Istočni Timor

Istočni Timor, također poznat i kao Timor-Leste (jezik Tetum: Timór Lorosa'e; službeno: Demokratska Republika Timor-Leste) je država u Jugoistočnoj Aziji.

Sastoji se od istočne polovine ostrva Timor, bliskih ostrva Atauro i Jaco, kao i eksklave Oecusse, koja se nalazi na sjeverozapadnoj strani ostrva Timor, u okviru indonežanskog Zapadnog Timora. Mala država od 15.410 km2 senalazi oko 640 km sjeverozapadno od australijskog grada Darwin-a.

Istočni Timor su kolonizovali Portugalci u 16 vijeku, i bio je poznat kao portugalski Timor, sve do portugalske dekolonizacije. Krajem 1975. Istočni Timor proglašava nezavisnost, ali ga je te godine okupirala Indonezija i proglasila svojom 27. provincijom.

Prateći akt samoopredjeljenja pod sponzorstvom Ujedinjenih nacija, 1999., Indonezija napušta kontrolu teritorije Istočnog Timora, i on postaje prva nova nezavisna država u 21. vijeku, 20. maja 2002.

Uz Filipine, Istočni Timor je druga država sa većinom katoličkog stanovništva, u Aziji.

Istočni Timor ima ekonomiju u kojoj preovladavaju niži-srednji prihodi. Država nastavlja da trpi posljedice decenijama duge borbe za nezavisnost od Indonezije. Posljedice te borbe su uništena infrastruktura i hiljade raseljenih civila. Po HDI klasifikaciji Indonesia, ova je država plasirana na 162. mjesto, drugo najniže u Aziji.

Demokratska Republika Istočni Timor
República Democrática de Timor-Leste
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Patria"

Položaj Istočnog Timora na karti
Položaj Istočnog Timora
Službeni jezik tetumski i portugalski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik José Ramos Horta (izbori 2012: Taur Matan Ruak)
 -  Predsjednik vlade Xanana Gusmão
Nezavisnost 20. maj 2002 
Površina
 -  Ukupno 15.007 km2 (154.)
 -  Vode (%) zanemarljiv
Stanovništvo
 -  Ukupno 1.040.880 (153.)
 -  Gustoća stanovništva 69/km2 
Valuta Američki dolar
Vremenska zona +9, ljeti +9
Internetska domena .tl
Pozivni broj 670

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.tl

.tl je najviši Internet domen za Istočni Timor. Prije je u upotrebi bila domena .tp.

.tp

.tp je bivši najviši Internet domen za Istočni Timor. Sada se koristi .tl domen.

20. maj

20. maj / svibanj (20. 5) jest 140. dan godine po gregorijanskom kalendaru (141. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 225 dana.

Daleki istok

Daleki istok je naziv za istočnoazijske zemlje uz Tihi okean. Često obuhvata istočnu i jugoistočnu Aziju zajedno, a ponekad i najistočnije teritorije Rusije, tj. Ruski Daleki istok i zapadnu tihookeansku regiju.

Daleki istok se ponekad koristi kao sinonim za istočnu Aziju, pa se može definirati u geografskim ili kulturnim terminima koji uključuju Kinu (isključivši Tibet i Xinjiang), Japan, Tajvan, Koreju i Vijetnam. Ipak on također obuhvata države i kulture jugoistočne Azije poput Kambodže, Malezije, Mjanmara, Tajlanda, Indonezije i Filipina. Kada se kaže Daleki Istok najčešće se misli na dvije zemlje (Kina i Japan), ponekad četiri (Sjeverna Koreja i Južna Koreja), a ponekad i pet (Rusija); ponekad samo zemlje Indokine i malajsko-ostrvske Jugoistočne Azije (Mjanmar, Tajvan, Tajland, Laos, Kambodža, Vijetnam) (Indokina) i (Singapur, Brunej, Istočni Timor, Filipini, Indonezija i Malezija) (Malajsko-ostrvska Jugoistočna Azija); to je Daleki Istok u užem smislu; a ponekad se pojam Daleki Istok koristi da obuhvati cijelu Istočnu i Jugoistočnu Aziju od Sibira na sjeveru do ispred i iznad Australije na jugu; to je Daleki Istok u širem smislu.

Ovaj je naziv populariziran tokom razdoblja britanske kolonizacije zemalja koje su se nalazile istočno od Britanske Indije. Prije Prvog svjetskog rata Bliski istok se odnosio na relativno obližnje zemlje Otomanskog Carstva, Srednji istok na južnu i srednju Aziju, a Daleki istok na zemlje duž zapadnog dijela Tihog okeana. Mnogi evropski jezici imaju slične termine za Daleki istok poput engleskog Far East, francuskog Extrême-Orient, njemačkog Ferner Osten i italijanskog Estremo oriente.

