Laguna

Laguna je plitko područje slane ili bočatne vode (voda koja u sebi sadrži više soli nego obična slatka voda, a manje soli nego što je ima morska voda; nastaje miješanjem morske i riječne vode) uz morsku obalu koje je u manjoj ili većoj mjeri zatvoreno. Obično je odijeljena od otvorenog mora sa niskim pješčanim ostrvima (lido) ili koralnim prevlakama. Lagune se obično nalaze uz niske pješčane morske obale, posebno na ušćima rijeka u more.

Lagunama se isto nazivaju i kanali između kopna i koralnih grebena, i vode u atolima (vrsta ostrva).

Kiritimati-EO
Gotovo pola područja Kiritimata je pokriveno lagunama, slatkovodnim i slanovodnim.

Poznate su lagune na obali Venecijanskog zaliva, Baltičkog mora, Crnog mora i Meksičkog zaliva.

Riječ laguna se počela koristiti u engleskom jeziku 1769. godine, i odnosila se na Venecijansku lagunu (porijeklo riječi je iz Latinskog jezika, lacuna - prazan prostor). U španskom jeziku riječ laguna se koristi za pojam jezera poput Laguna Catemaco (Bos. Jezero Catemaco).

Lagoon-of-venice-landsat-1 Names
Venecijanska laguna

Također pogledajte

Literatura

  • Vojna enciklopedija, Beograd, 1973., knjiga peta, strana 1.
Atafu

Atafu, ranije poznat pod nazivom Duke of York Group je grupa malih koraljnih ostrva u državi Tokelau, u južnom dijelu Tihog okeana. Nalazi se na koordinatama 172° 30' Z, 8° 35', u arhipelagu Tokelau, oko 800 km južno od ekvatora.

Površina grupe ostrva je 2.5 km2, što ga čini najmanjim od 3 ostrva koji čine teritorij države Tokelau. U središtu je laguna površine oko 15 km2;.

Glavno naselje na atolu se nalazi na ostrvu Atafu Island, na sjeverozapadnom rubu atola. Atol je približno trokutastog oblika. Ostrvo je vrlo nisko, a najviša tačka je na visini od samo 5 m/nm. Vegetacija je na ostrvu vrlo bujna, a dominiraju kokosove palme.

Atol

Atol je koralno ostrvo. Okružuju ga korali koji rastu oko vulkanskih ostrva u tropskim morima, naročito u Tihom i Indijskom okeanu. Atoli imaju oblik prstena, ali i polukruga, na sredini je plitki zaliv — laguna. Veći atoli su naseljeni, gdje nema izvora slatke pijaće vode, zato život stanovnika zavisi od kišnice.

Riječ atol dolazi iz maldivskog jezika. U engleskom jeziku prvi put je korištena 1625, a termin je popularizovan od strane Charlesa Darwina 1824, koji je opisao atole kao specijalnu vrstu ostrva.

Delta Dunava

Dunav se 70-ak km od ušća dijeli na dva kraka – Chiliju i kanal Tulcea, koji se nakon toga dijeli na rukavce Sf. Gheorghe, koji se u more ulijeva dvostrukim ušćem, i Sulinu, najpogodniju za plovidbu. Dunav, povezan kanalom s lukom u Constanți, važan je plovni put za Rumuniju i sve ostale zemlje kroz koje teče ta rijeka, kao i plovni put Rajna – Majna – Dunav.

Sama delta ima površinu 4.170 km2, od čega 3.465 km2 pripada Rumuniji, a ostalo Ukrajini. Slana jezera Razelm često se priključuju ovom području (s njima ima približno 4.400 km2). Otprilike 2.000 km2 delte ispod je nivoa mora, što uz malu gustoću naseljenosti doprinosi izgledu delte i njenoj očuvanosti.

Ova delta pravo je carstvo rijeka, rječica, bara, močvara, jezera, laguna, zaljeva, mrtvaja. Flora i fauna ovdje su bogate, a najuočljivija je biljka šaš. Ovo je područje zaštićeno i dom je mnogobrojnim vrstama ptica. Više od 40 vrsta riba živi u delti te se 50% ulova ribe obavlja na području delte. U krajoliku još prevladava trstika, kao i brojne vjetrenjače. Uzgoj trstike vrlo je važan; tokom 1970-ih proizvodnja je iznosila približno 330.000 tona godišnje. U delti živi tek petnaestak hiljada ljudi, tako da većih gradova i nema.

Fakaofo

Fakaofo, prijašnjeg imena Bowditch Island, je atol u državi Tokelau, u južnom dijelu Tihog okeana. Nalazi se na koordinatama 171° 15' Z, 9° 25' J, u arhipelagu Tokelau. Površina kopna, zapravo niza ostrvcadi, je tek oko 3 km2 dok se u sredini nalazi laguna površine oko 45 km2.

