Gruzija

Gruzija (gruzijski: საქართველო) je država smještena na istočnoj obali Crnog mora, na jugu Kavkaza. Nalazi se na raskršću jugozapadne Azije i istočne Evrope. Graniči se sa Turskom i Armenijom na jugu, Azerbejdžanom na istoku i Rusijom na sjeveru, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Glavni i najveći grad je Tbilisi. Gruzija zauzima površinu od 69.700 km2, i ima oko 3,75 miliona stanovnika.

Georgia cities01

Tokom antike, na području Gruzije osnovano je nekoliko nezavisnih kraljevstava. Kraljevstva Kolhida i Iberija su u ranom 4. stoljeću primili kršćanstvo, a paganizam, zoroastrizam i mitraizam su počeli iščezavati. Jedinstvena Kraljevina Gruzija bila je na vrhuncu svoje političke i ekonomske moći za vrijeme vladavine kralja Davida IV i kraljice Tamar u 11. i 12. stoljeću. Nakon toga, stoljećima su ovim područjem dominirala razna velika carstva, uključujući i Safavide, Afsaride i Kadžare. Krajem 18. stoljeća, Kartli-Kakheti carstvo ušlo je u savez s Ruskim carstvom, a područje je pripojeno Rusiji 1801. Nakon kratkog perioda nezavisnosti nakon ruske revolucije 1917, Gruziju je okupirao SSSR 1921. i postaje dio Sovjetskog Saveza kao Gruzijska sovjetska socijalistička republika. Nakon nezavisnosti 1991, postkomunističku Gruziju zahvatili su građanski nemiri i ekonomska kriza tokom 1990-ih. To je trajalo do Revolucije ruža 2003, nakon čega je nova vlada uvela demokratske i ekonomske reforme.

Gruzija je danas članica Vijeća Evrope i GUAM-a. Sadrži dvije de facto nezavisne regije, Abhaziju i Južnu Osetiju, koje su dobile ograničeno međunarodno priznanje nakon Rusko-gruzijskog rata 2008. Gruzija i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ove regije dijelom teritorija suverene Gruzije pod ruskom vojnom okupacijom.

Gruzija
საქართველო
Sakartvelo
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Tavisupleba"

Položaj Gruzije na karti
Položaj Gruzije
Službeni jezik gruzijski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Salome Zurabishvili
 -  Predsjednik vlade Mamuka Bakhtadze
Nezavisnost 9. april 1991 
Površina
 -  Ukupno 69.700 km2 (121.)
Stanovništvo
 -  Ukupno 4.661.473 (117.)
 -  Gustoća stanovništva 64/km2 
Valuta gruzijski lari
Vremenska zona UTC +4
Internetska domena .ge
Pozivni broj +995

Historija

Prahistorija

Područje današnje Gruzije je bilo naseljeno još od paleolita. Protogruzijska plemena su se pojavila u prvoj pisanoj historiji u 12. stoljeću p. n. e. Arheološki nalazi i drevni izvori otkrivaju elemente ranih političkih i državnih formacija koji karakterišu naprednom metalurgijom i zlatarskom tehnikom koja datira iz 7. stoljeća p. n. e.

Antika

Antički period je donio rast ranih gruzijskih država Diaokhi (13. stoljeće p. n. e), Kolhida (8. stoljeće p. n. e), Sper (7. stoljeće p. n. e) i Iberija (6. stoljeće p. n. e). U 4. stoljeću p. n. e, dolazi do ujedinjenja ovih manjih država u Kraljevinu Gruziju - rani primjer napredne državne organizacije sa jednim kraljem i aristokratskom hijerarhijom.

Vlada

Od ustava iz 1995. godine Gruzija je predsjednička republika s jednodomnim vrhovnim vijećem.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

Privreda Gruzije je nakon raspada SSSR-a doživjela ogroman pad, a pokušaj privatizacije 1995. godine bio je neuspješan. Nakon opsežnih privrednih reformi i pomoći MMF-a gruzijska privreda pokazuje znakove oporavka, smanjena je inflacije te se otvaraju nova tržišta. Gruzijska privreda je vezana za turizam na Crnom moru, uzgoj agruma, čaja i grožđa, zatim eksploatacija mangana i bakra, te proizvodnja vina, hemikalija, tekstila i metala.

