Kahva

Kahva (turski: Kahve) ili kafa, topli napitak od mljevenih prženih zrna kafe, omiljen i rasprostranjen u cijelom svijetu. Pravi se od posebnih sitnih zrna smeđe boje, koji rastu na posebnoj istoimenoj stabljici biljke u ekvatorijanim, toplijim dijelovima svijeta (Kolumbija, Brazil) . Možemo razlikovati dvije osnovne vrste zrna, koji se razlikuju po različitim kriterijima (veličina zrna, količina arome, cijena):

  • Arabika - tradicionalna kahva
  • Robusta - s većom količinom kofeina u sjemenkama. Uzgaja se u klimatskim područjima, gdje arabika dobro ne uspjeva, a koristi se i kao jeftinija zamjena za arabiku.

Kahva ili kafa se u potpunosti obično ne pravi od 100% robuste, zbog gorkasto-kiselkastog okusa robuste, nego se miješa sa određenom količinom arabike i tako, kao mješavina, prelazi dug put od Latinske Amerike do šoljica ljubitelja kahve u cijelome svijetu.

A small cup of coffee
Šoljica kahve

Vrste kahve

Kahva se kao univerzalni svjetski napitak priprema na nekoliko raznih načina, a glavni kriterij po kojem se može razlikovati jeste, da li je s mlijekom ili bez. Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju pijenja ovog napitka, koje je u našu zemlju stiglo sa osmanskim uticajima sa Orijenta. Stoga se s pravom može reći da je kahva jedan od bosanskih nacionalnih napitaka.

  • Tradicionalna bosanska kahva, varijanta Turske kafe, sprema se kuhanjem sitno mljevene kahve u džezvi ili nekoj drugoj, sličnoj manjoj posudi za kuhanje. Najčešće se poslužuje u tradicionalnim bosanskim fildžanima, rjeđe u šoljicama. Alternativno ime joj je i crna kahva. Turska kahva, pravi se tako što se pri kuhanju doda šećer.

Konvencionalna kahva može biti duža ili kraća, zavisno od količine vode u šoljici kahve standardne veličine. U kolokvijalnom, bosanskom govoru, danas obično u šaljivom kontekstu, razlikujemo nekoliko vrsta (tradicionalne) crne kahve: kahva priljevuša je duga kahva skuhana od preostalog taloga/teljve i dodate, prilite vode (otuda i naziv priljevuša). Služi se poslije prve, a u nekim krajevima čak i prije treće. Pri tom fildžan ili šoljica moraju obavezno biti čisti. Kahva razgalica je prva jutarnja kahva, ne rijetko dosta jaka (slična italijanskom espressu), koja se služi da se čovjek razbudi, razgali i razvedri, odnosno pripremi za novi dan, nakon sna. Kahva razgovoruša je nešto kasnija jutarnja kahva, koja se pije u društvu, uz razgovor, dok je kahva šutkuša poslijepodnevna kahva uz mirno i sređeno raspoloženje, koja se u Bosni služi između 17 i 19 sati poslijepodne/uvečer. Kraj dana završava kahva sikteruša, koja je posljednje posluženje gostima i koja se konvencionalno shvaća kao učtiv znak da je vrijeme da se društvo konačno raziđe.

Bosanska kahva se uglavnom poslužuje na posebnim ručno kovanim tacnama sa bijelim, sitnim fildžanima, koji u Bosni najčešće imaju floralnu ili astralnu mustru. Uz bosansku kahvu tradicionalno se poslužuju bosanski rahat-lokumi s ružom ili orasima i obavezno čaša hladne izvorske vode.

Alternativa našoj bosanskoj kahvi je Espresso, italijanski kahveni specijalitet, nastao na drugoj strani Jadrana u vrijeme masovnije proizvodnje aparata za kahvu, odnosno u vrijeme masovnije upotrebe kahve u ugostiteljstvu, ali i domaćinstvu. Sprema se u posebnim espresso-mašinama, čija je proizvodnja danas u Italiji prava umjetnost. U ovim se mašinama voda zagrijava do isparavanja, te onda u vidu pare prolazi kroz mljevenu kahvu i izlazi kao gotov napitak. Servira se uglavnom u šoljicama i bez mlijeka. Espresso je tradicionalni italijanski napitak, a od sličnih se kahvenih specijaliteta (npr. naše bosanske kahve) razlikuje po temperaturi vode, koja se koristi, kao i po intenzitetu okusa.

