Gvineja-Bisau

Gvineja Bisao je država u Zapadnoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a graniči sa Senegalom na sjeveru i Gvinejom na istoku i jugu.

Zemlja je, za razliku od svojih susjeda, od 1963. do 1974. vodila rat za nezavisnost, a poslije odlaska Portugalaca oslobodilački pokret PAIGC (Afrička stranka za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih Otoka) zadržao je politički monopol sve do 1999. s povremenim uplitanjem vojske. Od planova za ujedinjenje sa Zelenortskom Republikom odustalo se 1980. nakon što je mirnim državnim udarom vlast preuzeo João Bernardo Vieira koji je i pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima 1994. Vieira je smijenjen 1999. poslije jednogodišnjeg krvavog građanskog rata u kojem mu je protivnik bio načelnik glavnog stožera vojske Ansumane Mané. Drugi, u januaru 2000. slobodno izabrani predsjednik Kumba Iala također je smijenjen u državnom udaru 2003.

12. aprila 2012. je izvršen vojni udar.

Gvineja Bisao je jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike i svijeta. Poljoprivreda je glavna privredna grana, a izvozi se kešu orah i kikiriki. BDP je u 2004. bio 700 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Republika Gvineja Bisau
República da Guiné-Bissau
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Esta é a Nossa Pátria Bem Amada"

Položaj Gvineje Bisau na karti
Položaj Gvineje Bisau
Glavni grad Bissau
Službeni jezik portugalski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik José Mário Vaz
 -  Predsjednik vlade Carlos Correia
Nezavisnost Od Portugala 10. septembra 1974
Površina
 -  Ukupno 36.120 km2 (133.)
 -  Vode (%) 22,4
Stanovništvo
 -  Ukupno 1.345.479 (147.)
 -  Gustoća stanovništva 48/km2 
Valuta CFA franak (100 centima)
Vremenska zona UTC +0
Internetska domena .gw
Pozivni broj 245

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

Zemlja se sastoji od 8 oblasti.

Geografija

Nalazi se u zapadnoj Africi, izlazi na Atlanski okean. Reljef je nizijski, klima je tropska, biljno blago čine prašume i savane.

Privreda

Slabo razvijena zemlja. Poljoprivreda 93%, obradiva zemlja, drvo, kaučuk, kukuruz, kikiriki, uljne palme. Rude: boksit, nafta, mangan. Industrija: prehrambena.

Stanovništvo

Religija

Religija u Gvineji-Bissau, 2010.[1][2]
Religija Postotak
Islam
  
45.1
Narodna ili ireligija
  
30.9
Kršćanstvo
  
19.7
Ostale religije
  
4.3

U Gvineji-Bisau oko 45% stanovništva zemlje pripada islamskoj vjeroispovjesti. Približno 20% stanovništva zemlje pripada hrišćanskoj zajednici, a 31% nastavlja da drži vjeru domorodaca. Međutim, mnogi stanovnici praktikuju forme islamske i hrišćanske vjere, koji kombinuju svoje prakse sa tradicionalnim afričkim vjerovanjima. Muslimani dominiraju na sjeveru i istoku, dok hrišćani dominiraju južnim i primorskim regionima. Rimokatolička crkva čini većinu hrišćanske zajednice.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference

  1. ^ "Guinea-Bissau – Pew-Templeton Global Religious Futures Project". Globalreligiousfutures.org. Pristupljeno 22. 11. 2017.
  2. ^ "Religious Composition by Country, 2010–2050 | Pew Research Center". Pewforum.org. 2. 4. 2015. Pristupljeno 22. 11. 2017.

Vanjski linkovi

.gw

.gw je najviši Internet domen za Gvineja-Bisau.

Afrička unija

Afrička unija (AU) je kontinentalna unija koja se sastoji od 55 država članica smještenih na kontinentu Afrike, s izuzetkom različitih teritorija evropskih posjeda koje se nalaze u Africi. AU je objavljena u Sirte deklaraciji u Sirtu, Libija 9. septembra 1999. godine, pozivajući na uspostavljanje Afričke unije. Blok je osnovan 26. maja 2001. godine u Adis Abebi u Etiopiji i pokrenut je 9. jula 2002. u Južnoafričkoj republici. Namjera AU je da zamijeni Organizaciju afričkog jedinstva (OAU), uspostavljenu 25. maja 1963. godine u Adis Abebi od strane 32 vlade potpisnice. Najvažnije odluke AU donosi Skupština Afričke unije, polugodišnji sastanak šefova država i vlada država članica. Sekretarijat unije, Komisija Afričke unije, ima sjedište u Adis Abebi.Afrička unija ima nešto više od 1 milijarde ljudi i površinu od oko 29 miliona km2 i uključuje popularne svjetske znamenitosti, uključujući Saharu i Nil. Primarni jezici su arapski, engleski, francuski, portugalski, somalski, španski, svahili i ostali mnogobrojni jezici Afrike. U okviru Afričke unije postoje zvanična tijela kao što su Vijeće za mir i sigurnost i Pan-afrički parlament.

