Koordinirano svjetsko vrijeme

Koordinirano svjetsko vrijeme (engleski: Coordinated Universal Time ili UTC; francuski: Temps universel coordonné ili TUC) je međunarodni standard u pogledu vremena u odnosu na koji se reguliše svjetsko vrijeme i vremenske zone. To je jedan od nekoliko standarda koji su usko vezani za GMT, odnosno nulti meridijan. U većini slučajeva, UTC se može upoređivati sa GMT-om, ali GMT više nije tako precizno definisan od strane naučne zajednice.

UTC je službeno formaliziran 1960. godine od strane Radiokomunikacionog sektora Međunarodne telekomunikacione unije i to preporukom br. 374, nakon što su prijedloge za formaliziranjem ovog standarda pokrenule neke nacionalne laboratorije za vrijeme. Sistem je nekoliko puta prilagođavan sve dok nije prijestupna sekunda usvojena 1972. godine. Postoje prijedlozi za zamjenu UTC-a sa novim sistemom koji bi otklonio prijestupnu sekundu, ali još nije postignut konsenzus o tome.

Trenutna verzija UTC-a je definisana preporukom ITU-R TF.460-6 Međunarodne telekomunikacione unije, a zasniva se na međunarodnom atomskom vremenu sa prijenosnim sekundama dodanim nepravilnim intervalima kako bi se kompenziralo vrijeme usljed usporavanje rotacije Zemlje.

Bosna i Hercegovina se nalazi u srednjoevropskoj vremenskoj zoni, UTC+1.

World Time Zones Map
Prikaz trenutnih svjetskih vremenskih zona

Etimologija

Službena skraćenica za koordinirano svjetsko vrijeme je UTC. Nastala je kao rezultat kompromisa i želje od strane Međunarodne telekomunikacione unije i Međunarodne astronomske unije da se ista skraćenica koristi na svim jezicima.

Kompromisne skraćenice
Izvor Inicijali Naziv
Engleski jezik CUT Coordinated Universal Time
Francuski jezik TUC Temps universel coordonné
Kompromisni naziv UTC

Neslužbeni naziv na engleskom: "Universal Time Coordinated";[1], odnosno na francuskom: "Universel temps coordonné"[2]

Pretvaranje UTC-a u standardno lokalno vrijeme

Pretvaranje
Koordiniranog univerzalnog vremena
u standardno (zimsko) lokalno vrijeme
PST / Pacific Standard Time UTC -8
Mountain Standard Time UTC -7
Central Standard Time UTC -6
EST / Eastern Standard Time UTC -5
GMT / Greenich Mean Time UTC
CET / Central European Time UTC +1
Eastern European Time UTC +2
Moskovsko vrijeme UTC +3
Indian Standard Time UTC +5:30
Australian Western
Standard Time (China)
UTC +8
Japan/Korea Standard Time UTC +9
Australian Eastern
Standard Time
UTC +10

Također pogledajte

Reference

  1. ^ Universal Time n.d..
  2. ^ BelleSerene. "French time: "heure légale"". Yachting and Boating World Forums. Pristupljeno 5. 8. 2011.

Vanjski linkovi

Cezij

Cezij (po IUPAC-u caesium, simbol Cs, latinski: caesium) jeste hemijski element koji spada u alkalne metale IA grupe periodnog sistema elemenata. Cezij je najteži stabilni alkalni metal.

Otkriven je 1861. godine, a otkrili su ga Robert Wilhelm Bunsen i Gustav Kirchhoff u mineralnoj vodi na izvoru u Bad Dürkheimu. Zbog dvije plavičaste spektralne linije po kojima je i otkriven, dali su mu ime po latinskom nazivu caesium - "nebesko plav". Tek 1881. godine Carl Setterberg je predstavio prvi hemijski čist cezij.

Cezij je ekstremno reaktivan element, vrlo je mehak, ima zlatnožute nijanse, a u potpuno čistom stanju je srebrenasti sjajni metal. Pošto u kontaktu sa zrakom odmah i veoma burno reagira, čuva se u hermetički zatvorenim staklenim ampulama. Nema podataka da cezij ima neki biološki značaj. U prirodi se ne javlja u ljudskom organizmu, a nije ni otrovan.

