Geografske koordinate

Geografske koordinate je veličina koja određuje položaj neke tačke na Zemljinoj površini, tj. geografska dužina (λ) i geografska širina (φ). Izražavaju se u stepenima (˚), lučnim minutama (') i lučnim sekundama ("). Geografska širina označava se od ekvatora na sjever i jug od 0-90˚, a geografska dužina od početnoga meridijana (Greenwich) na zapad i istok od 1-180˚.

Geographic coordinates sphere

Geografske koordinate na sferi

Latitude and Longitude of the Earth

Geografske širine i dužine

WorldMapLongLat-eq-circles-tropics-non
Karta zemlje pokazuje geografske širine (horizontalno) i dužine (vertikalno)
Bokševica

Bokševica je planina u sjevernoj Hercegovini, sjeverno od srednjeg dijela Jablaničkog jezera. Građena je od trijaskih krečnjaka i dolomita. Pruža se u dinarskom pravcu.

Prosječne je visine 1200 m. Najviši vrh je Jabuka 1315 m. Padine joj se strmo ruše prema Jablaničkom jezeru. Bezvodna je i nenaseljena. Bokševica je gusto obrasla obnovljenom prirodnom šumom i šikarom, karakterističnom za krš Hercegovine.

Deklinacija (astronomija)

Deklinacija u astronomiji je jedna od koordinata (uz rektascenziju) kojima se definiše položaj objekta na nebu u ekvatorijalnom koordinatnom sistemu. Deklinacija opisuje otklon objekta od nebeskog ekvatora. Pozitivnu vrijednost imaju objekti sjeverne hemisfere (nebeske polulopte), negativan južne hemisfere. Mjerna jedinica je uglovni stepen. Zbog promjene nagiba Zemljine ose deklinacija nije fiksna vrijednost, već se tokom dužeg perioda mijenja.Primjeri:

Alpha Andromeda ima vrijednost +29° 05' 26" prema tome se nalazi sjeverno od nebeskog ekvatora.

Alpha Centauri ima vrijednost -60° 50' 07" što znači da se nalazi južno od nebeskog ekvatora.Da bi se pozicija nekog objekta potpuno obuhvatila navodi se rektascenzija, deklinacija i epoha (godina) mjerenja npr:

12h 52m 03.32s, -47°34'43.0", J2000.0.

Douglas (Ostrvo Man)

Douglas (jezik Manx: Doolish) je glavni i najveći grad na Ostrvu Man, sa 26.218 stanovnika (2006.). Nalazi se na ušću rijeke Douglas, i dvije milje širokom zalivu. Rijeka Douglas formira dio gradskog pristaništa i glavne komercijalne luke.

Douglas je sjedište Visokog suda i vlade Ostrva Man.

Grad je glavno čvorište poslovanja, financija, trgovačke mornarice, transporta, i zabave.

Geografske koordinate grada su: 54°08′43″S (sjever) 4°28′54″Z (zapad) / 54.14521°S 4.48172°Z

Gazi Turali-begova (Poljska) džamija

Poljska (Turali-begova) džamija nalazi se u samom centru Tuzle.

Geografija Slovenije

Slovenija je država koja se nalazi u južnom dijelu Srednje Evrope, naslanja se na područje Alpa a na jugozapadu izlazi na Jadransko more. Alpski dio Slovenije koji obuhvata Julijske i Kamniško-Savinjske Alpe kao i planinski lanac Karavanke i Pohorsko gorje dominira sjevernom Slovenijom, duž njene granice prema Austriji.

Slovenačka morska obala se proteže dužinom od oko 43 km, nalazi se na sjevernom Jadranu, između priobalnih dijelova Hrvatska i Italije.

Dio Slovenije južno od rijeke Save spada u Balkansko poluostrvo, tj. Balkan.

Termin Krš potiče od kraškog platoa jugozapadne Slovenije (slovenski: Kras), krečnjačke regije podzemnih rijeka, klisura i pećina koja se prostire između glavnog grada Ljubljane i Mediterana.

