Jamajka

Jamajka je ostrvska država u Karipskom moru, južno od Kube i zapadno od Hispaniole.

Jamajka
Jamaica
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Jamaica, Land We Love"

Položaj Jamajke na karti
Položaj Jamajke
Službeni jezik engleski jezik
Državno uređenje  
 -  Kraljica Elizabeta II
 -  Guverner Kenneth Hall
 -  premijer Portia Simpson-Miller
Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 6. august, 1962 
Površina
 -  Ukupno 10,991 km2 (166.)
 -  Vode (%) 1.5
Stanovništvo
 -  Ukupno 2,651,000 (138.)
 -  Gustoća stanovništva 252/km2 
Valuta Jamajčanski dolar
Vremenska zona UTC -5
Internetska domena .jm
Pozivni broj 1 876

Historija

Ime države potiče od imena Xamayca ("zemlja šume i vode") koje su joj dali pripadnici prvobitnog stanovništva. Narodi Arawak i Taino doselili su na Jamajku iz Južne Amerike između 1000. p. n. e. i 400. p. n. e.

Kolumbovim iskrcavanjem 1494., Jamajku zauzimaju Španci, a 1655. Britanci. Tokom britanske vladavine Jamajka postaje najveći svjetski izvoznik šećera, što je postignuto masovnim dovoženjem robovske radne snage iz Afrike. Nakon niza pobuna ropstvo je ukinuto 1838.

Jamajka je pomalo dobijala nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva: 1958. je postala provincija u sklopu Federacije Zapadnih Indija, a punu samostalnost nakon napuštanja Federacije, 1962.

Geografija

Nalazi se na istoimenom ostrvu, u skupu Velikih Antila. Površina 10.991 km2, oko 2,6 mil. stanovnika. Ostrvo ima planinski reljef, osim nizije na jugu. Najviši vrh 2.257m. Glavni i najveći grad je Kingston sa 585.300 stanovnika.

Privreda

Razvijeno rudarstvo. Veliki uticaj stranog kapitala, uglavnom američkog. Rudarstvo: boksit, azbest, bakar, so, olovo, kobalt. Poljoprivreda: šećerna trska, banane, kahva, kakao. Industrija: rafinerija nafte, metalna, elektrotehnička, prehrambena, tekstilna.

Relevatni činioci

Vrijeme: SE-6, novac: jamajka dolar (JMD)

Vjera

  • Rimokatolici:5%,
  • rastafarijanci:5%,
  • protestanti:56%

Pismenost

  • Muškarci:84%
  • Žene:91%

Kultura

Kultura Jamajke je najvećim dijelom mješavina afričkih kultura i anglo-irske kulture, sa španskim i izvornim indijanskim uticajima. Velika većina stanovništva je miješanog crnačkog, indijanskog, engleskog, irskog i drugih evropskih porijekla. Čistog rasnog stanovništva ima manje od 1%. Oko tri četvrtine stanovništva je kršćanske vjere, dok ostatak čine različite religije, uključujući rastafarijanstvo.

Muzički žanrovi kao što su reggae, ska, rocksteady, dancehall, ragga i ragga jungle, su svi nastali na Jamajci. Bob Marley, možda najpoznatiji reggae muzičar, rođen je na Jamajci.

Vanjski linkovi

.jm

.jm je najviši Internet domen za Jamajku.

Copa América 2015.

Campeonato Sudamericano Copa América 2015. poznat kao Copa América 2015. je bilo 44. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Čileu od 11. juna do 4. jula 2015. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa iz dvije konfederacije. Na kraju prvenstva Čile je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Peru. Paolo Guerrero, reprezentativac Perua i Eduardo Vargas, reprezentativac Čilea su bili najbolji strijelci prvenstva sa četiri postignuta gola.

Gambija

Gambija, službeno Republika Gambija, jest država koja se nalazi na zapadu Afrike.

Najmanja je država kopnene Afrike, i otprilike veličine je kao Jamajka. Na sjeveru, istoku i jugu graniči sa Senegalom koji je okružuje dok na zapadu izlazi na obalu Atlantskog okeana, dužinom od oko 50 km.

