Gustoća stanovništva

Gustoća stanovništva je srednji broj stanovnika na površini određenog područja (država, regija ili slično), i u pravilu se navodi kao "broj stanovnika na km2" . Izračunava se na način da se broj stanovnika područja koje nas zanima podijeli s površinom istog područja.


Zemlja sa:

  • najvišom gustoćom stanovništva: Monako 16.410 stanovnika/km2
  • najnižom gustoćom stanovništva: Grenland 0,025 stanovnika/km2

Ponekad se upotrebljava obrnuta vrijednost. Kolika je površina koja u prosjeku stoji na raspolaganju jednom stanovniku određenog područja. Izračunava se tako, da se površina područja izražena u m2 podijeli s brojem stanovnika na tom području. Navodi se kao "broj m2 na jednog stanovnika".

Zemlja sa:

  • najmanjom površinom po stanovniku: Monako 63 m2/stanovniku
  • najvećom površinom po stanovniku: Grenland 30 miliona m2/stanovniku
Countries by population density
Karta sa prikazom gustoće stanovništva, po državama. Podaci su iz 2006. godine.

Također pogledajte

Armenija

Armenija (armenski: Հայաստան, trans. Hajastan), službeno Republika Armenija (armenski: Հայաստանի Հանրապետություն, trans. Hajastani Hanrapetut'jun), jest suverena kavkaska država. Nalazi se između Crnog mora i Kaspijskog jezera. Klima u Armeniji je kontinentalna s malo padavina, najviše u proljeće i jesen.

Kontinentalna je država jer nema izlaz na more ili okean.

Azerbejdžan

Azerbejdžan (azerbejdžanski: Azərbaycan), službeno Republika Azerbejdžan (azerbejdžanski: Azərbaycan Respublikası), jest suverena država koja se nalazi u regiji Zakavkazja, na granici Evrope i Azije. Graniči s Rusijom na sjeveru, Gruzijom na sjeverozapadu, Armenijom na istoku i Iranom na jugu. Na istoku izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanska enklava Nahičevan graniči sa Armenijom na sjeveru, Iranom na jugu a dijeli i granicu sa Turskom na sjeveroistoku u dužini od 11 km.

Ukupna površina Azerbejdžana je 86.600 km2. Glavni i najveći grad države je Baku, najveći grad na Kaspijskom jezeru i najveći grad Kavkaza sa populacijom od 2.262.600 stanovnika (podaci od 1. januara 2018. godine). Ukupni broj stanovnika (prema procjeni iz 2011) iznosi 9.165.000. Nezavisna je država od 1991, a prije toga je bio republika u okviru Sovjetskog saveza.

Kontinentalna je država jer nema izlaz na more ili okean.

Azerbejdžanski jezik, kojim govori većina stanovništva, član je turkijske jezičke skupine (najpoznatiji član ove skupine je turski). Najzastupljenija religija je islam, a većina muslimana u Azerbejdžanu su šiiti.

Bartın (provincija)

Provincija Bartın (tur.: Bartın ili) je mala provincija koja se nalazi na sjeveru Turske, na obali Crnog mora.

Prostire se na 2.120 km2 a dom je za 187.758 stanovnika. Prosječna gustoća stanovništva iznosi 98 stanovnika/km2.

Glavni grad Bartın, po kojem provincija i nosi naziv, sadrži niz vrlo starih drvenih kuća u stilu kakav više ne postojeći na drugim mjestima.

U ovoj provinciji se nalazi i drevni lučki grad Amasra (Amastris). Ovaj grad se nalazi na dva mala utvrđena ostrva a unutar njega se nalazi mnogo zanimljivih starih zgrada i restorana.

Istočna Azija

Istočna Azija je subregija Azije koja se može definirati ili u geografskim ili u kulturnim terminima. U geografskom smislu pokriva oko 6.640.000 km2; ili 15% azijskog kontinenta. U kulturnom smislu obuhvata društva koja pripadaju kineskoj kulturnoj sferi, pokazujući snažni historijski uticaj klasičnog kineskog jezika (uključujući tradicionalno pismo), konfucijanizma i neokonfucijanizma, mahayana budizma i daoizma. Ova kombinacija jezika, političke filozofije i religije preklapa se s geografskim određenjem istočne Azije.