U orijentalističkoj upotrebi Daleki istok ima prizvuk kulturnog i geografskog rastavljanja, egzotičnost zbog velike udaljenosti. Daleki istok se primjerice nikada ne odnosi na kulturno zapadne nacije Australije i Novog Zelanda, koje leže čak istočnije od Evrope nego velik dio istočne Azije. Daleki istok je u tom smislu usporediv s terminima poput Orijenta, što znači istok, Istočnog svijeta ili jednostavno Istoka.

Nakon Drugog svjetskog rata osnovan je Međunarodni vojni sud za Daleki istok na kojem su pokrenuti sudski procesi protiv japanskih ratnih zločinaca.

Upotreba naziva Daleki istok postala je u Zapadnom svijetu ograničena zbog svoga evrocentrizma i asocijacije s evropskim imperijalizmom u Aziji. Precizniji termini istočna i jugoistočna Azija ili opsežniji termini poput Pacifičkog obruča preferiraju se kulturnim i ekonomskim studijama. Regionalni rast dao je novo značenje terminu, pa se on sada shvata kao Daleki istok svijeta (tj. najistočnije kontinentsko kopno na istočnoj hemisferi) radije nego Daleki istok Evrope. Mnoga komercijalna preduzeća i institucije koriste u svojem nazivu "Daleki istok" poput Dalekoistočnog nacionalnog univerziteta u Vladivostoku, Dalekoistočnog univerziteta u Manili, Dalekoistočnog univerziteta u Južnoj Koreji, te hongkonških novina Far Eastern Economic Review.

U Ruskoj Federaciji termin "Daleki istok" (ruski: дальний восток) obično označava samo istočne regije zemlje (najčešće Vladivostok i Habarovsk), dok se termin "istočna Azija" koristi u opisivanju stranih zemalja u regiji.

Dili

Dili (portugalski: Díli), je glavni i najveći grad države Istočni Timor. Leži na sjevernoj obali ostrva Timor, najistočnijem od svih Lesser Sunda ostva. Dili je glavna luka i komercijalni centar Istočnog Timora, sa oko 150.000 stanovnika. Tu je također i međunarodni aerodrom u mjestu Comoro, "Presidente Nicolau Lobato", nazvan po borcu za nezavisnost, Nicolau Lobato-u, i koristi se za komercijalne i vojne letove.

Grb Istočnog Timora

Grb Istočnog Timora je uveden 18. januara 2007. Sastoji se od štita oko kojeg je krug sa natpisom "REPÚBLICA DEMOCRÁTICA DE TIMOR-LESTE" (Demokratska Republika Istočni Timor) i skraćenica za isti natpis "RDTL". Ispod štita je traka s natpisom "Unidade, Acção, Progresso" (Jedinstvo, Akcija, Napredak).

Indije

Indije ili Istočne Indije (ili Istočna Indija), naziv za zemlje južne i jugoistočne Azije koje obuhvataju cijelu nekadašnju Britansku Indiju (današnja Indijska Unija, Pakistan, Bangladeš, Mjanmar, Šri Lanka i Maldivi) i Holandsku Istočnu Indiju (današnji Tajland, Malezija i Indonezija). Istočne Indije također uključuju iranski Baluchistan, Indokinu, Filipinska ostrva, Brunej, Singapur i Istočni Timor, ali u njih ne spada Irian Jaya (Zapadna Papua), koja čini dio Melanezije.

Istočni Timor na Zimskim olimpijskim igrama 2014.

Istočni Timor na zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju, koje će se održati od 7. februara do 23. februara 2014. će predstavljati jedan takmičar u alpskom skijanju, koji je u protekloj sezoni ostvario kvotu za učestvovanje.

Sportisti iz Istočnog Timora učestvuju po prvi put na Zimskim olimpijskim igrama.

Na svečanom otvaranju zastavu Istočnog Timora nosio je alpski skijaš Yohan Goutt Goncalves.

Jugoistočna Azija

Jugoistočna Azija je subregija Azije koja leži na presjeku geoloških ploča obilježenih jakom seizmičkom i vulkanskom aktivnošću. Ostrvski lukovi i arhipelazi nalaze se jugoistočno i istočno od azijskog kopna.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (AFC) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (AFC) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Također, utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo prvog kruga AFC konfederacije su bile i utakmice prvog kruga kvalifikacija za AFC Azijski kup 2019. Utakmice kvalifikacija su odigrane 12. i 23. marta 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (AFC) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (AFC) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Također, utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo drugog kruga AFC konfederacije bile su i utakmice drugog kruga kvalifikacija za AFC Azijski kup 2019. Utakmice kvalifikacija drugog kruga odigrane su od 24. maja 2015. do 29. marta 2016. godine.

Malajski jezik

Malajski jezik (malajski: Bahasa Melayu) je jezik malajske grane austronezijske jezične porodice. Kao prometni jezik indijskih, kineskih i evropskih trgovaca, on se govori u čitavoj Indoneziji i na Malajskom poluotoku sve do južnog Tajlanda.

