José Ferraz de Almeida Júnior

José Ferraz de Almeida Júnior (8. maj 1850, Itu - 13. novembar 1899, Piracicaba), poznat i kao Almeida Júnior, bio je brazilski umjetnik i dizajner; jedan od prvih koji su u Brazilu slikali u realističkoj tradiciji Gustave Courbeta i Jean-François Milleta. "Dia do Artista Plástico" (bos. "Dan fine umjetnosti u Brazilu") slavi se na njegov rođendan.

Almeida Junior - Auto-retrato - AAPPA
Autoportret (1878)

Odabrane slike

Almeida Júnior - Nhá Chica - Google Art Project

Nhá Chica (1895)

Almeida Júnior - Saudade (Longing) - Google Art Project

Saudade - "Čežnja" (1899)

Almeida Júnior - The Inopportune - Google Art Project

The Inopportune (1898)

Almeida Júnior - Study for "Flight of the Holy Family to Egypt" - Google Art Project

Studija za "Bijeg svete porodice u Egipat" (1881)

Almeida Júnior - Interrupted Whetting - Google Art Project

Prekinuto oštrenje (1894)

Almeida Júnior - Votorantim Waterfall - Google Art Project

Vodopad Votorantim

Descanso do modelo

Descanso do Modelo

Almeida Júnior - The Guitar Player - Google Art Project

Gitarista

Almeida Júnior - Study for "Departure of the Monção" - Google Art Project

Studija za "Odlazak Monçãoa"

Almeida Júnior - O pintor

Slikar

Vanjski linkovi

Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.