Honduras

Republika Honduras
Repúblika de Honduras
Zastava Grb
Zastava Grb
HimnaTu bandera es un lampo de cielo

Položaj Hondurasa na karti
Položaj Hondurasa
Službeni jezik španski
Državno uređenje  
 -  Državno uređenje republika
 -  Predsjednik Juan Orlando Hernández
Nezavisnost Od Španije 15. septembra 1821
Površina
 -  Ukupno 112.492 km2 (100.)
 -  Vode (%) ~0
Stanovništvo
 -  Ukupno 7.326.496 (95.)
 -  Gustoća stanovništva 64/km2 
Valuta Lempira (HNL)
Vremenska zona UTC -6
Internetska domena .hn
Pozivni broj +504

Geografija

Honduras je država u srednjoj Americi, površine 112 088 km2, sa oko 6,1 milion stanovnika. Glavni grad je Tegucigalpa. Izlazi na Meksički zaliv i na Tihi okean. Reljef je planinski, sa povremenim nizijama. Zbog promjena nadmorske visine moguća su odstupanja u klimi, koja je u Hondurasu tipično tropska.

Historija

Najstariji stanovnici Hondurasa su Maje. Kristofor Kolumbo se iskrcao u Trujillo 1502. godine. Nazvao je ovu regiju Honduras, što znači dubina na španskom. Honduras je 1823. godine proglasio nezavisnost, a već 1893. godine ulazi u sastav Meksičkog carstva. Nakon meksičke vladavine Honduras ulazi u sastav Ujedinjenih provincija Centralne Amerike.

Nakon što je fudbalska utakmica između Hondurasa i Salvadora izazvala tenzije između ove dvije zemlje, Salvador je napao Honduras u julu 1969. godine što je dovelo do takozvanog fudbalskog rata. Između 1972. i 1983. godine, na vlasti u Hondurasu je bila vojna hunta. Trenutni predsjednik je Porfirio Lobos Sosa.

Politička podjela

18 okruga (Atlántida, Choluteca, Colón, Comayagua, Copán, Cortés, El Paraíso, Francisco Morazán, Gracias a Dios, Intibucá, Islas de la Bahía, La Paz, Lempira, Ocotepeque, Olancho, Santa Barbara, Valle i Yoro), 1 federalni okrug, 282 općine.

Privreda

SanPedroSula
Hotel Gran Sula

Ekonomija nastavlja da sporo raste, ali je raspodjela bogatstva i dalje veoma polarizovana, a prosječna primanja mala. Prosječni privredni rast, zadnjih godina je 7%, što je jedan od najuspješnijih porasta u Latinskoj Americi, ali oko 50% stanovništva, oko 3,7 miliona, je i dalje ispod granice siromaštva.

Država je veoma zadužena. Poljoprivreda: banane, kafa, duhan, šećerna trska. Rude: zlato, srebro, olovo, gvožđe.

Zlato, srebro, olovo i cink se proizvode u rudnicima koji su vlasništvo stranih kompanija.

Stanovništvo

Stanovništvo je uglavnom koncentrirano na sjeverozapadu, u okolini Tegucigalpe i pacifičku obalu na jugu. Za razliku od susjednih zemalja, npr. Gvatemale, najveći dio stanovnika Hondurasa su mestici, potomci evropskih useljenika i prastanovnika zemlje. Oni predstavljaju oko 90% stanovništva. Ostalih 10% otpada na indijance (7%), Afrikance (2%) i Evropljane (1%). Na sjevernoj obali živi poseban narod, koji je uspio zadržati potpuno samostalnu kulturu i jezik: Garifuna. Ovi potomci indijanskih i afričkih predaka živi uglavnom u obalnim naseljima duž cijele karipske obale Hondurasa, Belizea, a manji broj živi i u Nikaragvi i Gvatemali.

Brz rast broja stanovnika u posljednjim godinama je doveo do pojačanog priliva ljudi iz provincije u gradove. Više od polovine stanovnika živi ispod granice siromaštva. U gradovima je oko petine stanovnika nepismeno, dok je na selu svaki drugi stanovnik nepismen. Nedovoljna ishrana djece je jako raširena. Medicinska zaštita na selu je katastrofalna.