Geografija i kartografija u srednjovjekovnom islamu

Geografija i kartografija u srednjovjekovnom islamu se bazirala na helenističkoj geografiji a dostigla je svoj vrhunac za vrijeme geografa Muhammeda El-Idrisija tokom 12. vijeka.

Geografska dužina

Geografska dužina je udaljenost nekog mjesta od početnog meridijana u pravcu istoka ili zapada. Označava se grčkim slovom λ (lambda). Kreće se od 0° do 180° na istočnoj i od 0° do 180° na zapadnoj polulopti. Polukružnice koje povezuju sjeverni i južni pol nazivamo meridijani ili podnevci. Meridijana ima 360. Svi se protežu od sjevernog do južnog pola i obratno i svi su jednake dužine. Početni ili nulti meridijan je meridijan koji prolazi kroz zvjezdarnicu Greenwich kod Londona. Obilježavamo ga sa 0°. On sa meridijanom od 180° dijeli zemlju na dvije polovine, istočnu i zapadnu.

Hadži Omerova džamija

Hadži Omerova ili Dolačka džamija nalazi se u banjalučkom naselju Dolac.

Istiklal džamija (Sarajevo)

Istiklal džamija jedna je od novijih džamija, koja se nalazi u sarajevskom naselju Otoka, i jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini. Dobila je ime po Istiklal džamiji u Jakarti, nacionalnoj džamiji Indonezije, jer su sredstva za izgradnju ove džamije bila poklon od indonežanskog naroda i vlade za Bosnu i Hercegovinu kao znak solidarnosti i prijateljstva između ove dvije države.

"Istiklal" je arapska riječ za nezavisnost, tako da je naziv ove džamije i znak sjećanja na nezavisnost Bosne i Hercegovine. Džamija je također poznata i kao "Indonezijska džamija".

Izgradnja je završena 2001. godine. Površina džamije iznosi 2500 m2, ima dvije munare visine 48 metara.

Marigot (Saint Martin)

Marigot je glavni i najveći grad francuske strane karipskog ostrva Saint Martin. Po podacima iz 2006. imao je 5.700 stanovnika.

Prvobitno ribarsko selo uz močvaru po kojoj je i dobio ime, Marigot je postao glavni grad tokom vladavine Kralja Luja (Louis) XVI, koji je sagradio tvrđavu St. Louis, na brdu blizu zaliva Marigot. Danas, taj objekat je najvažniji u Marigotu.

Marigot je tipični karipski grad, sa "gingerbread" kućama (medenjak začinjen đumbirom) i usputnim bistroima.

Tržišni dani su svaka srijeda i subota ujutro, kada je moguće kupiti sve, od kokosa, avokadoa, slatkog krompira i mnoštva drugog tropskog voća i povća, pa do svih vrsta začina i svježe ribe, batik ogrtača, lokalnih umjetnina, zanatskih proizvoda i slika.

Geografske koordinate gradića su: 18°04′23″S (sjever) 63°04′56″Z (zapad) / 18.0731°S 63.0822°S / 18.0731; -63.0822

Minuta

Minuta je mjerna jedinica za vrijeme i ugao.

1 minuta = 60 sekunda

1 sat = 60 minuta

Ouagadougou

Ouagadougou (engleski /ˌwɑːɡəˈduːɡuː/, Mossi: [ˈwaɡədəɡə]) je glavni grad afričke države Burkina Faso, i njen administrativni, komunikacijski, kulturni i ekonomski centar.To je ujedno i najveći grad u državi sa 1.475.223 stanovnika (po podacima iz 2006. godine).

Ime grada se često skraćuje u Ouaga. Stanovnici se zovu "ouagalais". Izgovor imena Ouagadougou je izveden iz francuske ortografije uobičajene u bivšim afričkim kolonijama Francuske. Ako se koristi engleska ortografija (kao u slučajevima Gane ili Nigerije), ime grada bi bilo Wagadugu.

