Gaza (grad)

Gaza je grad u Palestini. Sa svojih 400 000 stanovnika najveći je grad u Pojasu Gaze, a čitav neveliki Pojas Gaze broji oko 1,4 miliona stanovnika, koji svi gravitiraju prema gradu Gazi. Udaljen je 78 km jugozapadno od Jerusalema.

Grad se nalazi na obali Mediterana, ima morsku luku i međunarodni aerodrom, koji nije u funkciji (djelimično razrušen). Veliki dio stanovnika su Palestinske izbjeglice ( ili njihovi potomci). Gaza je naselje duge historije koja seže do 2000. godine p. n. e. U gradu se nalazi veliki broj značajnih građevina od kojih se izdvaja džamija Al Omari iz XII vijeka (Velika džamija Gaze), [1] kao i crkva Svetog Porfirija iz IV vijeka.

Gaza
Pogled na Gazu
Pogled na Gazu
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Palestine.svg Palestina
Guvernerat Gaza
Površina
 • Ukupno 45 km2
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno 409.680
Veb-sajt www.mogaza.org

Reference

  1. ^ Sheehan, 2000, p.429.


P parthenon.svg Nedovršeni članak Gaza (grad) koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Azija

Azija, kao dio Evroazije sa oko 44,6145 miliona kvadratnih kilometara, zauzima oko trećine ukupnog kopna na Zemlji i po površini je najveći kontinent na planeti. U njoj živi preko 4 milijarde ljudi, što je oko 60% ukupnog broja stanovnika na svijetu, te je ovaj kontinent i najnaseljeniji. U historiji ljudske civilizacije, Azija je vrlo rano postala važna za čovječanstvo. Tamo su nastale prve poznate države, a već oko 900 p.n.e. i prva velika carstva poput Asirskog ili nešto kasnije i Ahemendiskog carstva.

Azija je kontinent superlativa, između ostalog tamo se nalazi:

najmnogoljudnija država svijeta - Narodna Republika Kina

najveći dio najveće države po površini - Rusije, nalazi se u Aziji

najviši planinski lanac - Himalaji i svi poznati vrhovi iznad 8.000 metara

najdublje i najstarije unutrašnje jezero - Bajkalsko jezero

najniža vodena površina ispod nivoa mora - Mrtvo moreAzija je kontinent sa najrazličitijom vegetacijom koja se kreće od stalno zaleđene zemlje (permafrosta) u Sibiru do džungli u jugoistočnoj Aziji. Pored ekstremnih klimatskih uslova u tundrama, pustinjama i tropskim kišnim šumama, u njoj se nalaze i sve ostale poznate vegetacijske zone. Druga specifičnost Azije je da se u njoj nalazi najveći broj međukontinentalnih država na svijetu, bilo da se radi o azijskom dijelu tih država ili teritorijama azijskih država na drugim kontinentima. U te države spadaju Rusija, Kazahstan, Indonezija, Japan, Egipat, Grčka i Turska.

Gaza (čvor)

Gaza se može odnositi na:

Gaza (materijal), vrsta medicinskog materijala

Gaza (grad), grad u Palestini

Gaza (guvernarat), guvernarat u Palestini

Pojas Gaze, dio palestinske teritorije oko grada Gaze

Gaza (provincija), provincija u Mozambiku

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.