Glavni grad države je Banjul.

Granice Gambije ugrubo prate tok rijeke Gambija, po kojoj je i država dobila svoje ime. Rijeka teče središtem države i ulijeva se u Atlantski okean.

Prostire se na površini od 10.689 km2 a prema popisu iz 2013. godina u Gambiji je živjelo 1.882.450 stanovnika.

Dominira poljoprivreda, sa uzgojem stoke, ribarstvom i turizmom. Jedna trećina stanovništva ima prihode ispod linije siromaštva, 1,25 US$ dnevno.

Grb Jamajke

Grb Jamajke je u ovom obliku, sa malim izmjenama, od 1661. Originalni grb je dizajnirao William Sancroft. Svi djelovi grba predstavljaju Jamajku u raznim vidovima. Ananas (autohtono voće), Arawak (prvi stanovnici), krokodil (autohtoni reptil). Grb Jamajke je doživio nekoliko promjena, ali samo tri su zvanično zabilježene (1692, 1957 i 1962)

Jamajka na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Jamajku na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je 57 sportista u 24 discipline. Ukupno su osvojili četiri medalje: jednu zlatnu i tri bronzane.

Kingston

Kingston je glavni grad države Jamajke.

Leži na jugoistočnoj obali otoka. Osnovan je 1692, a postao je glavni grad 1872.

Postoji tvornica cementa, kao i prehrambena industrija; Izvoze se: šećer, banane, kakao, kafa, boksit, aluminij itd. Jak je turizam, a postoji i međunarodni aerodrom.

Nekoliko puta je teško stradao od potresa i požara.

U 2004. Kingston je imao 660.000 stanovnika.

Kuba

Kuba je ostrvska država u Karibima, okružena Meksičkim zalivom, Karipskim morem i Atlanskim okeanom.

Nacionalna teritorija Kube se prostire na glavnom ostrvu Kubi, ostrvu Isla de la Juventud i nekoliko arhipelaga. Havana je glavni i istovremeno i najveći grad Kube. Drugi po veličini grad je Santiago de Cuba.

Na sjeveru se nalaze Sjedinjene Američke Države (udaljene oko 150 km), Bahami i Ostrva Turks i Caicos na sjeveroistoku, Meksiko na zapadu (oko 210 km), Kajmanska ostrva i Jamajka na jugu te Haiti i Dominikanska Republika na jugoistoku.

Najveće je ostrvo u Karibima a sa preko 11 miliona stanovnika i drugo najmnogoljudnije ostrvo nakon Hispaniole.

Danas je jedina preostala izvorno komunistička država u svijetu sa visokim indeksom humanog razvoja i dobro rangirana u oblastima zdravstva i obrazovanja.

Nogometna reprezentacija Jamajke

Nogometna reprezentacija Jamajke predstavlja Jamajku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Jamajke (Jamaica Football Federation (JFF)).

Stadion King Power

Stadion King Power je nogometni stadion koji se nalazi u Leicesteru, Engleska. Na njemu domaće utakmice igra nogometni klub Leicester City. Kapacitet stadiona je 32.312 sjedećih mjesta.

Stadion je otvoren 23. jula 2002. godine pod nazivom The Walkers. Prva utakmica na stadionu je odigrana 4. augusta iste godine. Snage su odmjerili Leicester City i Athletic Bilbao. Utakmica je završena rezultatom 1-1, a historijski prvi gol je postigao igrač španskog kluba Tiko u 59. minutu, dok je izjednačujući gol Jordana Stewarta u 92. minutu bio prvi gol Leicestera na novom stadionu.