Afrički kup nacija 2017.

Afrički kup nacija 2017. (poznat kao i Total Africa Cup of Nations - Gabon 2017, AFCON 2017, odnosno CAN 2017) je bilo 31. po redu afričko prvenstvo u nogometu poznatog kao Afrički kup nacija. U organizaciji afričke nogometne konfederacije Afrički kup nacija 2017. održao se od 14. januara do 5. februara 2017. u Gabonu. Prvobitno je bilo odlučeno da se Afrički kup nacija 2017. održi u Libiji, međutim, zbog ratnih dešavanja u toj zemlji, CAF je u augustu 2014. odredio da se AFCON 2017. održi po drugi put u historiji u Gabonu. Prvi dio prvenstva igrao se po grupama, a zatim i eliminaciona faza. Ukupno se odigralo 32 utakmice te postignuto 66 golova što je iznosilo 2.06 datih golova po utakmici. Kamerun je finalu bio uspješniji od Egipta te po peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. U utakmici za treće mjesto Burkina Faso je bila uspješnija od Gane. Najbolji strijelac prvenstva bio je Junior Kabananga sa tri postignuta gola. Christian Bassogog, reprezentativac Kameruna, proglašen je najboljim igračem prvenstva, dok je Egipćanin Essam El-Hadary izabran za najboljeg golmana. Egipat je osvojio nagradu za "fair play". Pobjednik Afričkog kupa nacija 2017. Kamerun stekao je pravo nastupa na FIFA Kupu konfederacija 2017.

Afrički kup nacija 2017 - grupa A

Afrički kup nacija 2017 – grupa A bila je jedna od četiri grupe grupne faze nogometnog takmičenja u sklopu igranja Afričkog kupa nacija 2017. u Gabonu. Takmičenje u grupi igralo se od 14. do 22. januara 2017. Grupu A sačinjavale su četiri reprezentacije: Gabon, Burkina Faso, Kamerun i Gvineja-Bisau. Burkina Faso kao pobjednik grupe, te Kamerun kao drugoplasirana ekipa obezbijedili su nastavak učešća u osmini finala Afričkog kupa nacija.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su četiri sportiste u tri discipline.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

CAF

CAF (engleski: Confederation of African Football) je rukovodeći organ nogometa u Africi. Predstavlja državne nogometne saveze Afrike, održava afrička takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja. CAF je jedan od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. godine, 5 je dodijeljeno savezima CAF-a.

CAF je osnovan 8. februara 1957. godine u Kartumu glavnom gradu Sudana, od strane egipatskog, etiopskog, južnoafričkog i sudanskog nogometnog saveza na osnovu ranijih razgovora između ovih saveza održanih, 7. juna 1956. godine u Avenida hotelu u portugalskom Lisabonu. Youssef Muhamed je bio prvi glavni sekretar, a Abdel Aziz Abdallah Salem prvi predsjednik CAF-a. Administrativno središte se od 2002. godine nalazi u gradu 6th of October City koji se nalazi nedaleko od Kaira. Trenutno broji 56 članica, 54 punopravnih članova i dvije pridružene članice: Zanzibar i Réunion.

Sadašnji predsjednik CAF-a je Issa Hayatou,Suketu Patel je prvi a Almamy Kabele Camara je drugi potpredsjednik dok je Hicham El Amrani glavni sekretar.

Grb Gvineje Bisau

Grb Gvineje Bisau je usvojen nakon nezavisnosti od Portugala 1973. Udarni dio grba čini crna zvijezda Afrike na crvenoj pozadini. U dnu grba se nalazi školjka, a oko grba dvije maslinove grane. Preko grba prelazi traka sa natpisom "Unidade, Luta, Progresso" (Jedinstvo, Otpor, Napredak).

Gvineja-Bisau na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Gvineju-Bisau na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala je jedna atletičarka.

