Gvajana

Gvajana (engleski izgovor /ɡaɪˈænə/ (engleski izgovor /ɡaɪˈænə/ ( poslušajte)) gye-AN-ə), službenog naziva "Co-operative Republic of Guyana" i prethodno poznata kao Britanska Gvajana, je država na sjevernoj obali Južne Amerike i kulturno pripada anglofonim Karibima.

Gvajana je prije bila britanska, holandska, i jedan kratki period, francuska kolonija.

Površina države je 215,000 km2, i ima 770,000 stanovnika.

Glavni grad je Georgetown.

Republika Gvajana
Co-operative Republic of Guyana
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains"

Položaj Gvajane na karti
Položaj Gvajane
Glavni grad Georgetown
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik David Granger
 -  Predsjednik vlade Moses Nagamootoo
Nezavisnost 26. maj 1966 od Velike Britanije 
Površina
 -  Ukupno 214,970 km2 (81.)
 -  Vode (%) 8.40
Stanovništvo
 -  Ukupno 772,298 (160.)
 -  Gustoća stanovništva 3.2/km2 
Valuta Gvajanski dolar
Vremenska zona UTC -4
Internetska domena .gy
Pozivni broj +592
GuyanaKaieteurFalls2004
Vodopad Kaieteur Falls, nalazi se u centralnoj Gvajani, na rijeci Potaro. Ovaj vodopad je pet puta viši od vodopada Nijagara.

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.gf

.gf je najviši internet domen za Francusku Gvajanu. Kompanija Net Plus je zadužena za ovu domenu, koja je predstavljena 1986. Osim toga, domena je malo u upotrebi.

.gy

.gy je najviši Internet domen za Gvajanu. Gvajanski univerzitet je zadužen za ovu domenu.

Trenutni status domene: domena je aktivna.

Andske države

Andske države su države u Južnoj Americi koje sadrže dijelove ili graniče s planinskim lancem Anda. Ande zauzimaju zapadni dio Južne Amerike i povezuju sljedeće zemlje:

Sjeverne - graniče s Karipskim morem. Ova regija je polutropska i poluplaninska.

Kolumbija

VenezuelaZapadne - graniče s Tihim okeanom

Ekvador

PeruSrednje - unutrašnjost

BolivijaJužne

Argentina

ČileOstale regije u Južnoj Americi uključuju Gvajana (regija), Južni konus i Istočnu Južnu Ameriku.

Kada se grupiraju kao "andske države" naglasak se stavlja na planinsku regiju tih zemalja. Argentinske pampe, npr., nisu dio andske regije, dok zapadna Argentina čini dio andske regije te ima sa svojim andskim susjedima kulturni kontinuitet. Venezuela, Bolivija, Peru, Ekvador i Bolivija dio su Andske zajednice (trgovačka grupa), a svaka obuhvata amazonsku kišnu šumu i amazonske domorodačke ljude jednako kao andske planine.

CONCACAF

Nogometna konfederacija Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba poznat kao CONCACAF (engleski: Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je kontinentalno i najviše upravno tijelo udruženja nogometnih saveza u Sjevernoj, Centralnoj Americi i Karibima i jedan je od šest FIFA-inih konfederacija. Sjedište konfederacije se nalazi u Miamiju, Sjedinjene Američke Države. CONCACAF je odgovoran za organizaciju i upravljanje međunarodnih nogometnih turnira Sjeverna, Centralne Amerike i Kariba. Tri nogometne asocijacije iz Južne Amerike: Gvajana, Francuska Gvajana i Surinam su također članovi CONCACAF-a.CONCACAF je osnovan u sadašnjem obliku 18. septembra 1961. godine u Meksiku, sa spajanjem nogometne konfederacije Sjeverne Amerike (The North American Football Confederation) i nogometnom konfederacijom Sjeverne Amerike i Kariba (Confederacion Centroamericana y del Caribe de Futbol), čime je postao jedan od tada pet tadašnjih konfederacija FIFA-e. Osnovne administrativne funkcije saveza su bile organiziracije natjecanja za nacionalne timove i klubove, kao i organizacija kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

CONCACAF je treća najuspješnija FIFA-ina konfederacija od ukupnih šest uprkos tome što je treći na rangu u smislu zemalja članica. U CONCACAF konfederaciji Meksiko je najviše dominirao u muškoj konkurenciji ranih godina, međutim, od 2000. godine Sjedinjene Američke Države su postigle najviše uspjeha. Sjedinjene Američke Države su jedina ekipa izvan Evrope i Južne Amerike kaja je osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu, osvojivši treće mjesto 1930. godine. Sjedinjene Američke Države su također igrali i u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2002. kao i u finalu Kupu konfederacija 2009. godine. Meksiko je završio šesti na Svjetskim prvenstvima 1970. i 1986. te osvojio Kup konfederacija 1999. godine. Obje nacije su osvojile sve u takmičenjima CONCACAF Gold kupa. U posljednjih nekoliko godina Kostarika je također pokazala moć u regiji, 2014. je postala četvrta ekipa iz CONCACAF konfederacije koja je igrala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Sjedinjene Američke Države, u ženskom nogometu, su vrlo uspješne gdje su uspjele osvojiti bilo koji od tri glavna turnira: Svjetsko prvenstvo (2 puta), Olimpijske igre (4 puta), i Algarve kup (9 puta).