Stadion je bio domaćin jednog meča seniorske reprezentacije Engleske. To je bio prijateljski meč odigran 3. juna 2003. godine protiv Srbije i Crne Gore, a Engleska je golovima Stevena Gerrarda i Joa Cola pobjedila sa 2-1. Odigrana su još dva meča seniorskih reprezentacija na ovom stadionu. 12. oktobra 2003. godine su igrali Jamajka i Brazil (0-1), a 29. maja 2006. godine Jamajka i Gana (1-4). Od 2011. godine stadion nosi ime po King Poweru, kompaniji u vlasništvu vlasnika kluba Vichai Srivaddhanaprabha.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 100 m (muškarci)

Takmičenja na 100 metara za muškarce na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 4. i 5. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u četiri faze: preliminarno takmičenje, kvalifikacije, polufinale i finale. Justin Gatlin iz Sjedinjenih Američkih Država s najbržim vremenom u finalu 9.92 sek. osvojio je zlatnu medalju. Christian Coleman, također iz Sjedinjenih Američkih Država, osvojio je srebro, dok je Usain Bolt iz Jamajke osvojio bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 100 m (žene)

Takmičenja na 100 m za žene na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 5. i 6. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Tori Bowie iz Sjedinjenih Američkih Država s najbržim vremenom 10.85 sek. osvojila je zlatnu medalju. Marie-Josée Ta Lou iz Obale Slonovače osvojila je srebro, dok je Dafne Schippers iz Holandije osvojila bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 110 m s preponama

Takmičenja na 110 m s preponama na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 6. i 7. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Omar McLeod iz Jamajke s najbržim vremenom u finalu 13.04 osvojio je zlatnu medalju. Sergej Šubenkov iz Rusije koji je prezentirao Autorizovane neutralne atletičare osvojio je srebro, dok je Balázs Baji iz Mađarske osvojio bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 400 m (žene)

Takmičenja na 400 m za žene na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 6, 7. i 9. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Phyllis Francis iz Sjedinjenih Američkih Država s najbržim vremenom 49.92 sek. osvojila je zlatnu medalju. Salwa Eid Naser iz Bahreina osvojila je srebro, dok je Allyson Felix iz Sjedinjenih Američkih Država osvojila bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 400 m s preponama (žene)

Takmičenja na 400 m s preponama na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 7, 8. i 10. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Kori Carter iz Sjedinjenih Američkih Država s najbržim vremenom u finalu 53.07 sek. osvojila je zlatnu medalju. Dalilah Muhammad, također iz Sjedinjenih Američkih Država, osvojila je srebro, dok je Ristananna Tracey iz Jamajke osvojila bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998. bilo je 16. po redu svjetsko prvenstvo koje je održano je u Francuskoj od 10. juna do 12. jula 1998. godine. Titulu prvaka osvojila je reprezentacija Francuske koja je u finalu rezultatom 3–0 pobijedila Brazil.

Usain Bolt

Usain Bolt jamajkanski je sprinter. Trenutno drži svjetski rekord na 100 metara (9.58 s) i 200 metara (19.19 s) te olimpijske rekorde u istim disciplinama. Bolt je prvi atletičar koji je na istim OI oborio oba svjetska rekorda na kratkim stazama i prvi nakon Carla Lewisa 1984. koji je na istim OI osvojio zlato u utrkama na 100 i 200 m. Također je jedini koji je na trima uzastopnim Olimpijskim igrama osvojio zlatne medalje na 100 i 200 m i u štafeti 4 × 100 m iako mu je naknadno oduzeto štafetno zlato iz 2008 (kao i svjetski rekord postavljen u toj utrci) zbog diskvalifikacije štafetnog kolege Neste Cartera, čiji je uzorak bio pozitivan na ponovljenom doping-testu devet godina kasnije. Drži i svjetski juniorski rekord na 200 m (19.93 s). Bolt je i atletičar s najviše zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava u historiji.

Yohan Blake

Yohan "The Beast (Zvijer)" Blake jamajčanski je sprinter. S trenerom Glenom Millsom osvajao je mnoge medalje na međunarodnim takmičenjima i jedan je od najbržih ljudi današnjice, ali i svih vremena.

Zastava Jamajke

Zastava Jamajke je usvojena 6. augusta 1962. Dvije žute dijagonalne pruge dijele zastavu na četiri jednaka trougla crne i zelene boje.

Zelena boja na zastavi je simbol nade i budućnost agrikulturalnog bogatstva.Žuta predstavlja sunčevu svjetlost i prirodno bogatstvo zemlje. Crna je snaga i kreativnost jamajskog naroda.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.