Hrbat

Hrbat je geomorfološka forma strminskog reljefa, i to gornja izbočina i izduženi vršni dio brda ili planine, odnosno planinskog lanca, strm ili gotovo okomit kao klif, ali koji, za razliku od klifa, u pravilu nije formiran abrazivnim djelovanjem i nije toliko podložan erozivnom uticaju.

Isti naziv ponekad se koristi za izduženo podvodno izdignuće, odnosno stijenu (greben), koje ima takve karakteristike, kako u okeanskom podmorju, tako i u priobalju, bilo da je ispod površine mora (ili slatkovodne površine), bilo da strši iz vode, pa liči na duguljastu stjenovitu hrid.

Porijeklo naziva povezano je s riječima hrptenjača i hrptenica, odnosno izduženi centralni leđni dio tijela čovjeka ili životinje, pa se tako, osim u geomorfologiji, upotrebljava i u nekim drugim naučnim područjima i ljudskim aktivnostima (biologija, industrija, kulinarstvo i dr.).

Senshio Ridge
Hrbat Senshio na japanskoj planini Senjo

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Autohtone bosanskohercegovačke pasmine domaćih životinja

Bosanskohercegovačke autohtone pasmine domaćih životinja su nastale tradicijskom dugotrajnom selekciom poželjnih linija u specifičnim uvjetima. Ekonomski značajne vrste su selektirane u cilju balansiranja korisnih svojstava, otpornosti na ekstremne klimatske uvjete i oskudnih izvora ishrane. Ukrasne pasmine su odabirane prema estetskim ciljevima pasioniranih uzgajivača ptica, primarno golubova.

Osobenosti bosanskohercegovačkih autohtonih pasmina domaćih životinja

Brestovac (Bosanski Petrovac)

Brestovac je naseljeno mjesto u sastavu općine Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina.

Brštanica

Brštanica je naseljeno mjesto u općini Neum, Bosna i Hercegovina.

Farmakopeja

Farmakopeja ili farmakopoeja (doslovno, spravljanje lijekova), u svom modernom tehničkom smislu, je knjiga koja sadrži uputstva za identifikaciju medicinskih spojeva, koju se objavljulje sa autoritetom vlade ili medicinskih ili farmaceutskih društava.

Opisi pripremanja se zovu monografije. U širem smislu, to je referentni rad za specifikaciju farmaceutskih lijekova.

Kalifornijski zaliv

Kalifornijski zaljev (šp. Golfo de California), također poznat kao Cortesovo more (Mar de Cortés ili Mar Bermejo) je vodena masa koja razdvaja poluostrvo Kaliforniju od ostatka sjeveroistočnog Meksika. Omeđuju ga meksičke savezne države Baja California, Baja California Sur, Sonora, i Sinaloa. Premda je "Kalifornijski zaljev" prevladavajući naziv na većini današnjih karata, lokalno stanovništvo češće koristi ime "Cortesovo more".

Površina mu iznosi približno 160.000 km2 i jedno je od biološki najbogatijih mora na svijetu s više od 5.000 vrsta morskih beskičmenjaka. Zbog toga su njegova ostrva i ostrvca (njih ukupno 244), zajedno sa zaštićenim područjima, upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama 2005. godine.

Katana

Katana (刀:かたな) je japanski naziv za mač. Koristi se za specifičnu vrstu oštrice zvanu daito, te se koristi od 1400-tih godina. To je zavijeni mač tradicionalno korišten od strane samuraja sa sječivom na vanjskoj strani oštrice. Mač se najčešće nosio sa wakizashiem (shoto), jednakim ali kraćim mačem. Isto tako se katana mogla nositi uz tanto, još manju ali gotovo isto oblikovanu oštricu. Ta dva oružja zajedno su se nazivali daisho, te su predstavljala moć i čast samuraja. Duga oštrica se koristila u otvorenoj borbi, dok se kraća oštrica koristila kao pomoćno oružje, za ubadanje, borbu na malim prostorima i seppuku, što je oblik ritualnog samoubistva poznatiji kako hara - kiri. Katana se primarno koristi za siječenje, te je namijenjena za dvoručni hvat. Tradicionalno se nosi sa rubom okrenutim na gore.

Nanga Parbat

Nanga Parbat (Urdu: نانگا پربت) jest planina u Pakistanu, u lancu Himalaja. Jedna je od ukupno četrnaest planina viših od 8000 metara, i s 8126 metara nadmorske visine, deveta najviša planina na svijetu. Poznata također i kao "planina ubica", smatra se trećom najpogibeljnijom planinom za alpinističke uspone nakon Annapurne i K2. Iako se danas u odnosu na polovinu 20. vijeka, broj penjačkih nesreća znatno smanjio, još uvijek se radi o vanredno teškom usponu. Nanga Parbat je ogroman i impresivan vrh koji dominira nad okolnim krajevima.

Reljef (geografija)

Reljef čine sve ravnine i neravnine na Zemljinoj površini. Zbog svoje složenosti razvila se nauka - geomorfologija - koja je usredotočena upravo samo na reljef.

Broj pojava poredanih od tektonike ploča do erozije i depozicije, mogu stvarati i uticati na reljef. Biološki faktori mogu isto uticati na reljef poput biljaka koje imaju ulogu u razvoju sastava dina i slanih močvara, te djelovanje korala i algi na oblikovanje koralnih grebena.

Zemljine forme
Planinske forme
Kontinentalne nizine
Riječne forme
Fluvijalne forme
Glacijalne forme
Okeanske i obalne forme
Vulkanske forme
Eolske forme
Vještačke forme

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.