Osnovna privreda Ouagadougou-a je prerada hrane i proizvodnja tekstila. Grad opslužuje međunarodni aerodrom, željeznica do Abidjana u Obali slonovače i do Kaya na sjeveru Burkine, kao i autoput do Niamey-a, Niger. Ouagadougou je bio sjedište velike pijace Ouagadougou, jedne od najvećih tržnica u zapadnoj Africi, koja je izgorila 2003. i ostala zatvorena.Ostale atrakcije uključuju Narodni muzej Burkina Faso, Palata Moro-Naba Palace (mjesto ceremonije Moro-Naba), Narodni muzej muzike, i nekoliko pijaca sa rukotvorinama.

Geografske koordinate grada su: 12°21′26″S (sjever) 1°32′7″Z (zapad)

Palikir

Palikir (engleski/ˈpælɪkər/) je glavni grad Saveznih Država Mikronezije, od 1989. godine. i drugo je po veličini naselje na ostvu.

Palikir ima 5.771 stanovnika i nalazi se na ostrvu Pohnpei, najvećem od 607 ostrva i atola, koji sačinjavaju državu.

Na istom ostrvu, oko pet kilometara sjeveroistočno, nalazi se mjesto Kolonia, koje je nakon sticanja nezavisnosti postalo privremeni glavni grad. Greškom se Kolonia i sada naziva glavnim gradom Saveznih Država Mikronezije. Kolonia je još uvijek glavni grad Savezne države Pohnpei. Palikir je sjedište kampusa Pohnpei koledža SD Mikronezija.

Geografske koordinate su: 6°55′S (sjever) 158°11′I (istok. Grad je udaljen 4.575 km od Sidney-a i

2.179 km od Port Moresby-ja.

Evropski istraživači su po prvi put stigli na ostrvo u 16. vijeku, ali ima malo dokaza o tome da je Palikir kolonizovan.

1886., Španija je preuzela kontrolu nad Pohnpei i savladala je otpor uspostavi malog naselja, od kojeg je nedaleko, kasnije, nastala Kolonia. Nakon hispano-američkog rata 1898., španci gube uticaj u Pacifiku i kasnije prodaju ostrvo Pohnpei Njemačkoj. Kasnije je vrlo malo starosjedilaca živjelo na ostrvu.

1980. vlada Sjedinjenih Američkih Država učestvuje u davanju pomoći za gradnju glavnog grada.

Palikir je sjedište Vlade i Vrhovnog suda, kao i sjedište administracije Pohnpei, koji su jedan od četiri sastavna dijela Federacije Mikronezije. Arhitektura administrativnog kompleksa je nalika na onaj u Kanberi. Zgrade su poravnate u pravcu istok-zapad, u cilju boljeg korištenja dnevnog svjetla.

U gradu se nalaze trgovine, barovi i sjedišta različitih firmi.

Na španskoj stranici se nalazi veliki članak o Palikiru.

Sejmenska džamija (Zenica)

Sejmenska džamija nalazi se u Zenici, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Smederevska Palanka

Smederevska Palanka je grad i sjedište istoimene općine u Srbiji. Nalazi se u dolini Jasenice, pritoke rijeke Morave. Geografske koordinate su mu 44.37° sjeverne geografske širine i 20.96° istočne geografske dužine.

Stanley

Stanley (također poznat i kao "Port Stanley" (luka Stanley)) je glavni grad i ujedno jedno gradsko naselje na Falklandskim ostrvima. Nalazi se na ostrvu East Falkland (Istočni Falkland), na padini orijentisanoj prema sjeveru, i južno od luke Stanley Harbour, na jednom od najvlažnijih dijelova ostrvlja. Po popisu iz 2006. grad je imao 2.115 stanovnika.

Danas, Stanley je glavni centar kupovine na ostrvima i čvorište mreže puteva ostrva East Falkland.

