Kolumbija

Kolumbija (španski: Colombia / izgovor/), službeno Republika Kolumbija (španski: República de Colombia / izgovor/), jest suverena država uglavnom smještena u sjevernom dijelu Južne Amerike, sa manjim dijelom teritorije koja se nalazi u Srednjoj Americi. Nalazi se između Karipskog mora i Tihog okeana, graniči sa Panamom na sjeverozapadu, Venecuelom i Brazilom na istoku i Ekvadorom i Peruom na na jugu. Pomorsku granicu dijeli sa Kostarikom, Nikaragvom, Hondurasom, Jamajkom, Haitijem i Dominikanskom Republikom.

Kolumbija se odlikuje visokim stepenom biodiverziteta i brojnim prirodnim ljepotama. Nakon Brazila i Argentine ima vodeću ulogu u privrednom razvoju regije.

Glavni i najveći grad države je Bogota sa oko 7,2 miliona stanovnika. Ostali veći gradovi su: Medellin, Cali, Cartagena de Indias, Barranquilla, Ibagué, Manizales, Pasto, Cucuta i Bucaramanga. Ima oko 39,3 miliona stanovnika.

Republika Kolumbija
República de Colombia
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Himno Nacional de la República de Colombia"

Položaj Kolumbije na karti
Položaj Kolumbije
Glavni grad Bogota
Službeni jezik španski
Državno uređenje Unitarna, predsjednička ustavna republika
 -  Predsjednik Juan Manuel Santos
Nezavisnost 20. juli 1810 
Površina
 -  Ukupno 1.141.748 km2 (26.)
 -  Vode (%) 8,8
Stanovništvo
 -  Ukupno 44.065.000 (29.)
 -  Gustoća stanovništva 40/km2 
Valuta kolumbijski peso
Vremenska zona UTC -5
Internetska domena .co
Pozivni broj +57

Historija

Na prostoru današnje Kolumbije, prije dolaska Evropljana živjeli su brojni indijanski narodi, od kojih su najmoćniji bili Čibča. Španski osvajači na ovaj prostor došli su oko 1500. godine, a njihovo prvo prebivalište bila je Santa Marta. Nešto kasnije, u periodu 1536-1538. godine španski kolonisti su pokorili civilizaciju Čibča, te osnovali grad Bogotu koja je dobila ime po Bocati-poglavici Čibča. Osvojeno područje nazvano je Novo Kraljevstvo Granade, koje se daljim osvajanjima teritorijalno povećavalo.

Španski kolonisti su koristili radnu snagu Indijanaca i pljačkali njihova materijalna dobra. Radna snaga Indijanaca nije bila dovoljna te su Španci dovodili crno roblje iz Afrike. Otuda šarolikost u rasnoj strukturi Kolumbije. Zbog karakterističnog reljefa Španskoj Imperiji je otežavano upravljanje ovom kolonijom pa ona 1564. godine šalje svog predstavnika kako bi upravljao ovom kolonijom. Ubrzo nakon toga ujedinjujući sve kolonije tog područja Španci osnivaju jedinstvenu veliku koloniju-Vicekraljevska Nova Kraljevina Granade, koja se sastojala od današnje Kolumbije, Venecuele, Ekvadora i Paname, sa Bogotom kao glavnim gradom. Mnogi kolonisti, nezadovoljni španskom vladavinom, dižu ustanke koje Španci brzo zaustavljaju, ali se ipak osniva pokret za nezavisnost. Tako mnogi dijelovi kolonije već 1810. godine proglašavaju svoju nezavisnost, koristeći zauzimanje Španije od strane Francuske. Međutim, nakon što su se i sami Španci oslobodili francuske vlasti, šalju svoje trupe u Južnu Ameriku, kako bi povratili kolonije. Godine 1819. venecuelanski general Simon Bolivar ih je porazio u bitki «Bojaka», sjeverno od Bogote. Bolivar kasnije postaje prvi predsjednik bivšeg Vicekraljevstva, sada nazvanog Velika Kolumbija. Međutim, država je brzo propala, jer 1830. godine Venecuela i Ekvador postaju samostalni.