Istočna Azija je moderan termin za tradicionalni evropski naziv Daleki istok, koji opisuje geografski položaj regije u odnosu na Evropu radije nego svoj položaj unutar Azije.

Sljedeće zemlje su smještene u geografskoj Istočnoj Aziji:

Narodna Republika Kina (uključujući Hong Kong i Macau)

Republika Kina (Tajvan)

Demokratska Republika Koreja (Sjeverna Koreja)

Republika Koreja (Južna Koreja)

Japan

MongolijaSljedeće narode ili društva obuhvata kulturna Istočna Azija:

Kinesko društvo (koje bi također uključivalo raspršene kineske regije Hong Kong, Tajvan, Macau, te Singapur zbog svoje velike kineske populacije)

Japansko društvo

Korejsko društvo

Mongolsko društvo

Vijetnamsko društvoSljedeće zemlje ili regije ponekad se smatraju dijelom Istočne Azije. Glavni razlog neslaganja o tom pitanju jest razlika između kulturne i geografske definicije "Istočne Azije". Politička perspektiva je također važan faktor.

Dijelovi Kine koji historijski nisu han kineski: Xinjiang, Qinghai, Tibet (ili istočna ili srednja Azija)

Ruski Daleki istok (ili istočna ili sjeverna Azija)

Vijetnam (ili istočna ili jugoistočna Azija)Više od 1,5 milijardi ljudi, tj. oko 40% stanovništva Azije ili četvrtina svih ljudi na svijetu živi u geografskoj Istočnoj Aziji. Ova je regija jedna od najnaseljenijih mjesta na svijetu. Gustoća stanovništva u Istočnoj Aziji iznosi 230 st./km2, što je pet puta više od svjetskog prosjeka.

Jamajka

Jamajka je ostrvska država u Karipskom moru, južno od Kube i zapadno od Hispaniole.

Jordan

Hašemitska Kraljevina Jordan (arapski: أردنّ, al-Urdun) je arapska država na Bliskom Istoku. Na sjeveru graniči sa Sirijom, sa Irakom na sjevero-istoku, Saudijskom Arabijom na jugu i na istoku, sa Izraelom i palestinskim teritorijama na zapadu. Mrtvo more se nalazi na granici Jordana i Izraela i dijeli Akabski zaliv zajedno sa Izraelom, Saudijskom Arabijom i Egiptom.

Južna Koreja

Južna Koreja, službeno Republika Koreja je suverena država u Istočnoj Aziji, smještena na južnoj polovini Korejskog poluostrva.

Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom s kojom je činila jedinstvenu državu do 1948. godine. Zauzima površinu od 100.363 km2 na kojoj živi oko 51,4 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad je Seoul sa populacijom od oko 10 miliona stanovnika.

Južna Koreja je visokorazvijena država s vrlo visokim indeksom ljudskog razvoja (22. na svijetu). Smatra se regionalnom silom, a po vrijednošću nominalnog BDP-a 11. je ekonomija svijeta. Globalni je lider u oblasti industrije i tehnološkog sektora pri čemu je 5. najveći izvoznik i 8. najveći uvoznik na svijetu. Južnokoreanska izvozno orjentirana ekonomija je fokusirana na elektroničku, automobilsku, mašinsku, petrohemijsku industriju kao i na brodogradnju i proizvodnju robota. Članica je ASEAN-a, Ujedinjenih nacija, G20, WTO-a, OECD-a i mnogih drugim međunarodnih organizacija.

Kastamonu (provincija)

Provincija Kastamonu (tur.: Kastamonu ili) je provincija koja se nalazi na sjeveru Turske, na obalama Crnog mora. Okružena je provincijama: Sinop na istoku, Çorum na jugoistoku, Çankırı na jugu i provincijama Bartın i Karabük na zapadu.

Prostire se na površini od 13.108 km2 a dom je za 361.222 stanovnika (podaci iz 2010.). Gustoća stanovništva iznosi 28 stanovnika po km2 dok u glavnom gradu provincije Kastamonu živi 64.606 stanovnika.

Katar

Katar ili službeno Država Katar (ar.: دولة قطر) je arapska država u jugozapadnoj Aziji smještena na Katarskom poluostrvu, na sjeveroistočnoj obali Arapskog poluostrva.