  • Bijela kahva pravi se na isti način kao i crna, s tim da je udio mlijeka proporcionalno veći, a služi se uglavnom kao dio obroka, obično doručka. Hranjiva je i kalorična, tako da se nerijetko daje i djeci kao dio jutarnjeg obroka. Alternativa našoj bijeloj kahvi je čitav niz sličnih kahvenih proizvoda, koji se piju u gotovo cijeloj Evropi, bez razlike u vremenu dana: galao u Portugalu, café au lait u Francuskoj, latte macchiatto u Italiji, Milchkaffe u Njemačkoj, s više ili manje mlijeka, odnosno većom ili manjom krunom od pjene. Ovisno o vrsti pjene, količini mlijeka u šoljici i aromi razlikuju se i popularni cappuccino u Italiji, kod nas žargonski nazvan kapuciner, kao i tradicionalni specijalitet glasovitih bečkih kahvi Café Melange.

I dok se portugalski galao i italijanski latte macchiatto (isflekana kahva) isključivo služe u staklenim čašama, francuski se café au lait, baš kao i njemački Milchkaffe služe u šoljicama, šoljama ili zdjelicama, koje su vremenom narasle, baš kako je rasla i sama potrošnja kahve na starom kontinentu.

Vanjski linkovi

  • Kahva na Wikimedia Commonsu
Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Christie (15. septembar 1890 – 12. januar 1976) bila je britanska književnica kriminalističkih romana i pisac kratkih priča. Pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott ali je najpoznatija po zbirci od 66 detektivska romana kao i zbirci od 14 kratkih priča koje je objavila pod svojim imenom. Glavna tema najvećeg broja njenih detektivskih romana je ustvari istraga naizgled nemogućih slučajeva koju koju pokušavaju rasvijetliti njeni likovi kao što su: Hercule Poirot, Gospođica Marple Tommy i Tuppence i dr. Autor je i najduže neprekidno igrane drame na svijetu, Mišolovke.

Rođena u bogatoj porodici gornje srednje klase u Torquayu, u engleskoj pokrajini Devon, Agatha je služila u bolnici tokom 1. svjetskog rata, prije nego što se udala i zasnovala porodicu u Londonu. Bila je neuspješna na početku svoje književne karijere ali je izdavačka kuća The Bodley Head 1920. godine objavila njen roman Misteriozna afera u Stylesu (eng.: The Mysterious Affair at Styles) sa Herculeom Poirotom. Time je pokrenuta njena blistava književna karijera.

Guinnessova knjiga rekorda navodi agathu Christie kao najprodavanijeg pisca svih vremena. Njeni romani su prodati u otprilike 4 milijarde primjeraka. Prema Index Translationumu, Christie je najčešće prevođeni autor - nakon što su njena djela prevedena na najmanje 103 različita jezika.

Roman Deset malih crnaca (Ten Little Niggers ili And Then There Were None) njen je najprodavaniji roman, prodan u oko 100 miliona kopija.

Njen roman Ubistvo Rogera Ackroyda je 2013. godine proglašen najboljim kriminalističkim romanom ikada napisanim od strane 600 pisaca Udruženja pisaca kriminalističkih romana.

BASIC

Basic je programski jezik. Prva varijanta se pojavila 1963. godine a naziv je dobio od Beginner's All Purpose Symbolic Instruction Code. Služi za pravljenje jedostavnih programa i simulacija. Kao i većina drugih programskih jezika, za programiranje koristi naredbe i varijable koje zajedno čine programski kod kojim se piše program. Do danas je urađen velik broj varijanti ovog programskog alata ipak u upotrebi je najčešća varijanta Microsoftov Quick Basic poznatiji pod nazivom Qbasic4, za PC računare koji rade pod DOS (Windows) operativnim sistemima. Inače ljuska (Shell) koju koristi Qbasic je DOS pa su i prozori takvi (i editor ali i komandni prozor).