Cayenne

Cayenne je glavni grad francuske prekomorske regije i departmana Francuske Gvajane, smještene u Južnoj Americi.

Grad se nalazi na ušću istoimene rijeke Cayenne u Atlantski okean.

Nedaleko od Cayenne nalazi se Đavolje ostrvo, koje je od 1852. do 1946. služilo kao zatvorenička kolonija. Zbog vrele klime i tropskih bolesti, tvrdi se da samo 3% zatvorenika preživljavalko boravak u ovoj koloniji.

Evropska svemirska agencija

Evropska svemirska agencija (francuski: Agence spatiale européenne - ESA) je internacionalna organizacija za istraživanje svemira osnovana u 1975. godini. Sjedište ove organizacije se nalazi u Parizu. Trenutno okuplja 22 države članice. Zapošljava više od 2.000 osoba sa godišnjim budžetom od 4,28 milijardi € / 5.51 milijardi $ (2013). ESA-in program svemirskih letova uključuje i one s ljudskom posadom, većinom kroz učešće u programu ISS, istraživačke misije bez ljudske posade na Mjesec i druge planete, posmatranje Zemlje, telekomunikaciona i druga naučna istraživanja, kao i održavanje svemirske luke Gvajana. Mjesto odakle ESA lansira brodove je Center Spatial Guyanais (Svemirski centar Gvajana) u Kourou, Francuska Gvajana. Mjesto je izabrano zbog blizine Ekvatora, odakle su lansiranja brodova u orbitu komercijalno povoljnija. Tokom 1990-tih ESA se profilisala kao lider na tržištu komercijalnih Svemirskih letova, a zadnjih godina je preuzela bitnu ulogu i u istraživanju Svemira.

Francuska Gvajana

Francuska Gvajana je prekomorski departman i jedna od 18 administrativnih regija u Francuskoj. S površinom od 86.504 km2 to je najveći francuski departman. To je jedini francuski, a ujedno i jedina teritorija Evropske Unije u Južnoj Americi. Službeno ime Francuske Gvajane (u francuskim i evropskim krugovima) je samo Gvajana (Guyane). Pridjev "francuska" se dodaje još iz kolonijalnih vremena, kad su postojale tri Gvajane: "Britanska Gvajana" (današnja Republika Gvajana), "Holandska Gvajana" (današnji Surinam) i Francuska Gvajana.

Georgetown (Gvajana)

Georgetown, sa proračunatim brojem stanovnika od 239,227 (popis stanovništva Gvajane, 2002), je glavni i najveći grad južnoameričke države Gvajana, koji se nalazi u rejonu Demerara-Mahaica.

Grad je smješten na obali Atlantskog okeana, na ušću rijeke Demerara i ima nadimak "Grad-bašta Kariba". Georgetown je lociran na geografskim koordinatama 6°48′S (sjever) 58°10′Z (zapad) / 6.8°S 58.167°S / 6.8; -58.167. Grad je prvenstveno trgovački, administrativni i financijski centar države.

Georgetown je sjedište centralne vlade Gvajane. Svi izvršni odjeli su locirani u gradu. Zgrada Parlamenta i zgrada gvajanskog sudstva, su također ovdje. Georgetown je sjedište Apelacionog suda, najviše sudske instance države.

Službena rezidencija Šefa države i Predsjednika vlade su smještene u jedinom gvajanskom gradu.

Grb Francuske Gvajane

Grb Francuske Gvajane se sastoji od štita kojeg pridržavaju dvije kune. Na štitu se nalaze ljiljani i natpis godine "1643", godine kad je Francuska Gvajana pripala Francuskoj, kao i posuda sa zlatom i tri cvijeta. Iznad štita je traka s natpisom "Fert Aurum Industria" (Rad stvara obilje).

Osim ovog grba Francuska Gvajana zvanično koristi i svoj logo sa natpisom GUYANE, LA RÉGION, kao i grb Francuske, jer je Francuska Gvajana prekomorska teritorija Francuske.