Ostale zanimljivosti su Muzej Falklandskih ostrva, zgrada Vlade koja je izgrađena 1845. i koja je bila sjedište Guvernera Falklandskih ostrva (trenutno na tom mjestu je Nigel Haywood), igralište za golf, luk napravljen od kitovih kostiju, totem, nekoliko ratnih spomenika i brodskih olupina u luci.

Posjednik hotela i nekoliko prodavaonica je "Falkland Islands Company". Stanley ima četiri paba i jedanaest hotela i gostionica, tri restorana, prodavaonicu ribe i čipsa i glavnu turističku kancelariju.

Tu su i tri crkve, uključujući katedralu "Anglican Christ Church", koja je najjužnija katedrala na svijetu. Katedrala čini maleni Stanley gradom. Jezoviti ostatak minskog polja na jugu je mjesto za uništavanje mina.

Stanley je imenovan po Edward Smith-Stanley, 14-tom Grofu od Derby-ja, koji, u stvari, nikada nije posjetio ostrva.

Geografske koordinate grada su: 51°41′31.56″J 57°51′32.04″Z

Stepen (ugao)

Stepen (oznaka: °) je mjerna jedinica za ugao i predstavlja 1/360 kruga.

Stepen se dalje dijeli na minute (oznaka: ' ) i sekunde (oznaka: " ).

1°=60' (1 stepen = 60 ugaonih minuta)

1'=60" (1 ugaona minuta = 60 ugaonih sekundi)

1" = 1 ugaona sekunda Stepen, ugaone minute i ugaone sekunde su jedine jedinice u SI sistemu koje se pišu bez razmaka između broja i jedinice, pa je pravilno "15° 30'", a ne "15 ° 30 '". Pored toga, ove jedinice su jedine na koje se ne mogu primijeniti prefiksi mjernih jedinica.

Broj 360 je vjerovatno odabran zbog broja dana u godini. Primitivni kalendari, kao npr. perzijski kalendar, imali su 360 dana u godini. U matematici, gdje podjela kruga na 360 dijelova ne daje nikakvo pojednostavljanje u računu, se često koriste i druge jedinice za ugao.

Osim stepena, postoje i druge mjerne jedinice za ugao:

radijan (rad)

gradijan (grad)

The Valley (Angvila)

The Valley je glavni grad Angvile (britanske prekomorske teritorije) i najvažnije mjesto na ostrvu, sa oko 1170 stanovnika, po podacima iz 2001. godine

The Valley ima nekoliko primjera kolonijalne arhitekture, s obzirom na premještanje angvilanske administracije u St. Kitts, 1825., premda "Wallblake House", sagrađena 1787., još uvijek stoji i koristi se kao župni ured susjedne crkve.

Nove prodavaonice su otvorene u novim zgradama i obnovljenim kućicama, zapadno-indijskog stila gradnje. Stare radnje su obnovljene, i povećale su svoja skladišta i prodajne prostore.

Ruševine starog Suda se nalaze na brdu Crocus, najvišoj tački ostrva.

Sve što je ostalo, su, u stvari samo pojedini zidovi podrumskih zatvorskih ćelija.

Na Cross Roads-u, zapadnom kraju grada The Valley, nalazi se "Wallblake House", sjedište plantaže, koje je sagrađeno oko 1787. Sada ga posjeduje katolička crkva (tu stanuje duhovnik (sveštenik) parohije) i katolička crkva svetog Gerarda, sa svojom originalnom fasadaom od oblutaka, kamena, cementa, drveta i cigle.

U The Valley-u je operativan Wallblake, aerodrom Angvile (IATA: AXA, ICAO: TQPF) sa pojedinim međunarodnim letovima.

Geografske koordinate grada su 18°13′15″S (sjever) 63°03′06″Z (zapad).

Tulekova džamija

Tulekova ili Hadži Zulfikareva džamija nalazi se u banjalučkom naselju Novoselija. Nazvana je Tulekovom, zbog mlinarske porodice Tulek, koja je održavala džamiju.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.