Holandija

Holandija (holandski: Nederland) je mala gusto naseljena država koja se nalazi u zapadnoj Evropi i kojoj pripadaju i tri ostrva na Karibima. Holandija graniči s Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu, a na sjeverozapadu izlazi na Sjeverno more. Najveći i najvažniji gradovi Holandije su Amsterdam, Den Haag i Rotterdam. Glavni grad Holandije je Amsterdam, dok je sjedište vlade i parlamenta u Haagu. Roterdamska luka je najveća luka u Evropi.

Holandija ima 17.016.967 stanovnika na površini od 41.526 km2 što je čini jednom od najgušće naseljenijih država (401 stanovnik po km2). Samo Bangladeš, Južna Koreja i Tajvan imaju veću populaciju i veću gustoću stanovništva. To je dijelom zbog plodnog tla i blage klime. Oko 18% površine čini voda, a veliki dio zemlje se nalazi ispod nivoa mora. Zemlja je zaštićena od vode pomoću sistema nasipa te raznih odvoda. Melioracijom tla stvaraju se polderi. Upravno je zemlja podijeljena u dvanaest provincija. Holandija je drugi najveći izvoznik prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, nakon SAD-a.

Holandija je bila treća zemlja u svijetu koja je imala izabran parlament, a od 1848. godine regulirana je kao unitarna država sa parlamentarnom demokratijom i ustavnom monarhijom. Holandija ima dugu historiju društvene tolerancije i generalno se smatra liberalnom zemljom. Abortus, prostitucija i eutanazija su legalizirani, dok prema upotrebi određenih vrsta narkotika vodi progresivnu politiku. Ona je 2001. godine postala prva zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove.

Holandija je jedan od osnivača EU, Eurozone, G-10, NATO-a, OECD-a i Svjetske trgovinske organizacije. Zajedno s Belgijom i Luksemburgom sačinjava Beneluks. Ova država je sjedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja i pet međunarodnih sudova: Stalnog arbitražnog suda, Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog krivičnog suda i Specijalnog suda za Liban. Prva četiri se nalaze u Haagu, kao i sjedište Europola i agencije za saradnju u pravosuđu Eurojust. Zbog toga se Haag smatra pravnom prijestolnicom svijeta. Holandija je također dio šengenske zone.

Holandija
Nederland (nl)
Zastava Grb
Zastava Grb
Uzrečica: Je maintiendrai (fr)
Ik zal handhaven (nl)
'Izdržat ću'
Himna"Het Wilhelmus" ("Vilijam")

Položaj Holandije na karti
Položaj Holandije
Glavni grad Amsterdam
52°19′N 05°33′E / 52.317°N 5.550°E
Službeni jezik holandski
Državno uređenje Unitarna parlamentarna ustavna monarhija
 -  Kralj Willem-Alexander
 -  Premijer Mark Rutte
Nezavisnost od Habsburškog Carstva 
 -  Priznato 26. juli 1581
Površina
 -  Ukupno 41.543 km2 (134)
 -  Vode (%) 18,41
Stanovništvo
 -  Ukupno (Procjena juli 2016.) 17.016.967[1] (58.)
 -  Gustoća stanovništva 404,1/km2 
BDP (PKM) 2011
 -  Ukupno $704,034 biliona[2] 
 -  Per capita $42 183[2] 
Gini (2006) 30,9 
HDI (2011) 0,910[3] (visok
Valuta Euro (€) (EUR)
Vremenska zona CET (UTC+1)
- ljeti CEST (UTC+2)
Topografija
 -  Najviša tačka Vaalserberg
321 m
 -  Najveće jezero IJsselmeer
1250 km2
Internetska domena .nl
Pozivni broj +31