Grb Gvajane

Grb Gvajane je usvojio palament 25. februara 1966. Sastoji se od štita na kojem se nalazi vodeni ljiljan, tri plave linije koje simbolizuju tri glavne rijeke u Gvajani i nacionalna ptica hoacin. Iznad štita je kruna koja simbolizuje starosjedilački narod. Štit pridržavaju dva jaguara koji također drže i sjekiru, šećernu trsku i struk riže. Ispod štita je traka sa natpisom "One people, One Nation, One Destiny" (Jedan narod, Jedna nacija, Jedna sudbina).

Gvajana (regija)

Gvajanski štit (ili Gvajansko visočje) obuhvata sjeveroistočni dio Južne Amerike između Venezuele i Brazila. Gvajanski štit je prekambrijumska geološka formacija stara 2 milijarde godina, vjerovatno najstarija na planeti. Ovdje se nalaze impresivne i zagonetne planine nalik stolu koje se nazivaju tepuis. Gvajanska pobrđa čine izvor nekih od najspektaktularnijih vodopada na svijetu poput slapova Angel, Kaieteur i Kuquenan.

Na Gvajanskom se štitu nalaze Gvajana (ranije: Britanska Gvajana), Surinam (ranije: Holandska Gvajana) i Francuska Gvajana - francuski prekomorski departmani i prekomorske regije, te dijelom Kolumbija, Venezuela i Brazil. Pobrđa su uglavnom smještena u jugoistočnoj Venezueli, a dijelom su zaštićena kao Nacionalni park Canaima (VE) i Nacionalni park Kaieteur (GY). Najviši tepui je Mount Roraima sa 2,180 m visine.

Štit je prekriven najvećim prostranstvom netaknutih tropskih kišnih šuma na svijetu. Gvajanska kišna šuma slične je naravi kao amazonska kišna šuma, a poznata zaštićena područja uključuju već spomenute nacionalne parkove Canaima i Kaieteur, te šumu Iwokrama u srednjoj i Nacionalni park Kanuku u južnoj Gvajani.

Naziv Gvajana često se koristi kao kolektivni naziv za samostalnu državu Gvajanu, Surinam i Francusku Gijanu (Guyane française).

Gvajana na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Gvajanu na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su dva atletičara u tri discipline.

Južna Amerika

Južna Amerika je jedan od 7 zemljinih kontinenata. Nalazi se na zapadnoj hemisferi i skoro cijelim dijelom pripada južnoj zemljinoj polulopti. Ponekad se smatra kao podkontinent Amerike, termin koji koriste nacije španskog govornog područja i u glavnom se koristi u Južnoj Americi.

Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlantskim okeanom na istoku, Sjevernom Amerikom i Karipskim morem na sjeverozapadu. Sastoji se od 12 suverene države: Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvaj i Venecuela i dva nesuverena područja – Francuska Gvajana (francuska prekomorska teritorija) i Folklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo u sporu sa Argentinom. Osim toga, holandska ABC ostrva Trinidad i Tobago se također mogu smatrati dijelom ovog kontinenta.

Zauzima površinu od 17.840.000 km2 i po tome kriteriju četvrti je kontinent. Prema procjeni iz 2005. godine, u Južnoj Americi je živjelo 371.090.000 stanovnika i peti je najmnogoljudniji kontinent poslije Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Brazil je najveća država a ujedno i najmnogoljudnija sa više od polovine ukupnog stanovništva kontinenta. Nakon Brazil najviše stanovnika naseljava Kolumbiju, Argentinu, Venecuelu i Peru.Većina stanovništva živi u blizini zapadne ili istočne obale kontinenta dok su unutrašnjost i krajnji jug rijetko naseljeni. Geografijom zapadnog dijela kontinenta dominiraju Andi, planinski lanac mlađe geološke starosti. Nasuprot tome, istočni dio se sastoji od brdsko planinskih područja i velikih nizina ispresjecanih rijekama Amazon, Orinoco i Paraná.

Veći dio kontinenta leži u tropskom području.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Surinam

Surinam (bivša Holandska Gvajana) jeste zemlja na sjeveru Južne Amerike. Nalazi se između Republike Gvajane i Francuske Gvajane. Na jugu ima granicu s Brazilom, a na sjeveru izlaz na Atlantski okean.

Vremenska zona

Jedna vremenska zona pokriva područja, Zemlje, koja su izabrala isto lokalno vrijeme.

Nekada su ljudi koristili Sunčevo vrijeme, pa se doba dana razlikovalo od grada do grada. S napretkom telekomunikacija i širenjem željeznice, rasla je potreba za univerzalnim rješenjem. Vremenske su zone djelomično riješile problem jer su zbog njih svi satovi u određenoj regiji podešeni na isto srednje Sunčevo vrijeme.

