Indianapolis

Indianapolis je glavni i najveći grad američke savezne države Indiane. Osnovan je 1821., a prema procjeni iz 2007. imao je 795.458 stanovnika, što ga čini 13. najvećim gradom u SAD-u.[1]

Grad je osnovan 1821. godine, tačno u centru savezne države Indiane. Tokom 19. i 20. vijeka dobio je nadimak "Američko križanje" (eng. The Crossroads of America) zbog odlične saobraćajne povezanosti.

U gradu se nalazi čuveni autodrom, koji je svakog maja mjesto održavanja auto utrke 500 milja Indianapolisa. U dvorani Conseco Fieldhouse svoje domaće utakmice igra NBA ekipa Indiana Pacers.

Grad
IndianapolisC12
Flag of Indiana
Zastava
Visina 218 m m
Utemeljenje 1821.
Veb-sajt: indy.gov

Reference

  1. ^ "Census 2007". Arhivirano s originala, 23 Juli 2008. Pristupljeno 8 Novembar 2012. Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)

Vanjski linkovi

500 milja Indianapolisa

"Indianapolis 500-Mile Race" (poznatija kao Indianapolis 500), jeste bila automobilska utrka, koja se jednom godišnje održavala na stazi "Indianapolis Motor Speedway (IMS)", u mjestu Speedway, Indiana, SAD.

BAA 1948/1949.

BAA sezona 1948-49 je bila treća sezona Basketball Association of America košarkaške lige, koja će kasnije prerasti u National Basketball Association.

Benjamin Harrison

Benjamin Harrison (Bendžamin Harison) (North Bend, 20. august 1833. - Indianapolis, 13. mart 1901.), američki političar

Bio je odvjetnik, u Američkom građanskom ratu brigadni general, kasnije senator i predsjednik SAD-a. Provodio je politiku zaštitnih carina na osnovi Zakona o carinama, Inicijator je Panameričkog kongresa, koji je imao za cilj uski savez američkih država na 1. Haškoj mirovnoj konferenciji 1899. Kao odvjetnik zastupao je interese Venezuele u njenu pograničnom sporu s Velikom Britanijom.

Harrison se rodio u Ohiu, u jednoj od najuglednijih američkih političkih porodica, čiji je najpoznatiji predstavnik njegov djed William Henry Harrison, proslavljeni general i predsjednik SAD s najkraćim stažom u historiji.

Harrison je diplomirao pravo te služio kao sudski službenik u Vrhovnom sud Indiane. Kada je izbio američki građanski rat, Harrison se priključio vojsci Unije te u njoj napredovao do čina brigadnog generala. Dok je rat još trajao, ponovno je izabran je za sudsku dužnost.

Godine 1876. Harrison se kao republikanac bez uspjeha kandidirao za guvernera Indiane. Tri godine kasnije postao je član Riječne komisije Mississippija. Od 1881. do 1887. godine Harrison je služio u federalnom Senatu.

Godine 1888. Harrison je na republikanskoj izbornoj konvenciji dobio predsjedničku nominaciju te tako stekao priliku da izazove demokratskog predsjednika Grovera Clevelanda. Kampanja je bila prilično prljava, a Cleveland je na kraju osvojio više glasova na nacionalnoj razini. Međutim, u ključnoj državi New York je široko uvriježeno mišljenje da Cleveland uživa simpatije britanske vlade prema Harrisonu okrenulo tamošnje birače. Tako je Harrison uspio osvojiti većinu u elektorskom kolegiju.

Harrisonova administracija je bila obilježena nastojanjem da se povećaju carinske stope i tako stvoren budžetski višak iskoristi za cijeli niz građevinskih projekata, subvencioniranje gradnje parobroda i stvaranje moderne ratne mornarice kako bi se SAD mogla biti ravnopravna imperijalističkim silama Evrope. Harrison je istovremeno inzistirao na stvaranju permanentnog saveza američkih država, pa je godine 1889. pod njegovim pokroviteljstvom u Washingtonu održan prvi Panamerički kongres.