Govori se španski jezik.

Vanjski linkovi

.hn

.hn je najviši Internet domen za Honduras.

15. septembar

15. septembar / rujan (15. 9) jest je 258. dan godine po gregorijanskom kalendaru (259. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 107 dana.

Beliz

Beliz je država u Centralnoj Americi. Do 1973. godine bio je poznat kao Britanski Honduras. Više od vijekova je bio Britanska kolonija, a danas je jedina država Centralne Amerike u kojoj je službeni jezik engleski.

Copa América 2001.

Copa América 2001. je bilo 40. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Kolumbiji od 11. do 29. jula 2001. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Kolumbija je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Meksiko a treće Honduras. Víctor Aristizábal, reprezentativac Kolumbije je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Grb Hondurasa

Grb Hondurasa sadrži tekst "República de Honduras. Libre, Soberana e Independiente" (Republika Honduras slobodna, suverena i nezavisna). Pored toga na grbu se nalaze kornukopia (simbol hrane), tobolac za strijele, listopadno drveće, krečnječke stijene. U sredini grba se nalazi masonsko oko.

Honduras na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Honduras je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Karipsko more

Karipsko more je jugoistočni dio Američkog sredozemnog mora odvojeno od Atlantskog okeana Karibima, arhipelagom koji se proteže u luku od Meksičkog zaljeva pa gotovo do Venecuele. Duboko je do 7.680 m.

Karipsko more, kao i karipska ostrva dobili su ime po Karibima, narodu kojeg su španski osvajači po svom dolasku zatekli na Malim Antilima .

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 5. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 5. krug je nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija odigrale su se od 11. novembra 2016. do 10. oktobra 2017. godine.

Nogometna reprezentacija Hondurasa

Nogometna reprezentacija Hondurasa predstavlja Honduras na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Hondurasa.

Nogometna reprezentacija Izraela

Nogometna reprezentacija Izraela (hebrejski: נבחרת ישראל בכדורגל) predstavlja Izrael na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Izraela (hebrejski: ההתאחדות לכדורגל בישראל, IFA). Domaće utakmice igra na stadionu Ramat Gan u Ramat Ganu. U dosadašnjoj historiji uspjeli su se kvalificirati na svjetsko prvenstvo 1970. održanog u Meksiku.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Španija 1982 je dvanaesto po redu svjetsko prvenstvo. Održano je u Španiji od 13. juna do 11. jula 1982. godine. Titulu šampiona je osvojila reprezentacija Italije, koja je u finalu pobijedila Zapadnu Njemačku rezultatom 3:1.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Južna Afrika 2010. je održano u Južnoafričkoj Republici od 11. juna do 11. jula 2010.

Novi svjetski prvak je nogometna reprezentacija Španije, koja je rezultatom 1:0, nakon produžetaka, savladala reprezentaciju Holandije. Ovim je Španija po prvi put postala svjetski prvak.

Ovo je prvi put da se svjetska nogometna smotra održala u jednoj afričkoj državi. Odluka o održavanju 19. svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici donesena je 15. maja 2004. godine na zasjednaju FIFA-u u Zürichu. Odluka je donesena po rotacionom principu podjela organizacije takmičenja po kontinentima. Za domaćina prvenstva su bili kandidovani još i Egipat i Maroko. Zajednička kandidatura Libije i Tunisa bila je odbijena, nakon čega se Tunis povukao iz konkurencije. Zbog mogućeg učestvovanja nogometne reprezentacije Izraela i političke netrpeljivosti režima u Libiji prema Izraelu, Libija je također otkazala kandidaturu. U prvom krugu glasanja Južnoafrička Republika dobila je 14 glasova, Maroko 10, dok je Egipat ostao bez glasova, te je apsolutnom većinom glasova pravo domaćina dodijeljeno Južnoafričkoj Republici.