Od samog sticanja nezavisnosti Kolumbiju su potresali mnogi politički problemi usljed čega su izbijali veliki nemiri. Konflikt je izbijao između liberala i konzervativaca. Poslije sticanja nezavisnosti kolumbijski ustav je mijenjan više puta. Ustavom iz 1853. godine ukida se ropstvo, a iz 1886. godine Kolumbija je proglašena republikom. Građanski rat izbija 1899. godine i traje do 1902. godine ( tzv. «rat od 1000 dana» ). Vrhunac sukoba između liberala i konzervativaca je dostignut 1948. godine. Rat traje do 1957. godine, u njemu je živote izgubilo oko 200 000 ljudi. Godine 1957., dvije vladajuće stranke se dogovaraju oko podjele vlasti, što se sprovodi i danas.

Geografija

Kolumbija se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike, sa obalama na Meksičkom zalivu i na Tihom okeanu. Ima uglavnom planinski reljef (visoke Ande), dok je u primorju nizijski. Klima je tropska, ali pod uticajem nadmorske visine prelazi u kontinentalnu. Snježana granica je oko 4 500 m. Količina padavina je neravnomjerno raspoređenja.

Vlada

Kolumbija je predsjednička republika, a ustav ove zemlje je donesen 1886. godine i poslije toga prepravljan je mnogo puta. Predsjednik, izabran na nacionalniom izborima, predvodi vladu u četverogodišnjem mandatu. Jedan predsjednik može biti izabran više puta ali nikada služiti dva mandata zaredom. Ono što je vrlo karakteristično za Kolumbiju jeste da ona nema potpredsjednika. Kongres ove države sastoji se iz 102 člana senata i 161 člana tzv. Kuće predstavnika, koje također biraju glasači.

Administrativna podjela

Kolumbija se sastoji od 32 administrativne jedinice prvog nivoa, tzv. departmana (španski: departamento i departamentos - mn.) i glavnog grada Bogote (Distrito Capital), koji je distrikt i samostalna administrativna jedinica. Svaki departman ima guvernera (gobernador) i skupštinu departmana (Asamblea Departamental) koji se biraju na izborima, na mandat od 4 godine. Departmani se sastoje od općina. Općinom rukovodi načelnik uz općinsko vijeći a biraju se na mandat od 4 godine.

Privreda

Kolumbija je nešto zaostalija zemlja sa velikim kriminalom (droge), ali i drugim oblicima kriminala, te velikim klasnim razlikama. Najrašireniji kapital je američki. Najviše razvijena privredna grana je rudarstvo, te stoga ima i najveći uticaj na društveni dohodak. Poljoprivreda je relativno razvijena, a uzgajaju se: kahva, šećerna trska, kukuruz, riža, banane, krompir, soja. Država traži zakone kako bi zaštitila poljoprivredu od stranog, ali i domaćeg kapitala (feudalaca). Eksploatiraju se i rudna bogatstva kao: nafta, kameni ugalj, zlato, srebro, nikl, mangan, bakar, so, fosfati. Najvažnije industrijske grane: crna metalurgija, mašinska, elektrotehnička, rafinerija nafte, kožna i druge. Glavni izvozni materijali su: nafta, kahva, smaragdi, zlato, tekstil i modne marke, cvijeće, te ugalj.

Stanovništvo

Plemena Kolumbije

Aburraes, Achagua, Agataes, Aguasises, Amagaes, Baníwa do Içana, Bitagüíes, Buriticaes, Cabre, Calamari, Caramantas, Catíos, Ceracunos, Chibcha, Cofán, Cuerimes, Curquises, Garúes, Guahíbo, Guamos, Ituangos, Mompox, Moquiqueríes, Naratupes, Nequeríes, Niquías, Nitamos, Noriscos, Nutabes, Ocetaes, Ochalíes, Paniquita, Papimones, Peberes, Pencos, Pijao, Pozo, Pubios, Quimes, Quirruba, Tahamíes, Taquiburríes, Tecos, Tuatoques, Urraos, Yurumangui, Yuscas.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

Vanjski linkovi

.co

.co je najviši Internet domen za Kolumbiju. Univerzitet Los Andesa je zadužen za ovu domenu.