Međutim, vrlo brzo se budžetski višak istopio, a Kongres i Harrisonovi pokrovitelji podlegli pritisku zagovornika niskih carinskih stopa.

Usprkos nepopularnosti, Harrison je od strane Republikanske stranke nominiran za još mandat. Protiv sebe je ponovo imao Clevelanda. 25. oktobra 1892, nekoliko dana prije izbora, njegova supruga Caroline i majka dvoje djece umrla je od tuberkuloze. Na izborima je Harrison poražen od Clevelanda.

Nakon odlaska iz Bijele kuće, Harrison je oženio svoju sekretaricu i Carolininu nećaku Mary Scott Lord Dimmick, koja će mu roditi još jedno dijete.

Godine 1899. Harrison je služio kao delegat na Haškoj mirovnoj konferencija.

Godine 1901. podlegao je posljedicama gripe i upale pluća.

Benjamin Harrison je ostao upamćen kao prvi i zasad jedini predsjednik čiji je djed bio u Bijeloj kući. Također je upamćen po tome što je za njegovog mandata u Bijelu kuću instalirana struja, te kao prvi predsjednik čiji je glas zabilježen na fonografu.

Eric Holcomb

Eric Holcomb (rođen 2. maja 1968.) američki je političar, trenutni 51. po redu guverner savezne države Indiana, a ranije na mjestu zamjenika guvernera. Član je Republikanske stranke. Na mjesto zamjenika guvernera došao je nakon što je njegova prethodnica Sue Ellspermann dala ostavku 2. marta 2016. zbog imenovanja na mjesto predsjednice Ity Tech koledža u Indiani. Holcomb je na općim izborima 2016. bio kandidat za mjesto guvernera Indiane, te je sa 52% osvojenih glasova izabran za guvernera.

Glavni grad

Glavni grad države, regije ili neke druge administrativne jedinice je obično grad u kojem se nalazi sjedište vlade ili parlamenta. Međutim, postoje različiti kriteriji tako da glavni grad može biti:

grad u kojem se nalazi sjedište izvršne vlasti tj. Vlade,

grad u kojem se nalazi sjedište zakonodavne vlasti tj. Skupštine ili parlamenta,

grad u kojem se nalazi sjedište sudske vlasti,

Glavni grad države može biti grad u kojem se nalazi predsjedništvo.

U kraljevini, glavni grad je obično mjesto kraljevskog dvora (koji se može premještati).Država može imati više od jednog službenog glavnog grada a glavni gradovi mnogih država su određeni zakonom ili Ustavom. Glavni grad ne mora biti sjedište vlade. Može se čak seliti ovisno o dobu godine.

Na primjer, Južnoafrička Republika ima izvršni glavni grad (Pretoria), zakonodavni glavni grad (Cape Town) i sudski glavni grad (Bloemfontein). Do toga je došlo zbog kompromisa između različitih pokrajina koje su se ujedinile u Južnoafričku Republiku 1910. godine.

Uglavnom, glavni grad je najčešće i najveći grad iako to i nije striktno pravilo jer širom svijeta postoje države koje ne zadovoljavaju taj kriterij (SAD, Kina, Brazil, Australija itd). Osim toga, glavni grad je u najčešćem slučaju najveći privredni, kulturni ili obrazovni centar administrativne jedinice ili države kojoj pripada.

Graham Hill

Norman Graham Hill bio je britanski vozač i vlasnik tima i dvostruki prvak Formule 1. Jedini je vozač koji je osvojio trostruku krunu motorsporta, tj. bio je prvak u takmičenjima: 24 sata Le Mansa, Indianapolis 500 i Formula 1. Također se 1970-tih pojavljivao na različitim, nesportskim TV-u emisijama.

Graham Hill i njegov sin Damon su jedini par, otac i sin, koji su osvojili prvenstvo Formule 1. Grahamov unuk Josh, Damonov sin, također se bavio ovim sportom kada je 2013. godine u dobi od 22 godine prestao sa aktivnim učešćem u takmičenju u Formuli 3.