U kvalifikacijama za prvenstvo prijavljeno je 200 nogometnih reprezentacija iz 6 kontinentalnih federacija, dok u samoj završnici učestvuje samo 32 zemlje. Format takmičenja ostat će nepromijenjen - prva faza po grupama sa četiri reprezentacije, te nastavak sa osminom finala, u koje se plasiraju šesnaest reprezentacija koje su zauzele prvo i drugo mjesto iz osam grupa. Odigrati će se ukupno 64 utakmice na 10 stadiona smještenih u 9 gradova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010 - grupa H

U grupi H, Svjetskog prvenstva u nogometu 2010. godine na izvlačenju 4. decembra 2009. godine u Cape Townu izvučene su reprezentacije Španije, Čilea, Švicarske i Hondurasa. Za nosioca grupe H je postavljena reprezentacija Španije. Pobjednik i drugoplasirani u grupi sastaju se u osmini finala protiv drugoplasiranog i pobjednika iz grupe G.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014 - grupa E

U grupi E, Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine na izvlačenju 6. decembra 2013. godine u Costa do Sauipeu izvučene su reprezentacije Švicarska, Ekvador, Francuska i Honduras. Za nosioca grupe E je postavljena reprezentacija Švicarske. Utakmice u ovoj grupi su igrane između 15. i 25. juna 2014.

Tegucigalpa

Tegucigalpa (španski izgovor: [teɣusiˈɣalpa]) je glavni grad Hondurasa. Tegucigalpa je ujedno i glavni grad honduraškog departmana Francisco Morazán.

Osnovali su je španski naseljeneci kao Real Villa de San Miguel de Heredia de Tegucigalpa, 29. septembra 1578., na mjestu domorodačkog naselja.

Tegucigalpa je locirana na planinskom lancu, na geografskim koordinatama 14°5′S (sjever) 87°13′Z (zapad), na nadmorskoj visini od 990 metara. Rijeka Choluteca, koja presijeca grad od juga na sjever, fizički razdvaja Tegucigalpu i njen sestrinski grad Comayagüela.

Tegucigalpa je danas izdijeljena na "barrios" i "colonias". Colonias su relativno nedavno izgrađena naselja srednje klase.

Grad ima oko 1,25 miliona stanovnika.

Zastava Beliza

Zastava Beliza usvojena je 21. septembra 1981. godine, po sticanju nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva. Zastava je tamnoplave boje, a uz gornji i donji rub zastave nalaze se dvije crvene linije. Na sredini zastave je grb Belizea.

Ova zastava je modificirana verzija zastave Britanskog Hondurasa (ime Beliza tokom kolonijalnog razdoblja). Ta je zastava usovjena 1950. kad je Britanski Honduras započeo proces sticanja nezavisnosti. Dvije tanke vodoravne crvene linije na ivicama dodane su po sticanju nezavisnosti.

Posebnost zastave Beliza jest ta što sadrži dvanaest boja, tri boje više od ostalih državnih zastava.

Zastava Hondurasa

Zastava Hondurasa je usvojena 9. januara 1866. Bazirana je na zastavi Sjedinjenih Država Centralne Amerike Zastava se sastoji od tri jednaka horizontalna polja; dva plava koja predstavljaju Pacifik i Karipsko more. Pet plavih zvijezda petokraka predstavljaju pet država bivših Sjedinjenih Država Centralne Amerike, i nadu da ove države mogu ponovo da oforme uniju. Države članice su bile El Salvador, Kosta Rika, Nikaragva, Honduras i Gvatemala.

Na mornarskoj zastavi pet zvijezda je praspoređeno u luk iznad kojeg se nalazo brodovi Hondurasove mornarice kao grb.

Španski jezik

Španski (kastiljski) je Iberijski romanski jezik, i treći jezik po broju onih koji ga upotrebljavaju u svijetu. Španski je materni jezik za 352 miliona ljudi, a zajedno sa ljudima kojim je dodatni strani jezik, španski govore otprilike 417 miliona ljudi (prema procjenama iz 1999. godine). Većina ljudi koji govore španski su iz Centralne i Južne Amerike. Prema posljednjim istraživanjima, ovaj jezik ima najveću stopu rasta broja onih koji ga koriste i smatra se da će u dogledno vrijeme prestići i engleski jezik.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.