Historija

Holandiju su naselili Kelti, te Germani, a bila je dio Rimskog Carstva. U 8. vijeku širi se kršćanstvo. Kasnije se razvijalo zanatstvo, te brodska trgovina. Često je mijenjala gospodare. Holandija je važno kulturno područje pogotovo u renesansi. Godine 1579. formirana je Urtreska unija koja se borila protiv Španaca. Priznata je 1588. od Španije. U početku se zvala Republika Ujedinjenih Provincija, kasnije Holandija. Početkom 17. vijeka doživjela je veliki napredak. Uskoro je postala jedna od najjačih trgovačkih sila. Zauzela je neka područja u Indiji, u Indoneziji u Sjevernoj Americi. U to vrijeme Holandija je bila najbogatija zemlja Evrope. U njenim bankama bilo je najviše novca. Od sredine 17. vijeka gubi svoj značaj. Gubi ratove protiv Engleza, Francuza, te svoje kolonije. U ratu protiv revolucionarne Francuske je poražena. Napoleon je stvorio Batasku republiku 1806. godine. Nakon rata 1815. Belgija je pripojena Holandiji. Izgubila je u međuvremenu neke svoje kolonije. Koristila je kolonijalna bogastva za razvitak svoje industrije. Nije učestovala u 1. sv. ratu, a u Drugom svjetskom ratu je bila okupirana od nacističke Njemačke, ali je oslobođena pred sam kraj rata. Izgubila je svoje posjede. Danas Holandija ima važnu trgovačku ulogu u Evropi.

Vlada

Koalicija među tri partije; CDA i VVD

Političke podjele

Kraljevina Holandija (holandski: Koninkrijk der Nederlanden) je suverena država sa teritorijama u zapadnoj Evropi i Karibima. Danas, Kraljevina Holandija ima četiri države:

Kingdom of the Netherlands in its region
Položaj

Geografija

Nalazi se u zapadnoj Evropi. Izlazi na Sjeverno more. Površina je 42.000 km2, ima oko 17 miliona stanovnika. Glavni grad: Amsterdam ,ostali su: Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Breda itd. Reljef je nizinski, rijeke su Rajna, Waal, Maas...

Provincije

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg.

Privreda

Visoko razvijena te industrijalizirana zemlja. Industrija; metalna, brodogradnja, metalurgija, elektrotehnička, tekstilna, elektronska, oblikovanje dijamanata, hemijska. Rude: kameni ugalj, zemni plin. Poljoprivreda visoko razvijena sa sitnim posjedima koji grade kombinate; pšenica, ječam, krompir, šećerna repica. Razvijen plovni saobraćaj.

Stanovništvo

  • Rimokatolici : 5 miliona
  • Protestanti : 2,5 miliona
  • Muslimani : 1 milion
  • Ostale crkve : 700 000
  • Hindusi : 100 000
  • Budisti : 80 000
  • Židovi : 40 000

Pored navedenih grupa nalazi se veći broj ostalih vjerskih grupa kao sto su: Apostolski, Baptisti, Jehovini svjedoci.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

Reference

  1. ^ CIA – The World Factbook – Netherlands. Central Intelligence Agency. Pristupljeno 16. marta 2017.
  2. ^ a b "Netherlands". International Monetary Fund. Pristupljeno 20 April 2012.
  3. ^ "Human Development Report 2011". United Nations. 2011. Pristupljeno 2 November 2011.

Vanjski linkovi

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


Noia 64 apps locale.png Nedovršeni članak Holandija koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

.nl

.nl je najviši Internet domen za Holandiju. Direkcija za registriranje .nl domene je zadužena za ovu domenu.

Evropsko prvenstvo u nogometu

Evropsko prvenstvo u nogometu je glavno nogometno takmičenje država članica UEFA-e. Održava se svake četiri godine od 1960. Izvorno se zvao Kup evropskih nacija (engleski: European Nations Cup), a takmičenje je od 1968. godine promijenilo naziv u Evropsko prvenstvo u nogometu (engleski: European Football Championship).