Za izvršenje zadatih naredbi, tj. za pokretanje napisanog programa, u Qbasic-u je potrebno pritisnuti dugme F5 na tastaturi.

Bosanska kuhinja

Bosanska kuhinja je, pored svojih specifičnosti, poprimila u znatnoj mjeri uticaj pojedinih mediteranskih i zapadnoevropskih kuhinja.

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih sličnih kuhinja. Zbog dugotrajne austrougarske uprave, u njoj se osjete i uticaji centralne Evrope.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine. Za bosansku kuhinju specifično je pripremanje jela ispod sača, odnosno peke, pri čemu se pripremljene namirnice, poklopljene metalnim zvonom, spremaju u žaru.

Region Hercegovine je pogodan za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kahva se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.

Crna kahva (drama)

Crna kahva (izdat 1930. i 1997.) je drama Agathe Christie u kojoj su glavni likovi Hercule Poirot i podoficir Arthur Hastings, a Charles Osbourne ga je 1997. pretvorio u roman.

Demokratska Republika Kongo

Demokratska Republika Kongo (prijašnja imena Zair i Kongo-Kinshasa) je država u centralnoj Africi. Po površini je druga na kontinentu, odmah iza Alžira. Kratkom obalom (37 km) izlazi na Atlantski okean kod ušća rijeke Kongo, a graniči sa Republikom Kongo na sjeveroistoku, Srednjoafričkom Republikom na sjeveru, Južnim Sudanom na sjeveroistoku, Ugandom, Ruandom, Burundijem i Tanzanijom na istoku, Zambijom na jugoistoku te Angolom i njenom eksklavom Cabindom na jugozapadu odnosno zapadu.

Glavni i najveći grad države je Kinshasa.

Džezva

Džezva (turski: Cezve) je kuhinjska posuda sa dugom drškom tipična za Bosnu i Hercegovinu, namijenjena isključivo za kuhanje kahve.

Džezva može biti napravljena od: bakra, željeza (emajlirana), čelika ili od vatrostalnog stakla.

Drška može biti od istog materijala od kojeg je napravljena i posuda, ali može biti i od drveta, bakelita ili vatrostalne plastične mase.

Espresso

Espresso je vrsta napitka od kahve. Napitak se dobija prolaskom vode pod velikim pritiskom kroz mljevenu kahvu, koja je sitno mljevena.

Jamajka

Jamajka je ostrvska država u Karipskom moru, južno od Kube i zapadno od Hispaniole.

Kafe

Kafe, kafana ili kafić (također café iz Francuskog, Španskog i Portugalskog ili caffè iz Italijanskog) dijeli neke karakteristike sa barom, dok također posjeduje i neke od karakteristika restorana. Kao što i samo ime kaže, kafei se pretežno fokusiraju na posluživanje kafe i čaja. Ponuda hrane može da varira od peciva do juha i sendviča, drugih manjih obroka i laganih deserta. U nekim državama, kafei mogu više sličiti restoranima, nudeći mnoštvo toplih obroka, i moguče biti licencirani da služe alkohol. Mnogi kafei u islamskom svijetu, također i u muslimanskim distriktima na Zapadu, nude nargile, na koje se najčešće udiše aromatizirani duhan. U sredinama u kojima je tolerirano, kao u Holandiji ili dijelovima Danske i Kanade, u ponudi se također može pronaći i kanabis.

Osnovna funkcija koju je kafe imao od samog utemeljenja je ona socijalna, to je mjesto gdje se ljudi okupljaju, razgovaraju, pišu, čitaju, igraju igre ili dogovaraju sastanke.

Ova tradicija još uvijek najviše se održala u originalnim Bečkim kafeima koji nude (u najmanju ruku) ukusna slatka peciva i sjajnu kafu u ambijentima koji sežu od zagrobne tišine, urbane gužve do očaravajućih kulturnih događaja. U ovim "proširenjima dnevne sobe" (kafeima) možete uživati, kao što tipična lokalna fraza kaže, bivajući "van kuće a ipak ne vani na svježem zraku".