Stanovništvo

Gruzija ima 4.693.892 stanovnika koji najvećim dijelom žive u Kolhidskoj nizini i Tbilisijskoj kotlini. Prema etničkoj pripadnosti 73,1% su Gruzijci, 8,1% Armenci, 6,3% Rusi, 5,7% Azeri, 3% Oseti, 1,8% Abhazi, 5% ostali. Prema religijskoj pripadnosti 65% su gruzijski pravoslavci, 11% muslimani, 10% ruski pravoslavci, 8% armenski pravoslavci, 6% ostali.

Kultura

Također pogledajte

  • Adjara
  • Mikhail Saakashvili

Vanjski linkovi

.ge

.ge je najviši Internet domen za Gruziju. Registracije se vrše direktno pod .ge domenom i pod pod-domenima .com.ge i .net.ge. Tehnički i administrativni kontakt mora imati svoje prebivalište u Gruziji.

3. mart

3. mart / ožujak (3. 3) jest 62. dan godine po gregorijanskom kalendaru (63. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 303 dana.

Azijska nogometna konfederacija

Azijska nogometna konfederacija (AFC) je rukovodeći organ nogometnog sporta u Aziji. AFC predstavlja državne nogometne saveze Azije, održava azijska takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja.

AFC je jedna od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu 2014. godine, 4.5 je dodijeljeno savezu AFC-u.AFC je osnovan 8. maja 1954. u Manili, Filipini, na marginama drugog azijskih igara. Dvanaest članova osnivača su bili Afganistan, Burma (Myanmar), kineski Taipei, Hong Kong, Indija, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Pakistan, Filipini, Singapur i Vijetnam.

Glavni štab se nalazi u Kuala Lumpuru, Malezija. Sadašnji predsjednik je Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa iz Bahreina.

Trenutno ima 47 zemalja članica, koje se uglavnom nalaze na azijskom kontinentu. Sve transkontinentalne zemlje sa teritorijom na dva kontinenta Evropi i Aziji su članovi UEFA-e (Azerbejdžan, Armenija, Gruzija, Kazahstan, Rusija i Turska). Izrael je također član UEFA-e iako leži u potpunosti u Aziji. S druge strane, Australija, ranije u OFC-u, je u AFC-u od 2006, te otok Guam, koji teritorijalno pripada SAD-u, je također član AFC.

Crno more

Crno more je kontinentalno more smješteno između jugoistočne Evrope, Anadolije i Kavkaza, moreuzima povezano sa Sredozemnim morem preko Egejskog i Mramornog mora. Između Crnog i Mramornog mora nalazi se Bosfor, na čijim obalama se nalazi turski grad Istanbul. Crno more je također povezano i sa Azovskim morem preko Kerčkog moreuza.

Zemlje koje leže na obalama Crnog mora su: Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Rusija, i Gruzija; Krimsko poluostrvo je ukrajinska autonomna republika.

Crno more ima površinu od 436.400 km2 (168.495 km2 milja ) (ne uključujući Azovsko more), najveća dubina mu je do 2.206 m, a zapremina oko 547.000 km3. Važniji gradovi na obalama su: Batumi, Burgas, Constanţa, Giresun, Herson, Istanbul, Jalta, Kerč, Mangalia, Năvodari, Novorosijsk, Odesa, Ordu, Poti, Rize, Samsun, Sevastopolj, Soči, Suhumi, Trabzon, Varna i Zonguldak.

Grb Gruzije

Grb Gruzije usvojen je 1. oktobra 2004. Djelimično je baziran na srednjovjekovnom grbu gruzijske kraljevske porodice Bagrationi. Držači štita su dva uspravna lava. Štit na sebi ima "sv. Đorđa koji ubija aždahu", zaštitnika Gruzije. Iznad štita je kraljevska kruna Gruzije. Ispod se nalazi moto na gruzijskom "ძალა ერთობაშია" (Snaga leži u jedinstvu).

Gruzija na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Gruziju je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Josif Staljin

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin (Gori, Gruzija, 21. decembar 1879 - Moskva, 5. mart 1953) bio je sovjetski političar i državnik.

Južna Osetija

Južna Osetija (osetski: Хуссар Ирыстон, gruzijski: სამხრეთ ოსეთი, ruski: Южная Осетия) je regija u Gruziji koja je uz pomoć Rusije proglasila nezavisnost 28. novembra 1991.

Gruzija ne priznaje Južnu Osetiju ni kao zasebno područje niti kao nezavisan entitet, te se ovo područje naziva ili po historijskom srednjevjekovnom imenu Samačablo ili, od nedavno, nazivom regija Chinvala (po glavnom gradu područja).