Granice vremenskih zona u pravilu leže na meridijanima geografske dužine koji su višekratnici 15º, pa razlika između susjednih vremenskih zona iznosi jedan sat. Ipak, ponegdje je razlika i drukčija. Osim toga, vremenske zone mogu imati prilično nepravilne oblike jer obično prate granice država ili drugih administrativnih područja.

Sve se vremenske zone definiraju u odnosu na Koordinirano svjetsko vrijeme (Coordinated Universal Time - UTC). Referentna tačka za vremenske zone je nulti meridijan (geografska dužina 000), koji prolazi kroz Kraljevski opservatorij na Greenwichu u Londonu ([1]). Zato se i danas često koristi pojam "srednje vrijeme po Greenwichu" (Greenwich Mean Time - GMT) - naprimjer, koristi ga BBC - kao "osnovno vrijeme" na koje se odnose sva druga vremena. Ipak, UTC je službeni izraz, koji predstavlja kompromis između "atomskog" i "astronomskog" pristupa.

(Inače, čak i Greenwich ima "osnovno vrijeme" samo između 01:00 UTC zadnje nedjelje u oktobru i 01:00 UTC zadnje nedjelje u martu. Ostatak godine Greenwich ima lokalno vrijeme UTC+1, što je britansko ljetno vrijeme.)

Vrijeme svake lokacije daje se u odnosu na UTC. Naprimjer:

Sarajevo: UTC+1 (npr. ako je 12:00 UTC, onda je 13:00 u Sarajevu)

Mumbai: UTC+5.5 (npr. ako je 13:00 UTC, onda je 18:30 u Mumbaju)

Tokio: UTC+9 (npr. ako je 11:00 UTC, onda je 20:00 u Tokiju)

Los Angeles: UTC-8 (npr. ako je 12:00 UTC, onda je 04:00 u Los Angelesu)

New York: UTC-5 (npr. ako je 11:00 UTC, onda je 06:00 u New Yorku)Datum u vremenskoj zoni također ovisi o UTC. Naprimjer:

Sarajevo: UTC+1 (npr. ako je 23:30 UTC, ponedjeljak, 15. marta, onda je u Sarajevu 00:30, utorak, 16. marta)

Auckland: UTC+12 (npr. ako je 21:00 UTC, srijeda, 31. juli, onda je u Aucklandu 09:00, četvrtak, 1. augusta)

New York: UTC-5 (npr. ako je 02:00 UTC, utorak, onda je u New Yorku 21:00, ponedjeljak)

Buenos Aires: UTC-4 (npr. ako je 03:00 UTC, subota, 23. augusta, onda je u Buenos Airesu 23:00, petak, 22. augusta)

Honolulu: UTC-10 (npr. ako je 06:00 UTC, ponedjeljak, 1. maja, onda je u Honolulu 20:00, nedjelja, 30. aprila)Napomena: Izračun sati ovisi i o tome koristi li određena zona ljetno vrijeme.

npr. Novi Zeland, koji je inače UTC+12, pomiče vrijeme za jedan sat zbog ljetnog vremena tokom ljeta na južnoj hemisferi, pa onda ima lokalno vrijeme od UTC+13!Vremenske je zone prvi predložio (kasnije praktično primijenjene) Sanford Fleming (mada ne i izmislio) zbog potrebe željezničkih kompanija da imaju isto lokalno vrijeme između željezničkih stanica.

Vremenske su zone prvi put uvedene 18. decembra 1883. godine, kad su željeznice SAD-a i Kanade prve uspostavile vremenske zone (četiri standardne kontinentalne vremenske zone Sjeverne Amerike.

Tako više nije bilo zbrke, jer su nekad imali hiljade lokalnih vremena. Svjetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sljedeće godine.

Zastava Francuske Gvajane

Zastava Francuske Gvajane službeno je zastava Francuske, jer je Francuska Gvajana prekomorska teritorija Francuske, kao i zastava sa logom na kojem piše "GUYANE, LA RÉGION" (Regija Gvajana). Također postoji i neslužbena zastava zemlje, odnosno zastava pokreta za nezavisnost koja je žuto-zelene boje sa crvenom zvijezdom u sredini.

Zastava Gvajane

Zastava Gvajane poznata kao zlatni vrh strijele je usvojena 1966. Boje nose simboličko značenje: zelena predstavlja agrikulturu i šume, bijela rijeke i vodu, zlatna mineralno bogatstvo, crna izdržljivost, a crvena dinamiku.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice
Članice
Suspendirani
Zemlje s
posmatračkim statusom
Muslimanske organizacije
s posmatračkim statusom
Međunarodne organizacije
s posmatračkim statusom

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.