Hill je poginuo kada se avion kojim je upravljao pri jakoj magli, srušio u blizini golf terena u sjevernom Londonu. Hill, Tony Brise i još četiri člana Hillovog trkačkog tima su se vraćali sa automobilskog testiranja održanog na kružnoj stazi Paul Ricard u Francuskoj. Pored Hilla svih njegovih 5 saputnika su poginuli.

Indiana

Indiana je savezna država na području centralnog SAD-a, na nekadašnjem srednjem zapadu. Glavni grad je Indianapolis. Ime države znači Zemlja Indijanaca. Veći gradovi u državi su Gary, Forth Wayne, Evansville.

Indiana Pacers

Indiana Pacers (fonetski Indiana Pejsers) je košarkaški klub iz Indianapolisa, SAD. Igraju u NBA ligi.

Mario Andretti

Mario Gabriele Andretti bivši je italijansko-američki automobilist i prvak Formule 1 iz 1978. godine. Jedini je vozač uz Dana Gurneyja koji je ostvario pobjede u najvažnijim automobilističkim takmičenjima kao što su Formula 1, IndyCar, Svjetsko prvenstvo sportskih automobila te u NASCAR-u. Do danas, on je i dalje jedini vozač koji je osvojio Indianapolis 500 (1969), Daytonu 500 (1967) i prvenstvo Formule 1, a zajedno s Juanom Pablom Montoyom, jedini je vozač koji je osvojio utrke u NASCAR Sprint kup seriji, Formuli 1 i Indianapolisu 500.

Sa svojom posljednjom pobjedom na VN Holandije, iz 1978. godine, posljednji je Amerikanac koji je pobijedio na nekoj utrci Formule 1. U karijeri je ostvario ukupno 109 pobjeda.

Imao je dugotrajnu karijeru i jedini je američki vozač koji se takmičio u tri različite decenije (1967, 1978, i 1984).U američkoj popularnoj kulturi njegovo ime postalo je sinonim za brzinu, slično Barneyju Oldfieldu početkom 20. stoljeća i Stirlingu Mossu u Velikoj Britaniji.

NBA 1949/1950.

NBA sezona 1949-50 je bila četvrta sezona National Basketball Association košarkaške lige, ipak prva pod, i sada službenim imenom.

NBA 1950/1951.

NBA sezona 1950-51 je bila peta sezona NBA lige.

NBA 1951/1952.

NBA sezona 1951-52 je bila 6. sezona NBA lige.

NBA 1952/1953.

NBA sezona 1952-53 je bila 7. sezona NBA lige.

NBA 1953/1954.

NBA sezona 1953-54 je bila 8. sezona NBA lige.

Razvoj svjetskog rekorda u troskoku

Sljedeće tabele prikazuju razvoj svjetskog rekorda u muškom i ženskom troskoku, koji je službeno ratificirao IAAF.

Skok u dalj

Skok u dalj atletska je disciplina, na programu već na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. Skakalište za ovu disciplinu sastoji se od zaletišta od 50-ak m i jame s pijeskom dužine 10-ak m.

Najslavniji skakači u dalj jesu Jesse Owens (8,13 m iz 1936), Bob Beamon (8,90 m iz 1968), Carl Lewis (8,87 m iz 1991) i svjetski rekorder Mike Powell (8,95 m također iz 1991).

Svjetsko prvenstvo u košarci 2002.

Svjetsko prvenstvo u košarci 2002 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u organizaciji FIBA-e u Indianapolisu, Indiana, SAD od 29. augusta do 8. septembra 2002.

Troskok

Troskok je atletska disciplina skakanja u dalj sa zaletom ili bez njega slična skoku u dalj, ali se izvodi u 3 uzastopna skoka, tj. odskokom, korakom i skokom. Odskok i prvi korak izvode se na istoj nozi. Ovo je zahtjevna disciplina i samo istinski šampioni postižu dobre rezultate. Porijeklo vuče od antičkih Olimpijskih igara, a na modernim OI održava se od samog njihovog početka (1896).

Svjetske rekorde drže Britanac Jonathan Edwards (18,29 m), odnosno Ukrajinka Inesa Kravec (15,50 m). Oba rekorda postavljena su na SP-u 1995. u švedskom Göteborgu.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.