Graniči sa Saudijskom Arabijom na jugu dok ostatak katarske teritorije okružuje Perzijski zaliv. Tjesnac u Perzijskom zalivu odvaja Katar od obližnjeg ostrva tj. kraljevine Bahrein. U 2017. godini, ukupan broj stanovnika Katara je bio 2,6 miliona od čega njih 313.000 su građani Katara a 2,3 miliona je doseljenika.

Kenija

Republika Kenija je država u Africi. Graniči sa Etiopijom, Somalijom, Tanzanijom, Ugandom i Južnim Sudanom, a izlazi na Indijski okean.

Monako

Monako (originalno: Principatu de Munegu, fr.: Principauté de Monaco) je grad-država u zapadnoj Evropi, na obali Sredozemnog mora. Po unutrašnjem uređenju kneževina, Monako je najgušće naseljena država na svijetu i druga najmanja država na svijetu.

Nigerija

Nigerija, službeno Federalna Republika Nigerija je država u Zapadnoj Africi. Sastoji se od 36 federalnih država i glavnog grada Abuje. Nalazi se na zapadu Afrike. Nezavisna je od 1960 godine. Graniči sa Nigerom, Kamerunom, Čadom, Beninom. Pozicionirana je na Gvinejskom zalivu. Ime je dobila po rijeci Niger. Stanovništvo Nigerije čine dvije velike vjerske grupe koje se često sukobljavaju: muslimani na sjeveru i kršćani na jugu države. Zemlja je sa daleko najbrojnijim stanovništvom u Africi, dvostruko više od Egipta. Smatra se najperspektivnijom ekonomijom Afrike, a svoj brzi rast može zahvaliti eksploataciji nafte i svojim rudnim bogatstvima. Također je članica Commonwealtha.

Oman

Oman, službeno Sultanat Oman je suverena država u jugozapadnoj Aziji, na jugoistočnoj obali Аrapskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaliv. Graniči na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

San Marino

San Marino, zvanično La Serenissima Repubblica di San Marino, jest najstarija i najmanja republika u Evropi i jedna od najmanjih na cijelom svijetu. Teritorija San Marina je enklava unutar italijanskog teritorija u podnožju planine Monte Titano u blizini jadranske obale.

Tuvalu

Tuvalu je ostrvska država u Tihom okeanu, južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Član je Commonwealtha, a britanska kraljica formalni je šef države. Po broju stanovnika je na pretposljednjem mjestu među državama svijeta, ispred Vatikana. Velik dio prihoda državnog budžeta dolazi od taksi za korištenje internetske domene Tuvalua, .tv.

Nedovršeni članak Tuvalu koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Uganda

Uganda je država u Istočnoj Africi, u unutrašnjosti kontinenta, bez izlaza na more. Graniči na sjeveru sa Južnim Sudanom, na istoku s Kenijom, na jugu s Tanzanijom, na jugozapadu s Ruandom te na zapadu s DR Kongom. Periodom od 1971. do 1979. godine državom je kao predsjednik vladao vojni diktator Idi Amin.

Glavni i najveći grad je Kampala.

Van (provincija)

Provincija Van (tur.: Van ili) je provincija koja se nalazi na istoku Turske, između jezera Van i granice sa Iranom.

Prostire se na površini od 19.069 km2 a u njoj živi 1 035 418 stanovnika (podaci iz 2010.). Gustoća stanovništva iznosi 54 stanovnika po km2.

Graniči sa provincijama: Bitlis na zapadu, Siirt na jugozapadu, provincijama Şırnak i Hakkâri na jugu i provincijom Ağrı na sjeveru.

Glavni grad je Van. Većinsko stanovništvo provincije čine Kurdi.

Vels

Vels (engleski: Wales, vel. Cymru) je jedna od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Nalazi se na jugozapadu Britanskog ostrva i ima izlaz na Irsko more.

Šri Lanka

Šri Lanka, službeno Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka, ostrvska je država u južnoj Aziji. Zauzima ostrvo Šri Lanku (u prošlosti zvano i Cejlon), te nekoliko manjih ostrva u Indijskom okeanu, jugoistočno od Indijskog potkontinenta.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.