Broj učesnika se mijenjao, do 1976. godine samo četiri učesnika su ulazila na završni turnir. Od 1980. godine, učestvuje osam ekipa, a od 1996. godine šesnaest ekipa učestvuje na završnom turniru. Na Evropskom prvenstvu 2016. koje će se održati u Francuskoj po prvi put u historiji će učestvovati 24 ekipe.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1976.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1976. je bilo peto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu. Finalno takmičenje se odigalo u Jugoslaviji na kojem su učestvovale četiri reprezentacije. Čehoslovačka je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Zapadne Njemačke nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ovo je bilo prvo finale Evropskog prvenstva koje je odlučeno izvođenjem jedanaesteraca. U regularnom dijelu utakmice rezultat je završen rezultatom 2-2 dok u produžecima nije bilo golova. Golove u finalu su postigli Ján Švehlík u 8. minuti i Karol Dobiaš u 25. minuti utakmice za Čehoslovačku te Gerd Müller u 28. minuti i Bernd Hölzenbein u 89. minuti za Zapadnu Njemačku. Utakmica je odigrana pred 30.790 gledalaca. Glavni sudija utakmice je bio Sergio Gonella. Treće mjesto na prvenstvu osvojila je Holandija koja je bila uspješnija od Jugoslavije rezultatom 3-2.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1980.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1980. je bilo šesto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Italiji. Finalni turnir se odigrao između 11. i 22. juna na kojem je prvi put u historiji učestvovalo osam reprezentacija: Zapadna Njemačka, Čehoslovačka, Belgija, Holandija, Engleska, Grčka, Španija i Italija. 17. oktobra 1977. Engleska, Grčka, Italija, Holandija, Švicarska i Zapadna Njemačka su objavile interes za organizaciju turnira. 19. oktobra organizacioni odbor UEFA-e domaćinstvo je odlučio dodijeliti Engleskoj ili Italiji, te je 12. novembra 1977. organizacioni odbor UEFA-e donio odluku da je domaćinstvo jednoglasnom odlukom dodijeljeno Italiji. Sedam reprezentacija se moralo kvalificirati kroz kvalifikacije, a izvlačenje za kvalifikacije je održan 30. novembra 1977. u Rimu. Po prvi put u historiji evropskih prvenstava domaćin je automatski bio kvalificiran na završni turnir. Zbog proširenog formata završni turnir je morao proći kroz neke promjene. Ekipe su podjeljene u dvije grupe sa po četiri reprezentacije gdje bi pobjednik jedne grupe igrao sa pobjednikom druge grupe za budućeg šampiona Evrope.Zapadna Njemačka je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Belgije rezultatom 2-1. Golove u finalu su postigli Horst Hrubesch u 10. i 88. minuti utakmice za Zapadnu Njemačku te René Vandereycken u 75. minuti iz jedanaesterca za Belgiju. Utakmica je odigrana pred 47.864 gledalaca. Glavni sudija utakmice je bio Nicolae Rainea.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1988.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1988. je bilo osmo po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Zapadnoj Njemačkoj. Finalni turnir se odigrao između 10. i 25. juna na kojem je učestvovalo osam reprezentacija. Holandija je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Sovjetskog saveza rezultatom 2-0 te prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Golove u finalu su postigli Ruud Gullit u 32. i Marco van Basten u 54. minuti utakmice. Utakmica je odigrana pred 72.308 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Münchenu . Glavni sudija utakmice je bio Michel Vautrot. Najbolji strijelac prvenstva je bio Marco van Basten sa pet postignutih golova.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1992.