Gvineja (regija)

Gvineja je tradicionalni naziv za afričku regiju koja leži duž Gvinejskog zaliva. Proteže se na sjever kroz šumovite, tropske regije, a završava na granici Sahela.

U historiji je ova regija bila među prvim dijelovima subsaharske Afrike koji su trgovali s Evropljanima. Velike količine trgovine u slonovači, zlatu i robovima učinile su regiju bogatom, pa su ondje nastala brojna centralizirana kraljevstva koja su se razvijala u 18. i 19. vijeku. Ta su kraljevstva bila mnogo manja od velikih država prostranog Sahela, imala su daleko veću gustoću stanovništva, te su bila centraliziranija i tehnološki naprednija. Zahvaljujući njima regija je pružila veći otpor evropskim napadima od ostatka Afrike, pa je stoga velik dio Gvineje ostao nekoloniziran sve do samog kraja 19. vijeka.

Ime regije dolazi iz berberskih jezika preko portugalskog jezika, a izvorno je označavalo "zemlju crnaca."

Države koje se nalaze u regiji Gvineja su:

Benin

Ekvatorijalna Gvineja

Gana

Gvineja

Gvineja Bisau

Kamerun

Liberija

Nigerija

Obala Slonovače

Sijera Leone

Togo

Gvineja (čvor)

Gvineja se može odnositi na:

Gvineja, država u Africi

Gvineja (regija), regija u Africi

Gvineja Bisau, država u Africi

Ekvatorijalna Gvineja, država u Africi

Papua Nova Gvineja, država u Okaniji

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa E

Kvalifikacije za Afrički kup nacija 2017 - grupa E bila je jedna od 13 grupa u sklopu kvalifikacija za Afrički kup nacija 2017. U grupi E nalazile su se četiri reprezentacije, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Gvineja-Bisau kao prvoplasirana reprezentacija u grupi kvalificirala se na prvenstvo. Republika Kongo, Zambija i Kenija nisu se kvalificirali na Afrički kup nacija 2017.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane između 7. i 17. oktobra 2015. godine.

Papua Nova Gvineja na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Papua Novu Gvineju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u četiri discipline.

Portugalski jezik

Portugalski jezik (a língua portuguesa) je jezik iz romanske grupe jezika i službeni jezik u nekoliko država širom svijeta: Portugal, Brazil (zemlji u kojoj živi 80% od ukupnog broja govornika tog jezika), Angola, Gvineja Bisau, Mozambik, Sao Tome i Principe i Zelenortska Republika.Osim toga, jedan je od službenih jezika u državama i teritorijama: Istočni Timor, Ekvatorska Gvineja i Makao. Kao rezultat portugalske ekspanzije tokom kolonijalnog perioda, uticaji portugalskog jezika se mogu u područjima: Goa, Daman i Diu u današnjoj Indiji, gradu Batticaloa na istočnoj obali Šri Lanke, na Indonezijskom ostrvu Flores i Malaci u Maleziji.

Sa približno 215 do 220 miliona ljudi kojima je to maternji jezik i sa ukupno oko 260 miliona govornika, portugalski jezik je šesti jezik po broju govornika u svijetu i treći evropski jezik po istom kriteriju (poslije engleskog i španskog). Glavni je jezik na južnoj zemljinoj hemisferi i vodeći jezik Južne Amerike i drugi jezik Latinske Amerike. Službeni je jezik Evropske unije, Mercosul-a, OAS-a, ECOWAS-a i Afričke unije.

Spisak mjesta Svjetske baštine u Africi

Ovo je UNESCO-ov spisak mjesta svjetske baštine u Africi.

Zastava Gvineje Bisau

Zastava Gvineje Bisau je usvojena 1973. kada je zemlja stekla nezavisnost od Portugala

Na zastavi se nalaze tradicionalne Pan-Afričke boje zlatna, zelena i crvena i cra zvijezda kao simbol Afrike. Dizajn zastave umnogome podsjeća na zastavu Gane. I boje na zastavama imaju isto značenje: crvena je krv prolivena u borbi za solbodu, zelena predstavlja šume, a zlatna mineralno bogatstvo.

Države
Teritorije i
nepriznate države
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice
Članovi
Posmatrači
Članice
Suspendirani
Zemlje s
posmatračkim statusom
Muslimanske organizacije
s posmatračkim statusom
Međunarodne organizacije
s posmatračkim statusom

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.