Radioaktivni izotop 137Cs, koji je proizvod cijepanja jezgra, dospio je u velikim količinama u atmosferu nakon černobilske katastrofe 26. aprila 1986. godine, što je privuklo pažnju javnosti u cijelom svijetu.

GMT

GMT je engleska skraćenica za Greenwich Mean Time, a ime je dobilo po nultom meridijanu, koji prolazi kroz opservatorij u Greenwichu kraj Londona.

Danas ta skraćenica izlazi iz upotrebe (osim u pomorstvu, gdje je zadržala svoje tradicionalno ime), zamjenjuje je UTC što znači Koordinirano svjetsko vrijeme.

Istočnoevropsko ljetno vrijeme

Istočnoevropsko ljetno vrijeme (engleski: Eastern European Summer Time - EEST) je jedan od naziva za vremensku zonu UTC+3. To je vremenska zona koja je u odnosu na koordinirano svjetsko vrijeme pomaknuta za 3 sata unaprijed. Služi za ljetno računanje vremena u istočnoevropskoj vremenskoj zoni a koristi se u nekim državama Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Tokom zime koristi se Istočnoevropsko vrijeme tj. (UTC+2).

Od 1996. godine, Evropsko ljeto vrijeme se računa od posljednje nedjelje u martu do posljednje nedjelje u oktobru. Ranije nisu postojala uniformna pravila po tom pitanju širom Evropske unije.

Istočnoevropsko vrijeme

Istočnoevropsko vrijeme (engleski: Eastern European Time - EET) je jedan od naziva za vremensku zonu UTC+2. To je vremenska zona koja je u odnosu na koordinirano svjetsko vrijeme pomaknuta za 2 sata unaprijed. U odnosu na srednjoevropsku vremensku zonu (CET), u Evropi dominantno korištenu vremensku zonu, ova zona se još koristi u ponekim istočnoevropskim kao i malom broju azijskih i afričkih država.

Kalinjingradsko vrijeme

Kalinjingradsko vrijeme (USZ1) je vremenska zona koja je pomjerena za dva sata unaprijed u odnosu na koordinirano svjetsko vrijeme, odnosno jedan sat unazad u odnosu na Moskovsko vrijeme (MSK−1).

Ova vremenska zona se koristi na teritoriji najzapadnije ruske oblasti, Kalinjingradske oblasti.

Do 2011. godine, Kalinjingradsko vrijeme je bilo identično s istočnoevropskim vremenom. 27. marta 2011. Rusija je za područje Kalinjingradske oblasti uvela vremensku zonu po kojoj je ljetno vrijeme vrijedilo tokom čitave godine, tj. koristila se vremenska zona UTC+3.

26. oktobra 2014. ovaj zakon je ukinut ali računanje ljetnog vremena nije vraćeno tako da je ova vremenska zona tokom čitave godine dva sata unaprijed u odnosu na koordirano svjetsko vrijeme, što znači da vrijedi vremenska zona UTC+2.

Značajniji gradovi koji se nalaze unutar ove vremenske zone su:

Kalinjingrad

Sovetsk i

Černjahovsk

Sekunda

Sekunda (simbol s) je mjerna jedinica za vrijeme, jedna od 7 osnovnih jedinica SI sistema.

Definicija:

Sekunda je trajanje od 9 192 631 770 perioda zračenja koje odgovara prijelazu između dviju hiperfinih razina osnovnog stanja atoma cezija 133 na temperaturi od 0 K.

U usporedbi s minutom i satom:

1 minuta = 60 s

1 sat = 3600 s

Vremenska zona

Jedna vremenska zona pokriva područja, Zemlje, koja su izabrala isto lokalno vrijeme.

Nekada su ljudi koristili Sunčevo vrijeme, pa se doba dana razlikovalo od grada do grada. S napretkom telekomunikacija i širenjem željeznice, rasla je potreba za univerzalnim rješenjem. Vremenske su zone djelomično riješile problem jer su zbog njih svi satovi u određenoj regiji podešeni na isto srednje Sunčevo vrijeme.