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1992. je bilo deveto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Švedskoj. Finalni turnir se odigrao između 10. i 26. juna na kojem je učestvovalo osam reprezentacija. Danska je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Njemačke rezultatom 2-0 te prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Golove u finalu su postigli John Jensen u 18. i Kim Vilfort u 78. minuti utakmice. Utakmica je odigrana pred 37.800 gledalaca na stadionu Ullevi u Göteborgu. Glavni sudija utakmice je bio Bruno Galler. Najbolji strijelci prvenstva po tri postignuta gola su bili Dennis Bergkamp, Tomas Brolin, Henrik Larsen i Karl-Heinz Riedle.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1996.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1996. je bilo 10. po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Engleskoj. Finalni turnir se odigrao između 8. i 30. juna na kojem je prvi put u historiji učestvovalo 16 reprezentacija. Turnir se odigrao na osam različitih stadiona te je najposjećenije Evropsko prvenstvo do tada. Njemačka je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Češke rezultatom 2-1 te treći put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Golove u finalu su postigli Oliver Bierhoff u 73. i 95. minuti utakmice za Njemačku te Patrik Berger u 59. minuti utakmice za Češku iz jedanaesterca. U regularnom dijelu utakmice rezultat je bio neriješen rezultatom 1-1 te su se igrali produžeci. Tadašnjim pravilima pogodak postignut u produžecima odlučivao je o novom prvaku Evrope. Prvi zlatni gol Olivera Bierhoffa u historiji finala Evropskih prvenstava donio je treću šampionsku titulu Njemačkoj. Utakmica je odigrana pred 73.611 gledalaca. Glavni sudija utakmice je bio Pierluigi Pairetto.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2000.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2000. je bilo 11. po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Belgiji i Holandiji. Ovo je bilo prvo kontinentalno prvenstvo koje se odigralo u dvije države. Finalni turnir se odigrao između 10. juna i 2. jula na kojem je učestvovalo 16 reprezentacija. Turnir se odigrao na osam različitih stadiona. Francuska je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Italije rezultatom 2-1 te po drugi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Golove u finalu su postigli Sylvain Wiltord u 93. i David Trezeguet u 103. minuti utakmice za Francusku te Marco Delvecchio u 55. minuti utakmice za Italiju. U regularnom dijelu utakmice rezultat je bio neriješen rezultatom 1-1 te su se igrali produžeci. Tadašnjim pravilima pogodak postignut u produžecima odlučivao je o novom prvaku Evrope. Nakon Evropskog prvenstva 1996. i prvog "zlatnog gola" koji je odlučio tadašnjeg prvaka i ovog puta prvak je odlučen zlatnim golom koji je donio drugu šampionsku titulu Francuskoj. Utakmica je odigrana pred 48.200 gledalaca na stadionu De Kuip u Rotterdamu. Glavni sudija utakmice je bio Anders Frisk.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2004.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2004. (eng. 2000 UEFA European Football Championship) održalo se u Portugalu. To je bilo dvanaesto prvenstvo Evrope koje svake četiri godine organizira UEFA. Finalni turnir se odigrao između 12. juna i 4. jula na kojem je učestvovalo šesnaest reprezentacija: Grčka, Danska, Engleska, Švedska, Francuska, Holandija, Njemačka, Latvija, Španija, Bugarska, Rusija, Češka, Italija, Švicarska, Hrvatska i Portugal.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2008.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2008. je bilo 13. po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Austriji i Švicarskoj. Finalni turnir se odigrao između 7. i 29. juna na kojem je učestvovalo 16 reprezentacije. Turnir se odigrao na osam različitih stadiona u isto toliko gradova. Španija je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Njemačkke rezultatom 1-0 te drugi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Gol u finalu je postigao Fernando Torres u 33. minuti utakmice. Utakmica je odigrana pred 51.428 gledalaca na stadionu Ernst Happel u Beču. Glavni sudija utakmice bio je Roberto Rosetti.