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 - grupa D

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 – grupa D bila je jedna od devet grupa u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. U grupi je bilo šest reprezentacija, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Njemačka kao prvoplasirana i Poljska kao drugoplasirana reprezentacija u grupi su se kvalificirale na prvenstvo dok je trećeplasirana Irska obezbijedila učešće u baražu.

Kvalifikacije za SP u nogometu 2018 (UEFA) - grupa D

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (UEFA) - grupa D bila je jedna od devet grupa u sklopu UEFA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. U grupi se nalazilo šest reprezentacija i primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Takmičenje u grupi počelo je u septembru 2016. a završilo u oktobru 2017. godine. Srbija kao prvoplasirana ekipa u grupi obezbjedila je učešće na Svjetskom prvenstvu 2018. dok je drugoplasirana ekipa Irska obezbjedila nastup u baražu.

Nogometna reprezentacija Gibraltara

Nogometna reprezentacija Gibraltara (Gibraltar national football team) predstavlja Gibraltar na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Gibraltara (Gibraltar Football Association (GFA)).

Nogometna reprezentacija Gruzije

Nogometna reprezentacija Gruzije predstavlja državu Gruziju u međunarodnom muškom nogometu.

Od svog nastanka, 1990., nije se uspjela plasirati ni na jedno evropsko ili svjetsko prvenstvo.

Nogometna reprezentacija Irske

Nogometna reprezentacija Republike Irske predstavlja Irsku u nogometu. Domaće utakmice igra na Croke Parku u Dublinu. Najveći uspjeh im je plasman u četvrtinu finala na Svjetskom prvenstvu 1990.

Nogometna reprezentacija Njemačke

Nogometna reprezentacija Njemačke predstavlja Njemačku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Njemačke (Deutscher Fußball-Bund – DFB).

Rezultati nogometne reprezentacije Gibraltara u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Nogometna reprezentacija Gibraltara je u svojoj historiji nastupila prvi put u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. Kvalifikacije je završila na posljednjem mjestu u grupi te se nije kvalificirala na završni turnir.

Rezultati nogometne reprezentacije Gruzije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Nogometna reprezentacija Gruzije je u svojoj dosadašnjoj historiji nastupila šest puta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo te nije uspjela izboriti nastup na nekom od dosadašnjih prvenstava. Najbolji plasman u kvalifikacijama Gruzija je ostvarila osvajanjem trećeg mjesta u kvalifikacijskoj grupi kvalifikacija za prvenstvo 1996.

Tavisupleba

Tavisupleba je nacionalna himna Gruzije, a u prijevodu znači Sloboda.

Chemi khatia samshoblo,

Sakhate mteli kveqana,

Ganatebuli mta-bari

Tsilnaqaria Ghmerttana.Tavisupleba dghes chveni

Momavals umghers didebas,

Tsiskris varskvlavi amodis

Da or zghvas shua brtsqindeba.Dideba tavisuplebas,

Tavisuplebas dideba!

Tbilisi

Tblisi je glavni grad Gruzije. Prostire se na površini od 504 kvadratna kilometra. Nastanjuje ga oko 1,1 milion stanovnika.U Tbilisiju se nalaze zgrade gruzijskog parlamenta i vlade, više univerziteta, konzervatorij, nacionalna opera, pozorište Šota Rustaveli, pozorište Marjanšvili, nacionalni muzeji, Narodna Biblioteka Parlamenta Gruzije, Narodna Banka Gruzije i mnoge druge institucije. Također se u gradu nalazi utvrđenje Narikala, Crkva Ančiškati iz 6. vijeka, Hram Sioni i Crkva Meteki.

Posebnost ovog grada je u tome što, slično Sarajevu, u njemu vjekovima žive sve tri vjere u bliskom susjedstvu, pa džamije, sinagoge i crkve nalaze se na malom razmaku jedno od drugoga.

Zastava Gruzije

Zastava Gruzije je takozvana zastava s pet križeva, vraćena u službenu upotrebu 14. januara 2004. poslije skoro 500 godina. Ova zastava je važila i u gruzijskoj kraljevini u srednjem vijeku i korištena je kao službeni simbol Ujedinjenog Nacionalnog pokreta koji je došao na vlast 2004. godine.

Države
Teritorije
Nepriznate države
Države
Teritorije
Nepriznate države
i države pod
upravom UN-a
Države i regioni Kavkaza
Članovi
Posmatrači
Institucije
Članice
Posmatrači
Bivše članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.