Granice vremenskih zona u pravilu leže na meridijanima geografske dužine koji su višekratnici 15º, pa razlika između susjednih vremenskih zona iznosi jedan sat. Ipak, ponegdje je razlika i drukčija. Osim toga, vremenske zone mogu imati prilično nepravilne oblike jer obično prate granice država ili drugih administrativnih područja.

Sve se vremenske zone definiraju u odnosu na Koordinirano svjetsko vrijeme (Coordinated Universal Time - UTC). Referentna tačka za vremenske zone je nulti meridijan (geografska dužina 000), koji prolazi kroz Kraljevski opservatorij na Greenwichu u Londonu ([1]). Zato se i danas često koristi pojam "srednje vrijeme po Greenwichu" (Greenwich Mean Time - GMT) - naprimjer, koristi ga BBC - kao "osnovno vrijeme" na koje se odnose sva druga vremena. Ipak, UTC je službeni izraz, koji predstavlja kompromis između "atomskog" i "astronomskog" pristupa.

(Inače, čak i Greenwich ima "osnovno vrijeme" samo između 01:00 UTC zadnje nedjelje u oktobru i 01:00 UTC zadnje nedjelje u martu. Ostatak godine Greenwich ima lokalno vrijeme UTC+1, što je britansko ljetno vrijeme.)

Vrijeme svake lokacije daje se u odnosu na UTC. Naprimjer:

Sarajevo: UTC+1 (npr. ako je 12:00 UTC, onda je 13:00 u Sarajevu)

Mumbai: UTC+5.5 (npr. ako je 13:00 UTC, onda je 18:30 u Mumbaju)

Tokio: UTC+9 (npr. ako je 11:00 UTC, onda je 20:00 u Tokiju)

Los Angeles: UTC-8 (npr. ako je 12:00 UTC, onda je 04:00 u Los Angelesu)

New York: UTC-5 (npr. ako je 11:00 UTC, onda je 06:00 u New Yorku)Datum u vremenskoj zoni također ovisi o UTC. Naprimjer:

Sarajevo: UTC+1 (npr. ako je 23:30 UTC, ponedjeljak, 15. marta, onda je u Sarajevu 00:30, utorak, 16. marta)

Auckland: UTC+12 (npr. ako je 21:00 UTC, srijeda, 31. juli, onda je u Aucklandu 09:00, četvrtak, 1. augusta)

New York: UTC-5 (npr. ako je 02:00 UTC, utorak, onda je u New Yorku 21:00, ponedjeljak)

Buenos Aires: UTC-4 (npr. ako je 03:00 UTC, subota, 23. augusta, onda je u Buenos Airesu 23:00, petak, 22. augusta)

Honolulu: UTC-10 (npr. ako je 06:00 UTC, ponedjeljak, 1. maja, onda je u Honolulu 20:00, nedjelja, 30. aprila)Napomena: Izračun sati ovisi i o tome koristi li određena zona ljetno vrijeme.

npr. Novi Zeland, koji je inače UTC+12, pomiče vrijeme za jedan sat zbog ljetnog vremena tokom ljeta na južnoj hemisferi, pa onda ima lokalno vrijeme od UTC+13!Vremenske je zone prvi predložio (kasnije praktično primijenjene) Sanford Fleming (mada ne i izmislio) zbog potrebe željezničkih kompanija da imaju isto lokalno vrijeme između željezničkih stanica.

Vremenske su zone prvi put uvedene 18. decembra 1883. godine, kad su željeznice SAD-a i Kanade prve uspostavile vremenske zone (četiri standardne kontinentalne vremenske zone Sjeverne Amerike.

Tako više nije bilo zbrke, jer su nekad imali hiljade lokalnih vremena. Svjetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sljedeće godine.

Koordinirano svjetsko vrijeme (UTC)
Vremensko odstupanje
za standardno vrijeme i
ljetno računanje vremena (DST);
kurziv: za historijske i neslužbene
Podatkovni izvori za vremenske zone
Spisak vremenskih zona

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.