Južna Morava

Južna Morava je rijeka u Srbiji.

Uz Zapadnu Moravu čini Veliku Moravu. Južna Morava je dugačka 295 kilometara i teče uglavnom smijerom jug-sjever, od makedonske granice do centralne Srbije, gdje se, kod mjesta Stalać, susreće sa Zapadnom Moravom i stvara Veliku Moravu.

Južna Morava nastaje na Skopskoj Crnoj Gori, u današnjoj republici Makedoniji, sjeverno od njene prijestonice Skoplje. Tokovi Ključevske i Slatinske rijeke čine rijeku Golema, koja je, kada pređe granicu Makedonije i Srbije, iznad sela Binač, na Kosovu, poznata kao Binačka Morava. Nakon 49 km Binačka Morava se sastaje sa Preševskom Moravicom kod Bujanovca i preostalih 246 km teče kao Južna Morava.

Južna Morava
Rijeka
Južna Morava u mjestu Moravac
Južna Morava u mjestu Moravac

Literatura

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Third edition (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): "Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije"; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Geografija Kosova

Kosovo je država koja se nalazi u centralnom dijelu Balkanskog poluostrva. Sa površinom od 10.908 km2, Kosovo je jedna od najmanjih država Evrope.

S obzirom na njegovu relativno malu površinu, Kosovo se odlikuje raznolikim topografskim karakteristikama. Okruženo je planinama: Šar-planinom na jugu i jugoistoku, na granici sa Makedonijom, dok se na sjeveru države uzdiže Kopaonik. Granice na zapadu (sa Crnom Gorom i jugozapadu (sa Albanijom) su takođe planinske gdje se nalazi i najviši vrh Kosova, Đeravica, visine 2.656 m. Centralni dio države je uglavnom brdovit dok se dvije velike ravnice prostiru u zapadnom i istočnom dijelu.

U hidrografskom smislu, Kosovo ima ograničene vodne resurse. Glavne rijeke su Bijeli Drim, koji teče prema Jadranskom moru, Južna Morava na području planine Goljak i Ibar na sjeveru. Sitnica, pritoka Ibra, najduža je rijeka koja u potpunosti protiče teritorijom Kosova. Postoji nekoliko manjih prirodnih jezera, ali najvažnija jezera u državi su vještačka. Najveća jezera su Gazivode, Radonjić, Batlava i Badovac. Na Kosovu takođe postoji veliki broj kraških, termalnih i mineralnih izvora.

Jablanica (čvor)

Jablanica se može odnositi na:

Bosna i Hercegovina:

Jablanica, grad i općina u Bosni i Hercegovini

Jablanica (Čelić), naselje u općini Čelić

Jablanica (Bosanska Gradiška), naselje u općini Bosanska Gradiška

Jablanica (Lopare), naselje u općini Lopare

Jablanica (Maglaj), naselje u općini Maglaj

Jablanica (Tešanj), naselje u općini Tešanj

Jablanica (Trnovo), naselje u općini Trnovo

Jablanica (Višegrad), naselje u općini Višegrad

Jablanica (Sava), rijeka u BiH, desna pritoka Save Bugarska:

Jablanica (Loveč), grad u Bugarskoj

Jablanica (općina), općina u Bugarskoj Crna Gora:

Jablanica (Rožaje), naselje u općini Rožaje Kosovo:

Jablanica (Kosovo), naselje na Kosovu Makedonija:

Jablanica (Makedonija), planina u Makedoniji Slovenija:

Jablanica (Ilirska Bistrica), naselje u općini Ilirska Bistrica, regija Primorsko-notranjska

Jablanica (Sevnica), naselje u općini Sevnica, regija Posavska

Spodnja Jablanica, naselje u općini Šmartno pri Litiji, regija Srednja Slovenija

Zgornja Jablanica, naselje u općini Šmartno pri Litiji, regija Srednja Slovenija Srbija:

Jablanica (Južna Morava), rijeka u Srbiji, lijeva pritoka Južne Morave

Kosovo

Kosovo (albanski: Kosova ili Kosovë; srpski: Косово) je de facto nezavisna država u jugoistočnoj Evropi. Nezavisnost je proglašena 17. februara 2008. godine usvajanjem deklaracije u Skupštini Kosova u Prištini. Srbija, u čijem je sastavu Kosovo ranije bilo, odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu iako je Briselskim sporazumom iz 2013. godine priznala njegove institucije.