Amerika

Amerike su zemlje zapadne hemisfere ili Novog svijeta koje se sastoje od kontinenata Sjeverna Amerika i Južna Amerika sa svim pridruženim ostrvima i regijama. Amerike pokrivaju 8.3% ukupne površine Zemlje (28.4% kopna) i sadrže 14% svjetskog stanovništva.

Izraz je relativno nov i predstavlja nešto jasniju zamjenu za izraz Amerika, koji može značiti i cijelu kopnenu masu ili Sjedinjene Američke Države. Originalni izraz se koristio za ono što se ponekad smatra jednim kontinentom ili superkontinentom , pri čemu Amerike predstavljaju skupni izraz za kopnenu masu i pojedine regiju u njemu. Kada se koristi za kopnenu masu, izraz koji odgovara Americi ili Amerikama su Evroazija, koja se sastoji od Evrope i Azije, odnosno Eurafrazija, koja označava Euraziju i Afriku.

Granica između ova dva kontinenta se nalazi na granici država Kolumbija i Panama.

Južna Amerika (južno od Paname).

Sjeverna Amerika (sjeverno od Kolumbije).Kao zasebni dijelovi ponekad se također pominju i Centralna Amerika i Karibi.

Ponekad se sa pojmom Amerika (američki, američka, američko) misli na Sjedinjene Američke Države ili nešto što dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a građani ove zemlje se nazivaju Amerikancima.

Britanska Kolumbija

Britanska Kolumbija (engleski: British Columbia; francuski: Colombie-Britannique) jest kanadska provincija locirana uz obale Tihog okeana. Poznata je po ljepoti svojih planinskih masiva i svoje duge razuđene obale. Glavni grad provincije je Victoria.

Copa América 1975.

Copa América 1975. je bilo 30. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir nije imao fiksnog domaćina te se igrao na području cijelog kontinenta od 17. jula do 28. oktobra 1975. godine. Ovo je bilo i prvo prvenstvo gdje su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Urugvaj kao aktuelni prvak nije igrao grupnu fazu nego je odmah bio uključen u polufinale takmičenja. Na kraju šampionata Peru je drugi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Kolumbija. Argentinac Leopoldo Luque i Ernesto Díaz, reprezentativac Kolumbije su bili najbolji strijelci prvenstva sa četiri postignuta gola.

Copa América 1987.

Copa América 1987. je bilo 33. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo je ovog puta imalo fiksnog domaćina za razliku od prethodna tri koja su se igrala na području cijelog kontinenta i igrao se u Argentini od 27. juna do 12. jula 1987. godine. Na turniru su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Urugvaj kao aktuelni prvak nije igrao grupnu fazu nego je odmah bio uključen u polufinale takmičenja. Na kraju šampionata Urugvaj je 13. put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Čile a treće Kolumbija. Arnoldo Iguarán, reprezentativac Kolumbije je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Copa América 1991.

Copa América 1991. je bilo 35. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Čileu od 6. do 21. jula 1991. godine. Na turniru su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Na kraju šampionata Argentina je 13. put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Čile. Gabriel Batistuta, reprezentativac Argentine je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 1993.

Copa América 1993. je bilo 36. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Ekvadoru od 15. juna do 4. jula 1993. godine. Prvi put u historiji Copa Américe na turniru su učestvovale dvije ekipe koje nisu članice CONMEBOL-a. Meksiko i Sjedinjene Američke Države, članice CONCACAF-a su pozvani na učestvovanje na šampionatu. Na kraju prvenstva Argentina je 14. put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Meksiko a treće Kolumbija. José Luis Dolgetta, reprezentativac Venecuele je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

Copa América 1995.

Copa América 1995. je bilo 37. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Urugvaju od 5. do 23. jula 1995. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa od kojih dvije ekipe koje nisu članice CONMEBOL-a: Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Na kraju prvenstva Urugvaj je 14. put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Kolumbija. Gabriel Batistuta i Luis García Postigo su bili najbolji strijelci prvenstva sa četiri postignuta gola.

Copa América 1997.

Copa América 1997. je bilo 38. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Boliviji od 11. do 29. juna 1997. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa od koji su dvije ekipe bile koje nisu članice CONMEBOL-a: Meksiko i Kostarika. Na kraju prvenstva Brazil je peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Bolivija a treće Meksiko. Luis Hernández je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 2001.

