Grenada

Grenada je ostrvska država na jugoistoku Karipskog mora: sjeverno od Trinidada i Tobaga i južno od Svetog Vincenta i Grenadina.

Grenada
Zastava
Zastava
Himna"Hail Grenada"
("Živjela Granada")

Položaj Grenade na karti
Položaj Grenade
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Kraljica Elizabeth II
 -  Guverner Cécile La Grenade[1]
 -  Premijer Keith Mitchell
Nezavisnost 7. februar 1974. (od Ujedinjenog Kraljevstva
Površina
 -  Ukupno 344 km2 (203.)
 -  Vode (%) 1.6
Stanovništvo
 -  Ukupno 103,000 Procjena 2005 (193.)
 -  Gustoća stanovništva 259.5/km2 
Valuta Istočno karibijski dolar (XCD)
Vremenska zona UTC-4
Internetska domena .gd
Pozivni broj +1 473

Historija

Prvi stanovnici Grenade su bili pripadnici karipskih naroda. Nakon Kolumbova otkrića počinje naseljavanje Britanaca te nešto kasnije Francuza koji od domorodaca kupuju otok 1650. Ponovno je prepušten Britancima 1783. i ostaje njihovom kolonijom do 1974. godine kada stiče punu nezavisnost. Tadašnja vlada uvela je socijalističko društveno uređenje i povezala se s istokom, a ostale su karipske države zbog straha da će Grenada postati baza za potporu ljevičarima zatražile pomoć SAD-a. SAD su 1983. godine izvele invaziju na otok, a američke trupe su se povukle tek 1995. godine. Grenada i danas pripada zajednici Commonwealth.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

Samo ostrvo Grenada je najveće ostrvo; manji Grenadini su: Carriacou, Petit Martinique, Ronde Island, Caille Island, Diamond Island, Large Island, Saline Island, i Frigate Island.

Privreda

Raširena je proizvodnja začina: cimeta, klinčića, đumbira i muškatnog oraščića.

Turizam je glavna pokretačka snaga privrede Grenade. Uobičajeni turizam na plažama i vodeni sportovi su najviše fokusirani u jugozapadnom regionu oko St George-a, aerodroma i obalnog pojasa; ekoturizam dobija na značaju.

Stanovništvo

Oko 80% stanovništva su potomci afričkih robova koje su doveli Evropljani. Ostatak čini autohtono karipsko stanovništvo. Gotovo cijelo stanovništvo govori engleskim jezikom. Najraširenija vjera je kršćanstvo: polovicu čine katolici, a od protestanata najbrojnici su anglikanci.

Kultura

Iako je Francuski utjecaj na kulturu Grenade mnogo manje vidljiv nego na drugim Karipskim ostrvima, ostala su prezimena i imena mjesta, u svakodnevnom jeziku su prisutne francuske riječi i lokalni dijalekt, ili Patois. Jači utjecaj se primijeti u jako začinjenoj hrani.

Ostrvska kultura je je pod utjecajem Afričkih korijena kod većine Grenadinaca, ali Indijski karipski-Ameroindijski utjecaj vidljiv sa dhal puri, rotis, indijskim slatkišima, kao i kaasavom i currijem u kuhinji.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference

  1. ^ "Grenada Names First Female Governor General, Cecile La Grenade", Caribbean Journal, 10/04/2013

Vanjski linkovi

.gd

.by je najviši Internet domen za Grenadu. Zajednica Koledža Ta Maurryshow je zadužena za ovu domenu.

Afganistan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Afganistan je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su četiri sportiste u tri discipline.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

Grb Grenade

Grb Grenade je usvojen sa nezavisnošću 1974. Prikazuje štit podjeljen na četiri dijela zlatnim krstom. U sredini se nalazi Kolumbov brod Santa Maria, a u četvrtima se nalaze britanski lavovi i zlatni polumjeseci iz kojih rastu ljiljani. Na vrhu štita se nalazi zlatna kruna. Na vrhu grba se nalazi sedam ruža koje predstavljaju sedam komuna Grenade. Štit pridržavaju armadilo i golub.

Grenada na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Grenadu na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su tri atletičara u dvije discipline.

Honduras na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Honduras je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Mali Antili

Mali Antili su lanac djelimično vulkanskih ostrva u Karipskom moru. Površina im je 13012 km2, sa 3,7 miliona stanovnika.

Prema geografskom položaju Mali antili se dijele na sljedeće grupe ostrva (smjer od sjevera prema istoku i zapadu):

Ostrva zavjetrineizmeđu ostalih Djevičanska ostrva, Angvila, Sveti Martin, Sint Maarten, Sveti Kristofor i Nevis, Antigva i Barbuda, Saba, Sveti Bartolomej, MontserratOstrva privjetrineizmeđu ostalih Dominika, Martinique, Sveta Lucija, Barbados, Grenadini, Grenada, TobagoZavjetrinski Antiliizmeđu ostalih Aruba, Bonaire, Curaçao, Savezne teritorije Venecuele

Palestina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Palestinu je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo dvoje sportista: jedan atletičar i atletičarka u dvije discipline.

Papua Nova Gvineja na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Papua Novu Gvineju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u četiri discipline.

Samoa na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Samou na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su dva atletičara u tri discipline.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvata kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijska ostrva, a geografsko i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Historijski gledano, Srednja Amerika može se smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika.

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španski. Jedina je iznimka Belize, gdje se govori engleski. Na ostrvima u Karibima govore se engleski, francuski, španski i holandski.

St. George's

St. George's je glavni grad države Grenade. Ima 7.500 stanovnika (stanje 1999.)

St. George's su 1650. osnovali Francuzi. Nakon što je u 18. vijeku pao u ruke Britanaca, sredinom 1880-ih postaje prijestonica Britanskih Privjetrinskih otoka.

Grad je 2004. teško oštetio uragan Ivan, ali je, uz međunarodnu pomoć SAD-a, Kanade i Evropske unije, brzo obnovljen.

Godine 2007. u gradu se održavalo Svjetsko prvenstvo u kriketu.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – desetoboj

Takmičenja u desetoboju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održano je 11. i 12. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Kévin Mayer iz Francuske osvojio je šampionsku titulu.

Zastava Grenade

Zastava Grenade je usvojena 1974. Na njoj se nalazi sedam zvijezda koje simboliziraju sedam pokrajina ove zemlje. U sredini se nalazi jedna zvijezda na crvenom krugu kao simbol pokrajine Saint George, u kojoj se nalazi istoimeni glavni grad.

Na lijevoj strani se nalazi Muskatni oraščić koji je jedan od glavnih usjeva ove zemlje inače poznate po svojim začinima.

Na zastavi se nalaze Pan-Afričke boje, crvena, zlatna i zelena, kao simbol afričkog identiteta.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.