Od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je kao suverenu državu priznalo 102 država članica Ujedinjenih naroda kao i Tajvan, Suvereni malteški vojni red, Cookova Ostrva i Niue (Stanje: juli 2019). Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1999. godine Kosovo dolazi pod upravu misije UNMIK. Razvoj nezavisnosti i proces osamostaljenja je u saradnji sa misijom Evropske unije pod nazivom EULEX Kosovo.

Kosovo je kopnena država u centralnom dijelu Balkanskog poluostrva. Flora Kosova predstavlja oko 25% balkanske flore i oko 18% evropske. Glavni i najveći grad Kosova je Priština dok su veći gradovi Prizren, Peć i Đakovica. Graniči sa Albanijom na jugozapadu, Makedonijom na jugoistoku, Crnom Gorom na zapadu i Srbijom na sjeveru i istoku.

Morava (čvor)

Morava se može odnositi na:

Morava (rijeka u Srednjoj Evropi) (češ. i slv. Morava, njem. March) rijeka u srednjoj Evropi koja protiče kroz Češku, a kao pogranična i kroz Austriju i Slovačku, lijeva pritoka Dunava, duga 354 kmBinačka Morava, (mkd. i srp. Биначка Морава) rijeka na Balkanskom poluostrvu koja protiče kroz Makedoniju i Srbiju. Poslije 49 km toka, kod Bujanovca spaja se sa Preševskom Moravicom obrazujući rijeku Južnu MoravuSlovenija:

Morava (Kočevje), naselje u općini Kočevje, regija Jugoistočna SlovenijaSrbija:

Južna Morava (srp. Јужна Морава), rijeka u južnom dijelu zemlje, pritoka Velike Morave, duga 295 km

Velika Morava (srp. Велика Морава), rijeka u centralnom dijelu zemlje, desna pritoka Dunava, duga 185 km. Nastaje spajanjem Južne Morave i Zapadne Morave kod Stalaća

Zapadna Morava (srp. Западна Морава), rijeka u zapadnom dijelu zemlje, pritoka Velike Morave, duga 308 km

Suva Morava, naselje u općini Vladičin Han, Pčinjski okrug

Spisak rijeka u Evropi

Spisak rijeka u Evropi predstavlja spisak glavnih rijeka Evrope. Rijeke duže od 200 km su date u tabeli dok su druge podijeljene po slivovima, odnosno državama u kojima se nalaze njihova ušća.

Srbija

Srbija je suverena kontinentalna država parlamentarnog oblika u jugoistočnoj Evropi. Graniči sa Mađarskom na sjeveru, Rumunijom i Bugarskom istoku, Makedonijom i Kosovom na jugu, Crnom Gorom na jugozapadu i Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom na zapadu. Srbija zvanično ne priznaje otcjepljenje Kosova, te ga smatra i dalje svojom teritorijom. Novija historija Srbije je vezana za raspad SFR Jugoslavije. Nakon otcjepljenja bivših republika SFRJ 1992. godine, Srbija se smatra zakonskom nasljednicom Savezne republike Jugoslavije.Glavni grad Srbije je Beograd.

Srbija je članica: Vijeće Evrope,Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, Partnerstva za mir,Organizacije za crnomorsku saradnju (BSEC), CEFTA-e i Ujedinjenih naroda od 2000. godine i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Stalać

Stalać je naselje u Srbiji, administrativno pripada opštini Ćićevac u Rasinskom okrugu.

Velika Morava

Velika Morava ili samo Morava jeste rijeka u Srbiji. Duga je 221 km i nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave. Kod Smedereva se ulijeva u Dunav. Ime joj se izvodi od rimskog imena "Margus". Južna Morava tako se zove "Angrus", a Zapadna Morava "Brongus".

Morava je, osim toga, karakteristično geografsko ime za područja koja nastanjuju Slaveni (vidi Moravsku).

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.