Kostarika

Kostarika je zemlja u Srednjoj Americi, koja se graniči sa Nikaragvom na sjeveru, i Panamom na jugu. Kostarika na španskom znači "bogata obala". Od građanskog rata 1948. Kostarika je, za razliku od većine srednjoameričkih zemalja, bila pošteđena političkog nasilja. Zemlja je od tada poznata kao država bez vojske, jer je ona ukinuta nakon građanskog rata.

Kostarika
República de Costa Rica
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Noble patria, tu hermosa bandera"

Položaj Kostarike na karti
Položaj Kostarike
Službeni jezik španski jezik
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Óscar Arias Sánchez
Nezavisnost 31. maj 1838. (od UDCA) 
Površina
 -  Ukupno 51.100 km2 (128.)
 -  Vode (%) 0,7
Stanovništvo
 -  Ukupno 4.133.884 (procjena 2007) (119.)
 -  Gustoća stanovništva 85/km2 
Valuta Kostarikanski kolon (CRC)
Vremenska zona UTC-6
Internetska domena .cr
Pozivni broj +506

Historija

Prvi Evropljanin koji je kročio na tlo Kostarike je Kristofor Kolumbo 1502. Do tada je Kostarika bila područje koje se nalazilo između velikih civilizacija Južne Amerike i meksičkog područja. Kostariku je osvojila Španija tokom 17. vijeka i tako je postala najjužnija provincija Nove Španije. Zemlja je tada bila izuzetno siromašna, a i sam guverner je bio primoran da sadi povrće kako bi preživio.

Kostarika je 1821. zajedno sa drugim srednjoameričkim zemljama proglasila svoju nezavisnost od Španije. Nakon kraćeg perioda pod meksičkim carstvom, Kostarika je 1823. postala dio ujedinjenih centralnoameričkih država, da bi konačno postala nezavisna 1838. godine.

Od tada je Kostarika bila relativno stabilna zemlja sa samo dva perioda unutrašjih nemira. Prvi put 1917-19 kada je diktator Federico Tinoco Granados došao na vlast. Drugi put je bilo 1948 kada je vojna hunta sa José Figueres Ferrer na čelu uzela vlast nakon kontraverznih izbora. Vojna hunta je ipak napravila slobodan Ustav, koji je garantirao pravo glasa za sve, a 1949 je ukinuta vojska. Figueres je izabran za prvog predsjednika pod novim ustavom.

Danas je Kostarika još uvijek uglavnom poljoprivredna zemlja, ali ima i razvijen turizam.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Provincije, kantoni i distrikti

Provinces Costa Rica
Provinces of Costa Rica.

Kostarika se sastoji od sedam provincija, koje su podijeljene na 81 kanton ("cantón" na španskom, množina "cantones"), kojim upravlja načelnik. Načelnici se biraju demokratskim potem svake četiri godine od strane ljudi iz svakog koantona. Provincijalne legislature ne posotije. Kantoni se opet dijela na distrikte (distritos). Provnicije su:

  1. Alajuela
  2. Cartago
  3. Guanacaste
  4. Heredia
  5. Limón
  6. Puntarenas
  7. San José

Privreda

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

Uprava i administracija
.cr

.cr je najviši Internet domen za Kosta Riku. Nacionalna akademija nauke je zadužena za ovu domenu.

Copa América 1997.

Copa América 1997. je bilo 38. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Boliviji od 11. do 29. juna 1997. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa od koji su dvije ekipe bile koje nisu članice CONMEBOL-a: Meksiko i Kostarika. Na kraju prvenstva Brazil je peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Bolivija a treće Meksiko. Luis Hernández je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 2001.

Copa América 2001. je bilo 40. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Kolumbiji od 11. do 29. jula 2001. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Kolumbija je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Meksiko a treće Honduras. Víctor Aristizábal, reprezentativac Kolumbije je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 2004.

Copa América 2004. je bilo 41. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Peruu od 6. do 25. jula 2004. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Brazil je sedmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Urugvaj. Adrianol, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Copa América 2011.

Copa América 2011. je bilo 43. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Argentini od 1. do 24. jula 2011. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Urugvaj je 15. put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Peru. Paolo Guerrero, reprezentativac Perua je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Grb Kostarike

Grb Kostarike sastoji se iz zlatnog štita neuobičajenog oblika iznad koga se nalazi plava traka sa crnim slovima ispisanim AMERICA CENTRAL. U gornjem dijelu štita nalazi se još jedna traka, bijele boje, na kojoj je crnim slovima napisano REPUBLICA DE COSTA RICA.

