i Četiri vraga (1928.). The Right To Love (1930.) je nekompletan, a Sadie Thompson (1927.) je nekompletan i djelimično rekonstiruiran fotografijama.

Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu

Oscar za najbolju sporednu glumicu dodjeljuje se redovno od 1936.

U prvim godinama pobjednice su dobijale svečanu plaketu, a od 1943. dobijaju pozlaćenu statuu, kao i svi ostali dobitnici Oscara.

Rafael Leónidas Trujillo

Rafael Leónidas Trujillo Molina (San Cristóbal, 24. oktobar 1891. - Santo Domingo, 30. maj 1961.), zloglasni i okrutni predsjednik Dominikanske Republike od 1930.- 1938. i ponovno od 1942. do 1952. Kada mu je završio drugi mandat, postao je diktator.

Zlatni globus za najboljeg glumca – komedija ili mjuzikl

Zlatni globus za najboljeg glumca - komedija ili mjuzikl (eng: Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Musical or Comedy) je druga najznačajnija američka filmska nagrada, koja se dodjeljuje u Los Angelesu od 1951. godine. Nagradu dodjeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA), organizacija sastavljena od novinara koji pokrivaju filmsku industriju Sjedinjenih Država, ali koji su povezani s publikacijama izvan Sjeverne Amerike. Počevši od 9. dodjele Zlatnih globusa, počele su se dodjeljivati dvije odvojene nagrade, za dramu i komediju ili mjuzikl. Od 1951, nagrade nisu dodjeljene 1953 godine. Glavne nagrade podijeljene su u dva dijela: za najbolji filmsku i najbolju televizijsku produkciju. Osim ove kategorije u filmskoj produkciji dodjeljuju se još nagrade u slijedećim kategorijama: najbolja dramu, najbolja komedija ili mjuzikl, najbolja režija, najbolji scenarij, najbolja glumica u drami, najbolji glumac u drama, najbolja glumica u komediji ili mjuziklu, najbolji sporedni glumac, najbolja sporedna glumica, najbolja originalna muzika, najbolji animirani film, najbolji film na stranom jeziku, najbolja pjesma i Zlatni globus za životno djelo - Nagrada "Cecil B. DeMille".

Žiri sačinjava glasačko tijelo Hollywood Foreign Press Association od stranih novinara koji broji 86 članova. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. oktobra. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom kotira treći na listi najgledanijih showova dodjele nagrada, iza Okcara i Grammyja. Prije je dodjela emitirana na TBS-u, no od 1996. se emitira na kanalu televizije NBC. Nominacije se objavljuju svake godine sredinom decembra, a nagrade se održavaju krajem ili sredinom januara.

Zlatni globus za najbolji film – komedija ili mjuzikl

Zlatni globus za najbolji film - komedija ili mjuzikl (eng: Best Motion Picture – Musical or Comedy) je druga najznačajnija američka filmska nagrada, koja se dodjeljuje u Los Angelesu od 1952. godine. Nagradu dodjeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA), organizacija sastavljena od novinara koji pokrivaju filmsku industriju Sjedinjenih Država, ali koji su povezani s publikacijama izvan Sjeverne Amerike. Počevši od 9. dodjele Zlatnih globusa, počele su se dodjeljivati dvije odvojene nagrade, za dramu i za komediju ili mjuzikl. Od 1951, nagrade nisu dodijeljene jedino 1953. godine. Glavne nagrade podijeljene su u dva dijela: za najbolji filmsku i najbolju televizijsku produkciju. Osim ove kategorije u filmskoj produkciji dodjeljuju se još nagrade u slijedećim kategorijama: najbolja dramu, najbolja režija, najbolji scenarij, najbolji glumac u drami, najbolja glumica u drami, najbolji glumac u komediji ili mjuziklu, najbolja glumica u komediji ili mjuziklu, najbolji sporedni glumac, najbolja sporedna glumica, najbolja originalna muzika, najbolji animirani film, najbolji film na stranom jeziku, najbolja pjesma i Zlatni globus za životno djelo - Nagrada "Cecil B. DeMille".

Žiri sačinjava glasačko tijelo (Hollywood Foreign Press Association ili skraćeno HFPA) sačinjava žiri stranih novinara koji broji 86 članova. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. oktobra. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom kotira treći na listi najgledanijih showova dodjele nagrada, iza Oscara i Grammyja. Prije je dodjela emitirana na TBS-u, no od 1996. se emitira na kanalu televizije NBC. Nominacije se objavljuju svake godine sredinom decembra, a nagrade se održavaju krajem ili sredinom januara.

Zlatni globus za najbolju glumicu – komedija ili mjuzikl

Zlatni globus za najbolju glumicu - komedija ili mjuzikl (eng: Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Musical or Comedy) je druga najznačajnija američka filmska nagrada, koja se dodjeljuje u Los Angelesu od 1951. godine. Nagradu dodjeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA), organizacija sastavljena od novinara koji pokrivaju filmsku industriju Sjedinjenih Država, ali koji su povezani s publikacijama izvan Sjeverne Amerike. Počevši od 9. dodjele Zlatnih globusa, počele su se dodjeljivati dvije odvojene nagrade, za dramu i komediju ili mjuzikl. Od 1951, nagrade nisu dodjeljene 1953 godine. Glavne nagrade podijeljene su u dva dijela: za najbolji filmsku i najbolju televizijsku produkciju. Osim ove kategorije u filmskoj produkciji dodjeljuju se još nagrade u slijedećim kategorijama: najbolja dramu, najbolja komedija ili mjuzikl, najbolja režija, najbolji scenarij, najbolja glumica u drami, najbolji glumac u drama, najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, najbolji sporedni glumac, najbolja sporedna glumica, najbolja originalna muzika, najbolji animirani film, najbolji film na stranom jeziku, najbolja pjesma i Zlatni globus za životno djelo - Nagrada "Cecil B. DeMille".

Žiri sačinjava glasačko tijelo Hollywood Foreign Press Association od stranih novinara koji broji 86 članova. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. oktobra. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom kotira treći na listi najgledanijih showova dodjele nagrada, iza Okcara i Grammyja. Prije je dodjela emitirana na TBS-u, no od 1996. se emitira na kanalu televizije NBC. Nominacije se objavljuju svake godine sredinom decembra, a nagrade se održavaju krajem ili sredinom januara.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.