Glavno naselje na atolu je na ostrvcu Fakaofo Islet, na zapadnoj strani atola. Prema zapadu je nešto veći ostrvce Fenua Fala Islet. Nazivi ostalih ostrvcadi koji čine atol su Teafua, Nukumatau, Nukulakia, Fenua Loa, Saumatafanga, Motu Akea, Matangi, Lalo, i Mulifenua.

Funafuti

Funafuti je atol koji čini glavni grad ostrvske države Tuvalu. Ima populaciju od 4.492 stanovnika (po poisu iz 2002.), čineći ga najviše naseljenim atolom u zemlji. To je uski, zavojiti pojas zemlje, širine od 40 do 200 metara, i koji okružuje veliku lagunu 18 km dugačku i 14 km široku, i sa površinom od 275 km kvadratnih, najveća laguna u Tuvalu.

Kopneno područje od 33 ostrvca ima ukupnu površinu od 2,4 km2, manje od jednog procenta ukupne površine atola.

Tu se nalazi avionska pista, hotel Vaiaku Langi, administrativne zgrade, stambene zgrade, napravljene kako u

tradicionalnom stilu od dijelova palminog drveta, tako i od betonskih blokova.

Najistaknutija zgrada na atolu je Crkva Tuvalu.

Ostala značajna mjesta su ostaci američkog aviona koji se srušio na Funafuti u Drugom svjetskom ratu, kada je pista korištena od strane avijacije SAD u odbrani Gilbert-ovih ostrva i Marshall-ovih ostrva.

Sjedinjene Američke Države su polagale pravo na Funafuti, prema "Guano Islands Act" od 1800-tih sve do ugovora o prijateljstvu zaključenom 1979., koji je stupio na snagu 1983.

Najveće ostrvo je Fongafale. Na ovom ostrvu su četiri sela, jedno od njih je Vaiaku, gdje se nalazi sjedište vlade. Kao glavni grad Tuvalu-a se ponekad navode Fongafale ili Vaiaku, ali je cijeli atol Funafuti službeno, glavni grad.

Grb Filipina

Grb Filipina sastoji se iz osmokrakog filipinskog sunca, čiji svaki krak predstavlja jednu od osam provincija (Batangas, Bulacan, Cavite, Manila, Laguna, Nueva Ecija, Pampanga i Tarlac). U gornjem dijelu grba su tri petokrake zvijezde, predstavljaju tri regije Filipina (Luzon, Visayas, i Mindanao). Na plavoj lijevoj strani se nalazi orao sa grba SAD-a, a na crvenoj desnoj strani španski lav. Ispod grba je traka s natpisom "REPUBLIKA NG PILIPINAS".

Guahíbo

Guahíbo (Guaybas) je glavno pleme američkih Indijanaca iz istoimene jezične porodice (Guahiban) kojoj su i dali svoje ime. Gvahibo Indijanci i njima srodni Chiricoa, Churoya, Cuibas, Cunimia, Guayavero i Yamu nastavaju veliko područje istočne Kolumbije, koje se prostire od rijeke Orinoco zapadno između rijeka Meta i Vichada i istočnih obronaka Anda. Pleme Guahibo i srodni im Chiricoas opisani su kao čisti nomadski lovci i ribari. Hodaju gotovo potpuno goli, odjeću su preuzeli tek u novije vrijeme.

Danas 21000 Guahibo Indijanaca naseljeno je u Kolumbiji i 8300 u Venezueli (UN, 2005) Guahibo u Kolumbiji nastanjuju rezervate Barranquito Laguna Colorada u departmanu Guainía/Vichada; Cumaral-Guamuco (dep. Guainía), Arrecifal (Guainía), Laguna Curvina-sapuara (Guainía), Carpintero- Palomas (Guainía /Vichada), Carrizal (Guainía), i Corocoro (Guainía/Guaviare/Vichada).

Ivana Kuzmanović

Ivana Kuzmanović je srbijanska književnica rođena 28. aprila 1966. u Beogradu.

Član je Udruženja književnika Srbije. Dobitnik priznanja Zlatni Hit Liber za 2011. godinu, koje dodjeljuje RTS. Autor je redovne kolumne u magazinu "Ona".

Pokretač je i voditelj Susreta pomerisrca – razgovori o ljubavi i Life coach.

Jezero

Jezero je vodom ispunjena prirodna depresija na kopnu, koja nema neposredne veze s morem. Većina jezera su slatkovodna i smještena su na sjevernoj hemisferi na višim geografskim širinama. Umjetna jezera su akumulacioni bazeni hidrocentrala, ribnjaci i dr. Dijelovi mora odijeljeni od kopna pješčanim prudovima nisu jezera. Velika jezera ponekad se nazivaju "unutrašnjim morima" (Kaspijsko jezero), a malena se mora ponekad nazivaju jezerima.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1916.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1916. je prvo kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Argentini od 2. do 17. jula 1916. godine. Na prvenstvu je učestvovalo četiri ekipe. Urugvaj je pobijedio na prvenstvu ispred domaćina Argentine, te Brazila i Čilea. Isabelino Gradín, reprezentativac Urugvaja je bio najbolji strijelac prvenstva sa tri postignuta gola.