Kapučino

Cappuccino je italijanski napitak od espresso kafe s toplim mlijekom i pjenom. Postoji nekoliko varijanti izrade ovog popularnog napitka, od kojih jedna sa omjerom 1/3 espresso kafe, 1/3 vrućeg mlijeka i 1/3 mliječne pjene te druga varijanta sa omjerom 1/3 espressa i 2/3 mliječne pjene.

Kolumbija

Kolumbija (španski: Colombia / izgovor/), službeno Republika Kolumbija (španski: República de Colombia / izgovor/), jest suverena država uglavnom smještena u sjevernom dijelu Južne Amerike, sa manjim dijelom teritorije koja se nalazi u Srednjoj Americi. Nalazi se između Karipskog mora i Tihog okeana, graniči sa Panamom na sjeverozapadu, Venecuelom i Brazilom na istoku i Ekvadorom i Peruom na na jugu. Pomorsku granicu dijeli sa Kostarikom, Nikaragvom, Hondurasom, Jamajkom, Haitijem i Dominikanskom Republikom.

Kolumbija se odlikuje visokim stepenom biodiverziteta i brojnim prirodnim ljepotama. Nakon Brazila i Argentine ima vodeću ulogu u privrednom razvoju regije.

Glavni i najveći grad države je Bogota sa oko 7,2 miliona stanovnika. Ostali veći gradovi su: Medellin, Cali, Cartagena de Indias, Barranquilla, Ibagué, Manizales, Pasto, Cucuta i Bucaramanga. Ima oko 39,3 miliona stanovnika.

Meksiko

Meksiko ili zvanično Sjedinjene Države Meksika (španski: Estados Unidos Mexicanos) jest država koja se nalazi na jugu Sjeverne Amerike.

Po državnom uređenju je savezna republika koja graniči na sjeveru sa SAD, na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom, na zapadu je Pacifik a na istoku je Meksički zaliv i Karipsko more.

Sa teritorijom od skoro 2 miliona kvadratnih kilometara, Meksiko je šesta najveća država Amerike i 13. najveća država na svijetu. S procijenjenim brojem stanovništvom od preko 120 miliona (2013.), Meksiko je jedanaesta najmnogoljudnija država svijeta, najmnogoljudnija zemlja španskog govornog području u svijetu i druga najmnogoljudnija zemlja Latinske Amerike. Meksiko je savezna država koji se sastoji od trideset jedne države i saveznog distrikt koji je ujedno i glavni grad.

Meksička privreda je jedna od najvećih svjetskih privreda a između ostalog su deseti najveći proizvođač nafte na svijetu, najveći proizvođač srebra na svijetu te se općenito smatra regionalnom privrednom silom.Usljed raznovrsne kulturne zaostavštine i bogate historije, Meksiko je rangiran kao prva američka i 7. država svijeta po broju mjesta upisanih u svjetsku baštinu UNESCO-a. U 2015. je bio 9. najposjećenija turistička destinacija na svijetu, sa 32,1 milion stranih turista. Članica je mnogih svjetskih organizacija između ostalih UN-a, WTO-a, G8+5, G20 i dr.

Nigerija

Nigerija, službeno Federalna Republika Nigerija je država u Zapadnoj Africi. Sastoji se od 36 federalnih država i glavnog grada Abuje. Nalazi se na zapadu Afrike. Nezavisna je od 1960 godine. Graniči sa Nigerom, Kamerunom, Čadom, Beninom. Pozicionirana je na Gvinejskom zalivu. Ime je dobila po rijeci Niger. Stanovništvo Nigerije čine dvije velike vjerske grupe koje se često sukobljavaju: muslimani na sjeveru i kršćani na jugu države. Zemlja je sa daleko najbrojnijim stanovništvom u Africi, dvostruko više od Egipta. Smatra se najperspektivnijom ekonomijom Afrike, a svoj brzi rast može zahvaliti eksploataciji nafte i svojim rudnim bogatstvima. Također je članica Commonwealtha.