Holandija na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Holandiju je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 28 sportista u 18 disciplina. Ukupno su osvojili četiri medalje: jednu zlatnu i tri bronzane.

Nogometna reprezentacija Holandije

Nogometna reprezentacija Holandije predstavlja Holandiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Holandije (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond- KNVB)).

Saba

Saba je specijalna općina Holandije. Ima površinu od 13 km2 i po procjeni iz 2011. godine oko 2.000 stanovnika. Ostrvo najvećim dijelom čini vulkan Mount Sineri, visine 866 m, koji je i najviša tačka Holandije. Glavni grad je The Bottom, a službeni jezici na ostrvu su holandski, engleski i papijamento (kreolski). Saba je bilo najmanje po površini ostrvo u okviru nekadašnjih Holandskih Antila.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1974.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1974. bilo je 10. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Zapadnoj Njemačkoj od 13. juna do 7. jula 1974. godine. Šampionsku titulu osvojio je domaćin Zapadna Njemačka pobijedivši u finalnoj utakmici Holandiju. Bronzana medalja pripala je Poljskoj. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija, te odigrano 38 utakmica gdje je postignuto 97 golova što je prosječno iznosilo 2.55 postignutih golova po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Poljske Grzegorz Lato sa sedam postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1978.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1978. bilo je 11. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Argentini od 1. do 25. juna 1978. godine. Šampionsku titulu osvojio je domaćin Argentina pobijedivši u finalnoj utakmici Holandiju. Bronzana medalja pripala je Brazil. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija, te odigrano 38 utakmica gdje je postignuto 102 gola što je prosječno iznosilo 2.68 postignutih golova po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Argentine Mario Kempes sa šest postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998. bilo je 16. po redu svjetsko prvenstvo koje je održano je u Francuskoj od 10. juna do 12. jula 1998. godine. Titulu prvaka osvojila je reprezentacija Francuske koja je u finalu rezultatom 3–0 pobijedila Brazil.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Južna Afrika 2010. je održano u Južnoafričkoj Republici od 11. juna do 11. jula 2010.

Novi svjetski prvak je nogometna reprezentacija Španije, koja je rezultatom 1:0, nakon produžetaka, savladala reprezentaciju Holandije. Ovim je Španija po prvi put postala svjetski prvak.

Ovo je prvi put da se svjetska nogometna smotra održala u jednoj afričkoj državi. Odluka o održavanju 19. svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici donesena je 15. maja 2004. godine na zasjednaju FIFA-u u Zürichu. Odluka je donesena po rotacionom principu podjela organizacije takmičenja po kontinentima. Za domaćina prvenstva su bili kandidovani još i Egipat i Maroko. Zajednička kandidatura Libije i Tunisa bila je odbijena, nakon čega se Tunis povukao iz konkurencije. Zbog mogućeg učestvovanja nogometne reprezentacije Izraela i političke netrpeljivosti režima u Libiji prema Izraelu, Libija je također otkazala kandidaturu. U prvom krugu glasanja Južnoafrička Republika dobila je 14 glasova, Maroko 10, dok je Egipat ostao bez glasova, te je apsolutnom većinom glasova pravo domaćina dodijeljeno Južnoafričkoj Republici.

U kvalifikacijama za prvenstvo prijavljeno je 200 nogometnih reprezentacija iz 6 kontinentalnih federacija, dok u samoj završnici učestvuje samo 32 zemlje. Format takmičenja ostat će nepromijenjen - prva faza po grupama sa četiri reprezentacije, te nastavak sa osminom finala, u koje se plasiraju šesnaest reprezentacija koje su zauzele prvo i drugo mjesto iz osam grupa. Odigrati će se ukupno 64 utakmice na 10 stadiona smještenih u 9 gradova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Zapadna Evropa

Zapadna Evropa je najrazvijenija regija Evrope. Sastoji se od sljedećih država: Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Francuska i Monako.

Zapadnu Evropu na zapadu okružuje Atlantski okean, a na sjeveru Sjeverno more. Što se reljefa tiče, u Zapadnoj Evropi je uglavnom nizinski reljef do 200 metara nadmorske visine, što je posljedica geološke starosti ovog dijela Evrope i zato je to područje bogato različitim rudama. Klima je uglavnom okeanska, dok u unutrašnjosti prevladava i kontinentalna, a samo na najvišim vrhovima Alpa oštra planinska i polarna klima. Zemlje Zapadne Evrope su svijetu postale poznate razmjerno kasno, ali se vrlo brzo razvijaju. Ova regija je dobro ekonomski razvijena, što je posljedica stabilnosti zemalja i povoljnog položaja.

Države članice
Pregovaraju
Države kandidati
Aplikanti
Potencijalni kandidati
Države
Teritorije
Nepriznate države
i države pod
upravom UN-a
Članice iz EU
Članice izvan EU
Posmatrači
Države članice
Države kandidati
Savezne provincije u Holandiji
Institucije
Članice
Posmatrači
Bivše članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.