Laguna (maglina)

Maglina Laguna (također poznata kao Messier 8, NGC 6523 i NGC 6533) je emisijska maglina i nalazi se u sazviježđu Strijelac. Prvo otkriće je napravio Giovanni Battista Hodierna 1654. godine.

Lomé

Lomé je glavni grad i luka države Togo.

Osnovan je 1897. Važno je trgovačko i saobraćajno središte. U lučkom robnom prometu prevladava izvoz fosfata. Jaka je prerađivačka industrija. Tu je univerzitet iz 1965. i aerodrom Tokoin.

Majuro

Majuro (maršalski Mãjro) je glavni i najveći grad države Maršalska Ostrva. Smješten je na 64 ostrvca koji čine atol Majuro. Sam atol ima kopnenu površinu od 9,7 km2, ali zatvara lagunu površine 295 km2. Grad ima oko 25.400 stanovnika (2004.).

Nogometna reprezentacija Paragvaja

Nogometna reprezentacija Paragvaja predstavlja Paragvaj na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Paragvaja (španski: Asociación Paraguaya de Futbol (APF)). Paragvaj je član CONMEBOL konfederacije od 1921. godine te je iste godine nogometna reprezentacija Paragvaja prvi put nastupila na Južnoameričkom nogometnom prvenstvu koja je preteča današnje Copa Amérike. Najbolji rezultat Paragvaj na Copa Amériki ostvario je 1953. i 1979. osvajanjem šampionske titule. Na Svjetskom prvenstvu Paragavaj je učestvovao osam puta, prvi put 1930, a najbolji rezultat Paragvaj je ostvario u Južnoafričkoj Republici 2010. gdje je učestvovao u četvrtfinalu.

Ojos del Salado

Nevado Ojos del Salado ili Ojos del Salado (čit. Ohos...) jeste veliki stratovulkan u Andima na granici između Argentine i Čilea i najviši aktivni vulkan na svijetu sa 6893 m. On je i druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi i najviša u Čileu. Nalazi se oko 600 km sjeverno od Aconcague, najviše planine na zapadnoj hemisferi (6962 m).

Usljed toga što se nalazi u blizini pustinje Atacame ova planina ima suhu klimu. Snijeg se zadržava na vrhu samo tokom zime iako žestoke oluje mogu prekriti okolno područje s nekoliko stopa snijega čak i ljeti. Uprkos općenito suhom vremenu, na istočnoj strani planine nalazi se trajno kratersko jezero prečnika oko 100 m na visini od 6390 m. Ovo je vjerovatno najviše jezero bilo koje vrste na svijetu.

Uspon na Ojos del Salado većinom se sastoji od pješačenja osim u posljednjoj sekciji prema vrhu, gdje potrebno teško penjanje po stijenama, koje može zahtijevati i upotrebu konopaca. Prvi osvajači ovog vrha bili su Jan Alfred Szczepański i Justyn Wojsznis, članovi poljske ekspedicije u Andima 1937.

Ime Ojos del Salado (doslovno: "oči slane ravnice", a preciznije "sniježni izvor rijeke Salado") dolazi od velikih naslaga soli koje se u obliku laguna ili "očiju" pojavljuju u lednicima na ovoj planini.

Rukavac

Rukavac je uski vodeni prolaz između dva ostrva ili prolaz koji spaja veću vodenu površinu sa zatvorenom vodenom površinom kao što je zaliv, laguna ili močvara. Svi vodeni prolazi koji se odvajaju od jednog vodenog toka te se kasnije u isti ulijevaju, također se nazivaju rukavci. Ovakvi rukavci najčešće opkoljavaju riječna ostrva ili takozvane ade.

Posebna vrsta glacijalnog rukavca se zove fjord.

Kompleksi velikih rukavaca ili fjordova mogu biti nazvani "sounds" (prolaz koji povezuje dva mora) , kao što su: Puget Sound, Howe Sound, Karmsund (sund je Skandinavski naziva za "sound"). Neki rukavci fjordovskog tipa se zovu kanali (canal): Portland Canal, Lynn Canal, Hood Canal, dok su drugi "channel-i": Dean Channel, Douglas Channel, Amsterdam Channel.

Sololá (departman)

Sololá je departman u zapadnom dijelu Gvatemale. Glavni grad departmana je Sololá.

Spisak jezera

Spisak jezera grupisanih po kontinentima.

Zemljine forme
Planinske forme
Kontinentalne nizine
Riječne forme
Fluvijalne forme
Glacijalne forme
Okeanske i obalne forme
Vulkanske forme
Eolske forme
Vještačke forme

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.