Grb Brazila

Grb Brazila u sadašnjem obliku datira od postanka republikom, krajem 19. vijeka. Grb se sastoji od središnjeg amblema okruženog strukama kafe i duhana, glavnih poljoprivrednih brazilskih proizvoda. U bijelom krugu u sredini, može se vidjeti sazviježđe južni krst. Prsten sa 27 zvijezda predstavlja 26 saveznih država i 1 savezni distrikt. Na plavoj traci, u donjem dijelu grba, ispisan je puni naziv države "República Federativa do Brazil" (Savezna Republika Brazil). Ispod toga, nalazi se datum osnivanja, 15. novembar 1889.

Coat of arms of Brazil
Grb Brazila

Također pogledajte

Socijalistička heraldika

Socijalistička heraldika, također poznata kao komunistička heraldika, se sastoji od grbova u stilu kojeg su primjenjivale komunističke države i koji je pun komunističkih simbola. Iako su poznati kao grbovi, ovo ustvari nisu grbovi u tradicionalnom heraldičkom smislu, i ne bi trebali biti zvani grbovima. Mnoge komunističke vlade su se namjerno odvojile od evropske heraldike kako bi se odvojile od monarhija, te su prave grbove smatrale simbolom monarhija.

SSSR je bila prva država koja je koristila socijalističku heraldiku, odmah na početku svog postojanja 1922. Stil se počeo širiti nakon Drugog svjetskog rata, kada su utemeljene brojne socijalističke zemlje. Čak i neke nesocijalističke zemlje su upotrijebile ovaj stil, zbog brojnih razloga - obično zato što su komunisti pomogli nekim zemljama da postanu nezavisne — ali čak i kada veza sa komunističkom zemljom ne postoji, kao npr. grb Italije. Nakon pada SSSR-a i ostalih istočnoevropskih socijalističkih zemalja, ovaj stil heraldike je često bio odbacivan i zemlje su se vraćale starim grbovima, koji su poštovali heraldiku.

Države
Zavisne teritorije
Ostali grbovi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.