Grb Mozambika

Grb Mozambika je usvojen 1990. U sredini grba se nalaze AK-47 (odbrana), krampa (poljoprivreda), knjiga (edukacija) i izlazeće sunce iznad mape Mozambika. Oko grba se smješteni šećerna trska i kukuruz. Iznad grba je crvena petokraka simbol socijalizma, a ispod natpis "Republika Mozambik".

Emblem of Mozambique
Grb Mozambika

Također pogledajte

Socijalistička heraldika

Socijalistička heraldika, također poznata kao komunistička heraldika, se sastoji od grbova u stilu kojeg su primjenjivale komunističke države i koji je pun komunističkih simbola. Iako su poznati kao grbovi, ovo ustvari nisu grbovi u tradicionalnom heraldičkom smislu, i ne bi trebali biti zvani grbovima. Mnoge komunističke vlade su se namjerno odvojile od evropske heraldike kako bi se odvojile od monarhija, te su prave grbove smatrale simbolom monarhija.

SSSR je bila prva država koja je koristila socijalističku heraldiku, odmah na početku svog postojanja 1922. Stil se počeo širiti nakon Drugog svjetskog rata, kada su utemeljene brojne socijalističke zemlje. Čak i neke nesocijalističke zemlje su upotrijebile ovaj stil, zbog brojnih razloga - obično zato što su komunisti pomogli nekim zemljama da postanu nezavisne — ali čak i kada veza sa komunističkom zemljom ne postoji, kao npr. grb Italije. Nakon pada SSSR-a i ostalih istočnoevropskih socijalističkih zemalja, ovaj stil heraldike je često bio odbacivan i zemlje su se vraćale starim grbovima, koji su poštovali heraldiku.

Države
Teritorije i
nepriznate države

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.