Copa América 2001. je bilo 40. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Kolumbiji od 11. do 29. jula 2001. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Kolumbija je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Meksiko a treće Honduras. Víctor Aristizábal, reprezentativac Kolumbije je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 2004.

Copa América 2004. je bilo 41. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Peruu od 6. do 25. jula 2004. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Brazil je sedmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Urugvaj. Adrianol, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južna Amerika

Južna Amerika je jedan od 7 zemljinih kontinenata. Nalazi se na zapadnoj hemisferi i skoro cijelim dijelom pripada južnoj zemljinoj polulopti. Ponekad se smatra kao podkontinent Amerike, termin koji koriste nacije španskog govornog područja i u glavnom se koristi u Južnoj Americi.

Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlantskim okeanom na istoku, Sjevernom Amerikom i Karipskim morem na sjeverozapadu. Sastoji se od 12 suverene države: Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvaj i Venecuela i dva nesuverena područja – Francuska Gvajana (francuska prekomorska teritorija) i Folklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo u sporu sa Argentinom. Osim toga, holandska ABC ostrva Trinidad i Tobago se također mogu smatrati dijelom ovog kontinenta.

Zauzima površinu od 17.840.000 km2 i po tome kriteriju četvrti je kontinent. Prema procjeni iz 2005. godine, u Južnoj Americi je živjelo 371.090.000 stanovnika i peti je najmnogoljudniji kontinent poslije Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Brazil je najveća država a ujedno i najmnogoljudnija sa više od polovine ukupnog stanovništva kontinenta. Nakon Brazil najviše stanovnika naseljava Kolumbiju, Argentinu, Venecuelu i Peru.Većina stanovništva živi u blizini zapadne ili istočne obale kontinenta dok su unutrašnjost i krajnji jug rijetko naseljeni. Geografijom zapadnog dijela kontinenta dominiraju Andi, planinski lanac mlađe geološke starosti. Nasuprot tome, istočni dio se sastoji od brdsko planinskih područja i velikih nizina ispresjecanih rijekama Amazon, Orinoco i Paraná.

Veći dio kontinenta leži u tropskom području.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1945.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1945. je bilo 18. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Čileu od 14. januara do 28. februara 1945. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Argentina je sedmi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Čile. Norberto Doroteo Méndez i Heleno de Freitas su bili najbolji strijelci prvenstva sa šest postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1957.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1957. je bilo 25. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Peruu od 7. marta do 6. aprila 1957. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Argentina je 11. put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Urugvaj. Humberto Maschio i Javier Ambrois su bili najbolji strijelci prvenstva sa devet postignutih golova.

Kolumbija na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Kolumbiju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je 19 sportista u 15 disciplina. Ukupno su osvojili dvije medalje: jednu zlatnu i jednu srebrnu.

Nogometna reprezentacija Kolumbije

Nogometna reprezentacija Kolumbije predstavlja Kolumbiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Kolumbije.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1962.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1962. bilo je sedmo po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Čileu od 30. maja do 17. juna 1962. godine. Šampionsku titulu osvojio je Brazil pobijedivši u finalnoj utakmici Čehoslovačku. Bronzana medalja pripala je Čileu. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija. Na prvenstvu su odigrane 32 utakmice gdje je postignuto 89 golova što je prosječno iznosilo 2.78 postignutih golova po utakmici. Najbolji strijelci turnira po četiri postignuta gola bili su Garrincha, Vavá, Leonel Sánchez, Dražan Jerković, Flórián Albert i Valentin Ivanov.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Španski jezik

Španski (kastiljski) je Iberijski romanski jezik, i treći jezik po broju onih koji ga upotrebljavaju u svijetu. Španski je materni jezik za 352 miliona ljudi, a zajedno sa ljudima kojim je dodatni strani jezik, španski govore otprilike 417 miliona ljudi (prema procjenama iz 1999. godine). Većina ljudi koji govore španski su iz Centralne i Južne Amerike. Prema posljednjim istraživanjima, ovaj jezik ima najveću stopu rasta broja onih koji ga koriste i smatra se da će u dogledno vrijeme prestići i engleski jezik.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.