Tvori podlogu standardnog malajskog jezika Malezije, a i službenog jezika Indonezije (bahasa) pa se često naziva indonezijskim jezikom. U toku svoga širenja primio je mnoge elemente iz arapskog, sanskrita, tamilskog, holandskog i, u skorije vrijeme, engleskog jezika.

Govorni malajski jezik znatno se razlikuje od pisanog time što upotrebljava korijene riječi umjesto izvedenica, što izostavlja vezne čestice. Ovaj se jezik dijeli na više dijalekata: riuski, južnosumatrijski, molučki i džakartski. Malajski jezik je aglutinativan. Postoje tri glavna načina stvaranja novih reči: afiksacija, pravljenje složenica i reduplikacija. Ne poznaje kategorije roda i broja. Pod uticajem Engleza i Holanđana uvedena je latinica.

Nogometna reprezentacija Saudijske Arabije

Nogometna reprezentacija Saudijske Arabije predstavlja Saudijsku Arabiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Saudijske Arabije (SAFF). Reprezentacija ima nadimak "Zeleni sokolovi" (arapski: الصقور الخضر). Nogometna reprezentacija Saudijske Arabije smatra se jednom od najuspješnijih nogometnih reprezentacija iz Azijske konfederacije. Saudijska Arabija je Azijski kup u svojoj historiji osvojila tri puta: 1984, 1988. i 1996, te se četiri puta do sada u svojoj historiji plasirala na Svjetsko prvenstvo. Također, Saudijska Arabija je četiri puta učestvovala i na FIFA Kupu konfederacija gdje je 1992. godine osvojila drugo mjesto.

Otcjepljenje

Otcjepljenje ili secesija (lat. secessio) jeste čin povlačenja iz neke organizacije, vojnog saveza ili uglavnom označava akt političkog odvajanja, tj. izdvajanja pojedinih teritorija iz postojeće države s namjerom stvaranja nove suverene države. Akt otcjepljenja u najvećem broju slučajeva popraćen je ratom. Osim toga, prijetnja otcjepljenjem također može biti strategija za postizanje više ograničenih ciljeva. Nastojanje za otcjepljenjem naziva se separatizam i ovo političko pitanje vrlo je aktuelno širom svijeta.

Portugalski jezik

Portugalski jezik (a língua portuguesa) je jezik iz romanske grupe jezika i službeni jezik u nekoliko država širom svijeta: Portugal, Brazil (zemlji u kojoj živi 80% od ukupnog broja govornika tog jezika), Angola, Gvineja Bisau, Mozambik, Sao Tome i Principe i Zelenortska Republika.Osim toga, jedan je od službenih jezika u državama i teritorijama: Istočni Timor, Ekvatorska Gvineja i Makao. Kao rezultat portugalske ekspanzije tokom kolonijalnog perioda, uticaji portugalskog jezika se mogu u područjima: Goa, Daman i Diu u današnjoj Indiji, gradu Batticaloa na istočnoj obali Šri Lanke, na Indonezijskom ostrvu Flores i Malaci u Maleziji.

Sa približno 215 do 220 miliona ljudi kojima je to maternji jezik i sa ukupno oko 260 miliona govornika, portugalski jezik je šesti jezik po broju govornika u svijetu i treći evropski jezik po istom kriteriju (poslije engleskog i španskog). Glavni je jezik na južnoj zemljinoj hemisferi i vodeći jezik Južne Amerike i drugi jezik Latinske Amerike. Službeni je jezik Evropske unije, Mercosul-a, OAS-a, ECOWAS-a i Afričke unije.

Prekinute državne teritorije

Prekinute državne teritorije su slučaj u više država svijeta. Ne računaju se otoci i arhipelazi, koliko god bili udaljeni od glavnog dijela (dijela na kojem je glavni grad). Ne računaju se ni posjedi na Antarktiku.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO od engl. World Intellectual Property Organization) je jedna od 17 specijaliziranih agencija Ujedinjenih naroda. Osnovana je 1967. godine s ciljem da se ohrabre kreativne aktivnosti, i promoviše zaštita intelektualne svojine u cijelom svijetu.

WIPO trenutno ima 188 članica, i upravlja s 26 međunarodna sporazuma. Sjedište organizacije je u švicarskom gradu Ženevi. Trenutni generalni direktor WIPO-a je Frensis Guri, koji je stupio na dužnost 1. oktobra 2008. godine.

Države koje nisu članice organizacije su: Maršalova Ostrva, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Solomonska Ostrva, Južni Sudan i Istočni Timor. Palestina ima status posmatrača.

Zastava Istočnog Timora

Zastava Istočnog Timora je usvojena 2002. Žuti trokut na zastavi predstavlja tragove kolonijalizma u historiji Istočnog Timora. Crni trokut predstavlja prepreke koje treba preći. Crvena pozadina zastave predstavlja borbu za slobodu, a bijela zvijezda "svijetlo što vodi".

Države
Teritorije
Nepriznate države
Članovi
Posmatrači
Države
Ostale teritorije

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.