Glavni dio štita zauzima slika na kojoj se nalaze dvije vodene površine, jedna u prvom planu a druga u daljini, podjeljene kopnenom prevlakom na kojoj se nalaze tri planinska vrha. U pozadini je izlazeće Sunce. Na svakoj od dvije vodene površine nalazi se po jedan brod jedrenjak sa tri jarbola i zakačenom zastavom Kostarike na zadnjem dijelu broda. U gornjem dijelu slike nalazi se sedam bijelih petokrakih zvijezda.

Kostarika na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Kostariku na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao je jedan atletičar.

Kostarika na Zimskim olimpijskim igrama 1984.

Kostarika na zimskim olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu, koje su održane od 8. februara do 19. februara 1984, su predstavljala četiri takmičara u tri sportske discipline. Sportisti iz Kostarike učestvuju po drugi put na Zimskim olimpijskim igrama. Na svečanom otvaranju zastavu Kostarike nosio je Mariano Lara.

Nogometna reprezentacija Kostarike

Nogometna reprezentacija Kostarike predstavlja Kostariku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Kostarike.

San José (Kostarika)

San José je glavni grad države Kostarike.

Leži na visini od 1170 metara na podnožju Centralnih Kordiljera. Osnovan je 1736. kao Villa Nueva, proglašen gradom 1813., a 1823. glavnim gradom. Ima jaku prehrambenu, tekstilnu i hemijska industriju. Naftovod za derivate ga povezuje sa lukom Limón. Univerzitet je osnovan 1946. Ima i međunarodni aerodrom, El Coco.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1990.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1990. bilo je 14. po redu svjetsko prvenstvo koje se održalo u Italiji od 8. juna do 8. jula 1990. godine. Titulu šampiona osvojila je reprezentacija Zapadne Njemačke koja je u finalu pobijedila Argentinu rezultatom 1:0.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002. bilo je 17. po redu svjetsko prvenstvo a održano je u Južnoj Koreji i Japanu od 31. maja do 30. jula 2002. godine. Titulu šampiona osvojila je reprezentacija Brazila koja je u finalu rezultatom 2-0 pobijedila Njemačku.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Njemačka 2006., službenog naziva 2006 FIFA World Cup Germany™, održano je od 9. juna do 9. jula 2006. godine u dvanaest njemačkih gradova. Organizator prvenstva bila je svjetska nogometna federacija FIFA, a ono je bila ukupno 18. završnica Svjetskog prvenstva u nogometu.

U kvalifikacijama za prvenstvo učestvovalo je ukupno 197 reprezentacija , a na samoj završnici prvenstva 32 reprezentacije koje su izborile mjesto u kvalifikacionim grupama. Od svih reprezentacija koje su se kvalificirale na završnicu prvenstva, samo se reprezentacija Njemačke izravno kvalificirala kao reprezentacija zemlje domaćina, a ovo prvenstvo razlikuje se od prijašnjih, po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, reprezentacija Brazila, nije izravno kvalificirala na završnicu prvenstva već je morala igrati kvalifikacijske utakmice kao i sve ostale reprezentacije. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva u nogometu ostvarile reprezentacije Angole, Gane, Obale Slonovače, Toga, Trinidada i Tobaga te Ukrajine.

Izvlačenje grupa održano je 9. decembra 2005. u Leipzigu, a prvu utakmicu prvenstva odigrale su reprezentacije Njemačke i Kostarike 9. juna u Münchenu dok se finale odigralo tačno mjesec dana kasnije u Berlinu.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bilo je 21. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. Šampionsku titulu osvojila je Francuska pobijedivši u finalnoj utakmici Hrvatsku. Bronzana medalja pripala je Belgiji. Na takmičenju su učestvovale 32 reprezentacije, te odigrano 64 utakmice gdje je postignuto 169 golova što je prosječno iznosilo 2.64 postignuta gola po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Engleske Harry Kane sa šest postignutih golova.

Zastava Kostarike

Zastava Kostarike je usvojena 27. novembra 1906. Zastava je dizajnirana 1848. kada je Kostaraika napustila Srednjeameričku Federaciju. Plava je simbol neba, nade, idealizma i očuvanja. Bijela predstavlja mir, mudrost i sreću; a crvena krv prolivenu u borbi za nezavisnost ali i širokogrudnost naroda.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.