Portoriko

Slobodna država Portoriko (španski: Estado Libre Asociado de Puerto Rico; engleski: Commonwealth of Puerto Rico) jedno je od Američkih ostrvskih područja, ostrvska država u Karibima udružena sa SAD-om. Sastoji se od ostrva Portoriko i više manjih ostrva: Vieques, Culebra, Culebrita, Palomino, Mona i Monita. Portoriko je najistočnije i najmanje ostrvo Velikih Antila

Sredozemlje

Sredozemlje ili mediteran označava područje, koje se prostire oko Sredozemnog mora, sâmo Sredozemno more i sva njegova ostrva. Zemlje koje gravitiraju ovom području zovu se mediteranske zemlje. Neke od ovih zemalja leže direktno na Mediteranu, neke izlaze tek djelimično na njegovu obalu, dok neke opet nemaju nikakvog fizičkog dodira sa morem, ali mu historijsko-kulturološki ipak pripadaju.

Historija ovog dijela svijeta poznaje nekoliko tipova i kriterija razgraničavanja zemalja mediteranskog područja. Uglavnom je riječ o geografskim, historijskim, kulturnim, političkim, mentalnim, ali i klimatskim kriterijima. Jedan od najstarijih kriterija, kojima se označava područje Mediterana je rasprostranjenost masline, o čemu u svom poznatom "Mediteranskom brevijaru" piše i Predrag Matvejević, bosanskohercegovački slavist, humanist i kulturnjak. Ova definicija uglavnom se poklapa sa klimatskim kriterijima, pri čemu se područje Mediterana izjednačuje sa područjem rasprostranjenosti sâme mediteranske klime. Kako stablo masline s jedne strane ipak ne raste svugdje (naprimjer u planinskim područjima Bosne i visoke Hercegovine), s druge pak strane ova područja leže itekako u samoj blizini Mediterana, stručnjaci se slažu da Mediteran obuhvata time i područja Bosne i Hercegovine (ili barem ona koja gravitiraju moru), mada nekim svojim odlikama nisu klasična područja Mediterana. Istovremeno stručnjaci su saglasni da neka geografska područja, koja klimatski i pripadaju možda Mediteranu i njegovoj klimi, geografski ipak odstupaju od klasičnih definicija mediteranskog područja, jer su prostorno veoma udaljeni od njega. To se prvenstveno odnosi na područja oko Crnog mora, te visoravan Zagros u Iranu.

Togo

Nalazi se u zapadnoj Africi, površina 56.800 km2 i ima oko 4,3 miliona stanovnika.

Glavni grad države je Lomé. Izlazi na Atlantski okean.

Graniči se sa Ganom na zapadu, Beninom na istoku i Burkina Faso na sjeveru.

Turska kahva

Turska kahva (turski: Türk kahvesi) jeste metoda pripreme nefiltrirane kahve. Pržena, a zatim fino mljevena, zrna kahve se kuhaju u džezvi (turski: cezve), često sa šećerom, te se serviraju u fildžanima. Trenutno, moguće ju je naći na Srednjem istoku, u Sjevernoj Africi, na Kavkazu, Balkanu, Baliju te istočnoj Evropi.

Turska kahva je nematerijalna kulturna baština Turske potvrđena od strane UNESCO-a.

Zarf

Zarf (tur. zarf; ar. ظَرْف ẓarf; - "posuda") je držač, napravljen od ukrašenog metala, za posude za kahvu koje nemaju držača (fildžan). Služi kao zaštita od toplote i kao estetski element. Zarf je obično izrađen od srebra, zlata, bakra ili bronze. Postoje i drugi, izrađeni od kokosa, slonove kosti, ebanovine ili drugog tvrdog drveta, roga ili kornjačinog oklopa.

Zlatna džezva

Zlatna džezva je brend bosanske kafe bosanskohercegovačkog proizvođača Vispak. Zlatna džezva se izvozi u 28 zemalja svijeta, najviše u Sjedinjene Američke Države, a potom u Švedsku, Sloveniju i Hrvatsku. Prema istraživanju agencije za istraživanje tržišta IPSOS, Zlatna džezva je prvi brend po lojalnosti potrošača u Bosni i Hercegovini kada je riječ o kategoriji tradicionalne kafe.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.